ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
... ξέρει να σκέφτεται

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Νάτοι πάλι!

Αυτοί που κρατάνε τον κόσμο της δουλιάς μοιρασμένο σε χίλια δυο κομμάτια, αυτοί που απ' τις δυο Ελλάδες, εκπροσωπούνε τη μία, αυτή του πλούτου, αυτή του κλεμμένου ιδρώτα, αυτοί βγήκαν πάλι στο μεϊντάνι να κλάψουν για την πιθανότητα αγανακτισμένοι αγρότες να «κόψουν την Ελλάδα στα δύο»!

Ε, δεν πά' να την κόψουν σε χίλια δυο κομμάτια. Αυτή η μία και αδιαίρετη «Ελλάς», όπου δήθεν αφεντικά και εργάτες την έχουνε μαζί πατρίδα και τόπο για να ζουν, είναι ένας μύθος, ένα πρόσχημα των από πάνω για να μη σηκώνουν κεφάλι οι από κάτω.

Ενα παιχνίδι εξουσίας είναι η πολιτική αντιπαράθεση. Κι όταν αφορά παιχνίδι ανάμεσα σε ομάδες που ανήκουν στο ίδιο αφεντικό, ε, δε θέλει πολλή σκέψη για να το χαρακτηρίσεις στημένο.

Αφού υπέγραψαν μαζί τα πάντα, από το Μάαστριχτ, έως τη Λισαβόνα, παριστάνουν σήμερα τους αντίπαλους ως προς το ποιος είναι ικανότερος να κερδίσει το παιχνίδι για λογαριασμό του αφεντικού. Γιατί αυτό είναι η διακύβευση: Εναλλάξ ο ένας από τους δύο πρέπει να κερδίζει την εξέδρα. Να τη βάζει να χειροκροτά το χαμό της!

Σ' αυτό το παιχνίδι τα παπαγαλάκια απλά δείχνουν τις χάντρες στους ιθαγενείς.

Οι σοβαρότεροι λένε κάπου εκεί στα ψιλά και μια αλήθεια, όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην παίρνουν και τα μυαλά αέρα και ζητάνε πράγματα και θαύματα αύριο.

Τι λένε; Οτι άμα δεν πιαστούν οι στόχοι της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, παροχές δεν υπάρχουν για κανέναν.

Ο,τι παιχνίδια κι αν γίνουν στο φορολογικό, αυτό λένε που χρειάζεται είναι να μεγαλώσει η πίτα.

Πάντα αυτό ζητούσαν και πάντα αυτό σήμαινε περισσότερα κέρδη.

Είναι σιδερένιος νόμος στον καπιταλισμό το διαρκές κυνήγι της αύξησης του ποσοστού κέρδους.

Χωρίς αυτό μιλάνε για ύφεση και στην ύφεση δεν υπάρχουν παροχές, όπου παροχές λένε πάντα το μεροκάματο.

Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ ένα μόνο υπόσχονται: Να σου δώσουν κίνητρα να δουλεύεις περισσότερο καθώς απ' αυτή τη δική σου ζωντανή εργατική δύναμη προέρχεται η υπεραξία.

Οποιος καπιταλιστής παίρνει την περισσότερη κερδίζει.

Αυτός είναι ο ανταγωνισμός τους, αυτήν την ανταγωνιστικότητα έχουν εγκρίνει και οι δυο, και όταν, αν και όποτε επιτευχθεί, τότε ίσως να έχεις και παροχές.

Ομως αυτό το «αν» ποτέ δεν έρχεται, γιατί ο ανταγωνισμός είναι διαρκής. Το μόνο που σου μένει στο τέλος κάθε τέτοιου κύκλου είναι περισσότερη σύγχρονη φτώχεια, μεγαλύτερος βαθμός εκμετάλλευσης, δηλαδή.

Κι όσο αυτό ακριβώς δε βάζεις στόχο να ανατρέψεις, ταμπούρλο στην πλάτη σου. Με σένα να χειροκροτάς σαν τη γνωστή μαϊμού που η φουκαριάρα από τον τρόμο εμφανίζεται να γελά την ώρα που τη δέρνουν, ελπίζοντας ότι μετά το ξύλο θα έρθει και λίγο φαγητό.

Μόνο που ο άνθρωπος έχει προ πολλού πάψει να είναι το «σκυλάκι του Παβλόφ». Ξέρει να σκέφτεται...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΟΛΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ: «Ποιους πολιτικούς στηρίζει "Η Καθημερινή" (...) οπαδοί της μεταρρύθμισης υπάρχουν στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και στον Συνασπισμό. Οταν ο πρωθυπουργός τολμά μεταρρυθμίσεις, όπως στην Παιδεία, η "Κ" τον στηρίζει και θα τον στηρίζει στην ολοκλήρωσή τους. Οταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τολμά να πάρει μεταρρυθμιστικές θέσεις, παρά τις ισχυρές πιέσεις του λαϊκίστικου τμήματος του ΠΑΣΟΚ, η "Κ" τον επικροτεί (...) η "Κ" στηρίζει όποιον όπου και αν είναι ταγμένος, στηρίζει την απαιτούμενη μεταρρύθμιση» (πρωτοσέλιδο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ: «Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Καθημερινής της Κυριακής" με τίτλο «ποιους πολιτικούς στηρίζει η "Καθημερινή"» (...) έμμεση απάντηση, άλλωστε, έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (...) εντάσσοντας ευθέως την ιδιοκτησία της "Καθημερινής" στο "νέο κατεστημένο" που κατήγγειλε χθες στην ομιλία του» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΠΑΡΑΠΟΝΟ: «Χρειάζεται πράγματι απύθμενο θράσος για να εμφανίζονται ως όψιμοι υπερασπιστές του κ. Γ. Παπανδρέου εκείνοι που επί τρία και πλέον έτη τον κατεδαφίζουν» (άρθρο του εκδότη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: «Με κραυγές κατά των φαντασμάτων που δήθεν υπονομεύουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να καλύψει τα δικά του ολέθρια λάθη, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και στην επιλογή προσώπων που είχαν ως αποτέλεσμα την αποδόμηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» (το πρώτο θέμα στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΙΜΩΡΙΑ: «Να πλημμυρίσουν από σήμερα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τηλεοπτικά παράθυρα, ραδιοφωνικές εκπομπές, έντυπα μέσα. Και να παρουσιάσουν όσο πιο αναλυτικά γίνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ηδη ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα περιμένει να δει τον Ευάγγ. Βενιζέλο, τον Θ. Πάγκαλο, την Α. Διαμαντοπούλου, τον Κ. Σκανδαλίδη, τη Β. Παπανδρέου να παρουσιάζουν το πρόγραμμα» (ο Γ. Παπαχρήστου στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ σε πολλά μέτωπα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΞΥΤΗΤΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναμέτρηση με νέα πρόσωπα και ιδέες

Η ΑΥΓΗ: Αρνείται την εκτόνωση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΞΕΣΠΑΣΕ κατά «παράγκας»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΑΓΚΑ συμφερόντων η κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ: Γιώργος: Παράγκα συμφερόντων η ΝΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΑΖΟΥΝ τον ουρανό με τ' άστρα

ΑΥΡΙΑΝΗ:... ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ

Η ΧΩΡΑ: Επισκευές και χτισίματα από τον Απρίλιο χωρίς άδεια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Χαμηλώνει ο πήχυς για τις αποκρατικοποιήσεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εμφύλιος υπουργών για το όργιο των προσλήψεων

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Πώς έφαγαν 8 εκατ. ευρώ από το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ποια «αναδιανομή»; περί «ανταγωνιστικότητας» πρόκειται

«Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σε προοδευτικότερη κατεύθυνση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από μόνη της δε θα φτάσει. Για να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλεόνασμα είναι ανάγκη να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Με κοινή πρόβλεψη φτωχοκομείου

«Οσον αφορά το πρόγραμμα: Πρόκειται βασικά για ατζέντα που έχει υιοθετήσει εγκαίρως η ΝΔ (εθνική σύνταξη, φτώχεια κλπ) άρα είναι δύσκολο να της βγει από τα αριστερά» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Οι νόμοι υπάρχουν για να καταργούνται

«Εκτόνωση της κρίσης στην ανώτατη εκπαίδευση αναμένεται μετά την ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή του νόμου - πλαισίου» (η εκτίμηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

«Σαν το σχέδιο Ανάν»...

«Χαστούκι μεγατόνων έριξε η πραγματικότης στη φαιά προπαγάνδα ορισμένων και στους ευσεβείς πόθους ορισμένων άλλων, για "αλλαγή συσχετισμών στην ΠΟΣΔΕΠ", "κόπωση" κι άλλα συναφή του γνωστού σιναφιού στα ΜΜΕ, μηρυκασθέντα επαρκώς την περασμένη εβδομάδα. Με 149 ψήφους υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου Γιαννάκου, μόλις πέντε υπέρ της αποδοχής του και εννέα λευκά (...) όχι δεν τους (ξανα)ένωσε όλους η κυρία Γιαννάκου, αλλά η ίδια η μελέτη του Νόμου Πλαισίου. Σαν το σχέδιο Ανάν κι αυτός! Οσο περισσότερο τον μελετάει κανείς, τόσο μεγαλύτερες αποστάσεις παίρνει» (ο Στάθης Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ