ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
«Αυξήσεις» κάτω από τον πληθωρισμό

Τέλη Απρίλη θα υπολογιστεί το 4% στις συντάξεις

Με τη σύνταξη για το μήνα Μάη του 2007 - στις 24 Απρίλη - θα δοθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι «αυξήσεις» και τα αναδρομικά (από 1η Γενάρη) της εισοδηματικής πολιτικής που αποφάσισε η κυβέρνηση. Γεγονός είναι πως μετά την επιβολή της φορολογίας - στη βάση της νέας κλίμακας που ισχύει για τα εισοδήματα του 2007 - η επίσημη «αύξηση» του 4%, που δόθηκε στους συνταξιούχους, πέφτει σε τέτοια εξευτελιστικά επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε καν τον επίσημο πληθωρισμό!

Για παράδειγμα, σε κύρια σύνταξη μαζί με τα επικουρικά για το προηγούμενο έτος 2006 συνολικού ύψους 1.400 ευρώ το μήνα ή 19.600 ευρώ το χρόνο, ο φόρος που αναλογούσε ήταν στα 2.280 ευρώ. Το καθαρό ετήσιο ποσό για το 2006 - μετά τους φόρους - ήταν στα 17.320 ευρώ.

Για το 2007 - με την «αύξηση» του 4% - η συνολική σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.456 ευρώ το μήνα ή στα 20.384 ευρώ το χρόνο, στα οποία ο φόρος που αναλογεί φτάνει στα 2.670 ευρώ. Το καθαρό ποσό για το 2007 πέφτει στα 17.714 ευρώ. Ετσι η πραγματική αύξηση είναι μόλις 2,3%, έναντι αύξησης πάνω από 3% που αναμένεται στον επίσημο πληθωρισμό.

Για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους η εισοδηματική πολιτική προβλέπει «αύξηση» 3,5%, που όμως, αν συνυπολογιστούν το επίδομα των 176 ευρώ, το κίνητρο απόδοσης κ.ά., πέφτει στα επίπεδα του 2,5%. Στη συνέχεια, έρχεται η φορολογική επιβάρυνση με την οποία και οι μισθοί διαμορφώνονται κάτω από τον πληθωρισμό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εξευτελιστικά πρόστιμα σε τράπεζες

Με εξευτελιστικά πρόστιμα στους τραπεζίτες επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι δήθεν προστατεύει τους καταναλωτές, που γίνονται καθημερινά θύματα της κερδοσκοπίας των τραπεζών με τις ευλογίες της ίδιας της πολιτικής της. Αυτό προκύπτει από τα 3 πρόστιμα, συνολικού ύψους μόλις 236.082 ευρώ, που αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τράπεζες Εγνατία και Εθνική, επειδή επέβαλαν ποινή προεξόφλησης καταναλωτικών δανείων και επειδή δεν ανέφεραν στη σύμβαση που υπέγραψαν με τους πελάτες τους ότι σε περίπτωση προεξόφλησης θα έχουν ελάφρυνση του συνολικού ποσού επιβάρυνσης.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου με βάση επώνυμες καταγγελίες καταναλωτών, επιβλήθηκαν:

  • Πρόστιμο 88.694 ευρώ στην Εγνατία (58.694 ευρώ για επιβολή ποινής προεξόφλησης καταναλωτικού δανείου και ακόμα 30.000 ευρώ, γιατί δεν αναφέρει στη σύμβαση το δικαίωμα που καταναλωτή να προεξοφλήσει το δάνειο και να έχει μείωση του τιμήματος).
  • Πρόστιμο 147.388 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα (117.388 ευρώ για επιβολή ποινής προεξόφλησης σε 2 καταναλωτικά δάνεια και 30.000 ευρώ γιατί δεν αναφέρει στη σύμβαση το δικαίωμα του καταναλωτή να προεξοφλήσει το δάνειο με μείωση του τιμήματος).
Συζήτηση για την «προστασία του καταναλωτή»

Σειρά επιμέρους ρυθμίσεων για τις σχέσεις καταναλωτών -επιχειρήσεων περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που δόθηκε στις λεγόμενες καταναλωτικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο προβλέπεται:

Μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε βάρος τραπεζών ή άλλων επιχειρήσεων - για πρακτικές που θίγουν καταναλωτές - ο υπουργός Ανάπτυξης θα μπορεί να εκδίδει απόφαση η οποία θα αποκτά γενικευμένη ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρχικά είχε εκφράσει την πρόθεση οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν τέτοιες υποθέσεις να έχουν αυτόματα ισχύ νόμου. Οπως υποστηρίζει, όμως, τώρα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, γιατί θα μπορεί να προσβάλλεται από τις επιχειρήσεις με το επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματικό να έχουν νομοθετική εξουσία οι δικαστικές αρχές.

Στο εξής καταναλωτές που έχουν θιγεί από επιχειρήσεις, σε βάρος των οποίων έχει εκδικαστεί συλλογική αγωγή καταναλωτικής οργάνωσης, θα μπορούν να ζητούν αποζημίωση ακόμα κι αν δε συμμετείχαν στη συλλογική αγωγή. Εάν η επιχείρηση δεν αποζημιώσει τον καταναλωτή, ο τελευταίος θα μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο της περιοχής του, ζητώντας την έκδοση διαταγής πληρωμής με την οποία θα απαιτεί αποζημίωση.

Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση για παροχή αγαθών ή υπηρεσιών εκτός εμπορικού καταστήματος μέσα σε δεκατέσσερις ημέρες από την παραλαβή του εγγράφου της σύμβασης.

ΕΛΟΤ
Νέος πρόεδρος

Μετά την αποχώρηση του Ε. Βαρδάκα από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), για λόγους υγείας, νέος πρόεδρος επελέγη ο Ε. Ντούλας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ευχαρίστησε με επιστολή του τον παραιτηθέντα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο συγκεκριμένο τομέα από το Μάη του 2004.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πιλοτικό Σχέδιο... κοροϊδίας

Με τον συνδυασμό υφιστάμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων ευελπιστεί η κυβέρνηση να αναπτυχθούν ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως η Αργιθέα και τα Αγραφα της Καρδίτσας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Καρδιτσιώτης, Δ. Σιούφας, αναφέρθηκε χτες στο «Πιλοτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ορεινής Φθίνουσας Περιοχής», πλαισιωμένος από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, Τουρισμού, Οικονομίας, την πρόεδρο της Αγροτουριστικής ΑΕ και εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Βασική προσέγγιση για την ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και όλοι οι πόροι που θα γίνει δυνατό να συγκεντρωθούν θα σχετιστούν κυρίως με την εξυπηρέτηση συγκυριακών οικονομικών δραστηριοτήτων. Το Σχέδιο που θα υποβληθεί στη διαδικασία των παρατηρήσεων για ένα μήνα, προβλέπει περίπου 75-80 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του. Τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και τα υπόλοιπα θα διοχετευτούν (πάντα εφόσον υπάρξει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον) για την τουριστική ανάπτυξη και τη διάθεση τοπικών προϊόντων. Η κυβέρνηση δε λέει πάντως κάτι νέο, επιδιώκει κυρίως να απορροφήσει κονδύλια με δράσεις που μπορεί και να «κάτσουν», μπορεί και όχι, στη βάση μιας αποσπασματικής και τοπικιστικής «ανάπτυξης» με «κοντά ποδάρια».

Ωστόσο μέσα από αυτή τη διαδικασία, με τους δρόμους φτιαγμένους και μερικά μετρητά να «περισσεύουν», μπορεί να κάνουν τη δουλιά τους και μερικοί μεγαλοεπιχειρηματίες που θα σκεφτούν να επενδύσουν στα πέριξ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ