ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνθέσεις αντικειμένων

Εκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Κατσιμάρδου εγκαινιάζεται την Τετάρτη (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πρόκειται για την τέταρτη ατομική έκθεση του δημιουργού, η οποία περιλαμβάνει συνθέσεις αντικειμένων. Οπως σημειώνεται για την παρουσιαζόμενη δουλιά του: «Γυάλινα βαζάκια με χρώμα, μολύβια, αντικείμενα που παραπέμπουν στα υλικά ζωγραφικής, ρίχνουν τις σκιές τους πάνω σε ξύλινα δάπεδα ή στις φθορές και τα χαλάσματα παλιών τοίχων, που λειτουργούν ως ένα ανεικονικό φόντο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα αντικείμενα μιας καλά υπολογισμένης σύνθεσης».

Τα έργα του Α. Κατσιμάρδου τα χαρακτηρίζει ο συνδυασμός της ρεαλιστικής διαπραγμάτευσης, σε συγκρατημένα καφέ χρώματα με τα κατασκευαστικά στοιχεία του ξύλινου υποστρώματος. «Ο ηθελημένος περιορισμός της χρωματικής γκάμας στα τρία βασικά χρώματα του ζωγραφικού κύκλου, ασυνήθιστος για μια ζωγραφική που κινείται στο χώρο του ρεαλισμού, οδηγεί σε πλούσια χρωματικά αποτελέσματα με τη μέγιστη δυνατή οικονομία χρώματος, το οποίο, παράλληλα, αποκτά και πρωταρχικό ρόλο στη σύνθεση, ορίζοντας θέσεις και σχέσεις αντικειμένων - φόντου».

Η σύγχρονη και όχι νοσταλγική ματιά του Α. Κατσιμάρδου πάνω στο μικρόκοσμο των υλικών της ζωγραφικής «διευρύνει το εικονογραφικό στοιχείο που προκύπτει από την άμεση παρατήρηση των αντικειμένων, εκμεταλλευόμενη τις ανατροπές και τις ελευθερίες των κινημάτων του μοντερνισμού μέσα από μια προσωπική γραφή». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31/3.


Κυριακή 4/3
  • Μπάμπης Στόκας
    Μπάμπης Στόκας
    O μύθος των Ατρειδών ζωντανεύει στην «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους (4, 7 και 10/3), στο Μέγαρο Μουσικής (9 μ.μ.). Η διάσημη μονόπρακτη όπερα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Michael Hampe, με βασικές ερμηνεύτριες τις Nadine Secunde (Ηλέκτρα), Αγνή Μπάλτσα (Κλυταιμνήστρα) και Inga Nielsen (Χρυσόθεμη). Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Γιόχαν Αρνέλ.
  • Ο γνωστός παραμυθάς Στέλιος Πελασγός και οι μαθητές του, σε αποσπερίδα αφήγησης (8 μ.μ.), στο Θέατρο του Εργαστηρίου Μαιρηβή (Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο).
Δευτέρα 5/3
  • Εκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Κονταρίνη φιλοξενείται στο χώρο τέχνης «William James» (Υμηττού 64, Χολαργός).
  • «Παραλογές - Παραλλαγές», είναι ο τίτλος της έκθεσης του Στράτου Στασινού, που παρουσιάζεται στο νέο χώρο τέχνης «Αλεφ» (Ιθάκης 29 και Πατησίων, Πεδίον του Αρεως).
Τρίτη 6/3
  • Στο Σπίτι της Κύπρου (σήμερα και αύριο 6 μ.μ.), πραγματοποιείται διημερίδα μνήμης του σπουδαίου, κομμουνιστή, αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Αίγυπτο, κυπριο-αιγυπτιώτη πεζογράφου, ποιητή και ζωγράφου Νίκου Νικολαΐδη. Θα γίνουν εισηγήσεις από τους: Ε. Νικήτα, Λ. Παπαλεοντίου, Α. Χατζησάββα, Α. Ζήρα, Θ. Πυλαρινό, Α. Κατσιγιάννη, Κ. Νικολαϊδη, Μ. Ρώτα κ.ά. Επίσης, στις 8/3 (9 μ.μ.), στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης», θα παρουσιαστεί το έργο του Ν. Νικολαΐδη «Πέρ' απ' το Καλό και το Κακό», σε σκηνοθεσία Α. Χριστοδουλίδη, διασκευή Ε. Ιωαννίδου - Αδαμίδου, σκηνικά - κοστούμια Α. Χαραλάμπους.
  • Γιάννης Σαββιδάκης
    Γιάννης Σαββιδάκης
    Εγκαινιάζεται (7 μ.μ.), στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9), έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Μαδένη. Παρουσιάζονται τρεις ενότητες της δουλιάς του: «Βροχή», «Αποθήκες», «Νύμφες».
  • Με τίτλο «Φάροι», εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), έκθεση ζωγραφικής της Λιάνας Παπαϊωάννου.
Τετάρτη 7/3
  • Εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στον «Εικαστικό Κύκλο» (Χαρ. Τρικούπη 121), έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο «Ιπτάμενες πολιτείες».
  • Ο Βασίλης Παπανικολάου και ο Yigit Saffet στη μουσική σκηνή «μακάρι» (Ζ. Πηγής 125, τηλ. 2106458958), σε ένα παραδοσιακό σεργιάνι στην Ελλάδα και την Τουρκία.
  • Εργα ζωγραφικής μικρών και μεγάλων διαστάσεων, παρουσιάζει η Εφη Σούτογλου στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Τίτλος της: «Η πόλις θα σε ακολουθεί».
  • Ο Μπάμπης Στόκας κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (11.15 μ.μ.) στην «αρχιτεκτονική» (Μίνωος 8, Ν. Κόσμος, τηλ. 2109014428).
Πέμπτη 8/3
  • Συνεχίζεται στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34 - 36, Βοτανικός), έκθεση ζωγραφικής της Α. Βαλαρή Σαουνάτσου, με τίτλο «Συνθέσεις στα χρώματα της φύσης».
Παρασκευή 9/3
  • Από σήμερα και έως τις 13/3 (10 μ.μ.) στο «Θησείο, ένα θέατρο για τις τέχνες» (Τουρναβίτου 7 Ψυρρή), η Ιωάννα Πάραλη και η ομάδα χορού Landscape παρουσιάζουν τη νέα τους παραγωγή, «Mind the Gap». Σύλληψη - χορογραφία, καλλιτεχνική διεύθυνση: Ιωάννα Πάραλη. Μουσική - Live Αυτοσχεδιασμός: Αντώνης Π. - Ανδριάνα Τ. Δραματουργία: Απόστολος Φράγκος. Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Ερμηνεύουν: Στέλλα Ζάννου, Ιριδα Κυριακοπούλου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Franois Renault, Κατερίνα Σκιαδά.
  • Δημιουργία της Α. Σαουνάτσου
    Δημιουργία της Α. Σαουνάτσου
    Σήμερα και αύριο (11 μ.μ.), στη μουσική σκηνή «Στον αέρα» της Πετρούπολης, παρουσιάζεται ο Γιάννης Σαββιδάκης.
  • Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιώργος Ανδρέου ξανά μαζί σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.) στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 2102610444).
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνεχίζει τις εμφανίσεις του, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (μέχρι τέλη Μαρτίου), στο «Οξυγόνο» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9240740), με ένα πρόγραμμα μελωδικό και βεβαίως ροκ. Μαζί του οι «1550», Μαρλέν Αγγελίδου και Ζακλίν Σταματοπούλου.
Σάββατο 10/3
  • Οι «Κέλτες» φιλοξενούνται (10.30 μ.μ.) στη μουσική σκηνή «μακάρι».

Εργο του Μ. Μαδένη
Εργο του Μ. Μαδένη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ