ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Οι ανατιμήσεις φτάνουν μέχρι και 95,7%!

Το νέο δελτίο τιμών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει τσουχτερές αυξήσεις σε περισσότερα από 800 φάρμακα, που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα

ICON

Τσουχτερές αυξήσεις τιμών σε περισσότερα από 800 φάρμακα - πολλά από τα οποία είναι ευρείας κυκλοφορίας - περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι αυξήσεις - που σε ορισμένα φάρμακα φτάνουν μέχρι και 95,7% - θα πλήξουν βάναυσα τα ισχνά εισοδήματα, των συνταξιούχων και γενικότερα των εργαζομένων, καθώς - ελέω αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής - οι ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις περιορίζονται γύρω στο 3- 4%! Σύμφωνα με τις προχτεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, στο δελτίο περιλαμβάνονται αυξήσεις τιμών σε 866 φάρμακα, νέες τιμές σε 131 πρωτοκυκλοφορούντα και «νέα» πρωτότυπα φάρμακα - με άγνωστο το βαθμό υποκατάστασης που θα επιφέρουν σε παλιά δοκιμασμένα φάρμακα με χαμηλότερη τιμή - καθώς και μειώσεις τιμών σε 266 φάρμακα.

Παρά την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει (κάνοντας λόγο για «όφελος» από τις μειώσεις τιμών), στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νέο κύμα αυξήσεων, που έρχεται να προστεθεί στις γενικευμένες ανατιμήσεις που έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Νοέμβρη να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ στα φάρμακα. Συντηρώντας και κλιμακώνοντας, μ' αυτό τον τρόπο, την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων γύρω από το φάρμακο. Την πολιτική, δηλαδή, της πλήρους παράδοσης της υπόθεσης της παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου στις κερδοσκοπικές ορέξεις των πολυεθνικών και των ντόπιων φαρμακοβιομηχανιών και στις εκβιαστικές μεθόδους που χρησιμοποιούν κάθε φορά προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερα κέρδη. Οπως, άλλωστε, με τον πιο ωμό τρόπο διακήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, τον προηγούμενο Νοέμβρη, όταν δημοσιοποιήθηκε το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων με το νέο τρόπο τιμολόγησης, στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερώσει «καθαρούς κανόνες ανταγωνισμού» ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπορεύσιμο είδος με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

Στο νέο δελτίο τιμών μεταξύ των εκατοντάδων ανατιμήσεων συμπεριλαμβάνονται:

  • Hemafer Fol Tab. 12x(100+0,35)MG, νέα τιμή 5,56 ευρώ, ποσοστό αύξησης 95,7%
  • Benzylpenycillin/ΦΑΡΜΙΜΕΞ Ing. 1.000.000 IU, νέα τιμή 1,09 ευρώ, ποσοστό αύξησης 94,64%
  • Amphocil PD. Sol.INF 1Vialx100 MG/50 ML., νέα τιμή 367,88 ευρώ, ποσοστό αύξησης 92,2%
  • Body-Calcin CHEW Tabl. BT 20x500 MG, νέα τιμή 2,84 ευρώ, ποσοστό αύξησης 69%
  • Pyrazinamide/GENEPHARM Tabl.BT 60x500 MG, νέα τιμή 10,20 ευρώ, ποσοστό αύξησης 50,4%
  • Pensordil Subl Tabl. BT 40x5 MG, νέα τιμή 1,57 ευρώ, ποσοστό αύξησης 40,2%
  • Prezolon Tabl 30x5 MG, νέα τιμή 2,91 ευρώ, ποσοστό αύξησης 34,7%
  • Betadine surgical Scrub 7,5% FL 100 ML, νέα τιμή 1,07 ευρώ, ποσοστό αύξησης 27,4%
  • Neurobion Drag BT 20x(100+200+0,2) MG, νέα τιμή 2,80 ευρώ, ποσοστό αύξησης 30,2%
  • Soldesanil Amp 3x4 MG/ML, νέα τιμή 2,72 ευρώ, ποσοστό αύξησης 50,28%
  • Emetostop Tabl 10x30 MG, νέα τιμή 2,02 ευρώ, ποσοστό αύξησης 30,3%
  • Voltaren Emul EXT.U.1% 1.Pump.Disp. 75 ΜL, νέα τιμή 5,87 ευρώ, ποσοστό αύξησης 31,6%
  • Panadol Oral Sol 160 MG/5ΜL FL120 ML, νέα τιμή 1,66 ευρώ, ποσοστό αύξησης 25,7%
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Μακρυχέρηδες στα αποθεματικά των Ταμείων

Σημαντική ζημιά σε βάρος του ΤΕΑΔΥ καταλογίζει - κατόπιν εορτής - η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ», ενώ η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας «νίπτει τας χείρας της»

«Σημαντική ζημιά» σε βάρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) καταλογίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία «Ακρόπολις». Η αρμόδια αρχή, που έχει και τον εποπτικό έλεγχο, αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας της χρηματιστηριακής, προχωρώντας στο διορισμό προσωρινού επιτρόπου, με το αιτιολογικό πως «από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι ενεργούσε σε βάρος των συμφερόντων του πελάτη της, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποστεί σημαντικού ύψους ζημία». Στο σκεπτικό της εποπτικής κρατικής αρχής, βαρύνει η άποψη πως η εν λόγω χρηματιστηριακή εταιρεία ελέγχεται και για «προγενέστερες σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας», που «καθιστούν τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές».

Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες, πίσω από την υπόθεση, υπάρχουν τριγωνικές συναλλαγές μέσω αγνώστων λοιπών στοιχείων εταιρειών. Με αυτές τις μεθόδους κατάφεραν να φορτώσουν στο ασφαλιστικό ταμείο ομόλογα σε υψηλότερες τιμές. Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν γι' αυτού του είδους τις συναλλαγές, καθώς ακόμη και οι κρατικές αρχές - και στη βάση αποκλειστικά των δικών τους κριτηρίων - είχαν ήδη εντοπίσει την ύποπτη δραστηριότητα της εν λόγω χρηματιστηριακής. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε πως το θέμα διερευνάται από ειδικούς επιθεωρητές και θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Παράλληλα, δόθηκε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν συναλλαγές της εταιρείας και με άλλους ασφαλιστικούς Οργανισμούς, όπως αναφέρεται και από συνδικαλιστικά στελέχη.

Οσον αφορά στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, επιχειρεί - στην ουσία - να αποποιηθεί των ευθυνών της. Ετσι, σε σχετική γραπτή ανακοίνωση, υποστηρίζει πως η εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που είναι εισηγμένα στο ΧΑΑ επιτρέπεται μόνον «εφόσον ο αγοραστής ή πωλητής ή και οι δυο είναι τράπεζες».

Από την πλευρά της, η «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ», σε επίσημη ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι από τις συναλλαγές το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων «ουδεμία ζημία έχει υποστεί, αλλά αντίθετα οι πραγματοποιηθείσες συναλλαγές ήταν επωφελείς για το Ταμείο» και ακόμη πως «όλες οι συναλλαγές ήταν απολύτως νόμιμες και ουδεμία παρατυπία υπάρχει».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αγωνιστικό κάλεσμα για τις 7 του Μάρτη

Συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας

Μια ακόμη αγωνιστική απάντηση στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης προετοιμάζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό που σύστησαν ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικαλιστές από το χώρο των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, την Τετάρτη 7 του Μάρτη με τη διοργάνωση συγκεντρώσεων έξω από καταστήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 8 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου (Σατωβριάνδου και Κοτοπούλη). Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατία 66). Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, στο πλευρό των συναδέλφων τους ΕΒΕ, καλεί τους συνταξιούχους του κλάδου το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Η Συντονιστική Επιτροπή παλεύει για την κατάργηση τόσο του ΠΔ 258/2005 που αυξάνει τις εισφορές έως και 45% και μειώνει τις συντάξεις έως 30% στο νέο ασφαλιστικό φορέα, του οποίου την ενοποίηση ολοκληρώνει, όσο και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση, 2/3 το κράτος και 1/3 οι ασφαλισμένοι.
  • Αμεση κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατώτερη σύνταξη στα όρια διαβίωσης των συνταξιούχων 1.050 ευρώ.
  • Πλήρη σύνταξη με 9.000 μέρες ή 30 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ταμείου.
  • Βελτίωση των όρων διαδοχικής ασφάλισης ώστε ο ασφαλισμένος διαδοχικά να παίρνει την ίδια σύνταξη από το ταμείο που συνταξιοδοτείται με αυτόν που είναι ασφαλισμένος στο ίδιο ταμείο.
ΣτΕ
«Αυτόματοι πωλητές» στα βενζινάδικα

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη λειτουργία «αυτόματων πωλητών» στα βενζινάδικα μετά τη λήξη του ωραρίου τους, δηλαδή σε 24ωρη βάση. Ειδικότερα, το Δ' Τμήμα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου έκρινε ότι ο νόμος 3054/2002 που ρυθμίζει το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, αφορά τα βενζινάδικα τα οποία έχουν προσωπικό για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, όχι όμως και αυτά που έχουν αυτόματα μηχανήματα πώλησης καυσίμων.

Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε τα πρόστιμα που είχε επιβάλλει το 2004 ο νομάρχης Αργολίδας σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, επειδή λειτουργούσαν αυτόματα μηχανήματα πώλησης μετά το πέρας του ωραρίου. Δηλαδή, το ΣτΕ στην απόφασή του κατέληξε ότι ο νομάρχης ερμήνευσε εσφαλμένα το νόμο για τη λειτουργία των βενζινάδικων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ