ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνίες στα πλαίσια της ALBA

Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες με τον Ραούλ Κάστρο

Associated Press

Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες με τον Ραούλ Κάστρο
ΑΒΑΝΑ.-

Η έγκριση 355 συμφωνιών συνεργασίας αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για θέματα που αφορούν την επιστήμη, την τεχνολογία την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τις επικοινωνίες και την εκπαίδευση είναι το αποτέλεσμα της 7ης Συνάντησης της Κοινής Ενδοκυβερνητικής Επιτροπής Κούβας - Βενεζουέλας, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη υπό την παρουσία του εκτελούντος χρέη Προέδρου, Ραούλ Κάστρο, του Κουβανού αντιπροέδρου, Κάρλος Λάγκε και του υπουργού Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες.

Ανάμεσα στις συμφωνίες είναι και αυτή της εγκατάστασης στη Βενεζουέλα 11 εργοστασίων αιθανόλης και η ανάπτυξη της παραγωγής ζαχαροκάλαμων γι' αυτό το σκοπό, συμφωνία που υπογράφτηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες και την Κουβανή υπουργό Εξωτερικών Επενδύσεων και Οικονομικής Συνεργασίας Μάρθα Λόμας.

Οι τριήμερες αυτές συναντήσεις ενίσχυσαν σημαντικά την περιφερειακή συνεργασία που συντελείται στο πλαίσιο της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA).

  • Στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και η μόνιμη παρουσία Κουβανών γιατρών και καθηγητών στην Ονδούρα, καθώς και της υπογραφής θαλάσσιας χάραξης ορίων, προχώρησαν η Κούβα και η Ονδούρα. Κατά την επίσκεψη του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, στην κεντροαμερικανική χώρα, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση πρέσβεων, κάτι που συμβαίνει μετά από 45 περίπου χρόνια. Επίσης χτες εγκαινιάστηκε μια οφθαλμολογική κλινική που πρόσφερε η Κούβα στην κοινότητα Βίλα ντε Σαν Φράνσισκο.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Προετοιμασία στρατιωτικών γυμνασίων

Από 18 έως 25 του Ιούλη θα πραγματοποιηθούν στη Ρωσία στρατιωτικά γυμνάσια της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας. Οπως έχει γίνει γνωστό, στα γυμνάσια θα παραβρεθεί τόσο ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, όσο και ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, υπογραμμίζοντας μ' αυτήν την κίνηση την ανάγκη στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών της περιοχής.

Γι' αυτά τα ζητήματα αναμένεται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα στην Κίνα τόσο ο Γ. Μπαλούεφσκι, διοικητής του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, όσο και ο νέος υπουργός Αμυνας της χώρας, Α. Σερντιουκόφ.

Στα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Ειρηνική αποστολή 2007» προβλεπόταν η συμμετοχή 400-450 αντρών από Ρωσία και Κίνα και από 100 από Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, καθώς και 30 από την Κιργιζία. Το Πεκίνο όμως ζήτησε την αύξηση των δυνάμεών του στα γυμνάσια, κάτι που η Μόσχα έκανε αποδεκτό και έτσι η συνολική δύναμη θα φτάσει τους 3.000 άντρες, με την ισάριθμη αύξηση των συμμετεχόντων από Ρωσία και Κίνα.

Εκτός αυτού η ρωσική πλευρά πρότεινε στην Κίνα το συνδυασμό αυτών των γυμνασίων με αυτά της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που είναι ένα καθαρά στρατιωτικής φύσης «αμυντικό» σύμφωνο και στο οποίο συμμετέχουν και άλλες χώρες, όπως η Αρμενία και η Λευκορωσία, κάτι όμως που απέκλεισε, προς το παρόν, το Πεκίνο, που θέλει η όποια πολυμελής στρατιωτική συνεργασία στην περιοχή να περνάει μέσα από την «αντιτρομοκρατική» συνεργασία στα πλαίσια της ΟΣΣ.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», το σενάριο των στρατιωτικών γυμνασίων του Ιούλη, εκτός των άλλων, προβλέπει την άμυνα των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών της ΟΣΣ σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά όπλα. «Κι αν κάτι τέτοιο ισχύει και υλοποιηθεί, τότε μπορεί μονοσήμαντα να θεωρηθεί πως ο υποθετικός αντίπαλος της Κίνας και της Ρωσίας είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού οι τρομοκράτες δεν έχουν πυρηνικές κεφαλές», σχολιάζει η «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα».


Ι. Π.

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Εκτακτο συνέδριο

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες του 13ου έκτακτου Συνεδρίου του ΚΚ Βενεζουέλας, που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4 Μάρτη, όπου και θα αποφασιστεί η θέση του κόμματος σχετικά με την πρόταση του Προέδρου της χώρας για τη δημιουργία του λεγόμενου «Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας». Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου, ήδη ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η εκλογή αντιπροσώπων. Ο Κάρλος Ακίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, σημείωσε «ότι στο συνέδριο αυτό θα πάρουν μέρος πάνω από 1.000 σύνεδροι» και ότι όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα από πλατιά συζήτηση που διακατέχεται από την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και εξήγησε: «Για τα μέλη του ΚΚ Βενεζουέλας, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι το καθήκον να συγκεντρωθεί όλη η σκέψη της οργάνωσης και να φτάσει στο ανώτερο όργανο που θα αποφασίσει».

Στη διαδικασία της τελικής διαμόρφωσης βρίσκεται στη Βενεζουέλα το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθει στο Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας. Ο δεύτερος αντιπρόεδρός του, Ρομπέρτο Ερναντές (που είναι και στέλεχος του ΚΚ Βενεζουέλας), υπογράμμισε ότι γίνεται πολύ εντατική δουλιά και όταν καταληχτούν οι αλλαγές, που γίνονται με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Πρόεδρος της χώρας, Ούγο Τσάβες, γι' αυτό που ο ίδιος ονομάζει «σοσιαλισμό του 210υ αιώνα», θα υπάρξει δημόσιος λαϊκός διάλογος.

KINA
Προτάσεις για οικονομικές αλλαγές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η θέσπιση νέων νόμων για την προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και τη φορολογία αναμένεται να συζητήσει το κινεζικό Κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας κατά τη 12ήμερη ετήσια σύνοδό του. Σύμφωνα με πληροφορίες κινεζικών ΜΜΕ, θα προταθεί για πρώτη φορά η θέσπιση ρήτρας προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας προκειμένου να εξισωθεί με τη δημόσια, ώστε να μειωθούν οι αυθαίρετες κατασχέσεις γης από διεφθαρμένους αξιωματούχους. Επιπλέον, θα συζητηθεί η θέσπιση νέων φορολογικών ρυθμίσεων που θα τερματίσουν την προνομιακή μεταχείριση που έχουν την τελευταία 20ετία τα ξένα κεφάλαια στην Κίνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θεσπιστεί κοινός φορολογικός συντελεστής στο 25% τόσο για τις εγχώριες εταιρείες που μέχρι τώρα πλήρωναν 33% όσο και για τις ξένες που πλήρωναν 15%.

Επιπροσθέτως, κατά την κεντρική ομιλία του ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο την ερχόμενη Δευτέρα, θα παρουσιάσει και μέτρα με στόχο να «βοηθηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι που ζουν στην καθυστερημένη οικονομικά και κοινωνικά επαρχία». Ο υπουργός Οικονομικών Γιν Ρένκινγκ αναμένεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στον οποίο προβλέπεται έλλειμμα μειωμένο κατά 1.7% ενώ προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της άμυνας θα παρουσιάζει και πάλι διψήφια αύξηση σε σχέση με το 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ