ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Με τα ταξικά Συνδικάτα σε κάθε πόλη

Στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Σε μαζική αποφασιστική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής καλούν τα ταξικά συνδικάτα μπροστά στις 8 του Μάρτη
Σε μαζική αποφασιστική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής καλούν τα ταξικά συνδικάτα μπροστά στις 8 του Μάρτη
Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει την Πέμπτη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην Αθήνα (6 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης) και σε 45 ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, να αναμετρηθούν αποφασιστικά με τις δυσκολίες και να συσπειρωθούν στη μάχη των κλαδικών συμβάσεων με το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, απηύθυνε χτες το πρωί στους εργαζόμενους στο λιμάνι της Ελευσίνας ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στην περιοχή, το μεθαυριανό συλλαλητήριο έχει καθοριστεί για τις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ο συνδικαλιστής, επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΜΕ, μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων πριν ξεκινήσουν για το μεροκάματο, το οποίο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «εξανεμίζεται καθημερινά από τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές». Γι' αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανατροπή των συσχετισμών, των αντεργατικών πολιτικών που υπηρετούν οι δυνάμεις του δικομματισμού και στόχο έχουν τη χειροτέρευση των μισθών, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συλλογικών συμβάσεων, της Παιδείας - Υγείας κ.ά. Να συμμετάσχουν στον ενωμένο, ταξικό αγώνα «ο οποίος προϋποθέτει πλαίσιο που να απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Αυτό το πλαίσιο προβάλλει το ΠΑΜΕ».

Μέχρι και το απόγευμα τις Πέμπτης, οι εξορμήσεις των ταξικών συνδικάτων στους τόπους δουλιάς συνεχίζονται αμείωτα. Στην Αθήνα, το πρόγραμμα είναι το εξής:

Σήμερα, Τρίτη: WACKENHUT, ALTEC, MELLON, Ledra Marriott, Holiday Inn, ΙΚΕΑ, ΚΟΡΑΚΙΔΗΣ, ΑΓΓΛΟΥΠΑΣ, Τσαγκαράδικα Ν. Ιωνίας, Τράπεζα Πειραιώς και Millennium, ΟΤΕ (Δαγγλή), εργάτες Δήμου Καλλιθέας, γραφεία ΕΣΔΚΝΑ, ΥΠΕΧΩΔΕ Καλλιθέας, ΚΕΔΕ ΥΠΕΧΩΔΕ Πειραιώς. Αύριο Τετάρτη 7 του Μάρτη: MULTI COLLECTION, ICAP, Metropolitan, Novotel, Praktiker, LIDL (Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας), ΠΕΡΛΑ, ΚΕΝΤΙΑ, Τράπεζες Πειραιά, Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ (Μαρούσι), Διυλιστήρια Ασπροπύργου, ΣΜΑ Σχιστού. Πέμπτη 8 του Μάρτη: ΔΕΛΤΑ SINGULAR, ΠΛΑΙΣΙΟ (Μεταμόρφωση), ξενοδοχεία Ομόνοιας.

Μάχη παντού!

Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς κορυφώνεται και στον Πειραιά η προετοιμασία για το συλλαλητήριο της Πέμπτης (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και την απεργία στις 29 του Μάρτη. Για σήμερα Τρίτη έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις στη ΔΕΗ στα Καμίνια, στο Τζάνειο, στο νοσοκομείο «Μεταξά», στην ΠΙΤΣΟΣ, στον Παπαστράτο, στην COLGATE, στην ΕΛΑΪΣ. Εξορμήσεις θα γίνουν επίσης στους εργαζόμενους των Δήμων Κορυδαλλού, Νίκαιας, Κερατσινίου, Πειραιά, σε ΙΕΚ και πολυκαταστήματα. Αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί σε νυχτερινά σχολεία και στη ROL. Την Πέμπτη το πρωί στο Σταθμό του Ηλεκτρικού.

Κλιμάκια συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ καθημερινά πραγματοποιούν περιοδείες σε χώρους δουλιάς και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που διοργανώνει το συλλαλητήριο και πήρε απόφαση συμμετοχής στην πανεργατική απεργία και τα σωματεία της δύναμής του προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία τους.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Σε αναβρασμό για το μητρώο

Κινητοποιήσεις από σήμερα, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αρχίζουν από σήμερα απαντούν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο κατάπτυστο νομοσχέδιο που έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ με τίτλο «Μητρώο Επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων», με το οποίο επιχειρεί να χτυπήσει κατακτήσεις δεκαετιών και να αναστείλει (επί της ουσίας να χαρίσει) την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλουν οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις μέχρι την 31η Μάρτη του 2007 προς το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εργατοτεχνίτες, σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι - στα πλαίσια παύσης εργασιών που θα αρχίσει στις 12μ.μ. - θα συγκεντρωθούν στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Πασαλιμάνι.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή. Ειδικά για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, αναφέρει στο άρθρο 9, ότι «η καταβολή των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται μέχρι την 31η Μαρτίου 2007 στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ (...) από τις επιχειρήσεις (...) αναστέλλεται και χορηγείται, στις επιχειρήσεις αυτές από το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας»! Αναστέλλονται ακόμα «η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η ποινική δίωξη».

Τα σωματεία της Ζώνης επιστρέφουν το νομοσχέδιο ως απαράδεκτο. Απαιτούν τη χωροθέτηση της Ζώνης με την ψήφιση σχετικού νόμου και προειδοποιούν ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουν την κατάργηση του δικαιώματος στην ασφαλή εργασία.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Χωρίς επίδομα 350 εποχικές εργάτριες

Το επίδομα ανεργίας κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερες από 350 εργάτριες στο συσκευαστήριο νωπών λαχανικών και φρούτων «Κρέτα Πασχάλης ΑΕ» στην Κορινθία, μετά τη «μετατροπή» της επιχείρησης από εποχιακή σε 12μηνης λειτουργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αλλάζουν και οι προϋποθέσεις εισαγωγής στο Ταμείο Ανεργίας και από 125 ένσημα που χρειάζονται το χρόνο (εποχιακή) τώρα απαιτούνται επί της ουσίας 175.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί ως εποχιακή από την αρχή της ίδρυσής της - περισσότερο από μια 15ετία - και μόλις πρόσφατα «μεταλλάχτηκε», χωρίς, ωστόσο, να έχει αλλάξει δραστικά ούτε ο όγκος των εργασιών, ούτε αυτός του προσωπικού. Η ίδια η εργοδοσία κάνει την... ανήξερη γι' αυτή την αλλαγή. Ετσι, οι περίπου 350 εργάτριες είναι και απολυμένες και δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας. Το πρόβλημα των εποχιακών εργατών με τα χαμηλά μεροκάματα, τις πολλές και δυσμενείς ιδιομορφίες που έχει, οξύνεται ακόμη περισσότερο. Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα των εποχιακών εργατών στα συσκευαστήρια με κεντρικό αίτημα την εισαγωγή στο Ταμείο Ανεργίας με 100 ένσημα ανεξάρτητα από το χαρακτήρα της επιχείρησης. Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ εκφράζει συμπαράστασή της στις απολυμένες εργάτριες.

Τα συλλαλητήρια

Μέχρι στιγμής, συλλαλητήρια για τις 8 του Μάρτη έχουν καθοριστεί στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα, 6 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Πύργος, 6.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ζάκυνθος, 8.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., Νέα Αγορά

Αμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού

Αλιβέρι, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., φανάρια Νεάπολης

Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων

Λαύριο, 6 μ.μ., πλατεία Μεταλλωρύχων

Μενίδι, 6 μ.μ., Δημαρχείο

Ανω Λιόσια, 7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αρτα, 6.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Αγρίνιο, 7 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Λευκάδα 7 μ.μ., Αγιος Μηνάς

Πρέβεζα 7 μ.μ., Θεοφάνειο

Κέρκυρα 7 μ.μ., πλατεία Σορόκο

Ηράκλειο, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Χανιά, 7.30 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 6.30 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς

Λέσβος, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Λήμνος, 6 μ.μ., λιμάνι της Μύρινας

Ρόδος, 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Εύδηλος, 7 μ.μ., πλατεία Ευδήλου

Δράμα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Γρεβενά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κατερίνη, 7 μ.μ., Πλάτανος

Βέροια, 6.30 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου

Σέρρες, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Γιαννιτσά, 6 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Νάουσα, 10 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Πλατεία Κάνιγγος: Τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Πλατεία Ομόνοιας: Τα σωματεία των ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι των συνοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ