ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απολύθηκαν 135 συμβασιούχοι

Από συγκέντρωση των συμβασιούχων, τον περασμένο Νοέμβρη, στο εργοτάξιο του Δήμου Χαλκίδας
Από συγκέντρωση των συμβασιούχων, τον περασμένο Νοέμβρη, στο εργοτάξιο του Δήμου Χαλκίδας
Τον πολύχρονο εμπαιγμό και κοροϊδία με τα οποία η εκάστοτε δημοτική αρχή (είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ) κρατούσε σε ομηρία συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Χαλκιδέων, ήρθε να αντικαταστήσει η απόλυση.

Ο λόγος για τους 135 εργαζόμενους στην καθαριότητα, στους κήπους, οδηγούς και χειριστές, που με τη μέθοδο των συνεχών συμβάσεων έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 10 και 15 χρόνων. Το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησαν σειρά κινητοποιήσεων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους (από 3 μήνες έως 1 χρόνο) και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που τους στέρησε η προηγούμενη - προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ - δημοτική αρχή και συνεχίζει η νέα - προσκείμενη στη ΝΔ.

Ομως, από τις 13/2/2007 βρίσκονται και χωρίς εργασία, αφού ο δήμαρχος Θ. Ζεμπίλης, τους κοινοποίησε τις απολύσεις τους, προκειμένου, όπως τους υποσχέθηκε (!), να προσλάβει με... δίμηνες συμβάσεις όσους θέλουν. Μάλιστα, τους παραχώρησε και την απαιτούμενη βεβαίωση για να εγγραφούν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Οσο για τα δεδουλευμένα; Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό και το ψέμα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Α. Νάκος, απαντώντας σε αναφορά για το πρόβλημα, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας, διαβεβαιώνει ότι «η νομοθεσία μας προβλέπει διέξοδο για την καταβολή τυχόν δεδουλευμένων σ' όσους συμβασιούχους παρείχαν πραγματική εργασία. Οι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν κατά το άρθρο 904 του Α.Κ. περί αδικαιολόγητου πλουτισμού και, με βάση τη σύμβαση που είχαν συνάψει με τους φορείς στους οποίους παρείχαν τις υπηρεσίες τους και χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει, αφού όταν αντιπροσωπεία των συμβασιούχων με εκπρόσωπο του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο, επισκέφθηκαν την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτή τους απάντησε ότι δεν μπορεί να υπογράψει εντάλματα γιατί το ΕΣ έχει άλλη νομολογία...

Σε εφαρμογή ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας

Σε εφαρμογή τίθεται ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, οι διατάξεις του οποίου θέλουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα πειθήνια όργανα και εκτελεστές της πολιτικής της λεγόμενης αποτελεσματικότητας.

Σχετική εγκύκλιο με το περιεχόμενο του νέου Κώδικα απέστειλε χτες το υπουργείο Εσωτερικών προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς, που σημαίνει την άμεση υλοποίηση των διατάξεών του. Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης να αποτελεί ο Κώδικας εργαλείο στα χέρια της, για την προώθηση της πολιτικής της, είναι οι διατάξεις που ελέγχουν τη συμπεριφορά του υπαλλήλου εντός αλλά και εκτός υπηρεσίας, δηλαδή την πολιτική και κοινωνική του ζωή. Σε αυτό προστίθεται η ανασφάλεια των υπαλλήλων, καθώς μόνιμοι είναι μόνο όσο παραμένει και η οργανική θέση στην οποία υπηρετούν. Αυτό σημαίνει πως όταν καταργηθεί μια υπηρεσία, η μονιμότητα αίρεται. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, κατοχυρώνεται η «ανακύκλωση» των εργαζομένων και συντηρείται η υποσχεσιολογία προς άγραν ψήφων. Με βάση δε το νέο Κώδικα, για να μονιμοποιηθεί κάποιος υπάλληλος θα πρέπει να υποστεί μια περίοδο δοκιμασίας διάρκειας δύο ετών. Για τη μονιμοποίηση αποφαίνεται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Κατά τα άλλα, θυμίζουμε ότι απαλείφεται το ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού, ενώ από 1η Γενάρη 2008 τίθεται σε ισχύ νέο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων.

Συλλυπητήρια

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ, με θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκε το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή και αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πολιτικού πρόσφυγα και στελέχους του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ενωσης ΔΗΜΗΤΡΗ Νικολάου ΚΑΤΣΗ. Ο Δημήτρης Κατσής, μέλος της ΠΕΕΠΠ, αναγνώστης και συνεργάτης του Ενημερωτικού Δελτίου, συγγραφέας του βιβλίου για τη συμβολή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στο Ουζμπεκιστάν και συγγραφέας σειράς βιβλίων -ημερολογίων για τη δράση του ΔΣΕ, έφυγε από τη ζωή ενώ συνέχιζε τη συγγραφική του δραστηριότητα.

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους και τους συναγωνιστές του.

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ.

ΔΙΚΗ «17 Ν»
Συνεχίστηκε η αγόρευση της εισαγγελέα

Συνέχισε χτες για δεύτερη μέρα την αγόρευσή της ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, η εισαγγελέας της έδρας Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η αγόρευσή της αφορούσε τις ενέργειες της οργάνωσης που έχουν τελεστεί από το 1984 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 1989, όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης. Για όλες αυτές τις ενέργειες πρότεινε να κηρυχτεί ένοχος ως ηθικός αυτουργός ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Προφυλακίστηκε ο Βρακατσέλης

Προφυλακίστηκε χτες, μετά από πολύωρη απολογία στην ανακρίτρια, ο Δημήτρης Βρακατσέλης που κατηγορείται για το θάνατο του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου. Σε πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε και είχε από προχτές δοθεί με τη μέθοδο της «διαρροής» στον Τύπο, υποστηρίζει ότι ο θάνατος του Βαρθολομαίου δεν ήταν ένα έγκλημα πάθους ή τιμής, αλλά «ένα θλιβερό ατύχημα».

Σύμφωνα με το συνήγορό του, ο Βρακατσέλης δε γνωρίζει ούτε κατάλαβε να έχασε αίμα κατά τη διάρκεια του περιστατικού και αποδίδει το εύρημα της Αστυνομίας σε κάποια μικροαμυχή που δεν είχε αντιληφθεί.

Και χτες έξω από το γραφείο της ανακρίτριας βρέθηκαν συνάδελφοι, φίλοι και συγχωριανοί του κατηγορούμενου εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπο του.

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Πρωτοφανής οικογενειακή τραγωδία

Πρωτοφανής οικογενειακή τραγωδία, με δύο νεκρούς, ένα 5χρονο αγοράκι και μια 73χρονη γυναίκα, σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Πατέρας σκότωσε τον πεντάχρονο γιο του και την πεθερά του, τραυμάτισε τον μεγαλύτερο, οκτάχρονο γιο του, μπροστά στα μάτια της 45χρονης παραπληγικής γυναίκας του, που είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε.

Πρόκειται για τον 45χρονο Μιχάλη Ψαρό, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 5.30 το πρωί της Πέμπτης, μπήκε στο δωμάτιο όπου κοιμόνταν τα παιδιά και η πεθερά του και πυροβόλησε σκοτώνοντας το μικρότερο παιδί του, Σταύρο, και την 73χρονη. Αμέσως μετά, πυροβόλησε και τραυμάτισε και τον οκτάχρονο γιο του, Παναγιώτη, ο οποίος την τελευταία στιγμή κατάφερε και διέφυγε, πηδώντας από το παράθυρο. Ευτυχώς, βρίσκεται εκτός κινδύνου, φέρει τραύματα στον αυχένα και για προληπτικούς λόγους, χτες το μεσημέρι, μεταφέρθηκε από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, στο «Αγλαΐα Κυριακού», στην Αθήνα. Ο 45χρονος νοσηλεύεται, με τραύματα στα πόδια, φρουρούμενος στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου.

Το φονικό έγινε με κυνηγετική καραμπίνα, την οποία και κατείχε νόμιμα ο Μ. Ψαρός, αν και μόλις πριν από 10 μέρες πήρε εξιτήριο από ψυχιατρική κλινική όπου νοσηλευόταν με ψυχιατρικά προβλήματα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι και το 2004 είχε νοσηλευτεί στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

Ο 45χρονος εδώ και πολλά χρόνια ήταν άνεργος, η γυναίκα του ανάπηρη και οι οικονομικές δυσχέρειες ήταν μεγάλες.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας διοργανώνει, σήμερα Παρασκευή 16/2/07 και ώρα 9 μμ, συνεστίαση, όπου θα κοπεί και πίτα, στην ταβέρνα «Στέκι του Νίκου» (Υγείας 8 στην ομώνυμη πλατεία), τηλ: 210.2779.258.

Την Κυριακή 18/2/2007

-- O Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ παράρτημα Αρτέμιδας πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Ναυταθλητικού Ομίλου Λούτσας (λιμάνι). Θα ακολουθήσει κόψιμο της πίτας μαζί με την ΠΕΑΕΑ Αρτέμιδας.

-- Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) διοργανώνει συνεστίαση και καλεί τα μέλη και τους φίλους της, ώρα 12 μ., στην ταβέρνα ΑΣΤΡΑ του Δήμου Βύρωνα (δίπλα στο θέατρο Βράχων). Τηλέφωνα ΠΕΚΑΜ: 210.3247.820 και ταβέρνας: 210.7665.700.

-- H ΝΕ ΠΕΑΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο στο κέντρο ΚΟΚΙΟΣ (Αγ. Δημήτριος), ώρα 8.30 μμ, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση για τα 64 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ και τα 60 χρόνια ίδρυσης του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ