ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ευθεία επίθεση στη λαϊκή οικογένεια
  • Νέα φορολογική επιδρομή στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία
  • Για ...ήπια αναπροσαρμογή κάνει λόγο η κυβέρνηση

Νέα ευθεία επίθεση στο πανταχόθεν βαλλόμενο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας συνιστούν οι νέες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών και θα ισχύσουν από 1/3/2007. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε ο «Ρ» για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, αυξάνονται έως και 126,7% (Λαυρεωτική) σε σχέση με τα επίπεδα που ισχύουν σήμερα, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας οι αυξήσεις ξεπερνούν το 30%. Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας υπάρχουν δύο μεγάλοι πίνακες, για τις ισχύουσες και νέες αντικειμενικές αξίες στις φτηνότερες και ακριβότερες περιοχές των δήμων.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις στο σύνολο της χώρας - πάντα ως προς τα επίπεδα του 2005 - αυξάνονται κατά 16% για τα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα, ενώ για τα εκτός σχεδίου πόλης οι τιμές των αγροτεμαχίων αυξάνονται κατά 37% και για τα κτίσματα ακινήτων κατά 36%!

Πρόκειται, δηλαδή, για αυξήσεις - «φωτιά», οι οποίες θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις φόρου, είτε πρόκειται για μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε ακόμα για τις περιπτώσεις των κληρονομιών, των γονικών παροχών και των δωρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τους νέους πίνακες για τη φορολογία των κληρονομιών, δωρεών κλπ., υποσχόμενη ότι θα το πράξει στο μέλλον. Στη σχετική ανακοίνωση που διένειμε, απλώς αναφέρεται ότι τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα αυξηθούν κατά 20%.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ...ήπια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Προφανώς εννοούν ότι αν δε διανύαμε προεκλογική περίοδο, οι αυξήσεις θα ήταν σαφώς μεγαλύτερες, και - υποτίθεται - ότι έβαλαν κάποιο φρένο με απώτερο σκοπό την αλίευση ψήφων. Αν όμως λάβουμε υπόψη - στηριζόμενοι πάντα στα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία - ότι μεσοσταθμικά οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν κατά 25% το 2005 και χτες κατά 16%, τότε προκύπτει μια σωρευτική αύξηση 45%, ενώ το 2008 ακολουθεί και η τρίτη φάση των αυξήσεων. Και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι για την κυβέρνηση, τον επόμενο χρόνο, δε θα ισχύουν οι φετινοί προεκλογικοί περιορισμοί...

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, τη στιγμή που εξήγγειλε προκλητικές μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα, αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και αυτή είναι η ουσία της φορολογικής της πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2004 αύξησε κατά μία μονάδα το ΦΠΑ, αλλά και τους φόρους πετρελαιοειδών, καπνού, το τέλος κινητής τηλεφωνίας και φυσικά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Και συνιστούν βάναυση πρόκληση οι εξαγγελίες Αλογοσκούφη, μόλις μια βδομάδα πριν - από το βήμα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών -, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το τέλος χαρτοσήμου των ασφαλιστικών συμβολαίων. Ποιοι θα πληρώσουν τις απώλειες αυτές, είναι πολύ καθαρό και πολύ ορατό...

Τα αφορολόγητα όρια

Τι επιπτώσεις επιφέρουν τώρα οι νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Στην περίπτωση της απόκτησης πρώτης κατοικίας - με δεδομένο βέβαια ότι το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί κατά 20% - αν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ξεπερνούν το όριο αυτό, τότε προκύπτει φορολογική επιβάρυνση. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ισχύει κάτι τέτοιο.

Το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας είναι σήμερα:

  • 75.000 ευρώ για τον άγαμο
  • 115.000 ευρώ για τα ζευγάρια
  • 138.000 για οικογένειες με ένα παιδί
  • 161.000 για οικογένειες με δύο παιδιά
  • Επιπλέον 35.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε παιδί πέραν του τρίτου

Στην περίπτωση που τα ποσά αυτά αυξηθούν κατά 20%, τότε για τον άγαμο το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί στα 90.000 ευρώ, για τον έγγαμο χωρίς παιδιά στα 138.000 ευρώ, κ.ο.κ.

Στην περίπτωση τώρα των μεταβιβάσεων - αγορά - νεόκτιστων κατοικιών, οι οποίες φορολογούνται με ΦΠΑ 19%, αν ως βάση υπολογισμού του φόρου ληφθεί η αντικειμενική αξία - ο άλλος τρόπος υπολογισμού είναι το κόστος κατασκευής της οικοδομής - η φορολογική επιβάρυνση θα είναι ισόποση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Για τις περιπτώσεις των κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, οι επιπτώσεις δεν είναι ορατές σήμερα, δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε τις νέες φορολογικές κλίμακες, τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ...αργότερα. Σημαντική φορολογική επιβάρυνση προκύπτει, τέλος, στις μεταβιβάσεις των εκτός σχεδίου ακινήτων, καθώς και των αγροτεμαχίων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι θα δοθεί δίμηνη προθεσμία για τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν στις ΔΟΥ μέχρι και 28/2/2007.

Η αντικειμενική τιμή

Για να υπολογίσει κανείς την αντικειμενική τιμή του ακινήτου που τον ενδιαφέρει, ώστε να γνωρίζει τους φόρους που του αναλογούν, μπορεί να κάνει ορισμένους σχετικά εύκολους υπολογισμούς. Μοναδική προϋπόθεση, να γνωρίζει την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Την τιμή ζώνης μπορούμε να τη μάθουμε από την Εφορία, λέγοντας την ακριβή διεύθυνση του ακινήτου. Πάντως, ειδικά για τους δήμους της Αττικής και των μεγάλων πόλεων, κατά προσέγγιση υπολογισμοί μπορούν να γίνουν και με βάση τα στοιχεία των πινάκων, όπου φαίνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Η τιμή της κάθε ζώνης, αφορά ακίνητα - διαμερίσματα πρώτου ορόφου που έχουν κατασκευαστεί μέσα στην τελευταία πενταετία. Η αντικειμενική τιμή του κάθε ακινήτου, είναι το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού που στηρίζεται στην εξής πράξη:

Τιμή ζώνης Χ τετραγωνικά μέτρα Χ ειδικά χαρακτηριστικά Χ συντελεστή ορόφου Χ συντελεστή παλαιότητας.

Οι διάφοροι συντελεστές υπάρχουν στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη. Για να υπολογιστεί, για παράδειγμα, η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου 95 τετραγωνικών μέτρων, που χτίστηκε το 1994 και βρίσκεται στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, στη «φτηνή» ζώνη του Δήμου Ζωγράφου, πρέπει να κάνουμε τις εξής πράξεις:

  • Τιμή ζώνης 1.400 ευρώ Χ 90 τετραγωνικά = 126.000
  • 126.000 Χ συντελεστή ορόφου 1,1 = 138.600
  • 138.600 Χ συντελεστή παλαιότητας 0,80 = 110.880

Το ποσό των 110.880 ευρώ αποτελεί τη αντικειμενική τιμή, βάσει της οποίας θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης. Οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης είναι 9% για ποσά μέχρι 15.000 ευρώ και 1% για το υπόλοιπο ποσό. Ετσι, για το συγκεκριμένο διαμέρισμα ο φόρος μεταβίβασης είναι (9% Χ 15.000) + (11% Χ 95.880), δηλαδή 1.350 + 10.546,8 = 11.896,8.

Ο φόρος αυτός θα ισχύσει από την 1η του Μάρτη και είναι κατά 28,16% υψηλότερος από αυτόν που ισχύει σήμερα. Για το ίδιο διαμέρισμα η σημερινή αντικειμενική αξία είναι 87.120 ευρώ και άρα ο φόρος μεταβίβασης [(9% Χ 15.000) + (11% Χ 72.120)] της τάξης των 9.283,2 ευρώ.

ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Νέα χαράτσια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Πρόσθετα - κρυφά και φανερά - χαράτσια, ακόμη και για τους ενοικιαστές, έρχονται με τις νέες ανατιμήσεις των αντικειμενικών αξιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σχετικό χαράτσι ανάλογα με τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης διαμορφώνεται μέχρι και 0,35 τοις χιλίοις πάνω στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Σε αυτό το πλαίσιο η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς τους ΔΕΗ - δηλαδή το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων - από την 1η του Μάρτη 2007. Για παράδειγμα, σε ακίνητο με αντικειμενική αξία στα 150.000 ευρώ και αύξηση 30%, δηλαδή από 1η Μάρτη στα 195.000 ευρώ, το χαράτσι από 525 ευρώ το χρόνο μέχρι σήμερα ανεβαίνει στα 682,5 ευρώ. Αυξάνει δηλαδή με το ποσό των 157,5 ευρώ το χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ