ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων

Σήμερα οι συγκεντρώσεις σε Αγρίνιο και Ηλεία. Αύριο η συγκέντρωση στην Καρδίτσα και την Πρέβεζα. Παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών της Λάρισας, των Τρικάλων, της Μαγνησίας και Φθιώτιδας

Motion Team

Παλεύοντας κατά της νέας ΚΑΠ που τους καταδικάζει σε βίαιο ξεκλήρισμα και διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, κλιμακώνουν τον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από σήμερα και τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς θα κορυφωθεί με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη.

Αύριο το πρωί, στην Καρδίτσα, τα τρακτέρ που συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στις πλατείες χωριών του νομού ξεκινούν για τον αγωνιστικό τους προορισμό, το Δέλτα Καρδίτσας, όπου έχει οριστεί το ραντεβού για τη συνένωση των αγωνιστικών δυνάμεων. Στην κινητοποίηση, αναμένεται να δώσουν ενωτικά το «παρών» τους, μικρομεσαίοι αγρότες, που, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, συνειδητοποιούν τα τραγικά αδιέξοδα της νέας ΚΑΠ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αγωνιούν για το μέλλον τους και αγωνίζονται για το δίκιο τους. Διεκδικούν άμεσα αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ουσιαστική αποζημίωση για τις καταστροφές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καλύτερες τιμές και επιδοτήσεις, μείωση του κόστους παραγωγής, διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων κ.ά.

Στη Λάρισα, τρακτέρ έχουν βγει σε Νίκαια, Αμπελώνα και Κραννώνα, ενώ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού εντείνει τις προσπάθειές της για τη συγκέντρωση δυνάμεων στις επαρχίες, με προοπτική το συντονισμό της πάλης σε νομαρχιακό επίπεδο.

Και στα Τρίκαλα, τα τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», βγήκαν από χτες το μεσημέρι στο Δέλτα Φαρκαδόνας.

Στη Μαγνησία, αγρότες από τις περιοχές Αερινού, Βελεστίνου και Περίβλεπτου παραμένουν με παρατεταγμένα τα τρακτέρ, σε παράπλευρο δρόμο της Εθνικής, στο ύψος του κόμβου Αερινού.

Επίσης, στη Φθιώτιδα, τρακτέρ εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένα στο Δομοκό και στο Νέο Μοναστήρι.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας:

  • Σήμερα Τετάρτη, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα συγκεντρωθούν, στις 10 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Ηλεία, στις 11 π.μ., στον κόμβο Φιλοθέης, στην είσοδο του Πύργου. Επίσης, σήμερα οι αγρότες του Εβρου βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.
  • Αύριο Πέμπτη, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες της Πρέβεζας, που θα συγκεντρωθούν, στις 10 π.μ., στο Φόρο.
  • Μεθαύριο Παρασκευή οι αγρότες του Εβρου συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στο Ορμένιο Τριγώνου και στην Ορεστιάδα.
  • Το Σάββατο, 3 Μάρτη, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στη Χαλκηδόνα.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και το άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού. Προϋπόθεση γι' αυτό, υπογραμμίζει, αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο αγώνας δε σηκώνει κοροϊδία

Ανακοίνωση της Γραμματείας της ΠΑΣΥ θεσσαλονίκης

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης καλεί τους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στους διορισμένους και νόθους των ψευτοομοσπονδιών και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στη Χαλκηδόνα στις 3 Μάρτη και στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 18 Μάρτη. Επίσης, τους ζητεί να φτιάξουν τους δικούς τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, τους δικούς τους ενιαίους, αγροτικούς, δημοκρατικούς συλλόγους.

Οπως τόνιζε σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ αναφερόμενη στις εξαγγελίες των αγροτοπατέρων των δύο αγροτικών Ομοσπονδιών της Θεσσαλονίκης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, «τα αιτήματα με τα οποία καλούν τους αγρότες στις «κινητοποιήσεις» τους είναι κοροϊδία και αποπροσανατολισμός».

«Δεν τολμούν να αναφέρουν λέξη για ΚΑΠ, ΕΕ, αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Λέξη για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ελάχιστες εγγυημένες τιμές, αλλά αποπροσανατολισμός με διαχείριση εθνικού αποθέματος δικαιωμάτων, καταβολή συνδεδεμένης επιδότησης, αύξηση επιστροφής ΦΠΑ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΕΒΡΟΣ
Την Παρασκευή κατεβαίνουν τα τρακτέρ

Ανακοίνωση της ΟΑΣ Ν. Εβρου

Αγροτικά συλλαλητήρια στο Τελωνείο του Ορμένιου και στην Ορεστιάδα στον περιφερειακό, στο ύψος της δυτικής εξόδου της πόλης, πραγματοποιούν οι αγρότες του Εβρου την Παρασκευή 2 Μάρτη, ενώ από σήμερα βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών. Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο της Ορεστιάδας. Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν δυναμικά στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αλλά και τους φορείς να συμπαρασταθούν. Επίσης καλεί όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους Συνεταιρισμούς να οργανώσουν στα χωριά τους τη συμμετοχή όλων των αγροτών στα μπλόκα του αγώνα.

«Καλούμε όλους τους αγρότες και τις αγρότισσες να αφήσουν στην άκρη τη μοιρολατρία και με το κεφάλι ψηλά να συμμετέχουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα δυναμικά στον αγώνα για να καταδικάσουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που μας οδήγησε στην καταστροφή, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το δικαίωμα να παραμείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε τα χωράφια μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ολόκληρη επιδότηση και μετά το 2010

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση στους καπνοπαραγωγούς και μετά το 2010 ζητά το ΚΚΕ. Σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας, καλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει για το «τι ενέργειες θα κάνει για να αλλάξει ο κανονισμός, έτσι ώστε από το 2010 και μετά να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς».

Οπως τονίζεται στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης: «Η μεταφορά, στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, του 50% των άμεσων ενισχύσεων του καπνού από το 2010 και μετά, που αποφασίστηκε με τον 864/2004 κανονισμό της ΕΕ θα αποδεκατίσει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών που είναι οι φτωχότεροι αγρότες της χώρας και δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, επειδή υπερψήφισε τον παραπάνω κανονισμό που αδικεί κατάφωρα τους καπνοπαραγωγούς, μιας και είναι το μοναδικό προϊόν στο οποίο επιβλήθηκε τόση μεγάλη μεταφορά κονδυλίων στο δεύτερο πυλώνα με πρόσχημα την αντικαπνιστική εκστρατεία που σκόπιμα και υποκριτικά χρησιμοποιήθηκε σαν άλλοθι για να επιβληθεί η αντικαπνική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ