ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων

Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ, για κήρυξη απεργίας στις 22 του Φλεβάρη για την Παιδεία, που κατέθεσε προχτές, θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ανάλογη πρόταση κατέθεσε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ), αναδεικνύοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων και συντονισμού της δράσης των εργαζομένων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, πρότεινε κήρυξη 24ωρων απεργιών στις 15 και 22 του Φλεβάρη και στις 29 του Μάρτη. Παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει την προηγούμενη βδομάδα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και σε σύσκεψη που είχε οργανώσει η ΟΛΜΕ.

Την πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ απέρριψαν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας που εξάντλησαν την «αγωνιστικότητά» τους σε ένα απλό κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο για την Παιδεία στις 15 του Φλεβάρη. Επίσης, στην απόφαση περιλαμβάνονται η κήρυξη στάσης εργασίας για τις 22 του Φλεβάρη και κήρυξη 24ωρης απεργίας το Μάρτη για την εισοδηματική πολιτική και την Παιδεία. Με την απόφαση αυτή, που πήραν από κοινού ΠΑΣΚ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ - ΣΥΝ), έδειξαν τις πραγματικές τους προθέσεις να βάλουν φραγμούς στην ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων και εκ του αποτελέσματος να στηρίξουν την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών. Ακόμα και η ΑΠ, που στα λόγια μιλά ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, την ίδια στιγμή προτείνει την αυτονομία των πανεπιστημίων, η οποία οδηγεί στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τέλος, η ΔΑΚΕ, που εξαρχής έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ψήφισε λευκό βάζοντας ανοιχτά πλάτη στην πολιτική που προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ
Οχι στις αυταπάτες που διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική

Εντονη κριτική ασκεί η παράταξη στην πλειοψηφία του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ
Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ
Εντονη κριτική στη στάση της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) ασκεί με ανακοίνωσή της η Πανεπιστημονική Κίνηση Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, που επισημαίνει ότι μπορεί να συνεδρίασε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της Ομοσπονδίας για να πάρει θέση για τις εξελίξεις στην Παιδεία, αλλά τελικά η απόφασή του δείχνει την απόλυτη συμφωνία της πλειοψηφίας με την ακολουθούμενη πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού δεν παίρνει σαφή θέση ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα. «Οι ίδιοι άνθρωποι που την ψήφισαν έχουν ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16», λέει χαρακτηριστικά η Πανεπιστημονική και θυμίζει τη στάση της πλειοψηφίας το προηγούμενο διάστημα:

  • «Από το καλοκαίρι συναντήθηκαν αρκετές φορές με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας. Οχι όμως για να "πιέσουν" να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 ή να μην περάσει ο νέος νόμος-πλαίσιο που ετοιμάζεται. Ηταν - με αξιοσημείωτη συνέπεια - η μοναδική εκπαιδευτική ομοσπονδία που έδινε άλλοθι στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι κάνει διάλογο.
  • Εκαναν ό,τι μπορούσαν, αξιοποιώντας τις πλειοψηφίες που έχουν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους συλλόγους, να μην υπάρξουν γενικές συνελεύσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες από το ΕΠ. Και όχι μόνο αυτό... Σε αρκετές περιπτώσεις εναντιώθηκαν στους αγώνες των σπουδαστών, στήριξαν αντιδραστικές πρωτοβουλίες των Διοικήσεων των ιδρυμάτων για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις».

Η Πανεπιστημονική τονίζει ότι ειδικά για τα ΤΕΙ, οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και η αναθεώρηση του άρθρου 16 «θα έχουν ακόμα χειρότερες συνέπειες, μιας και η αναγνώριση των ΙΕΚ, ΚΕΣ που συνεπάγεται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες ειδικότητες των ΤΕΙ θα συμπίπτουν με τα όποιας μορφής ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια, θα εντείνουν την υποβάθμιση και την πίεση για εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησή τους. Επιπλέον, η περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα φέρει τα ιδρύματα στο όριο της εξαφάνισης.

Ετσι, όποιος συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες ότι είναι δυνατό να "αναβαθμιστούμε" όταν η ανώτατη εκπαίδευση ιδιωτικοποιείται και υποβαθμίζεται συνολικά, αντικειμενικά διευκολύνει τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής», επισημαίνει η Πανεπιστημονική και συνεχίζει: «Οποιος συνεχίζει να στηρίζει την αντιεπιστημονική διάκριση πανεπιστημιακής - τεχνολογικής εκπαίδευσης, αντικειμενικά στηρίζει την υποβάθμιση των σπουδών και τον υποδεέστερο ρόλο των ΤΕΙ και των αποφοίτων του. Οποιος συνεχίζει να ψάχνει λύσεις σε νέες μετονομασίες και βαφτίσια ή μέσω διεκδίκησης μπαλωμάτων σε επιμέρους ζητήματα, διευκολύνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να καλλιεργούν αυταπάτες, να αξιοποιούν την αγωνία για αναβάθμιση των ΤΕΙ προκειμένου να περνάνε τα μέτρα με την ανοχή εκπαιδευτικών, σπουδαστών, εργαζομένων».

Η Πανεπιστημονική καταλήγει στην ανακοίνωσή της καλώντας τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ να μαζικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις με όλο το λαό, να ξεπεράσουν στους συλλόγους τους τη «συμπαιγνία των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο ΚΔΣ της ΟΣΕΠ» και να παλέψουν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενάντια στο νόμο-πλαίσιο, σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στα ιδρύματα, απαιτώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μετονομασίες και νέα Τμήματα στο μηχανογραφικό

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη οι εξετάσεις

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, όπως και πέρσι, προγραμματίζεται να αρχίσουν οι εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και να ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Θα ακολουθήσουν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ενώ οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διενεργηθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν χτες μια σειρά αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνονται, σε σχέση με πέρσι, 2 νέα Τμήματα Πανεπιστημίων, 3 νέα Τμήματα ΤΕΙ και 8 νέα προγράμματα σπουδών στις τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, μετονομασίες 4 Τμημάτων ΤΕΙ, καθώς και 6 Τμήματα των ΤΕΙ που εντάσσονται και σε άλλο επιστημονικό πεδίο.

Νέα Τμήματα:

  • Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (Παν/μιο Πελοποννήσου) με έδρα την Κόρινθο, στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
  • Πληροφορικής και Τηλεματικής (Χαροκόπειο Παν/μιο), στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο.
  • Οπτικής και Οπτομετρίας (ΤΕΙ Πάτρας) με έδρα το Αίγιο, στο 3ο επιστημονικό πεδίο.
  • Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων (ΤΕΙ Πάτρας) με έδρα τον Πύργο, στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
  • Νοσηλευτικής (ΤΕΙ Καβάλας) με έδρα το Διδυμότειχο, στο 3ο επιστημονικό πεδίο.
  • Ακόμα προστίθενται από δυο προγράμματα σε κάθε Εκκλησιαστική Ακαδημία, τις σχολές των παπάδων δηλαδή, τις οποίες η κυβέρνηση αναγόρευσε σε πανεπιστήμια (προγράμματα ιερατικών σπουδών και διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων στις ακαδημίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ιερατικών σπουδών και εκκλησιαστικής μουσικής και ψαλτικής στις ακαδημίες Ιωαννίνων και Κρήτης).

Μετονομασίες Τμημάτων: Το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Αθήνας μετονομάζεται σε Τμήμα Προσχολικής Αγωγής. Το Τμήμα Διακοσμητικής του ΤΕΙ Αθήνας σε Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων. Το Τμήμα Οπτικής του ΤΕΙ Αθήνας σε Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας. Το Τμήμα Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου σε Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών - Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων.

Τέλος, υπάρχουν έξι περιπτώσεις Τμημάτων ΤΕΙ που μεταφέρονται σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, ενώ επισημαίνεται ότι οι σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ