ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ακατάλληλη συστέγαση σε πρώην αποθήκες

Κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης»

Eurokinissi

Κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης»
«Ακατάλληλο» για τη συστέγαση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζουν το κτίριο των πρώην αποθηκών Κεράνη (λεωφόρος Θηβών, στα σύνορα των Δήμων Ρέντη και Νίκαιας) ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς - Νήσων και το τμήμα ΥΠΠΟ της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, με ανοιχτή επιστολή τους στον υπουργό Πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων οι δύο φορείς σημειώνουν ότι «το κτίριο είναι ένα γυάλινο κλουβί και δε διαθέτει κανένα φυσικό εξαερισμό και φωτισμό». Η μηχανολογική μελέτη προβλέπει κλιματισμό για 1.300 άτομα, όταν μόνο οι εργαζόμενοι που θα στεγαστούν θα είναι 3.334, χωρίς να συνυπολογιστεί το συναλλασσόμενο κοινό. «Το κτίριο δεν πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας», αφού έχει το ελάχιστο προβλεπόμενο ελεύθερο ύψος (λιγότερο από 2,40μ.) χωρίς να συνυπολογιστεί το δάπεδο που θα τοποθετηθεί. «Κατά συνέπεια, έχουμε κατάφωρη παράβαση του ΠΔ 17/1996 για την υγιεινή και ασφάλεια, καθώς και του κτιριοδομικού κανονισμού. Το κτίριο είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, με συνέπεια ο φέρων οργανισμός του (μπετόν) να κλείνει τον κύκλο αντοχής του. Ειδικά για ένα κτίριο που είναι συνολικά 40.000 τμ και που θα καταναλώνει τόνους καυσίμων για τη λειτουργία του, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη (...)». Προσθέτουν ότι δεν έχει γίνει και κυκλοφοριακή μελέτη.

Οι φορείς μιλούν για «πολιτική σκοπιμότητα» της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ (1998), που εν μια νυκτί τροποποίησε φωτογραφικά το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και σε βιοτεχνική περιοχή προέβλεψε τη δημιουργία διοικητικού κέντρου και προτείνουν το κτίριο να μετατραπεί «σε πνεύμονα πολιτισμού» του ευρύτερου Πειραιά.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ανεξάρτητα από την επιλογή του χώρου, η συστέγαση των δύο υπουργείων αποτελεί απόρροια της πολιτικής που θέλει την «τουριστικοποίηση» του πολιτισμού, ως βασικής διαδικασίας για την εμπορευματοποίησή του.

Γ. Λούκος προς Σπ. Ευαγγελάτο

Με επιστολή του στον Σπύρο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Λούκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ, υπερασπίζεται τον αποκλεισμό του «Αμφι-Θεάτρου» από τα «Επιδαύρια».

Μεταξύ άλλων ο Γ. Λούκος γράφει: «Οντως, προ δεκαπέντε μηνών σας έκανα γνωστό "με ιδιαίτερη λεπτότητα", όπως σημειώνετε στην επιστολή σας, ότι δε θα λάβει μέρος ο θίασός σας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2006. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η τοποθέτησή μου για την άρση της μόνιμης συμμετοχής και των πιο καθιερωμένων θιάσων στα δύο Φεστιβάλ, βασιζόταν στην - αυτονόητη για όλες τις σημαντικές φεστιβαλικές διοργανώσεις του κόσμου - πρακτική της εναλλαγής διαφόρων αξιόλογων σχημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν οι κατεστημένες αισθητικές φόρμες και ο εφησυχασμός και να αναπτυχθεί η καλλιτεχνική άμιλλα. Αυτήν τη συλλογιστική σας εξέθεσα, αντικρούοντας το επιχείρημά σας ότι επί τριάντα χρόνια συμμετέχετε ανελλιπώς ως σκηνοθέτης στο Φεστιβάλ Επιδαύρου».

«...(Παρά ταύτα, όταν επανήλθατε ζητώντας τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Ηρωδείου, η πρότασή σας έγινε δεκτή (και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει το Φεστιβάλ Αθηνών να θεωρείται υποδεέστερο από τα Επιδαύρια). Αυτό δε σας εμπόδισε να καταγγείλετε στην αριστοφανική "Παράβαση" τον "αποκλεισμό" του θιάσου σας από την Επίδαυρο. Κι αυτό κατόπιν της υποτιθέμενης "ρητής" δέσμευσής μου για το επόμενο έτος; Ελεος»!

«Το όραμά μου για το Φεστιβάλ Επιδαύρου είναι η εξασφάλιση εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν σε Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες, αναγνωρισμένης αξίας και νεότερους, τη δημιουργία, μέσα από το αρχαίο δράμα, ενός πραγματικά "νέου" θεάτρου».

Οσκαρ στους «βασιλείς»

Εχουμε ακούσει να ευχαριστούν εκτός από τους συνεργάτες τους, τη μαμά και τον μπαμπά τους, τους φίλους και τα αδέλφια τους... οι βραβευμένοι με Οσκαρ καλλιτέχνες. Η Βρετανίδα Ελεν Μίρεν, ως Ελισάβετ Β' στην ταινία του Στίβεν Φρίαρς, που απέσπασε το Α' βραβείο γυναικείου ρόλου, ευχαρίστησε τη βασίλισσα, γιατί η βασίλισσα είναι «μάνα και θεά»!!!

Μετά από πέντε άκαρπες υποψηφιότητες για «Οσκαρ», ο Μάρτιν Σκορτσέζε κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία για τον «Πληροφοριοδότη» (σκηνοθεσίας, καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου, μοντάζ).

Ο Φόρεστ Ουιτάκερ ως «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκοτίας» έλαβε Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, υποδυόμενος τον Ιντι Αμίν Νταντά, τον δικτάτορα της Ουγκάντα.

Το αντιπολεμικό φιλμ του Κλιντ Ιστγουντ «Γράμματα από την Ιβο Τζίμα» απέσπασε μόνο Οσκαρ καλύτερου ηχητικού μοντάζ.

Το Οσκαρ Β' γυναικείου ρόλου απέσπασε η 25χρονη Τζένιφερ Χάτσον για την ερμηνεία της στο «Dreamgirls», ενώ ο παλαίμαχος ηθοποιός Αλαν Αρκιν τιμήθηκε με το Οσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Little Miss Sunshine».

Με Οσκαρ βραβεύτηκαν και οι οικολογικές ευαισθησίες των Αμερικανών (;), στο όνομα του ντοκιμαντέρ «An Inconvenient Truth», που κάνει αναδρομή στην 30ή εκστρατεία του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ, για τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Για τις συνέπειες αυτές οι Αμερικανοί δεν έχουν καμιά ευθύνη..!

Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, φυσικά, δόθηκε στη γερμανική αντικομμουνιστική ταινία «Οι ζωές των άλλων». Η μεξικανική ταινία «Ο Λαβύρινθος του Πάνα» κέρδισε Οσκαρ μακιγιάζ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Η «Βαβέλ», αν και προτάθηκε για επτά Οσκαρ, απέσπασε μόνο της καλύτερης μουσικής επένδυσης.

Διήμερο χιπ χοπ

Χιπ χοπ διήμερο (2,3/3, 9.30μμ), στο «Συρμό» (Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203661). Στις 2/3 στη σκηνή θ' ανεβεί το δυναμικό χιπ-χοπ «Στίχοιμα» (φωτ.), που κινείται στο χώρο της εναλλακτικής, underground rap μουσικής. Μετά το πρόσφατο, αξιόλογο άλμπουμ του «Γεράκι στο Χώμα», θα παρουσιάσει καινούρια και παλιότερα τραγούδια του. Μαζί του ο Dask. Προσκεκλημένοι οι «Ορθολογιστές».

Στις 3/3 οι «Σκιές» και οι «Tang-Ram» θα δώσουν μια συναυλία με πολύ χιπ χοπ και και r&b χρώμα. Οι «Σκιές» στο πρόσφατο άλμπουμ «Σημεία των καιρών», ακολουθώντας το σύγχρονο ρεύμα της αμερικάνικης χιπ χοπ μουσικής, δημιούργησαν ένα άλμπουμ, πλούσιο μουσικά και στιχουργικά. Οι «Tang-Ram» δίνουν το στίγμα τους με το πρώτο άλμπουμ τους «Εκτός ελέγχου».

Βράβευση Ε. Σπαθάρη

Τιμητικό βραβείο στον Ευγένιο Σπαθάρη για τη μεγάλη του προσφορά στο Θέατρο Σκιών και γενικότερα στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, απένειμε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, σε ειδική τελετή.

Ευχαριστώντας για τη βράβευση, ο Ε. Σπαθάρης σημείωσε ότι «αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος όχι τόσο για μένα, αλλά για την ελληνική παραδοσιακή τέχνη του θεάτρου σκιών, την οποία αγάπησα και προσπάθησα να την κρατήσω ψηλά επί εξήντα πέντε ολόκληρα χρόνια. Στο πρόσωπό μου, λοιπόν, βλέπω να βραβεύεται ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας, ο Ελληνας Καραγκιόζης και εύχομαι να τον στηρίζουμε όλοι πάντοτε, γιατί το έχει πραγματικά ανάγκη μια που είναι ένα θέαμα τόσο ξεχωριστό και αγνό στις μέρες μας».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΠΟ θα οργανώσει αναδρομική έκθεση του έργου του, καθώς και έκδοση πολυτελούς τόμου.

Συζήτησαν τα νομοσχέδια

Για το «σύνολο του έργου που έχει συντελεστεί στο υπουργείο Πολιτισμού», ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, «στο πλαίσιο των τακτικών επαφών» τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου, συζήτησαν... «τον προγραμματισμό των σχεδίων νόμων που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα και είναι τρία τον αριθμό» και «αναλυτικά την παρουσία της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Ετος της Ελλάδας στην Κίνα, που είναι επίσης ένα σπουδαίο γεγονός, αφού η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα. Συζητήσαμε αναλυτικά τα θέματα αυτά, τα προγραμματίσαμε και το επόμενο διάστημα θα έχω τη δυνατότητα να παρουσιάσω μια σειρά από σχέδια νόμου στην Κυβερνητική Επιτροπή».

Τα νομοσχέδια αυτά είναι η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, η Ακαδημία Τεχνών και η ίδρυση Διεύθυνσης Αρχαιοκαπηλίας, στο πλαίσιο του ΥΠΠΟ.

Ανάληψη καθηκόντων

Στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» έγινε χτες η τελετή παράδοσης της διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, Γιάννη Χουβαρδά, από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Απρίλη και όχι όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου. Η θέση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Σωτήρη Χατζάκη, ανατέθηκε στην Εφη Θεοδώρου.

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις εργασίες στο Εθνικό Θέατρο που έχουν ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2008.

Ο Γ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στη «δωδεκαετή επιτυχημένη θητεία του Νίκου Κούρκουλου στο Εθνικό Θέατρο», ενώ έκανε αναφορά στα «διοικητικά προσόντα και το ανοιχτό πνεύμα» που χαρακτηρίζουν τον Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος, ανταπέδοσε τα καλά λόγια.

Στον «Ιανό» (σήμερα, 8 μ.μ.) παρουσιάζεται αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά. Θα ακουστούν αποσπάσματα του έργου του συνθέτη Κωστή Τερζή, «Ολη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε», σε ποίηση Κ. Παλαμά. Για τον «Λυρικό Παλαμά» θα μιλήσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κ. Γ. Κασίνης, με προβολή οπτικοακουστικού υλικού «εποχής». Ποιήματα απαγγέλλουν o Βασίλης Κολοβός και φοιτητές. Μελοποιημένα ποιήματα ερμηνεύουν οι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θεοχαρίδης, Μαρία Σουλτάτου και το συγκρότημα «Επωδός».

Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Δια-ροές» άρχισε και θα συνεχιστεί έως 3/3, στους σταθμούς (μετρό) Σύνταγμα, Δουκίσσης Πλακεντίας, Αγιος Αντώνιος, Αγιος Δημήτριος. Συμμετέχουν πολλοί νέοι καλλιτέχνες, στις εξής κατηγορίες: Ζωγραφική 31, φωτογραφία 22, video art 11, χορός 9, κατασκευές 6, μουσική 4, περφόρμανς 4, θέατρο 2, αφήγηση 2. Το περιοδικό «Σινεμά» θα παρουσιάσει πολλές ταινίες νέων σκηνοθετών και ταινίες των σπουδαστών του London Film School. Προβλέπονται μουσικές εκδηλώσεις και το θέαμα «Τα άνθη του κακού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ