ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να αγνοήσει τις Σειρήνες εκβιαστικών διλημμάτων

Οι παρεμβάσεις της Αλ. Παπαρήγα και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση

Eurokinissi

Την ανάγκη ο ελληνικός λαός να ακυρώσει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του και εγκλωβισμού του σε ψευτοδιλήμματα - μια προσπάθεια που εντείνεται με την κατάθεση της πρότασης μομφής από το ΠΑΣΟΚ - κλιμακώνοντας τους αγώνες του για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, κι απευθύνοντας μ' αυτόν τον τρόπο ο ίδιος μομφή και στους δύο συνεταίρους του δικομματισμού, που ευθύνονται για τα προβλήματά του, ανέδειξε το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις της ΓΓ της ΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, αλλά και βουλευτών του, στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης αυτής στη Βουλή, η οποία άρχισε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε τη συστηματική προσπάθεια που σηματοδοτεί αυτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για να «κυριαρχήσει σε 24ωρη βάση το εκβιαστικό δίλημμα "μεταρρυθμίσεις ή χανόμαστε" από τη μια και "εκλογές ή χανόμαστε" από την άλλη».

Ωστόσο, μέσω αυτής της διαδικασίας - που το ΚΚΕ τη χαρακτήρισε πολιτικό και κοινοβουλευτικό φιάσκο - δίνεται μια ευκαιρία στο σύνολο του ελληνικού λαού και κυρίως σε όσους βρίσκονται στους αγώνες (εργάτες, αγρότες, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές κ.ά.) να προβληματιστούν, να συνεχίσουν την πάλη τους με πολύ μεγαλύτερη μαχητικότητα, ώστε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση και να δημιουργήσουν συνθήκες «μαζικής, δυναμικής αντεπίθεσης», όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Αλλωστε, όταν ο δικομματικός καυγάς φουντώνει, αλλά μακριά και έξω από τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, το ελπιδοφόρο στοιχείο δε βρίσκεται παρά στη μεγαλύτερη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, που πρέπει να καταδείξει ότι αυτός ο καυγάς είναι ξένος από τα δικά του συμφέροντα.


Eurokinissi

Το ΚΚΕ απάντησε και στα επιχειρήματα με τα οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, «έντυσε» την πρόταση μομφής, περί παράβασης των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, τονίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα με μεγάλη συνέπεια υλοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και θέσεις, παρότι σε ορισμένα σημεία παρεμποδίζεται από τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Μάλιστα, η Αλ. Παπαρήγα με νόημα σημείωσε πως «εμείς δε θα της κάνουμε κριτική, γιατί δεν εφαρμόζει το πρόγραμμά της, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ».

Σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο όχι μόνο δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση του αντιδραστικού έργου της ΝΔ, αλλά αναδεικνύεται σε δίδυμο της ΝΔ. Και επιδιώκει αυτή την περίοδο να γλιστρήσει από τις δεσμεύσεις του και να υπηρετήσει επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου, να συγκαλύψει τη συμφωνία του με τη ΝΔ στα βασικά ζητήματα, κι όχι μόνο στο άρθρο 16.

Ο λαός σαν πίτα...

Και οι δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως στηλίτευσε η Αλ. Παπαρήγα, αντιμετωπίζουν το λαό σαν πίτα και κοιτάνε πώς θα τη μοιράσουν, την πίτα των ψήφων, του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού κλπ., της φιλίας με τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τον Μπους, με την ΕΕ, της διεκδίκησης ενός ρόλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και αλλού, «αλλά όχι προς όφελος του λαού»...

Από το βήμα και αυτής της συζήτησης στη Βουλή το ΚΚΕ εξέφρασε την ανάγκη, που συνιστά και δικό του καθήκον η υλοποίησή της, να βοηθηθεί ο λαός, ώστε να χειραφετηθεί από την επιστημονική χειραγώγηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τελικά ταυτίζονται σε όλα τα βασικά σημεία. Οπως γλαφυρά τόνισε η Αλ. Παπαρήγα: «τις ΠΑΣΟΚοαμερικανικές, τις ΠΑΣΟΚοευρωπαϊκές συμφωνίες τις πήρε η ΝΔ και τις σεβάστηκε απόλυτα. Εχετε δει κανένα νόμο να έχει καταργήσει η ΝΔ; Εμείς ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ: Εάν έρθει στη διακυβέρνηση, ποιο νόμο θα καταργήσει;». Και συμπλήρωσε: «Εμπρός κοιτάζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ... Σαφώς κοιτάζουν μπροστά, αλλά το μπροστά σημαίνει μεγάλη βαρβαρότητα για το λαό. Και, αν θέλετε, τα μέτρα που παίρνει σήμερα η ΝΔ έχουν μακροπρόθεσμη σημασία και αξία. Οπως και επί ΠΑΣΟΚ πάρθηκαν μέτρα στρατηγικής σημασίας, το ίδιο κάνει και η ΝΔ. Αν μου πείτε, ποιος είναι καλύτερος εκπρόσωπος του κεφαλαίου, δεν ξέρω, δε μας ενδιαφέρει, γιατί δεν παίζουμε σε αυτό το πεδίο, σε αυτόν το στίβο». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ωστόσο και την ευθύνη του λαού να «ξεφύγει από αυτόν τον εκβιασμό που εμφανίζεται είτε φως και σκότος, είτε μεταρρυθμίσεις, είτε εκλογές ή χανόμαστε».

«Μομφή και στους δύο», υπογράμμισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, και απευθυνόμενη στο ΠΑΣΟΚ με καυστικότητα σημείωσε ότι θα έπρεπε να επιλέξει το πρώτο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς για την κατάθεση της πρότασης, που ήταν του Τελώνη και του Φαρισαίου, καθώς τα δύο κόμματα είναι ίδια. Οπως σημείωσε, οι θέσεις τους δε διαφέρουν κατ' ελάχιστο «παρά μόνο στον τρόπο με τον οποίο τροχιοδρομεί ο γκρουπιέρης στο καζίνο των συμφερόντων την τράπουλα! Αυτή είναι η μόνη σας ουσιαστική διαφωνία. Ποιος θα είναι ο γκρουπιέρης και θα μοιράζει»! Ενώ για την πρόταση μομφής επισήμανε ότι κατατέθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πίεση από τη νεολαία στο άρθρο 16. Με τη σειρά της κάλεσε το λαό να καταλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να φέρει σε πέρας μια διαφορετική πολιτική, για αυτό ψάχνει να βρει επιθέσεις απέναντι στο ΚΚΕ, το οποίο είχε, έχει και θα έχει διαφορετική πολιτική και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.

H μόνη ελπίδα του λαού είναι να διεκδικήσει την εξουσία για τον εαυτό του και να απεγκλωβιστεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ταυτίζονται στην ουσία της πολιτικής που ακολουθείται, τόνισε στην παρέμβασή της στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Αναφέρθηκε στα θέματα της Παιδείας και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρωινή του ομιλία έκανε λόγο για τον «τρίτο δρόμο» που ακολουθεί το κόμμα του, ο οποίος δρόμος είναι μακριά από τον «άκρατο κρατισμό και την ελεύθερη αγορά». Αυτός ο δρόμος, είπε ο Γ. Παπανδρέου, εκφράζεται με τις θέσεις 1.000 πανεπιστημιακών που είδαν το φως της δημοσιότητας με τις γνωστές υπογραφές.

Σχολιάζοντας τη θέση αυτή η Ελπ. Παντελάκη τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί υπονομεύουν τον αγώνα που αυτόν τον καιρό δίνουν οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτές οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, αποτελούν «ζάχαρη στο ψωμί της κυβέρνησης», η οποία για αυτό το λόγο αισθάνεται άνετη. Αλλωστε, τόνισε, οι αντιδραστικές αλλαγές όπως η «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων, η στρατηγική της Λισαβόνας και οι αποφάσεις της Μπολόνια είχαν υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση. Στόχος τους, κατέληξε, είναι τα πανεπιστήμια και συνολικά η εκπαίδευση να λειτουργούν σαν «μαγαζιά» των επιχειρηματιών, κάτι που αντιμάχονται με τους αγώνες τους οι φοιτητές και συνολικά το λαϊκό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ