ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΣΕΦ
Υποκρισίας το ανάγνωσμα...

Κυριάρχησαν οι βαρύγδουπες εκφράσεις, με στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού για τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο κεφάλαιο

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και επιχειρώντας να συγκαλύψει ότι το ΠΑΣΟΚ και με το νέο του πρόγραμμα τάσσεται ανοιχτά και ανεπιφύλακτα υπέρ της υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου βγήκε την προηγούμενη Κυριακή να ...καταγγείλει τα «μεγάλα συμφέροντα».

Μιλώντας στην ανοιχτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ, εντελώς υποκριτικά, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσουν «μακριά από τις εξαρτήσεις», αλλά την ίδια στιγμή το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε κάθε επιμέρους κεφάλαιο, φροντίζει να πάρει σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στην πλουτοκρατία για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της, με μια σειρά από «κίνητρα», «επιδοτήσεις», «φοροαπαλλαγές» και κερδοφόρες «συμπράξεις» με το δημόσιο τομέα.

Ο Γ. Παπανδρέου με βαρύγδουπες εκφράσεις περί «κυβέρνησης - παράγκας συμφερόντων με ονοματεπώνυμο» και καταγγέλλοντας «κυκλώματα μεγάλων συμφερόντων», επιχείρησε, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασμένη συνταγή της σκανδαλολογίας, να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν ...δύναμη «εξυγίανσης».

Ξεχνώντας προφανώς τους «δεσμούς αίματος» που έχει συνάψει το ΠΑΣΟΚ με το μεγάλο κεφάλαιο, προσπάθησε να εμφανίσει ότι σήμερα τα συμφέροντα κινούνται εναντίον του κόμματός του. «Τα μεγάλα συμφέροντα απαιτούν να συμβιβαστούμε. Θέλουν να συμβιβαστούμε μαζί τους, προκειμένου να σταματήσουν να μας λένε "ανίκανους", "απαίδευτους", "απροετοίμαστους"», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Ετσι το ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας το ένδοξο παρελθόν του... ανακάλυψε σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο με την εταιρεία «Ακρόπολις» που τζόγαρε χρήματα ασφαλιστικών ταμείων, όταν την ίδια στιγμή στο πρόγραμμά του στηρίζει την ίδια πολιτική με την «ενεργητική διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων». Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου, ξεχνώντας προφανώς την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του κόμματός του... ανακάλυψε ότι τα ΜΜΕ υπονομεύουν το ΠΑΣΟΚ και ότι οι δημοσκοπήσεις κατευθύνονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ψευδεπίγραφη συμφωνία με το λαό

Στην επιχείρηση εγκλωβισμού των λαϊκών συνειδήσεων, ο Γ. Παπανδρέου επιστράτευσε συνθήματα προηγούμενων δεκαετιών. Εκανε ονομαστική αναφορά σε πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δε βρίσκονται στη ζωή με πρώτον τον Αν. Παπανδρέου. Μίλησε για...«λάθη διακυβέρνησης» προηγούμενων χρόνων που ο ίδιος θα «διορθώσει», προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «κίνημα λαού»...

Το κάλπικο «συμβόλαιο με το λαό» του Α. Παπανδρέου, έδωσε λοιπόν τη θέση του στην ψευδεπίγραφη «νέα κοινωνική συμφωνία» του Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το κόμμα του αν γίνει κυβέρνηση θα συνάψει ένα «νέο Συμβόλαιο με το λαό για την αγορά εργασίας και την απασχόληση, την οικογένεια και το παιδί, για την υγεία, για τις συντάξεις». Βέβαια, πίσω από τα προεκλογικά «ψίχουλα» που πέταξε στο λαό, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κρύψει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πιστό αντίγραφο των κειμένων της «Συνθήκης της Λισαβόνας» και αποτυπώνει κάθε αντιλαϊκή ευρωενωσιακή πολιτική. Εξάλλου, μετά τις ανέξοδες υποσχέσεις, ο Γ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος, αποδέχτηκε τον «ανταγωνισμό» ως ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας, τόνισε ότι χρειάζονται «μεγάλες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία» και τάχτηκε υπέρ της κινητικότητας των εργαζομένων, που μεταφράζεται σε ενίσχυση της «μερικής απασχόλησης» και της «κοινωνικής εργασίας».

Στην ομιλία του, επιβεβαιώνοντας ότι ταυτίζεται πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, τάχτηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, της διασύνδεσης των ιδρυμάτων με τους επιχειρηματίες, της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και - χωρίς να αναφερθεί στις φοιτητικές κινητοποιήσεις - εγκάλεσε την κυβέρνηση «που δεν είναι ανοιχτά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, εξαιτίας ενός ψευτονομοσχέδιου που δεν πάει πουθενά την παιδεία».

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσει άλλες σχέσεις «μεταξύ κράτους και αγοράς» και δίνοντας το στίγμα αυτής της πολιτικής στήριξε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και ανέφερε ότι θα περάσουν «αρμοδιότητες αποκεντρωμένες στην Αυτοδιοίκηση», η οποία σε συμπράξεις με τους επιχειρηματίες θα προσφέρει «υπηρεσίες Παιδείας, υγείας και πρόνοιας, κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη».

Εταξε «νέα πολιτική αγροτική γης, που θα δώσει δυναμισμό στην ύπαιθρο» και επαναφέροντας τις παροχές - συντάξεις διαχείρισης της φτώχειας των 550 ευρώ για κάθε αγρότη μέχρι το 2012 ή 950 ευρώ για το ζευγάρι επιχείρησε να... σβήσει από τη μνήμη των αγροτών ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 όταν ήταν και στην προεδρία της ΕΕ, ψήφισε το βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ, που οδήγησε και οδηγεί χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα.

Υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα φτιάξει ένα ...«δίκαιο φορολογικό σύστημα» στο οποίο θα φορολογεί «κάθε εισόδημα, είτε προέρχεται από εργασίες, είτε από κεφάλαιο, με τον ίδιο συντελεστή»! Επίσης, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται «ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» και ανήγγειλε ότι αν γίνει κυβέρνηση θα προσλαμβάνει «3.000 άτομα κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία». Βέβαια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1996 μέχρι το 2004, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, προσλάμβαναν κάθε χρόνο συνολικά σε όλες τις ειδικότητες νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό 3.241 άτομα, αλλά οι ελλείψεις στα νοσοκομεία παρέμεναν 25.000 σε νοσηλευτές και 15.000 σε γιατρούς!

Ο Γ. Παπανδρέου, κλείνοντας την ομιλία του, θυμήθηκε και τον «ήλιο» του ΠΑΣΟΚ που θα «γυρίσει», προκειμένου να κοροϊδέψει και να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική του με τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή συναίνεση.

Νέα εκλογική επιτροπή

Την εκλογική επιτροπή εξέλεξε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο Σάββατο ενόψει των εθνικών εκλογών. Στην 11μελή επιτροπή συμμετέχουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, ο Δ. Ρέππας, ο Φ. Πετσάλνικος, ο Γ. Ανωμερίτης, η Μ. Αρσένη, η Μ. Κοππά, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, η Γ. Γαζή, ο Λ. Κατσικαρέλης και η Β. Τσιμπίδα.

Ασκεί ψεύτικη αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται για την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

«Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου έδειξε και πάλι ότι η μόνη δυνατότητα και θέληση που έχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι να ασκεί ψεύτικη αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Η μόνη αντίθεση που έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η αγωνία και η επιδίωξη για τον κυβερνητικό θώκο, καθώς και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα υποσχεθεί περισσότερα ψίχουλα σε τμήματα των εργαζομένων. Δεν αμφισβητούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως και κάθε κόμμα, έχει πρόγραμμα. Το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση κινείται αυτό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμά του είναι πρόγραμμα υπέρ του κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να παραπλανήσει την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους, μιλώντας για μερικούς αετονύχηδες εναντίον των οποίων θα στραφεί αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση. "Ξεχνά" ότι είναι τα μονοπώλια που κυριαρχούν και απομυζούν τεράστια κέρδη. Η αναφορά του προέδρου του ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μακριά από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις είναι υποκριτική, αφού είναι γνωστές και δεδομένες οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και στην εγχώρια πλουτοκρατία. Εξίσου υποκριτική είναι και η δήθεν δέσμευσή του ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να μην επαναληφθούν λάθη της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν επρόκειτο για λάθη αλλά για συνειδητές επιλογές που παραμένουν.

Οσο για την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, σημειώνουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στους λαούς που υφίστανται την ιμπεριαλιστική επιδρομή, σε μια σειρά περιπτώσεις και με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Καλούμε τον ελληνικό λαό στις ερχόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να καταψηφίσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας έτσι ένα βήμα μπροστά με προοπτική».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναίνεση όχι πόλωση

Στη γραμμή ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «κακός αντιγραφέας» της πολιτικής της ΝΔ κινείται η κυβέρνηση απέναντι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μη δημιουργηθεί κλίμα πόλωσης, αλλά και να υπονομεύσει την «αξιοπιστία» των προεκλογικών παροχών του ΠΑΣΟΚ προς τους «οικονομικά ασθενέστερους».

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε τον ουρανό με τ' άστρα και έκρυψε ότι, για να κάνει όσα λέει, θα πρέπει να φορολογήσει αγρίως τους Ελληνες», δήλωσε Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι με την ομιλία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δείχνει να επιδιώκει την πόλωση και την όξυνση, κάτι το οποίο σαφώς δε θέλει ο ελληνικός λαός». Αντίθετα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο ελληνικός λαός απαιτεί «να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε για να τα αντιμετωπίσουμε» τα προβλήματα, πολλά από τα οποία «βεβαίως, χρειάζονται τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ