ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Τα «μπέρδεψαν»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ισως να νομίζουν ότι παίζουν το ρόλο τους ως συνδικαλιστές. Μόνο αυτό δεν κάνουν όμως. Στους διάφορους εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων αστυνομικών αναφερόμαστε, που εμφανίζονται συχνά πυκνά τελευταία στα τηλεοπτικά «παράθυρα» και υπερασπίζονται τον κατασταλτικό ρόλο των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Μερικοί, μάλιστα, είναι τόσο ένθερμοι, που επάξια θα διεκδικούσαν ανάλογη θέση στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας. Και μπορεί, βέβαια, οι ερωτήσεις των διάφορων τηλεπαρουσιαστών να τους «σπρώχνουν» στο ρόλο αυτό, αλλά τούτο δε μειώνει στο παραμικρό τις δικές τους ευθύνες.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο των αστυνομικών δυνάμεων. Εάν, όμως, όπως λένε, είναι συνδικαλιστές και διεκδικούν τα όποια δικαιώματα και αιτήματα όλων όσοι εργάζονται στην αστυνομία, τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι το υπ' αριθμόν ένα δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως - μαζί και των συναδέλφων τους - είναι αυτό της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα. Και, βέβαια, ας σκεφτούν λίγο περισσότερο. Νομίζουν ότι μπορούν να εμφανίζονται τη μια ως συνδικαλιστές που διεκδικούν από τον εργοδότη - κράτος και την άλλη ως απολογητές μιας από τις πλέον στυγνές και αντιδημοκρατικές πλευρές αυτού του κράτους;

Τα κονδύλια...

Στη βούληση της κυβέρνησης να ελέγξει κομματικά τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), οι εκλογές για τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Μάρτη, αποδίδει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) την καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει τα επιχειρησιακά προγράμματα που θα διαχειριστούν τα χρήματα του Δ' ΚΠΣ. Με λίγα λόγια, καταγγέλλει η ΚΕΔΚΕ πως η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών εκλογών, και ανάλογα με τα μπλε ή πράσινα χρίσματα που θα δώσουν, θα προσδιορίσει και πώς θα γίνει η διαχείριση του κοινοτικού πακέτου, ώστε προφανώς να ωφεληθούν «κυβερνητικοί» νομοί και δήμοι. Πρακτικά η αξιοποίηση των χρημάτων αυτών σε έργα και υπηρεσίες που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός δεν ενδιαφέρει ούτε την κυβέρνηση ούτε την ΚΕΔΚΕ. Θυμίζουμε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, αλλά και οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο δικομματισμό, έχουν συναινέσει καταρχήν στην επιλεξιμότητα των έργων - στην προώθηση δηλαδή αυτών που αποφέρουν κέρδος - και επίσης στη συνδιαχείρισή τους με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Τη φιλοσοφία αυτή εξυπηρετεί άλλωστε και η πιο πιθανή μορφή διαχείρισης των χρημάτων των ΚΠΣ, αυτή της Ανώνυμης Εταιρείας που έχει προτείνει η ΚΕΔΚΕ και μελετά σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών.

«Κανονιστικές ταυτότητες»...

«Εκλαΐκευση» του γνωστού αντιδραστικού ιδεολογήματος της ΕΕ περί «ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας» αποτέλεσε η χτεσινή πρωινή συνεδρία του ελληνογερμανικού συμποσίου με θέμα τις «Προοπτικές της Ευρώπης» που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής, υπό την αιγίδα των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Χαρακτηριστική ως προς το παραπάνω, αλλά και ως προς τον πραγματικό ρόλο της αστικής διανόησης στην «επιστράτευσή» της από το κεφάλαιο ήταν η ομιλία του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γερμανίας, καθηγητή, Τζούλιαν Νίντα - Ρόμελιν, ο οποίος ...«ανακάλυψε» τις «πηγές» της «ευρωπαϊκής ταυτότητας» (πού αλλού;) στην «έρμη» κλασική Ελλάδα. Η ιστορία της οποίας «πετσοκόβεται» για να «χωρέσει» στις σημερινές ιδεολογικές «αναζητήσεις» του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού. Βέβαια, ο καθηγητής «ξεμπέρδεψε» γρήγορα με τους «ρομαντισμούς», ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να «αναζητηθεί» μια «κανονιστική ταυτότητα» στο πλαίσιο της διαδικασίας της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και σε βοήθεια της τελευταίας ώστε να «επικρατήσει» ως «νέα» μορφή διακυβέρνησης.

Υπεραμύνθηκε και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με το «καταλυτικό» επιχείρημα ότι και οι Βόσνιοι είναι μουσουλμάνοι, λες και ΕΕ και ΗΠΑ θέλουν την ένταξη της Τουρκίας για να «αποδείξουν» την ...«πολιτισμική» «ανοχή» του συστήματος!

... και «χριστιανικά όνειρα»

Υπέρ της ιμπεριαλιστικής «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» τάχθηκε και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, με διαφορετικό ύφος βέβαια και από ...«χριστιανικής» πλευράς. Ετσι, «κάλεσε» τους χριστιανούς να γίνουν «η πνευματική εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης», αφού πρώτα υπογράμμισε πως «το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα» (σ.σ. «περίεργα» «όνειρα» έχει η εκκλησία για την Ευρώπη: Σένγκεν, Λισαβόνα, «τρομονόμοι» κλπ.). Διά της πλαγίας, όμως, εξέφρασε την - προφανώς θρησκευτικής αφετηρίας - αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ευρωένωση, λέγοντας ότι η Ευρώπη «δεν απειλείται από ένα τρομοκρατικό Ισλάμ», αλλά... από τη «μουσουλμανική διείσδυση» σε μια Ευρώπη όπου «η χριστιανική ζωή και συνείδηση είναι διαβρωμένες», άρα το «κενό» θα το καλύψει το Ισλάμ.

Βέβαια, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υιοθέτησε στην ομιλία του όλη την αντιδραστική «φιλολογία» περί «σύγκρουσης πολιτισμών» μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ενώ «χρέωσε» σε «κύκλους που εξοβελίζουν τη θρησκεία» από την Ευρώπη την υιοθέτηση του ...«σοβιετικού προτύπου περί περιορισμού της θρησκείας».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι πολεμοχαρείς του ΝΑΤΟ

Κάθε φορά που τα ιμπεριαλιστικά γεράκια μαζεύονται για να συζητήσουν τα σχέδιά τους, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για τους λαούς. Η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν χτες στη Σεβίλη της Ισπανίας, αν και άτυπη, είχε ουσιαστικό περιεχόμενο. Μπορεί, στην παρούσα φάση, να μη χαράχτηκαν νέες στρατηγικές, εξάλλου αυτό έχει ήδη γίνει, αλλά το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα είδος πολεμικού συμβουλίου το οποίο ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ, ενόψει της εαρινής επίθεσης στο Αφγανιστάν και της τελικής διευθέτησης στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δώσουν, υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών, συγκεκριμένες κατευθύνσεις με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε αυτές τις περιοχές και να γίνει καταμερισμός χρεώσεων, καθηκόντων και αποστολών, οι οποίες και συναποφασίζονται. Ζήτημα πρώτο στην ατζέντα της συνόδου ήταν η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν ώστε να διευρυνθεί ο ρόλος τους. Ο φαύλος κύκλος που άνοιξε η ιμπεριαλιστική εισβολή στη χώρα αυτή, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διαρκώς διευρύνεται εδώ και μια πενταετία και απειλεί με μεγαλύτερη εμπλοκή.

Την ίδια ώρα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με βάση την εμπειρία από τις πολεμικές αποστολές που διεκπεραιώνουν τα τελευταία χρόνια, συζητούν για τη λεγόμενη μετεξέλιξη της συμμαχίας, που περιλαμβάνει τόσο την αναθεώρηση της «Δομής Διοίκησης» όσο και την πορεία συγκρότησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της λεγόμενης Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Κεντρική ιδέα αυτών των αναπροσαρμογών είναι ο σχηματισμός μιας ενιαίας δομής διοίκησης με σφιχτό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα, που θα υπάγεται κατευθείαν στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. Αντίστοιχα, η NRF (Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης) συγκροτείται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί ως ενιαίος και ομοιογενής στρατός και όχι σαν ένα σύνολο στρατιωτικών τμημάτων προερχομένων από τις χώρες- μέλη.

Προωθούν, δηλαδή, τον ενιαίο ΝΑΤΟικό στρατό, που δε θα είναι απλά μια πολυεθνική δύναμη αλλά θα σηματοδοτεί ένα είδος στρατιωτικής ενοποίησης στα πλαίσια της παγκόσμιας πολεμοκάπηλης ιμπεριαλιστικής δράσης. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη, που δίνει και τον τόνο της ελληνικής εμπλοκής. Αναφερόμενος στη NRF είπε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας και τη δυνατότητά της να εκτελεί όλο το φάσμα των αποστολών της».

Η ελληνική εμπλοκή δεν είναι μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων. Τόσο ο σημερινός υπουργός Αμυνας όσο και οι προκάτοχοί του από το ΠΑΣΟΚ εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στα σχέδια του πολέμου των ιμπεριαλιστών. Και δεν είναι μόνο τα ελληνικά τάγματα που επί ημερών του ΠΑΣΟΚ στάλθηκαν σε Αφγανιστάν και Κοσσυφοπέδιο και συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί και να ενισχύονται, αλλά και η συνολική διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Είναι επιτακτική η ανάγκη της αντιστροφής αυτής της πορείας και της άμεσης επιστροφής και του τελευταίου Ελληνα φαντάρου και στρατιωτικού από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ