ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στο στόχαστρο η μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων
  • Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία
  • Εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στην αναθεώρηση το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία

Από παλαιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων του δημοσίου
Από παλαιότερη κινητοποίηση συμβασιούχων του δημοσίου
Με την εξέταση της τελευταίας ενότητας των υπό αναθεώρηση άρθρων ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και σήμερα θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία, ενώ θα ακολουθήσει μετά από ένα μήνα η δεύτερη προβλεπόμενη ψηφοφορία.

Οπως είναι ήδη γνωστό, το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στις ψηφοφορίες, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη αντίθεσή του στο περιεχόμενο της αναθεώρησης, όπως έκανε και το 1975 καθώς και στην τελευταία αναθεώρηση του 2001. Η χτεσινή ενότητα περιλάμβανε την πρόταση για συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο, κάτι που οδηγεί ουσιαστικά στην άρση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και προτάσεις για τη Δικαιοσύνη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, τόνισε ότι και μόνο η δυνατότητα να υπάρχουν δύο κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου, είναι άρση της μονιμότητας. Αυτό, είπε, υπήρχε, έγιναν κάποιες προσθήκες από το ΠΑΣΟΚ και τώρα με την πρόταση γενικεύεται. Δε χρειάζονται, είπε, συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η λύση, τόνισε, είναι να κάνουμε μόνιμους όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, οπότε δε θα υπάρχει πρόβλημα ίσης μεταχείρισης. Ομως, είπε, οι κυβερνήσεις προτιμούν τους αορίστου χρόνου γιατί είναι πιο φθηνοί και υπάρχει πάντα η δυνατότητα απόλυσής τους. Εδώ υπάρχει, κατήγγειλε, γενίκευση της άρσης της μονιμότητας και είμαστε αντίθετοι.

Αναφερόμενος στους συμβασιούχους είπε ότι πέρασε στην προηγούμενη αναθεώρηση διάταξη που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και σε αυτήν αντέδρασε μόνο το ΚΚΕ, το οποίο ζητάει και σήμερα να μπει στο Σύνταγμα διάταξη που να λέει ότι καθορίζονται αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια για τις προσλήψεις. Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι μόνιμοι και να έχουν πλήρη και διαρκή απασχόληση. Να καταργηθεί η διάταξη που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Για τις προτάσεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε ότι η κεντρική εξουσία κάνει μεταφορά ορισμένων βαριδιών στους δήμους και τις νομαρχίες. Η κυριότερη επίπτωση, είπε, από αυτήν την τακτική είναι ότι τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η χωροταξία και η πολεοδομία, θα μεταφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που είναι επικίνδυνο. Για παράδειγμα, τόνισε, θα σπάσει το ενιαίο της εκπαίδευσης και θα οδηγηθούμε σε σχολεία πολλών ταχυτήτων σε βάρος των φτωχότερων δήμων, οι οποίοι θα αδυνατούν να τα χρηματοδοτούν.

Ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε αντίθετος στην πρόταση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου τονίζοντας ότι αυτό θα φιλτράρει όλες τις αποφάσεις των δικαστηρίων για την αντισυνταγματικότητα ή μη των νόμων. Οσες αποφάσεις, είπε, δεν είναι αρεστές και ενοχλούν την εκάστοτε κυβέρνηση το Συνταγματικό Δικαστήριο θα τις κατευθύνει με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιούν την εκτελεστική εξουσία. Οσον αφορά στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πρότεινε αυτή να μη διορίζεται αλλά να εκλέγεται από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα που θα έχει αποφασιστικό ρόλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλος, ισχυρίστηκε πως αποτελεί παραπληροφόρηση ότι θίγεται η μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων με την πρόταση για τις προσλήψεις με σύμβαση αορίστου χρόνου. Είπε ότι η ρύθμιση προωθείται για να μπορούν όσοι ήδη εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου να καταλαμβάνουν θέσεις στην ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης. Ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνησή του έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την τακτοποίηση των συμβασιούχων αφού έκανε «33.000 συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ανθρώπους που ήταν σε ομηρία».

Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δε συγκροτούν «την έννοια και το περιεχόμενο της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης αλλά έχουν έντονα τα στοιχεία της διαχειριστικής διαρρύθμισης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Κριτική στις συγκεκριμένες διατάξεις της ομάδας των άρθρων που συζητήθηκαν χτες έκαναν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο.

Ο Ν. Γκατζής, αναφερόμενος στην πρόταση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, τόνισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η παράκαμψη των εμποδίων που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθύμισε τη δήλωση του Γ. Σουφλιά ότι η απόφαση του ΣτΕ «άπαξ δάσος για πάντα δάσος» είναι εγκληματική, για να τονίσει πως τέτοιες δηλώσεις δείχνουν την υπόληψη που έχει η κυβέρνηση για το ΣτΕ, το οποίο είναι η μοναδική σήμερα εξουσία για την προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στο κράτος και τους ιδιώτες. Επειδή, είπε, είναι γνωστό ότι η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι αντιδραστική και αντιλαϊκή, έναν τέτοιο ρόλο θα παίξει και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στις προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε η Β. Νικολαΐδου, η οποία είπε ότι αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι περίπου ίδιες. Ζητάνε, τόνισε, να μεταφερθούν κρίσιμες αρμοδιότητες προς την ΤΑ, κρατικές αρμοδιότητες («εμείς τις χαρακτηρίζουμε βαρίδια», είπε) της δημόσιας διοίκησης. Επιδιώκουν, είπε, να δίνουν δήθεν εξουσίες για να προχωρούν διάφορα ζητήματα χωρίς να υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα ή η κατακραυγή και το πολιτικό κόστος που θα μεταφέρονταν στα διάφορα υπουργεία. Θέλετε, είπε, αποκέντρωση της κατακραυγής, της αγανάκτησης και των κινητοποιήσεων από τα υπουργεία στους δήμους με παράλληλη δυνατότητα είσπραξης τοπικών εσόδων- φόρων απευθείας από τους ΟΤΑ. Την ίδια ώρα, ανέφερε, δε γίνεται καμία κουβέντα για την είσπραξη των παρακρατηθέντων πόρων που δικαιούνταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Α. Τζέκης χαρακτήρισε υποκρισία τις προτάσεις να μπει στο Σύνταγμα πρόβλεψη για την ανάπτυξη των νησιών και της περιφέρειας. Είναι υποκρισία, είπε, γιατί όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με τις πολιτικές που ακολούθησαν διαδοχικά οδήγησαν στην ερήμωση της υπαίθρου. Με την αποδοχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τόνισε, κατέστρεψαν τη μικρομεσαία αγροτιά και το ενδιαφέρον τους για την περιφέρεια και κυρίως τα νησιά είναι η λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη, που πρακτικά σημαίνει την παράδοσή τους στα μεγάλα συμφέροντα τα οποία δραστηριοποιούνται στο χώρο. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών η ανάπτυξη της υπαίθρου, είπε, και οι ευθύνες δεν κρύβονται με προτάσεις, όπως να κατοχυρωθεί συνταγματικά η φροντίδα της περιφέρειας.

Ο Δ. Τσιόγκας αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων και υπενθύμισε ότι μόνο το ΚΚΕ είχε αντιδράσει στην αναθεώρηση του 2001 που απαγόρευσε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Σήμερα, είπε, χιλιάδες συμβασιούχοι απαιτούν το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία και έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν τη διάταξη. Τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), είπε, σπεκουλάρισαν πάνω στη σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποία όμως όχι μόνο δεν έλυνε το πρόβλημα των συμβασιούχων αλλά προχωρούσε στην υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας σε βάρος της σταθερής και μόνιμης δουλιάς.


ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντίθετοι στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου

Την αντίθεσή της στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και Τμημάτων στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, εκφράζει η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση αναφέρει ότι το ΣτΕ, ασκώντας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις της πολιτείας και στο νομοθετικό έργο, ήταν το «ενοχλητικό εμπόδιο» για τη διοίκηση και γι' αυτό επιλέχτηκε η αποδυνάμωσή του μέσω της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων του. Οσον αφορά την ίδρυση Τμημάτων στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, συνεχίζει η Ενωση, αυτά μπορούν και σήμερα να θεσπιστούν με νόμο.

«Πρέπει να τονίσουμε με έμφαση - συνεχίζει η Ενωση - ότι η αποδυνάμωση του ΣτΕ, το οποίο έχει αναδειχτεί τις τελευταίες δεκαετίες το σημαντικότερο θεσμικό αντίβαρο στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, θα οδηγούσε σε δραματική οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου και του επιπέδου δικαστικής προστασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ