ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
Εξασφαλίζουν συμμάχους

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Το ξαναγράψιμο της ιστορίας τείνει να λάβει χαρακτηριστικά «εθνικού» σπορ. Και δεν είναι καθόλου αστείο. Αφορά στην ίδια την κυριαρχία της αστικής τάξης, στο βάθεμα της ποδηγέτησης των εργατών, στο πιο στέρεο χτίσιμο ιδεολογικής συμφωνίας με τις αξίες των αστών, αφορά συνολικά στην άντληση ιδεολογικά χειραγωγημένων απ' αυτούς συμμάχων από τη δεξαμενή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και τη μετάγγισή τους στη δεξαμενή που εξασφαλίζει μακροζωία στον καπιταλισμό.

Το γεγονός ότι συναντώνται σ' αυτή την προσπάθεια όχι μόνο οι καθ' ύλην αρμόδιοι, αλλά ένας ευρύτερος κύκλος πρωταγωνιστών, είναι αποκαλυπτικό για το πόσο σημαντική είναι για την αστική τάξη η παραγωγή ιδεολογίας και το πέρασμά της σε πλατιές μάζες. Ο Βερέμης - έχοντας πλάι του τον Χρυσοχοΐδη - με το βιβλίο Ιστορίας που προσπαθεί να εμφανίσει ως πρωτοπόρες - σε βάθος αιώνα πίσω - τις αστικοφιλελεύθερες ιδέες, το συγκρότημα Λαμπράκη με αρθρογραφία που προωθεί το ρόλο των τραπεζών ως διαχρονική εγγύηση για την κοινωνική ευημερία και ο Γ. Παπανδρέου - παραπονούμενος για τη δόξα που του έκλεψε ο Πάγκαλος- με την επιμονή να παρουσιάζει ως αναχρονισμό το δημόσιο πανεπιστήμιο και ως πρόοδο το ιδιωτικό, όλοι μαζί παράγουν την ίδια ιδεολογία, πασχίζουν για την εξασφάλιση συμμάχων στον αστικό σχεδιασμό.

Οτι οι αστοί είναι οικονομικά κυρίαρχοι, ότι έχουν δικό τους το κράτος, ότι έχουν και πολιτικά την πλειοψηφία, αυτά δε φτάνουν. Θέλουν απόλυτη και σε βάθος την ιδεολογική κυριαρχία, όχι ως ανοχή, αλλά ως μάχιμη θέση.

Σ' αυτό το πεδίο εμφανίζονται και κάποιες ρωγμές. Οπως όταν αποκαλύπτεται πως η πολυεθνική που ταΐζει τον πλανήτη με μεταλλαγμένα δημητριακά, είναι η ίδια που όχι μόνο παρήγαγε τον περίφημο «πορτοκαλί παράγοντα» που ακόμα και σήμερα δηλητηριάζει το Βιετνάμ, αλλά και αυτή που στη συνέχεια τα απόβλητά της τα πέρασε στον υδροφόρο ορίζοντα κάθε χώρας όπου είχε εγκαταστάσεις. Γνωρίζοντας από την αρχή πως τα προϊόντα της είναι θάνατος.

Ασχετο: οι εφοπλιστές, δεν πετάνε μόνο έξω από τα βαπόρια τους ναυτεργάτες, αρπάζουν και τη γη τους - γη μας. Το μεσογειακό «Μανχάταν» δεν είναι άλλο από τη θρυλική Δραπετσώνα. Το ερώτημα είναι: ποιος το έχει ανάγκη εκτός από τους εφοπλιστές;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

ΓΡΑΨΕ, ΓΡΑΨΕ, ΞΑΝΑΓΡΑΨΕ... «οι κ.κ. Βερέμης και Κολιόπουλος επιχειρούν μια σοβαρή επιστημονική αποτίμηση της ελληνικής ιστορίας από μια φιλελεύθερη σκοπιά. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα τελευταία τριάντα ως σαράντα χρόνια στην ελληνική ιστοριογραφία κυριαρχούν οι προσεγγίσεις που εμπνέονται από ιστορικές σχολές μαρξιστικών και ευρύτερα αριστερών καταβολών, με έμφαση στο ρόλο των κοινωνικών δυνάμεων, η έμφαση των κ.κ. Βερέμη και Κολιόπουλου στη φιλελεύθερη δημοκρατική παράδοση που διατρέχει την ελληνική ιστορία αποτελεί αμφισβήτηση της κυρίαρχης γραφής. Αυτό στην επιστημονική γλώσσα καταγράφεται ως "αλλαγή παραδείγματος" η οποία κάθε άλλο παρά στερείται πολιτικών προεκτάσεων (...) ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για διαρκή σύγκρουση των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού και της καθυστέρησης και υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν ευτύχησε να διαθέτει μια συμπαγή αστική τάξη στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της προόδου. Αίσθηση προκάλεσε η παρατήρησή του πως για πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία είναι μπροστά από κόμματα και πολιτικό προσωπικό που έχει στηρίξει την επιβίωσή του στους ξεπερασμένους πολιτικούς μύθους της μεταπολίτευσης» (το ρεπορτάζ από την παρουσίαση του βιβλίου / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ: «"Ξεφλουδίζετε τον κόσμο" φέρεται να είπε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς μόλις αντίκρυσε χθες τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, υπαινισσόμενος τα υψηλά κέρδη (...) οικονομία χωρίς ανθηρές τράπεζες είναι προβληματική οικονομία. Το ζήτημα δεν είναι αν κερδίζουν οι τράπεζες αλλά πόσα επιστρέφουν στην κοινωνία και πόσες ευκαιρίες προσφέρουν στους πολίτες» (από το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειχνε εμφανώς ενοχλημένος καθώς θεωρεί πως όταν αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία που βγάζει το ΠΑΣΟΚ από την εσωστρέφεια και στριμώχνει την κυβέρνηση πάντα κάτι γίνεται από κάποιο στέλεχος που χαλάει το καλό κλίμα» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Για την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ και την ενιαία λαϊκή Παιδεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανυποχώρητος ο κ. Πάγκαλος στο θέμα του δήθεν «ασύλου»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΙΠΕ - ΞΕΙΠΕ

Η ΑΥΓΗ: Αθλια επίθεση στο άσυλο

ΕΘΝΟΣ: ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ σκιές και αντιφάσεις

Η ΧΩΡΑ: Αγνωστες πτυχές της δολοφονίας του διοικητή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΡΗΝΟΣ για τον ευπατρίδη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΙΣ ΓΚΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ και Διοικητές ΔΕΚΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανταρσία στην Εκκλησία

ΤΑ ΝΕΑ: Ντοκουμέντο: Τα ψέματα για τα ράντζα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επείγον σχέδιο για νερό - ρεύμα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΟΥΛΕΙΑ για 6.686 ανέργους

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ σε δικαιούχους του ΟΕΚ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρίσιμο τεστ για τις μετοχές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πολυεθνική που ταΐζει τον κόσμο

«Τουλάχιστον 67 χημικά, μεταξύ των οποίων παράγωγα του agent orange, διοξίνες και PCB, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν παρασκευασθεί αποκλειστικά από την Monsanto βρέθηκαν σε πορώδη πετρώματα του ορυχείου που χρησιμοποιούνταν ως χωματερή αν και δε θα έπρεπε να φιλοξενεί χημικά απόβλητα (...) η Monsanto γνώριζε από το 1965 ότι τα πολυχλωριωμένα διφενύλια που χρησιμοποιούνται στα επιβραδυντικά υγρά κατά της πυρκαγιάς και στις μονώσεις συγκεντρώνονταν στο μητρικό γάλα, αλλά και τους ποταμούς, τη χλωρίδα και την πανίδα (...) το 1953 χημικοί της εταιρείας έκαναν πειράματα με τα ίδια χημικά σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 50% των πειραματόζωων πέθαναν μετά τη χορήγηση μέτριας δόσης PCB» (το ρεπορτάζ σε «Guardian» / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Παίρνουν τζάμπα γη

«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η σημερινή κυβέρνηση (...) μόλις χθες οι υπουργοί (...) έβαλαν τις βάσεις ώστε ο Πειραιάς να γίνει το "Μανχάταν" της Μεσογείου (...) δεν πρέπει όμως να περάσει απαρατήρητη και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κόστος του έργου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ όμως ούτε ένα ευρώ δε θα βγει από τα ταμεία του κράτους (...) η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο μπορεί να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις και να τοποθετήσει τη χώρα στο υψηλότερο βάθρο» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Και ποιος θα χειρίζεται τις προμήθειες;

«Η κατάληξη της ολέθριας σχέσης που είχε ο διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Βαρθολομαίος με την υπάλληλό του θα πρέπει να αφυπνίσει τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ώστε να απαιτήσει από το σύνολο των υπουργών, των Διοικητών, Γενικών Γραμματέων και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, να διώξουν τις γκόμενες που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια στα διάφορα πολιτικά γραφεία και ορισμένες από αυτές έφτασαν μάλιστα σε σημείο να διαχειρίζονται ακόμα και τις προμήθειες εκμεταλλευόμενες την αδυναμία των προϊσταμένων τους» (το πρώτο θέμα στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ