Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2007 - αριθ. φύλλου: 9720

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η Ιδρυση
της
Γ' Διεθνούς

Ο Λένιν στο βήμα του 3ου Συνεδρίου της Γ' Διεθνούς
Ο Λένιν στο βήμα του 3ου Συνεδρίου της Γ' Διεθνούς
Στις 2-6 Μάρτη του 1919 έγινε στη Μόσχα το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο της Γ' Διεθνούς, όπου έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι από 35 κομμουνιστικά κόμματα, κομμουνιστικές ομάδες και εργατικές σοσιαλιστικές οργανώσεις διαφόρων χωρών. Το Συνέδριο ψήφισε τις θέσεις πάνω στην Εισήγηση του Β. Ι. Λένιν «Η αστική δημοκρατία και η δικτατορία του προλεταριάτου». Οι θέσεις συσπείρωσαν το Συνέδριο γύρω από την ιστορική αποστολή των κομμουνιστικών κομμάτων, δηλαδή την πάλη για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Το Συνέδριο απευθύνθηκε προς το διεθνές προλεταριάτο, που το καλούσε σε αποφασιστικό αγώνα για την προλεταριακή δικτατορία, για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη σε κάθε καπιταλιστική χώρα. Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από αυτή την Εισήγηση του Β. Ι. Λένιν.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ
Χοάνη πολιτισμού, εργαλείο χειραγώγησης

Μετά την περσινή ρωμαϊκή φιέστα της Αθήνας, οι διευθύνοντες τη δημόσια τηλεόραση κάνουν ό,τι μπορούν για να υπηρετήσουν και φέτος το ευρωπαϊκό «ιδεώδες» του κέρδους, της ανοησίας, της χειραγώγησης...


ΣΕΛ.  6
Ανθρώπινα όργανα κατασκευασμένα στο εργαστήριο

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που έγινε γνωστό, μέσω μιας επιστημονικής δημοσίευσης, ότι είναι πια δυνατή η κατασκευή ενός σύνθετου ανθρώπινου οργάνου, ως μοσχεύματος που θα αντικαταστήσει το κατεστραμμένο από ασθένεια ή ατύχημα.


ΣΕΛ.  7
Γιαννούλης Χαλεπάς

Υπήρξε η πιο τραγική, ίσως, μορφή στην ιστορία της νεοελληνικής γλυπτικής, αλλά και ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, που με τη σμίλη του άνοιξε καινούριους δρόμους στη νεότερη ελληνική τέχνη.


ΣΕΛ.  3
ΔΙΗΓΗΜΑ
«Ερος αμάχανον ορπετόν»

«Εκείνη η νύχτα βαστούσε μέσα της κάτι μεγάλα νεφελωδικά πουλιά και τα ταξίδευε. Νωχελικά. Ψηλά, στο κέντρο τ' ουρανού, κρεμόταν ένα φεγγάρι ρέμπελο που μούδιαζε τις αισθήσεις και κοίταζε με συγκατάβαση τη θάλασσα». Ενα διήγημα της Μάρως Στασινοπούλου.


ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ