ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανούσια αντιπαράθεση για τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων

Η πολιτική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, σε όλα τα κεντρικά στρατηγικά πολιτικά μέτωπα κυλούσε ομαλά, μέχρι τη στιγμή που το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής ο Γ. Παπανδρέου σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού για να συγκαλύψει ακριβώς αυτή την ταύτιση, κατέφυγε στην κατάθεση πρότασης μορφής προς την κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τις διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναζητώντας με αγωνία να... δημιουργήσει έστω και φαινομενική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κόμμα του και την κυβέρνηση, επέλεξε ένα ζήτημα διαδικασίας για να φουντώσει το δικομματικό καυγά, προσέχοντας επιμελώς αυτός να κινηθεί μακριά και έξω από την ουσία των λαϊκών προβλημάτων. Ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε συγχρόνως με την κίνηση αυτή να θέσει και εκβιαστικό δίλημμα στο λαό, ότι μέσα από την εκλογική διαδικασία θα κριθεί ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Σ' αυτές τις εκλογές, τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, «ο λαός θα αποφασίσει για το ποιος και πώς θα κατευθύνει τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του Συντάγματος».

Το φιάσκο που έστησε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και είχε στόχο τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων, στήθηκε από τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη. Η απόφαση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, του εκπρόσωπου Τύπου Π. Ευθυμίου, της υπεύθυνης του προγράμματος Αν. Διαμαντοπούλου, του Ε. Βενιζέλου και του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Π. Γερουλάνου. Στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου την ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου εκεί συμφωνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας σαν πρόφαση όσα εκτυλίχτηκαν στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση ή όχι του άρθρου 24 για τα δάση, θα προχωρήσει στην πρόταση μομφής, βάσει του άρθρου 124 του κανονισμού της Βουλής.

Ο Γ. Παπανδρέου, λαμβάνοντας υπόψη του εισηγήσεις στενών συνεργατών του το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε την Παρασκευή στην πρόταση μομφής και ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τη συμφωνία του με τη ΝΔ στις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής και να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχαν ανακύψει στο ΠΑΣΟΚ ειδικότερα στην εκλογική βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη στάση του να ταχτεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε εργολαβικά σε μια περίοδο που οι κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών στο χώρο της εκπαίδευσης μεγεθύνονται - με την πρόταση μομφής - να εξαπατήσει το λαϊκό κίνημα, να το αποπροσανατολίσει και να αποτρέψει την κλιμάκωση των αγώνων του, εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Βέβαια πίσω από το επικοινωνιακό τρικ που στήθηκε χτες στη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΣΟΚ διατηρεί στο ακέραιο όλες τις προτάσεις του για όλα τα αναθεώρητα άρθρα του Συντάγματος» και φυσικά και για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις των 1.000 πανεπιστημιακών που επί της ουσίας ζητούν να σταματήσουν τώρα οι κινητοποιήσεις και να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια, αναφέροντας: «Εμείς προτείναμε έναν άλλο δρόμο. Εναν τρίτο δρόμο που ούτε εκθειάζει τον άκρατο γραφειοκρατικό μηχανισμό, ούτε αφήνεται έρμαιο στις ορέξεις μιας ελεύθερης αγοράς. Σήμερα αυτός ο τρίτος δρόμος εκφράζεται από χίλιους ακαδημαϊκούς»!!

Προέχουν οι μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση πέρασε με τη σειρά της στη φραστική αντεπίθεση, αποδίδοντας την πρόταση δυσπιστίας στα εσωκομματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, στόχος ήταν να διαμορφωθεί η κατάλληλη επικοινωνιακή τακτική, για να αντιμετωπιστεί η πρόταση μομφής και κυρίως μέσα από την παρουσία των κυβερνητικών στελεχών στη Βουλή, να αποδειχτεί ότι η ΝΔ παραμένει ο καλύτερος διαχειριστής του συστήματος.

Αυτό ακριβώς επιχείρησε να εκφράσει και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος εκφράζοντας την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, δήλωσε: «Ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα και εμφανώς ευρισκόμενος σε θέση αδυναμίας, αρνείται την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυσιάζει σε κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες». Ο ίδιος έσπευσε να απαντήσει και στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές δηλώνοντας: «η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει», προσθέτοντας ότι «ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού» και ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

Δικομματικό φιάσκο

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης μομφής, η οποία συνεχίστηκε χτες το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Αυτό που βγήκε από τις πρώτες ώρες της συζήτησης, ήρθε ακριβώς να επιβεβαιώσει ότι ο δικομματικός καυγάς και οι φραστικές επιθέσεις τελείωναν εκεί ακριβώς που αρχίζουν τα λαϊκά προβλήματα.

Οι Ε. Βενιζέλος και Θ. Πάγκαλος, που ήταν οι κεντρικοί εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, άφησαν αιχμές περί... τραυματισμού της συνταγματικής νομιμότητας. Εμφανίστηκαν σαν υπερασπιστές του κύρους της Βουλής και κάλεσαν τον πρωθυπουργό να σηκώσει το γάντι και να αναλάβει την ευθύνη μιας δυναμικής εξόδου από την κρίση, με την προσφυγή στις κάλπες.

Στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ φεύγει διότι η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα ήταν επώδυνη για το εσωτερικό του». Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και την προώθηση μέσα από αυτή των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Δραστηριότητες της Αλ. Παπαρήγα

Στο πλαίσιο της καμπάνιας - συζήτησης που αναπτύσσει το ΚΚΕ για την Παιδεία, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει μέσα στην ερχόμενη βδομάδα τις παρακάτω δραστηριότητες:

Την Τετάρτη 7/2

- Στις 10π.μ. περιοδεία στο σχολικό συγκρότημα της Σιβιτανιδείου (Θεσσαλονίκης 151, Εναντι Σταθμού ΗΣΑΠ Καλλιθέας). Η περιοδεία περιλαμβάνει συζήτηση με το Σύλλογο των καθηγητών και ομιλία σε συγκέντρωση μαθητών.

Την Παρασκευή 9/2

Στις 6μ.μ. ομιλία σε εκδήλωση της ΚΟΑ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία και οι θεωρίες για την αυτοτέλεια, την αυτονομία και την αποκέντρωση της εκπαίδευσης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Οικονομίδου της Νομικής Σχολής (1ος όροφος).

Την Κυριακή 11/2

- Στις 6μ.μ. ομιλία σε εκδήλωση - συζήτηση της ΚΟΑ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την επαγγελματική μόρφωση» στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ