ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παραμένουν οι κόντρες Ρωσίας - ΕΕ στο σχέδιο Αχτισαάρι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.- Η Ρωσία δε θα υποστηρίξει το σχέδιο του Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο εφόσον δε συγκεντρώνει την υποστήριξη και των Σέρβων και των Κοσσοβάρων Αλβανών, διαμήνυσε χτες στο Βελιγράδι, μετά τη συνάντησή του με την απερχόμενη σερβική ηγεσία, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Τιτόβ. Ο Τιτόβ σημείωσε έτσι ότι «δεν είναι καιρός να προωθηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο Αχτισαάρι ως έχει», σημειώνοντας ότι το νέο καθεστώς της περιοχής θα πρέπει να βασιστεί στην απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, στην οποία και χαρακτηριζόταν επαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας... Οι δηλώσεις Τιτόβ απάντησαν στις προχτεσινές δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα ότι τελικά η Ρωσία δε θα ασκήσει βέτο για το καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο. Ταυτόχρονα, έδωσαν στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα την αφορμή να υπογραμμίσει την αντίθεσή του στο σχέδιο Αχτισαάρι και να κατηγορήσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ ότι «καταχράστηκε την αποστολή του», αφού αντί να ασχοληθεί με την επεξεργασία ενός διοικητικού καθεστώτος για τη νότια σερβική επαρχία, «ασχολήθηκε με την κρατική οντότητα της Σερβίας και τον επαναπροσδιορισμό των διεθνών συνόρων της χώρας»...

Στη Βιέννη, πάντως, οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών ασχολήθηκαν με τις πιο προκλητικές προτάσεις Αχτισαάρι που αφορούν τη «διεθνή παρουσία». Δηλαδή την ουσιαστική κηδεμονία της χώρας από τον διεθνή πολιτικό εκπρόσωπο που θα είναι ταυτόχρονα και Ευρωενωσιακός ειδικός εκπρόσωπος και ο οποίος θα έχει «ειδικές αρμοδιότητες και εξουσίες» όπως τροποποίηση ή κατάργηση αποφάσεων της κοσσοβάρικης κυβέρνησης. Το έτερο σκέλος της «διεθνούς παρουσίας» αναφέρεται στο ΝΑΤΟ που θα έχει παρουσία σ' όλη την περιοχή και θα «βοηθά» τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Μ' αυτή τη λογική, η ΝΑΤΟική KFOR θα βαφτιστεί «διεθνής στρατιωτική παρουσία»...

Χτες, πάντως, στις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χου Σέφερ και ο Χαβιέ Σολάνα συμφώνησαν πως θα «υπάρχει μεταξύ τους η στενότερη κατά το δυνατόν συνεργασία», πως το ΝΑΤΟ «είναι έτοιμο για κάθε πιθανή εκδοχή στο Κοσσυφοπέδιο» με τη σημείωση πως «η βία δε θα βοηθήσει σε τίποτε»... Την ίδια «συμβουλή» έδωσε χτες στην Πρίστινα και ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου ενόψει των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου κατά του σχεδίου Αχτισαάρι.

  • «Αθώος» στο εκτενές κατηγορητήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναφορικά με μαζικά εγκλήματα κατά Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών την περίοδο 1998-99 δήλωσε χτες ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρωθυπουργός των Αλβανών της επαρχίας, Ράμους Χαραντινάι. Η δίκη του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στη Χάγη τη Δευτέρα.
ΙΤΑΛΙΑ
Κεντροαριστερο-δεξιά μαζί στον ... πόλεμο

ΡΩΜΗ.--

Καθώς αναμένεται σήμερα να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας για τη λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε χτες ότι ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός του «Φόρτσα Ιτάλια» θα στηρίξει τη συνέχιση της επαναχρηματοδότησης των 1.800 ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μέχρι το 2011.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός, κατά τη διάρκεια συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που σημειώνεται ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Απρίλη, θα στηρίξει την επαναχρηματοδότηση των ιταλικών στρατευμάτων, «επειδή η χώρα θα πρέπει να είναι σοβαρή και να έχει μια ξεκάθαρη, πιστή πολιτική προς τους συμμάχους της» και πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στους συμμάχους της.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία με την καταψήφιση της κυβερνητικής έκθεσης για την εξωτερική πολιτική, την παραίτηση του Ρομάνο Πρόντι και την πρόσφατη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από τη Γερουσία, είχαν ως αφετηρία το ζήτημα της διατήρησης και επαναχρηματοδότησης των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά και την επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Βιτσέντζα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

Associated Press

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πορεύτηκαν στους δρόμους της Νότιας Ισπανίας, της πόλης Καντίθ για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του εργοστασίου των ΗΠΑ «Delphi Corp.» (παράγει εξαρτήματα αυτοκινήτου) και που θα οδηγήσει σε 1.500 απολύσεις.

Περίπου 4.000 οικογένειες θα θιγούν άμεσα από τις απολύσεις, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένα τα ποσοστά ανεργίας.

Η απόφαση να κλείσει το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, και, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της «Delphi», Ινάσιο Κάμπος Γκαρσία, είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ζημιάς που έχει προκαλέσει το υψηλό κόστος λειτουργίας του εργοστασίου.

Καταγγέλλουν «προοδευτική δηλητηρίαση» του Οτσαλάν

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν πάσχει από δηλητηρίαση που αποδίδεται σε κατάποση τοξικών μετάλλων, ανακοίνωσαν χτες στη Ρώμη οι δικηγόροι του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικών εργαστηριακών αναλύσεων.

Ο Τζουλιάνο Πιζάπια, Ιταλός συνήγορος του Οτσαλάν, δήλωσε ότι ο πελάτης του πάσχει από «προοδευτική δηλητηρίαση» χρωμίου και στροντίου αποκλείοντας το ενδεχόμενο η κατάστασή του να οφείλεται στο... περιβάλλον. Ετερος, Τούρκος δικηγόρος του Οτσαλάν, ο Μαχμούτ Σακάρ, απαίτησε από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης να αποστείλουν μία ανεξάρτητη ιατρική ομάδα και να εξετάσει εξονυχιστικά τον καταδικασμένο σε ισόβια Κούρδο ηγέτη.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ AIRBUS
Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Με απεργιακές κινητοποιήσεις θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι της αεροναυπηγικής εταιρείας «Airbus» στη Γερμανία και τη Γαλλία την ερχόμενη βδομάδα, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδιάζει να απολύσει συνολικά 10.000 εργαζομένους, 4.300 στη Γαλλία, 3.700 στη Γερμανία, 1.600 στη Βρετανία και 400 στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση την ερχόμενη Τρίτη και θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας μισής μέρας σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν εργοστάσια της «Airbus». Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου «Εργατική Δύναμη» (FO), Ζαν Φρανσουά Κνεπέ, κάλεσε «τους πολιτικούς και τον κόσμο να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργάτες της "Airbus" στις διαδηλώσεις. Είμαστε πολύ θυμωμένοι. Εχουμε κινητοποιηθεί όλοι», πρόσθεσε. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να συνεδριάσουν οι επικεφαλής όλων των εργατικών σωματείων για να συζητήσουν την πρόταση του συγκεκριμένου συνδικάτου.

Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν για την ερχόμενη Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στα τρία γερμανικά εργοστάσια που προβλέπεται να κλείσουν. Χτες εξάλλου, για δεύτερη μέρα, οι εργαζόμενοι στα τρία γερμανικά εργοστάσια (Βάρελ, Νόρντενχαμ, Λοπέιν) συνέχισαν την απεργία τους.

Στο μεταξύ, ως «απαραίτητο» για το μέλλον της «Airbus» έκρινε χτες το πρόγραμμα απολύσεων ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, υποστηρίζοντας ότι «θα δοθεί οριστικό τέλος στην κατάσταση αβεβαιότητας και να προετοιμαστούμε για το μέλλον», ενώ χαρακτήρισε «δίκαιο» τον καταμερισμό των προσπαθειών ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ