ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση
  • Την Παρασκευή, 16 του Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια
  • Καλούν η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ και πλήθος μαζικών φορέων και κινήσεων

Motion Team

Κοινό κάλεσμα προς «όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία» να πάρουν μέρος στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση, την οποία διοργανώνουν την Παρασκευή 16 του Μάρτη 2007 στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας και στην πορεία που θ' ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία, απευθύνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και πλήθος μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινήσεων.

Οπως τονίζεται στο κάλεσμα η ως άνω κινητοποίηση γίνεται:

«-- Για να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

-- Για να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.

-- Για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον ιρακινό, αφγανικό, λιβανέζικο, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.

-- Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στις εγκληματικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Για την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής.

-- Για να προστατέψουμε τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα από την επίθεση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.

-- Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Ο κατάλογος με τους διοργανωτές που υπογράφουν το κάλεσμα είναι ανοιχτός και συνεχώς μπαίνουν νέες συμμετοχές. Μέχρι στιγμής υπογράφουν: ΕΕΔΥΕ, ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΕΕΔΔΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), Ενωση Λογιστών, Συνδικάτο Φαρμάκου, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Μετάλλου, Συνδικάτο Ηλεκτροτεχνιτών, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξανά στο δρόμο στις 14 Μάρτη

Με κεντρικό σύνθημα «το δίκιο κρίνεται στους δρόμους» και με έκδηλη την αγανάκτηση από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο εισόδημα και τα άλλα δικαιώματά τους, οι συνταξιούχοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους την Τετάρτη 14 Μάρτη, προβάλλοντας το σύνολο των αιτημάτων τους για αξιοπρεπή διαβίωση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Με απόφαση των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΝΑΤ, ΤΕΒΕ, ΟΤΑ, ΤΣΑ και ΤΑΕ, πραγματοποιούν περιφερειακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στην Πάτρα (για την Πελοπόννησο), στη Θεσσαλονίκη (για τη Μακεδονία και τη Θράκη), στη Λάρισα (για τη Θεσσαλία) και στην Πρέβεζα (για την Ηπειρο). Συντονίζοντας τα βήματά της με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ έχει ήδη πάρει απόφαση συμμετοχής και στα συλλαλητήρια για τις κλαδικές συμβάσεις στις 8 του Μάρτη, αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 29 του ίδιου μήνα.

Πατριδογνωμόνιο
Ζωή μηδέν και στο πηλίκο;..

Αχ παιδί μου! Αχ αγόρι μου! Σε βλέπω να πασχίζεις να μάθεις ένα κάρο άχρηστα, και, ακόμα χειρότερα, ψεύτικα πράγματα σ' αυτό το σχολείο. Σε λυπάμαι κι οργίζομαι έως θανάτου. Χρόνο να χαρείς, να παίξεις, να γελάσεις, να σκεφτείς και συλλογικά σε μια παρέα, δεν έχεις.

Ενας αξιοπρεπής βαθμός ο εφιάλτης σου. Τον ψάχνεις και τον κυνηγάς, λες κι είναι το κλειδί του παραδείσου. Κι εγώ ξέρω. Κι εσύ αρχίζεις και κατανοείς πως είναι ευθεία οδός προς μια απέραντη, χαοτική, φυλακή για νέους και χειραγωγημένα όνειρα. Μόνο κλειδί δεν είναι για ζωή.

Αχ παιδί μου! Στα δώδεκα, λίγο πριν από το γυμνάσιο, βλέπεις τα ξαδέλφια σου και τους φίλους σου να τους λένε κουκουλοφόρους κι οργίζεσαι γιατί τους ξέρεις. Λες πως ποτέ αυτά τα παιδιά, που θυσίασαν πολλά, ίσως κι άσκοπα, για ν' ανεβούν λίγο ψηλότερα στη γνώση, δε θα καταδέχονταν να κρυφτούν πίσω απ' την επίσημη στολή της ...αντιτρομοκρατικής.

Πέφτουμε δέκα πάνω σου. Να βοηθήσουμε. Οχι γιατί είσαι χαζός ή δεν τα παίρνεις τα γράμματα. Αλλά για να μη συνηθίσεις στην ιδέα πως πρέπει να ρουφήξεις το αποσπασματικό, εγκληματικό εκπαιδευτικό «σύστημα» ως το μεδούλι της εξ ορισμού αθώας κι απονήρευτης ψυχής σου. Σε πιάνει ντροπή απ' τη μούρη, όταν μόνος σου καταφέρνεις να σκεφτείς «τι κάνουν τ' άλλα παιδιά που δεν έχουν βοήθεια;». Περήφανη ερώτηση! Ανθρώπινη... Με παρηγορεί που δεν αποκτηνώθηκες νωρίς νωρίς. Να μη γίνεις δοχείο αχρήστων. Να μην αποκτήσεις δανεική, αλλά δικιά σου σκέψη. Να μπορείς να μοιράσεις δυο γαϊδουριώνε άχυρα και να ζήσεις κι εσύ και τα ζώα μαζί και χωριστά. Να μπορείς να δεις το θαύμα στα ταλέντα των άλλων και ν' αμφισβητείς την τρέχουσα κυρίαρχη εξουσία, πριν μάθεις να καταδικάζεις τον εαυτό σου όταν φουντώνει η νιότη μέσα σου και οφείλει ν' αντέχει κόντρα στο άθλιο ρεύμα των καιρών.

Αυτό δε θα 'πρεπε να είναι το σχολείο; Ενα δημιουργικό γιοφύρι ανάμεσα στη ζωή και τα όνειρα; Μια σκυτάλη γνώσης; Είναι στιγμές που φεύγεις το πρωί κι έχοντας δει τα βιβλία σου, έχοντας αναπνεύσει τα δακρυγόνα τους, έχοντας σκεφτεί πως το χειρότερο θα ήταν να εκπαιδευτείς για δούλος, έχω την αίσθηση πως μπαίνεις σε γαλέρα. Για να ενηλικιωθείς πριν την ώρα σου. Για να μάθεις να σέβεσαι τ' αφεντικά με μόνη φιλοδοξία να τους μοιάσεις. Πας σχολείο για να ταυτίζεις την εκμετάλλευση με τη νομιμότητα, την άμιλλα με την ανταγωνιστικότητα, τον άνθρωπο με το προϊόν, την Τράπεζα με το Μέντορα, το δάσκαλο με την εξουσία, τη γνώση με το βάρος.

Αχ αγόρι μου! Θέλω να σου πω τόσα πολλά, όταν το μάτι σου γυαλίζει από μια οργή που ψάχνει να βρει τα πώς και τα γιατί της. Δε θέλω να σου λέω ψέματα. Θα σταθούμε πλάι σου όλοι οι γονείς της Γης. Είστε το δικό μας μάθημα. Και στο σχολείο, και στους δρόμους. Εμείς αυτές τις εξετάσεις δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τις χάσουμε. Το μέλλον δε μας ανήκει και δεν το απαλλοτριώνει η αδυναμία μας. Το θεμελιώνει το δικό σας θέλω.

Ναι ξέρω, είσαι μικρός και τρόμαξες που άκουσες πως έπεσε κι ένας πυροβολισμός. Στον αέρα, λέει, γιατί ήταν «φοβισμένος» και «εκνευρισμένος» ο ...ειδικός φρουρός. Εσύ τρόμαξες. Αυτός φοβάται. Εμείς τι κάνουμε, είναι το ζητούμενο, παιδάκι μου, όταν τα νιάτα στέκονται μπροστά στα νιάτα με κάννες που καπνίζουν... Μαυρίζουν με τους εντολείς, πριν η ζωή δείξει μηδέν και στο πηλίκο απελπισία.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Αύριο η θεατρική βραδιά

Θεατρική βραδιά με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και προσκαλεί στην εκδήλωση που θα γίνει στο θέατρο «Ακάδημος» (Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας) τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 8 μ.μ. Το θεατρικό σχήμα «Εκτός σχεδίου» θα παρουσιάσει την αντιπολεμική κωμωδία «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνέντευξη για την παραθαλάσσια ζώνη

Συνέντευξη Τύπου των βουλευτών του ΚΚΕ, στην Α' και Β' Πειραιά, Ελπίδας Παντελάκη και Βέρας Νικολαΐδου, διοργανώνει αύριο, Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Καραϊσκου 111), η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ. Θέμα είναι η παρουσίαση της δικής της πρότασης για την ανάπλαση της παραθαλάσσιας περιοχής Δραπετσώνας - Κερατσινίου προς όφελος του λαού, απέναντι στο ξεπούλημα της δημόσιας γης που προωθεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ