ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιώργος Μπαντιάς
Γιώργος Μπαντιάς
Φωτ. 2

Στις 24 Φλεβάρη έκλεισαν 9 χρόνια από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΝΤΑΗ, νεαρού κομμουνιστή, ο οποίος εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1955 στο Ηράκλειο Κρήτης, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 250 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η συντρόφισσά τους Αθηνά

Τα παιδιά και τα εγγόνια τους

* * *

Μέλη και φίλοι του Παραρτήματος Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Γ. Χαλκίδη» και «Γ. Ρίτσου».

* * *

Στον σύντροφο, επιστήμονα και αγωνιστή ΗΛΙΑ ΜΑΣΟΥΡΙΔΗ, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας, ένα από τα ποιήματά του «Με τη σοφία του λαού/ την ανάλυση του Μαρξ / με χαμόγελο παιδιού / υπομονή Ιώβ / όλους τους ξεσκεπάζουμε».

Αρης Γαρδένιας

Στη μνήμη του, συνάδελφοι, συνεργάτες, συνεργάτριες προσφέρουν 500 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Σήμερα 25 Φλεβάρη συμπληρώνονται 16 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος και αλησμόνητος σύντροφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ, ο οποίος με σεμνότητα και αφοσίωση στη ζωή του υπηρέτησε στις γραμμές του ΚΚΕ για τα ιδανικά του σοσιαλισμού ως δάσκαλος, δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Γιάννης Χαρατσίδης
Γιάννης Χαρατσίδης
Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των υπέροχων γονιών μου ΘΕΟΔΟΣΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ και του αγαπημένου θείου μου ΠΑΥΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας, 300 ευρώ.

Τώνια Χαρατσίδου

  • Γιάννης Χαρατσίδης, ο άνθρωπος της προσφοράς, ο αξέχαστος! Απλός, απέριττος, προσιτός, όπως στη λογοτεχνική προσφορά του έτσι και στην προσωπική του ζωή, στις σχέσεις του με τους ανθρώπους. Πώς μπορεί κανείς να ξεχάσει τη ζεστασιά της φιλοξενίας του, τις συζητήσεις, τους κοινούς φίλους που μας έλειψαν κι αυτοί, αλλά παραμένουν πάντα παρόντες. Το καθιστικό με την όλη περιρρέουσα πνευματικότητα, τη συντρόφισσα της ζωής του να τελετουργεί παραθέτοντας το παραδοσιακό τσάι της πρώτης πατρίδας του.

Μέσα από τις στερήσεις, τους αγώνες της θρυλικής ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ και του Κόμματός του, ξεπερνώντας τα «χίλια δυο εμπόδια» στο δρόμο ενός «ανυποχώρητου», μπόρεσε να σπουδάσει. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, θα βρει κλειστή την πόρτα του διορισμού και γίνεται δικηγόρος, των «ταπεινών της Γης», στέκεται πλάι τους από τις στήλες της «Λαϊκής Φωνής», ως νομικός σύμβουλος της «Αυγής», αρχισυντάκτης των «Φρουρών της Ειρήνης».

Προφορά ανεκτίμητη οι μεταφράσεις του από τα Γαλλικά και τα Ρούσικα, όπως των έργων του Ευγένιου Ταρλέ, του Ερεμπουργκ και του Τζακόφσκι, του Πιερ Ζωρζ και «Το σοβιετικό Εργατικό Δίκαιο», έκδοση Ουνέσκο.

Γιάννη, άνθρωποι σαν κι εσένα δεν ξεχνιούνται ποτέ. Παραμένουν πάντα σύμβολα στο μετερίζι των λαϊκών αγώνων μας, στο μετερίζι του χρέους και του καθήκοντος.

Γιώργος Φαρσακίδης

* * *

Στη μνήμη των παλαίμαχων αγωνιστών - ανώτερων στελεχών του ΚΚΕ, οι οποίοι ζήσανε σκληρούς αγώνες από την ίδρυση του Κόμματος και τους γνώρισα από κοντά στο εξωτερικό και θαύμαζα την πίστη και την κομματικότητά τους, του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΚΡΟΖΟΥ, του παππού όπως τον λέγαμε, του ΒΑΣΙΛΗ ΑΣΙΚΗ, του ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΝΑΚΟΥ, του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ, της ΧΡΥΣΑΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και του ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΡΙΓΚΟΥ, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου, 50 ευρώ.

Χρήστος Καρανταής
Χρήστος Καρανταής
Μαρία Βενετσανοπούλου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΑΝΤΗ, στελέχους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικού επιτρόπου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ. ΥΦΑΝΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και εξέχοντα νευρολόγου - ψυχίατρου, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 120 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου και Εκπαιδευτικών.

Η σύζυγος, οι κόρες και τα εγγόνια

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΛΙΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - Μακρονησιώτη, οπαδού του ΚΚΕ από τη Δάφνη Καλαβρύτων, και για τη γιορτή του, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ υπουργείου Γεωργίας, και 100 ευρώ στο Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ.

Πηνελόπη Κόλλια

Οικογένεια Λευτέρη Κόλλια

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΡΙΖΟΥ, η οποία πέθανε στις 11 Φλεβάρη 2007, φίλοι και σύντροφοί της της ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΙΤΣΑΡΔΗ, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου Ικαρίας, 60 ευρώ.

Δέσποινα Λιτσαρδή - Φουντούλη

Χρήστος Κοσμίδης
Χρήστος Κοσμίδης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΚΑΣ Ν. ΚΟΥΒΑΡΗ, η οποία πέθανε στις 14 Απρίλη 2002, ο σύζυγός της Νικόλαος και τα παιδιά της προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου Ικαρίας, 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 21 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΝΤΙΑ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της μητέρας μας ΦΑΝΗΣ ΜΑΟΥ, του πατέρα μου ΧΑΡΙΣΗ, της γιαγιάς μου ΖΛΑΤΟΥ, του αδελφού μου ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΟΥ, της αδελφής μου ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΜΑΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ η οποία σκοτώθηκε στον Εμφύλιο, και του εξαδέλφου μου ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΛΑ, επίσης μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στον Εμφύλιο, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Δήμητρα Μπαντιά

* * *

Φωτ.

Πριν από 11 χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος σύζυγός μου ΗΛΙΑΣ ΚΑΪΠΑΛΕΞΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και μαχητής του ΔΣΕ. Ο πατέρας μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ πέθανε στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου και η μάνα μου στην Τασκένδη. Τα αδέρφια μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ΘΑΝΑΣΗΣ, μαχητές του ΔΣΕ, σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο.

Στη μνήμη τους, καθώς επίσης στη μνήμη των γαμπρών μου ΚΩΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑ και ΒΑΪΤΣΗ ΧΑΤΖΑΡΑ, της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, της ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΔΑΛΚΟΥ και της αδελφής μου ΟΛΓΑΣ ΚΕΡΑΜΙΔΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ 70 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Χαράλαμπος Φαράντος
Χαράλαμπος Φαράντος
Χρυσούλα Καϊπαλέξη

* * *

Φωτ.2

Στις 25 Απρίλη 2007 συμπληρώνονται 55 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συμπληρώνονται επίσης 6 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΟΥΛΙΝΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης.

Μαρία Πετρίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ, καπνεργάτη συνδικαλιστή από τα Λιμενάρια Θάσου, ο γιος του Γιώργος προσφέρει στην οικονομική εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Καβάλας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΛΟΥΚΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος για τη δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του διώχτηκε, αλλά δεν υπαναχώρησε.

Στη μνήμη του, η κόρη του πρόσφερε 200 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Καβάλας.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 16 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, προσφέρω στη μνήμη του 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του Μαίρη Κατσαρού

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αξέχαστης κόρης μας ΜΑΡΙΑΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Κούλα και Μπάμπης Αιχμαλωτίδης

Μαρία Αιχμαλωτίδου
Μαρία Αιχμαλωτίδου
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου πατέρα μου ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ, αγνού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Η κόρη του Κυριακή

* * *

Φωτ.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του ΘΕΟΧΑΡΗ Νικ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Τα μέλη της οικογένειάς του, οι συγγενείς και οι φίλοι του θα τον θυμούνται πάντα.

Αντί για μνημόσυνο, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 21 Δεκέμβρη 2006 «έχασα» τον πολυαγαπημένο σύζυγό μου ΑΝΤΩΝΗ ΑΓΓΙΝΑΡΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Δάφνης, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του.

Μαρία Αγγινάρα

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 25 Φλεβάρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας μητέρα ΜΑΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, μέλος του ΚΚΕ, η οποία αγωνίστηκε για την ειρήνη και το σοσιαλισμό και πέθανε πιστή στα ιδανικά της.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 60 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης.

Οι κόρες της Ράνια και Μαίρη

** * *

Φωτ.

Στις 16 Γενάρη 2007 πέθανε ο ΔΗΜΟΣ Γραμμένου ΘΩΜΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1922 στην Αργαλαστή Βόλου. Προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Από τα 14 χρόνια του μπήκε στη βιοπάλη, αφού έμεινε ορφανός από πατέρα.

Παναγιώτης Υφαντής
Παναγιώτης Υφαντής
Ως μέλος του Κόμματος δούλεψε σε διάφορους τομείς, όπως στην ΟΚΝΕ και στην ΕΠΟΝ. Για να αποφύγει τις διώξεις κατέφυγε στο Βόλο, όπου έζησε έως το τέλος της ζωής του.

Στην Κατοχή υπηρέτησε στο 2ο Τάγμα του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο δρούσε στο Πήλιο. Αναδείχτηκε σε διοικητή της ανταρτοΕΠΟΝίτικης και είχε το ψευδώνυμο Παράνομος.

Δούλεψε σε διάφορους συνδικαλιστικούς τομείς, αφού αναγκαζόταν, λόγω των διώξεων, να αλλάζει εργασία.

Τελευταία, πριν από τη συνταξιοδότησή του, είχε αναδειχτεί σε γενικό γραμματέα του Σωματείου Οινοπνευματεργατών Βόλου.

Υπήρξε πολύ καλός οικογενειάρχης και έμεινε πιστός έως το θάνατό του στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Θα τον θυμούμαστε πάντα και θα τον τιμούμε.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του προσφέρουμε στη μνήμη του 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πλινθόκτιστων Καισαριανής.

Τα παιδιά του Γραμμένος και Μαρία

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου γαμπρού μας ΤΑΣΟΥ ΡΕΜΠΗ, γραμματέα της ΚΟΒ Θεσπρωτικού Πρέβεζας, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, στις 21 Φλεβάρη 2006, προσφέρουμε στη ΝΕ Πρέβεζας 50 ευρώ.

Οικογένεια Παλιούρα

* * *

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε το 1934 και πέθανε στις 15 Νοέμβρη 2003.

Αντί για μνημόσυνο, η οικογένεια της Ειρήνης Κωνσταντίνου Γιάννη από το Ριζοβούνι Πρέβεζας προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, 200 ευρώ.

** *

Φωτ.

Πέρασαν 6 μήνες από το θάνατο της αγαπημένης μας ΑΛΙΚΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Τα αδέλφια της

* * *

Φωτ. 2

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΛΛΑ. Συμπληρώθηκαν επίσης 28 χρόνια από το θάνατο του ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥΛΛΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι κατάγονταν από το Ελληνοχώρι Εβρου.

Μαρίκα Κούβαρη
Μαρίκα Κούβαρη
Θα τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά τους Ζωή, Νίκος, Μαρία

Τα εγγόνια τους Αγγελική, Κάρμεν, Βέτα

* * *

Φωτ.

Ο αδελφός μου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΣ από τη Δεσφίνα Φωκίδας γεννήθηκε το 1910. Εκτελέστηκε σε ηλικία 30 χρόνων, στις 22 Φλεβάρη 1949, στο Λαζαρέτο Κέρκυρας.

Στη μνήμη του, για τη γιορτή και τα γενέθλιά του, πρόσφερα 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

  • Στη μνήμη του συζύγου μου ΗΛΙΑ, των αδελφών μου ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ και ΚΟΝΔΥΛΙΑΣ και των γονιών μου, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βύρωνα.

Χρυσούλα Φαράντου - Δαραδήμα

* * *

Φωτ.

Για το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΕΝΤΑΡΑΚΗ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρθηκαν 20 ευρώ, μέσω ΚΟ Αθήνας.

* * *

Φωτ.

Στις 28 του περασμένου Γενάρη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το «χαμό» του παλαίμαχου αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΣΜΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μάρθα και τα παιδιά του Δέσποινα, Πάνος και Αλέξανδρος πρόσφεραν για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, και 50 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ (Κική) Βαϊνδηρλή ΠΕΝΤΕΔΕΚΑ γεννήθηκε το 1918 στα Θείρα της Μικράς Ασίας. Με τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθε με τους γονείς της Ηρακλή και Ευθαλία στον Πειραιά και εγκαταστάθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο. Το 1932 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Υμηττό. Το 1934 τελείωσε τη Γυμναστική Ακαδημία και διορίστηκε στο ΠΙΚΠΑ. Στην Κατοχή συμμετείχε στο ΕΑΜ. Το 1952 ως αρχηγός κατασκήνωσης ΠΙΚΠΑ στην Πεντέλη δεν παραλάμβανε όσα τρόφιμα ήταν ακατάλληλα για τα παιδιά. Η Δ/ση την αντικατέστησε με δικαιολογητικό ότι απέτυχε. Ο επιθεωρητής όμως, ο οποίος της είχε κάνει ευνοϊκή έκθεση, την έστειλε με έγγραφο του υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας να αναδιοργανώσει την κατασκήνωση της «Νεράιδας» Καρδίτσας. Εκεί έμεινε ως αρχηγός το 1952 και 1953. Ο νομάρχης Καρδίτσας Γρ. Σακκάς, με έγγραφό του προς το υπουργείο, της αναγνώριζε υπεράνθρωπες προσπάθειες στο έργο της. Το ίδιο αναγνώριζαν και ο πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ και ο μητροπολίτης Καρδίτσας. «Διαπιστώσαμε την αρίστην και λίαν εύρυθμον λειτουργίαν της κατασκηνώσεως, εκφράσαντες τα θερμά ημών συγχαρητήρια και την πλήρη ημών ευαρέσκειαν εις την αρχηγόν και τα στελέχη».

Νίκος Καλούδης
Νίκος Καλούδης
Το 1954 χρησιμοποιήθηκε ως φυσικοθεραπεύτρια στο ΚΑΑΠ Βούλας έως τη σύνταξή της, το 1976.

Από το 1951 επισκεπτόταν τον πολιτικό κρατούμενο Κώστα Πεντεδέκα στις φυλακές Βούρλων και αργότερα επί χρόνια τις φυλακές Αμφισσας.

Το φθινόπωρο του 1960 άρχισε η δίωξή της από τη Χωροφυλακή Αμφισσας, η οποία κατέληξε στην απόλυσή της από τη δουλιά. Με είχε επισκεφθεί στη φυλακή και την τελευταία ημέρα, 26 Οκτώβρη 1960, ενώ περίμενε να αρχίσει το επισκεπτήριο, την Κική την έβαλαν στη μέση δύο χωροφύλακες της φρουράς και την πήγαν στη Δ/ση Χωροφυλακής για ανάκριση. Εκείνο το πρωί αποφάσισε το γραφείο των πολιτικών κρατουμένων της φυλακής τριήμερη απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύχρονη κράτηση. Ζητούσαν να τους πει ποιος της έδωσε την απόφαση για απεργία, ενώ δεν ήξερε για την απεργία ούτε είχε καμία σχέση με αυτήν. Συνέχισαν τις ανακρίσεις και της ζήτησαν να υπογράψει δήλωση αποκήρυξής μου «ως συμμορίτη, εγκληματία, σφαγέα, προδότη». Τους απάντησε ότι αυτό είναι απαράδεκτο, μη τίμιο και δε θα το κάνει ποτέ. Της είπαν πως θα διωχτεί από τη δουλιά της και την έδιωξαν για την Αθήνα, χωρίς να με δει.

Ακολούθησαν ανακρίσεις στην Ασφάλεια Υμηττού και τη Χωροφυλακή της Γλυφάδας. Και επειδή αρνήθηκε να απαντήσει, την έβγαλαν μη νομιμόφρονα και την παρέπεμψαν στο κοινό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και ΠΙΚΠΑ, όπου πάρθηκε απόφαση «οριστικής παύσεως της υπηρεσίας της».

Κράτησε την ψυχραιμία της, είπε ότι είναι ψέματα τα όσα γράφει η Χωροφυλακή Αμφισσας. Δήλωσε ότι υπηρέτησε με όλη την ψυχή της τα γερά και άρρωστα παιδιά του ΠΙΚΠΑ. Αρνήθηκε την αποκήρυξη που ζητούσαν, γιατί τη θεωρεί απαράδεκτη και ανέντιμη. Και τόνισε ότι θα μείνει πιστή στο αίσθημά της. Κατήγγειλε επίσης την απόφασή τους για απόλυσή της και είπε ότι θα μείνει ένα στίγμα στα ιστορικά χρονικά του ΠΙΚΠΑ.

Γεράσιμος Μουλίνος
Γεράσιμος Μουλίνος
Με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η απόφαση αυτή κρίθηκε «Ακυρος ως παρανόμως ληφθείσα» και αρχίζει αμέσως αγώνας για επαναπρόσληψή της. Τον αγώνα αυτόν τον κάναμε μαζί. Από το τέλος Δεκέμβρη 1963 είχα απολυθεί. Τον Γενάρη του 1964 παντρευτήκαμε. Ζήσαμε μαζί με αγάπη έως την τελευταία στιγμή της ζωής της. Πριν από 12 χρόνια δώρισε στα αδέλφια της τα τρία πολύ μικρά ακίνητα που είχε στο όνομά της και ζούσαμε σε ένα μικρό διαμέρισμα. Ηθελε να προσφέρει πάντα.

Εφάρμοζε το ρητό «Χάριν λαβών μέμνησο και δους επιλάθου».

Η Κυριακή Πεντεδέκα άφησε την τελευταία πνοή της στις 2 Φλεβάρη και κηδεύτηκε στις 3 Φλεβάρη 2007 από το Νεκροταφείο Ηλιούπολης. Υπήρξε ανεκτίμητος άνθρωπος, θαυμάσια αγωνίστρια, πάντα πιστή οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ.

Το 40ήμερο μνημόσυνό της θα γίνει στο ίδιο Νεκροταφείο, στις 11 Μάρτη 2007.

Ευχαριστώ όλους τους συντρόφους, συναγωνιστές, πατριώτες και φίλους, που συμπαραστάθηκαν στο πένθος μου.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κώστας Πεντεδέκας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της συζύγου μου ΠΟΠΗΣ ΔΟΥΡΗ, προσφέρω στην ΚΟΒ Εύδηλου Ικαρίας 100 ευρώ.

Σταμάτης Δουρής


Θεόδωρος Κόλλιας
Θεόδωρος Κόλλιας

Χρήστος Πετρίδης
Χρήστος Πετρίδης

Αγγελος Κατσαρός
Αγγελος Κατσαρός

Μαρία Μουλλά
Μαρία Μουλλά

Θεοχάρης Αθανασίου
Θεοχάρης Αθανασίου

Τάσος Ρεμπής
Τάσος Ρεμπής

Αλίκη Λοβέρδου
Αλίκη Λοβέρδου

Λουκάς Σωτηρίου
Λουκάς Σωτηρίου

Βασίλης Κοντογεωργίου
Βασίλης Κοντογεωργίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ