ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διπλό χτύπημα σε Ασφαλιστικό και εργασιακά δικαιώματα

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πρότεινε ο Ν. Αναλυτής, την ώρα που ο Σ. Τσιτουρίδης περιέγραφε στη Βουλή τις επερχόμενες ανατροπές στο Εργατικό Δίκαιο

Με νέες προκλητικές δηλώσεις, με στόχο την καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος, επανήλθε χτες ο Ν. Αναλυτής, επικεφαλής της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που «μελετά» το Ασφαλιστικό. Αυτή τη φορά, με το σύνηθες πρόσχημα της αύξησης του προσδόκιμου ορίου ζωής, υποστήριξε ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να μετακινηθεί. Και αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να πάει στα 60 χρόνια (γιατί άραγε;), έφερε ως παράδειγμα άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το αυξάνουν... «Στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία, ήδη είναι έτοιμοι να περάσουν νόμους που το 65 γίνεται 67 και 68», σημείωσε ο Ν. Αναλυτής, προτείνοντας ανοιχτά αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πέραν βέβαια της αύξησης που θεωρεί ότι πρέπει να γίνει με την αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και την κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων.

Μάλιστα, όσον αφορά στις κατηγορίες που θα εφαρμοστούν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ο άνθρωπος της κυβέρνησης και του ΣΕΒ πρότεινε τις κατηγορίες εργαζομένων κάτω των 35 ετών. «Εγώ θα έλεγα ότι από 35 και πάνω πρέπει να μην τους πειράξουμε... Οταν είσαι νέος στα 28 και στα 30, δε σκέφτεσαι καν τη σύνταξή σου...», είπε προκλητικά.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί όχι μόνο η επιδίωξη να διαιρέσουν πάλι τους εργαζόμενους και να κατακερματίσουν τις αντιδράσεις, αλλά και ο κυνισμός με τον οποίο ποντάρουν σε αυτό τους το εγχείρημα, ελπίζοντας ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στις νέες ηλικίες δε θα προκαλέσει αντιδράσεις. Πάντως, παρά την επιχείρηση αποπροσανατολισμού, το σίγουρο είναι ότι οι ανατροπές που ετοιμάζει η Επιτροπή Αναλυτή θα θίξουν τους πάντες και όχι μόνο ορισμένες κατηγορίες, όπως άλλωστε έγινε και με ανάλογες αλλαγές στο παρελθόν. Να θυμίσουμε μόνο ότι την αύξηση των ορίων ηλικίας των νέων γυναικών στα 65 χρόνια μετά το 1993, ακολούθησαν άλλα νομοθετήματα που αύξανε το όριο ηλικίας σε ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο.

Νίβονται τα δυο χέρια...

«Τρομοκρατεί τους ασφαλισμένους ο κ. Αναλυτής» ήταν το σχόλιο της Μ. Δαμανάκη, υπεύθυνης Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ. Ομως η ίδια φαίνεται να ξεχνά, ότι τα στελέχη και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση ακολουθούσαν την ίδια τακτική. Ο «κίνδυνος» του δημογραφικού, τα «ελλείμματα» ήταν και τα δικά τους τρομοκρατικά όπλα για να στηρίξουν τα αντιασφαλιστικά τους μέτρα. Πολύ περισσότερο, ήταν το ΠΑΣΟΚ που με τον 3029 νομοθέτησε τα 67 χρόνια ως ανώτατο όριο συνταξιοδότησης και παγίωσε όλες τις αντιασφαλιστικές διατάξεις που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ και σήμερα συμφωνεί επί της ουσίας με την ανάγκη για νέα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή παρέμβαση στο ραδιοσταθμό «Φλας» του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτη, ο οποίος, αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό είπε, ότι «όλα αυτά επανατοποθετούνται» και πως «η μεταπολιτευτική ευημερία, το κοινωνικό κράτος, όπως το γνωρίσαμε οι προηγούμενες γενιές, όλη αυτή η αντίληψη πλέον φτάνει στο τέλος». Σ' αυτή τη θέση υπερθεμάτισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι σημερινοί φοιτητές «θα μπουν στην αγορά εργασίας όχι μόνο με επαχθείς όρους εργασίας, αλλά και με τη σιγουριά ότι θα βγουν στη σύνταξη στα 70 πλέον».

Βίβλος ανατροπών

Την ίδια ώρα που ο διορισμένος από την κυβέρνηση στην «Επιτροπή για το Ασφαλιστικό» έδινε το περίγραμμα των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων, ο πολιτικός τους προϊστάμενος, Σ. Τσιτουρίδης, παρουσίαζε στη Βουλή τις αντιδραστικές αρχές, στη βάση των οποίων συμπράττει με όσους διαβουλεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «αναμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας»: προσαρμογή των εργασιακών κεκτημένων στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και της «παγκοσμιοποίησης», νομιμοποίηση των σύγχρονων δουλεμπόρων. Τα παραπάνω προέκυψαν με σαφήνεια από την ενημέρωση του υπουργού Εργασίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ξεκαθαρίζοντας τους στόχους της κυβέρνησης, ο Σ. Τσιτουρίδης ανέφερε ότι «η κλασική σύμβαση εργασίας αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο», όμως «στο εργασιακό και κοινωνικό πεδίο αναπτύσσονται οι άλλες μορφές απασχόλησης και αποτελούν μια πραγματικότητα». Για τις λεγόμενες «νέες μορφές απασχόλησης» ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ως μέσον για την ύπαρξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων» και τελικά «στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την προστασία όσων απασχολούνται στις νέες μορφές απασχόλησης». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό σημαίνει «να προχωρήσουμε σε συμφωνία που θα προστατεύει τους ολοένα περισσότερους εργαζόμενους μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης» (βλέπε επέκταση των δουλεμπορικών), ενώ παράλληλα πρέπει «να διερευνηθούν οι δυνατότητες συμφωνίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας», γεγονός που παραπέμπει ευθέως στο παζάρι για το 65ωρο, που βρίσκεται σε εξέλιξη στα πλαίσια της ΕΕ.

Αντιδραστική μεταρρύθμιση

Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για «μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, τονίζοντας πως «η ουσία είναι ότι όλοι μαζί πάτε για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2000, που λέει μείωση του εργατικού κόστους και αύξηση των κερδών της εργοδοσίας»... Εκανε λόγο για «αντιδραστική μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, προσαρμοσμένη στα μέτρα των βιομηχάνων» προσθέτοντας πως «έχει την υπογραφή και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών». Οπως είπε, στα όσα προωθούνται, μεταξύ άλλων προβάλλεται το ατομικό εργατικό δίκαιο έναντι του συλλογικού.


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Ούτε λεπτό για χάσιμο

Πλατιά σύσκεψη χτες στη Θεσσαλονίκη, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη πέρασε χτες η σκυτάλη των συνδικαλιστικών συσκέψεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 8 του Μάρτη και της απεργίας των ταξικών συνδικάτων στις 29 του ίδιου μήνα, με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις. Από τη σύσκεψη δόθηκε το σάλπισμα για την ένταση της δράσης των ταξικών δυνάμεων τις επόμενες μέρες, ώστε να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο το κάλεσμα για δυνάμωμα της πάλης, για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα γίνει, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου, αλλά και στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στις 29 Μάρτη.

«Για το ταξικό εργατικό κίνημα, η πάλη για τη ΣΣΕ περιλαμβάνει το σύνολο των αιτημάτων της εργατικής τάξης που απαντά στο σύνολο των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας», σημείωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος, μιλώντας από μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Και προέτρεψε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, ώστε να ανοίξει το θέμα πλατιά στους εργαζόμενους, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με συνεδριάσεις των ΔΣ, με παρέμβαση σε όλα τα σωματεία, στους χώρους δουλιάς που δεν έχουν την πλειοψηφία οι ταξικές δυνάμεις, με συσκέψεις στη συνοικία, στους χώρους κατοικίας των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν, μεταφέροντας εμπειρία από τους τόπους δουλιάς, τις συνοικίες και την ύπαιθρο, εκπρόσωποι Σωματείων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, συνδικαλιστές, απλοί εργαζόμενοι, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και των ΕΒΕ, νεολαίοι.

Καθημερινές εξορμήσεις

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο ορίστηκε για τις 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Οι εξορμήσεις συνεχίζονται τις επόμενες μέρες σε δεκάδες τόπους δουλιάς, όπως οι παρακάτω: «Μούλτι Κολέξιον», «Δέλτα Σίγκιουλαρ», «Ερμής Σεκιούριτι», «Πλαίσιο» (Μεταμόρφωση), Αθλητικά Κέντρα Δήμου Ιλίου, Κολυμβητήριο και Αθλητικά Κέντρα ΟΑΚΑ, ΤΕΦΑΑ Αθηνών, καθαριότητα Πολυτεχνείου, διοικητικό προσωπικό Πολυτεχνείου, «Πράκτικερ» (Ελληνικό), «Πλαίσιο» (Σύνταγμα), «Αττικα», καταστήματα της Νέας Ιωνίας, «Κωνσταντακάτος», «ΜΑΚΡΟ» (Νέα Σμύρνη), «Μίντια Μάρκετ» (Περιστέρι), «Μουλτιράμα» (Βουλιαγμένης), «Ατλάντικ» (Νέα Σμύρνη), «ΙΚΕΑ» (αεροδρόμιο), «Πράκτικερ» (Ταύρος), «Λιντλ» (Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια) κ.ά.

Σήμερα ξεκινάει και η τριήμερη περιοδεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των τοπικών Συνδικάτων στα εργοστάσια της Εγνατίας Οδού στην περιοχή των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, που θα κορυφωθεί με σύσκεψη στην Κοζάνη. Στον Πειραιά, το συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 6.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ