ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
«ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Στα όρια η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Να κλείσει μέχρι να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ζήτησε η ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία

Σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στα δημόσια νοσοκομεία οδηγούν οι μόνιμες εδώ και δεκαετίες ελλείψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Μετά το κλείσιμο 10 κρεβατιών στη μονάδα νεογνών και δύο χειρουργικών τραπεζιών στο «Αγλαΐα Κυριακού», η ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» ζήτησε απ' τη Διοίκηση του νοσοκομείου την αναστολή των τεσσάρων κρεβατιών της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην κατάσταση αυτή έφτασαν καθώς στη ΜΕΘ του «Ερυθρού» αντιστοιχεί πλέον μία νοσηλεύτρια σε τέσσερις ασθενείς, όταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρειάζονται έξι νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ, για να καλυφθούν οι τρεις 8ωρες βάρδιες καθημερινά. Στην Ελλάδα - σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) - όμως ο αριθμός νοσηλευτών μειώθηκε από 3 νοσηλευτές ανά κλίνη το 2004 σε 2,4 το 2006.

Στη ΜΕΘ του Ερυθρού η αναλογία - λόγω των μόνιμων ελλείψεων, των αδειών ασθενείας και τοκετού και μετατάξεων - έφτασε στο έσχατο όριο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο - με ημερομηνία 24.12.2006 - της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας προς το ΔΣ του νοσοκομείου και τονίζεται: «Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει επιβαρυνθεί με πολλές απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες και αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας». Κατόπιν αυτών, ζητάει να διακοπεί η λειτουργία των τεσσάρων κρεβατιών ΜΑΦ, έως ότου προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Αίτημα που δεν έκανε δεκτό το ΔΣ του Νοσοκομείου και έτσι η λειτουργία της ΜΑΦ συνεχίζεται υπό αυτούς τους όρους.

Χτες, το Σωματείο των εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού, καθώς συνολικά είναι κενές 40% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.

ΔΟΜΕΣ «ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ»
Τρίτος νεκρός ασθενής σε ένα μήνα

Στην επιφάνεια οι δραματικές συνέπειες από την πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας

Με συχνότητα που προκαλεί σοβαρότατα ερωτηματικά εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα θάνατοι ψυχικά πασχόντων σε δομές αποασυλοποίησης. Σε διάστημα ενός μήνα πέθαναν τρεις ψυχικά πάσχοντες ηλικίας 22, 31 και 35 χρόνων σε ξενώνες δυο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και σε ξενώνα του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ). Και οι τρεις πάσχοντες είχαν μεταφερθεί το καλοκαίρι του 2006 στους ξενώνες, στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς», από το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ), όπου νοσηλεύονταν για χρόνια.

Στις 15 Γενάρη 2007 πέθανε 31χρονος στο οικοτροφείο «Αίας» του ΕΚΕΨΥΕ στη Λιβαδειά. Δώδεκα μέρες αργότερα, στις 27 Γενάρη 2007, πέθανε 35χρονος ψυχικά πάσχων στο οικοτροφείο «Ευαγγελισμός», που λειτουργεί ιδιωτική εταιρεία στα Αφίκια Κορινθίας. Και για τους δυο νεκρούς που έπασχαν από νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, δεν έχει εκδοθεί ακόμα επίσημο ιατρικό πόρισμα για τα αίτια θανάτου.

Λίγες μέρες αργότερα, μόλις προχτές (12 Φλεβάρη 2007) ένας ακόμα 22χρονος ψυχικά πάσχων έχασε τη ζωή του στον Ξενώνα «Αθηνά» της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας, στην Πεύκη. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ξενώνα, ο 22χρονος πνίγηκε από κομμάτι τροφής. Από τις πρώτες μέρες που μεταφέρθηκε στον ξενώνα, οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να νοσηλεύσουν ένα τόσο βαρύ περιστατικό και απ' τον Ιούνη του 2006 ενημέρωσαν τη διοίκηση του ΠΝΑ και το υπουργείο Υγείας, ζητώντας την επαναφορά του σε κάποια δομή αυξημένης φροντίδας. Το θέμα εκκρεμούσε έκτοτε... Στη συγκεκριμένη δομή απασχολούνται 22 εργαζόμενοι για 15 ασθενείς.

Αξιοσημείωτη για τις διαδικασίες μεταφοράς των ασθενών στους ξενώνες είναι απάντηση που έδωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Κ. Μαυρατζώτου στο ΕΚΕΨΥΕ σε έγγραφο για τα προβλήματα, στην έναρξη λειτουργίας του ξενώνα «Αίας» με ημερομηνία 9.6.2006: «...σας γνωρίζουμε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το προσωπικό των οικοτροφείων (αποσπάσεις, άδειες μητρότητας, παραιτήσεις) προέχει η άμεση έναρξη λειτουργίας του οικοτροφείου "Αίας" σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (13.6.2006) προκειμένου να επιτευχθεί η εγκατάσταση της πρώτης ομάδας των ασθενών του ΠΝΑ» (!)

Πάντως σύμφωνα με την Μαρία Τροχάνη, Ειδική Γραμματέα Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε φυσιολογικά αίτια, ενώ στις δομές πληρούνται οι επιστημονικές προϋποθέσεις για την ασφάλεια των πασχόντων.

Δραματική κατάσταση

Οι θάνατοι συμπληρώνουν το δραματικό σκηνικό των καταγγελιών εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία ότι δομές αποασυλοποίησης κυρίως των ΜΚΟ, δεν πληρούν στοιχειώδεις όρους ασφαλείας στη σύνθεση του προσωπικού και ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένη αντιμετώπιση με βάση τη φύση των περιστατικών. Αλλά και καταγγελιών για ακραίες περιπτώσεις, όπως ότι μεταφέρονται στους ξενώνες βαριά περιστατικά χωρίς καμία δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνία, ή ότι επιλέγονται ακραίες «θεραπευτικές» μέθοδοι, όπως καταστολή με ψυχοφάρμακα για να μην είναι ιδιαίτερα απαιτητική η νοσηλεία τους.

Απίστευτες καταγγελίες για τις συνθήκες σε κάποιες δομές αποασυλοποίησης που λειτουργούν οι ιδιώτες, έγιναν και σε συνάντηση εργαζομένων των δομών στις 24.5.2006 με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο. «Η κατάσταση φτάνει τα όρια της επικινδυνότητας», «Εργαζόμενοι "βαφτίζονται" συλλήβδην γενικών καθηκόντων, εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε δυο και τρεις δομές», «Δομές στηρίζονται στη φιλανθρωπία των εργαζομένων. Φέρνουμε ρούχα απ' τα σπίτια μας για να ντύσουμε τους ασθενείς. Ταΐζουν τους ασθενείς ξερά ψωμιά ημερών!», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι. Και ο υφυπουργός παραδέχτηκε κυνικά ότι το υπουργείο δε γνωρίζει πού πηγαίνουν τα χρήματα που δίνονται και ότι πολλές ΜΚΟ διοικούνται από «λαμόγια» (!)

ΣΕΑΑΝ
Πάλη για αποκλειστικά δημόσια Ειδική Αγωγή

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική Ειδική Αγωγή, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, να σταματήσει κάθε πληρωμή για τις ανάγκες εκπαίδευσης των ανάπηρων παιδιών, απαίτησαν οι αγωνιστές ανάπηροι που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), συμμετέχοντας με δυναμική προσυγκέντρωση (φωτ.) στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, που αποφάσισε η ΕΣΑμεΑ, «ανακαλύπτοντας» όψιμα τα προβλήματα. Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ κατήγγειλαν την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που φορτώνει τα βάρη για την εκπαίδευση και αποκατάσταση του ανάπηρου παιδιού στο ίδιο και την οικογένειά του και κάλεσαν τους ανάπηρους να εγκαταλείψουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες του αναπηρικού κινήματος. Αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ επέδωσε υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ΚΝΕ
Δωρεάν εμβόλια για όλους τους νέους

Την εξασφάλιση του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για κάθε νέα γυναίκα δωρεάν από το κράτος, χωρίς καμία έμμεση ή άμεση οικονομική επιβάρυνση της ίδιας ή της οικογένειάς της, ζητά η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου.

Αναδεικνύοντας την ανάγκη ανάπτυξης της προληπτικής ιατρικής για την προστασία της υγείας της νεολαίας και ολόκληρου του λαού, η Οργάνωση αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου για τις νέες γυναίκες στην Ευρώπη και υπογραμμίζει: «Είναι προκλητικός ο αποκλεισμός της νεολαίας, συνολικά του λαού, από τους καρπούς της προόδου στην Ιατρική και τη Φαρμακευτική επιστήμη, ειδικά όταν αυξάνεται συνέχεια ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι».

Η ΚΝΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία «αντί να φροντίσει ώστε όλοι να μπορούν χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση να κάνουν το εμβόλιο, σχεδιάζει να επιβαρύνει ακόμα μια φορά τα ασφαλιστικά ταμεία. Να πληρώνουν δηλαδή πάλι οι εργαζόμενοι - έμμεσα - ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες θησαυρίζουν ανεμπόδιστα». Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που «συμφωνεί με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Αλλωστε, δε σταμάτησε ποτέ να στηρίζει την εμπορευματοποίηση της υγείας».

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ένα αγόρι οχτώ χρόνων από τον Εύοσμο που παρουσίασε συμπτώματα σηψαιμικού μηνιγγιτιδόκοκκου. Κανένα κίνδυνο δε διατρέχει και η υγεία 17χρονου μαθητή από τη Βέροια που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης. Παρά την ανησυχία που προκάλεσαν οι δύο θάνατοι, του εξάχρονου παιδιού από τη Λευκάδα και ενός 34χρονου αλβανικής καταγωγής που νοσηλεύτηκε με συμπτώματα μηνιγγιτιδόκοκκου στο νοσοκομείο «Σωτηρία», οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει επιδημία της νόσου στη χώρα μας. Ωστόσο, συνιστούν στους γονείς να δίνουν έμφαση στις καλές συνθήκες υγιεινής και επαγρύπνηση για ύποπτα συμπτώματα: υψηλός πυρετός, εμετοί, αυχενική δυσκαμψία, έντονοι πονοκέφαλοι, διάρροια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ