ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΟΚ
Δεκαεννιά κίνητρα και... δύο

Τυφλά προσηλωμένο στην υπόθεση εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και στις εξετάσεις που δίνει προς την οικονομική ολιγαρχία, το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμά του, ανεξάρτητα από τα προπαγανδιστικά περιτυλίγματα που το παρουσιάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης, πλειοδοτεί σε κίνητρα και παροχές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κίνητρα φορολογικά, κίνητρα «επενδυτικά», κίνητρα για την είσοδο των επιχειρήσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, κίνητρα στο όνομα της διατήρησης της απασχόλησης, ακόμα και κίνητρα για τη βελτίωση... των συσκευασιών με τις οποίες πουλάνε τα εμπορεύματά τους, περιέχει το «πακέτο» του Γ. Παπανδρέου, προς τους ήδη «έχοντες και κατέχοντες». Στην ουσία πρόκειται για δέσμες επιχειρηματικών κινήτρων, όπως περίπου προβλέπονται και περιγράφονται στα εξειδικευμένα κείμενα της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Και βέβαια, πρόκειται για κίνητρα που έρχονται να προστεθούν, στις σκανδαλώδεις φιλοεπιχειρηματικές ρυθμίσεις που ισχύουν και σήμερα. Κι όλα αυτά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων και της «αειφόρου», ή της «αποτελεσματικής», ή της «εξωστρεφούς» ανάπτυξης.

Αν προσπαθήσει κάποιος να κατηγοριοποιήσει τα διάφορα κίνητρα, που προβλέπονται στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνει ότι στην πρώτη και καλύτερη θέση είναι τα κίνητρα που δίνονται προς το κεφάλαιο, υπάρχουν κίνητρα για τη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και ακολουθούν ακόμα δύο που «προσφέρονται» στους εργαζόμενους. Να σημειώσουμε μόνο πως τα κίνητρα που αφορούν το κεφάλαιο και τα ΑΕΙ, τα χωρίζει μια δυσδιάκριτη διαχωριστική γραμμή, αφού οι μεν επιχειρήσεις ενισχύονται για να δραστηριοποιηθούν σε τομείς της γνώσης, ενώ και τα Πανεπιστήμια τα ωθεί να ασχοληθούν με το επιχειρείν.

Ενισχύοντας, λοιπόν, τις καλύτερες παραδόσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ό,τι αφορά τη στήριξη που εναλλάξ προσφέρουν και τα δύο κόμματα προς την πλουτοκρατία, το... νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, επί λέξει, προβλέπει:

Πρώτο: Ισχυρά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις που εκμεταλλεύονται νέες γνώσεις και είναι προσανατολισμένες στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Δεύτερο: Υποβοήθηση, με κίνητρα, (για) τη συγκέντρωση και διάθεση επιχειρηματικών κεφαλαίων σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες έντασης γνώσης.

Τρίτο: Ισχυρά κίνητρα για την ενθάρρυνση και την προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Τέταρτο: Καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για την έρευνα - καινοτομία.

Πέμπτο: Κίνητρα (φορολογικά και επιδοτήσεις) προς επιχειρήσεις για τη συνεχιζόμενη κατάρτιση του προσωπικού τους.

Εκτο: Οικονομικά κίνητρα για τη μείωση του όγκου των συσκευασιών και λιπασματοποίηση οργανικών απορριμμάτων σε οικιακή ή μεγαλύτερη κλίμακα.

Εβδομο: Κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση υλικών και ενέργειας.

Ογδοο: Κρατικές ενισχύσεις (φορολογικά και άλλα κίνητρα, επιδότηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών) σε τομείς συμβατούς με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ όπως είναι η έρευνα, η καινοτομία, η κατάρτιση, η απασχόληση.

Ενατο: Οικονομικά κίνητρα, σε μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, για ομαδικές μετακινήσεις (λεωφορεία και car-pooling) προς και από τους χώρους εργασίας.

Δέκατο: Επέκταση της επιδότησης για μαζικούς ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης εκτός οδού.

Ενδέκατο: Κίνητρα για πρόσληψη από επιχειρήσεις, επιδοτήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και αυταπασχόλησης των ανέργων για τις φθίνουσες περιοχές.

Δωδέκατο: Ειδική οικονομική ενίσχυση και κίνητρα προς επιχειρήσεις, για την ενίσχυση της κοινωνικής εργασίας.

Δέκατο τρίτο: Κίνητρα για παραγωγή και αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Δέκατο τέταρτο: Κίνητρα επιχειρηματικότητας και ενεργοποίησης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για τη δημιουργία ιδιωτικών δομών προσχολικής φροντίδας και εκπαίδευσης, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

Δέκατο πέμπτο: Κίνητρα για τη διά βίου μάθηση για τον πολίτη και τον εργαζόμενο.

Δέκατο έκτο: Ενθάρρυνση της χρήσης του Φυσικού Αερίου στις βιομηχανικές δραστηριότητες με παροχή κινήτρων (επιχορηγήσεις μετατροπών, επιδότηση επιτοκίου δανείων, φορολογικά κίνητρα). Μικρής κλίμακας αυτοπαραγωγή/ ιδιοκατανάλωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ισχυρά κίνητρα για την εγκατάσταση στα κτίρια φωτοβολταϊκών στεγών, ηλιακών συστημάτων για θέρμανση και κλιματισμό.

Κίνητρα όμως, όπως είπαμε, δίνονται και για την ακόμα πιο αποφασιστική ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Σ' αυτά τα πλαίσια, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, το ΠΑΣΟΚ θα θεσπίσει:

  • Την ενθάρρυνση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με κίνητρα και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς, για την άντληση πρόσθετων πόρων από άλλες πηγές.
  • Κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών.
  • Κίνητρα για κοινούς διορισμούς επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δε σκέφτεται μόνο το κεφάλαιο και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Φροντίζει για τους εργαζόμενους και για τα λαϊκά στρώματα συνολικά και γι' αυτό με το πρόγραμμά του θεσπίζει και ΔΥΟ κίνητρα για τους εργαζόμενους, που εμφανίζονται στις σελίδες 54 και 55 του σχετικού κειμένου. Τα κίνητρα που δίνονται είναι:

Πρώτον: Κίνητρα οικειοθελούς παραμονής στην εργασία για παράταση του ασφαλιστικού βίου.

Δεύτερον: Κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με προσαύξηση της σύνταξης.

Δώσε - δώσε - δώσε, λοιπόν, στο κεφάλαιο «κίνητρα» από τα κλεμμένα της εργασίας και όταν έρχεται η σειρά για τα κίνητρα των εργαζομένων, αυτοί πάλι οφείλουν να δώσουν, επιπλέον χρόνια εργασίας, αυτή τη φορά και μετά την κατοχύρωση του δικαιώματός τους να βγουν στη σύνταξη. Οι μεθοδεύσεις για να μην μπορούν να βγουν οι εργαζόμενοι στη σύνταξη, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση της συνταξιοδότησής τους, μαζί με την επιδιωκόμενη μείωση της σύνταξης που δικαιούται να πάρει κάποιος απόμαχος της δουλιάς, ήταν, είναι και εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές του δικομματισμού γενικά, του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα, κάτι που δεν το κρύβουν ούτε τώρα που είναι στην αντιπολίτευση.

Αυτή είναι η αλήθεια με τα «κίνητρα» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και ο καθένας αντιλαμβάνεται για πού τραβάει και η...«νέα» του ρότα. Κι όποιος καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει, είναι ολοφάνερο πως για ευνόητες σκοπιμότητες, παριστάνει πως δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλείνει το «μέτωπο» Μαξίμου - Ντ. Μπακογιάννη

Εκτονώνεται, προσωρινά, η «κρίση» στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Ντ. Μπακογιάννη, αλλά παραμένουν οι λόγοι που την προκάλεσαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από απαίτηση όπως λέγεται της υπουργού Εξωτερικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων για «διάσταση» μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Τσεχία και την Πολωνία στο πλαίσιο της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ. Ο Θ. Ρουσόπουλος μίλησε για «ανυπόστατες φήμες» και προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «προσέφερε και προσφέρει - σε απόλυτη συνεργασία με τον πρωθυπουργό - σημαντικό και αδιαμφισβήτητο έργο στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων». Ωστόσο, απέφυγε για μια ακόμα φορά να τοποθετηθεί και να υπερασπιστεί την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, πριν από δύο περίπου βδομάδες, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας και διάβημα από τον πρέσβη της στην Αθήνα.

«Δεν έχω να κάνω καμία δήλωση επ' αυτού του θέματος», επανέλαβε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, επιχειρώντας να «κλείσει» το θέμα, που είχε ανοίξει πριν από μερικές μέρες, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος είχε σπεύσει να απαντήσει σε δηλώσεις που έκανε Ρώσος στρατηγός, ο οποίος προειδοποιούσε τις ΗΠΑ να μην εγκαταστήσουν πυραυλικά συστήματα, διότι θα βρεθούν στο στόχαστρο των αμυντικών συστημάτων της Ρωσίας.

«Με καλύπτει απολύτως η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου», δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε για δημοσιεύματα αναφορικά με τις σχέσεις της με τον πρωθυπουργό και τη σχετική με αυτά δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου. Συγκεκριμένα, η ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού ασκούν ενιαία πολιτική» και πρόσθεσε ότι «δε θα μπορούσε να υπάρξει ούτε ένα λεπτό άσκησης επιτυχούς εξωτερικής πολιτικής, αν υπήρχαν διαφωνίες». Η υπουργός Εξωτερικών αναρωτήθηκε ακόμη ποιο στόχο έχουν τα διάφορα σενάρια τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας: «Δεν ξέρω τι εξυπηρετούν. Σίγουρα, πάντως, όχι την ελληνική εξωτερική πολιτική», είπε.

«Παράπλευρη απώλεια» της νευρικότητας που παρατηρήθηκε στις σχέσεις με τη Μόσχα υπήρξε η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί για σήμερα, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε γνώριζε τίποτα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του Μάρτη.

Περιοδεία στη «ΒΙΑΝΕΞ»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα επισκεφθεί την Πέμπτη 8/3 και ώρα 10:30 τη φαρμακοβιομηχανία «ΒΙΑΝΕΞ» (12ο χιλ. Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, Μεταμόρφωση), όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ