ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συρρίκνωση δραστηριοτήτων και εργαζομένων

Υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική για «λιγότερο κράτος», η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας βάζει «λουκέτο» στα 10 από τα 27 υποκαταστήματα, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας

Τη συρρίκνωση των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων της ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη σύμφωνη γνώμη της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του σωματείου εργαζομένων. Ετσι, στα πλαίσια της πολιτικής του «λιγότερου κράτους» ή της «επανίδρυσης» του κράτους, που επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ανακοίνωσε χτες τις «οργανωτικές μεταβολές» της κεντρικής τράπεζας, που στην πράξη περιλαμβάνουν λουκέτο σε 10 περιφερειακά καταστήματα και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας παρουσιάζοντας τις λεγόμενες «οργανωτικές μεταβολές» στην τράπεζα είπε πως σε όλες τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος έχουν υπάρξει περικοπές υποκαταστημάτων. Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας από περίπου 3.500 στις αρχές της δεκαετίας του '90 αριθμούν σήμερα στους 2.766. Η περαιτέρω συρρίκνωση εργαζομένων θα προσθέσει νέα κέρδη για την τράπεζα, τα οποία η διοίκηση - όταν ολοκληρωθούν - εκτιμά στα επίπεδα των 20 με 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι ταξικές δυνάμεις, με ανακοίνωση της ΕΣΑΚ, καταγγέλλουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, που υπογράφτηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Παρέμβαση - κάνοντας λόγο για «πρακτικό της ντροπής». Με τη συμφωνία αυτή, επισημαίνει η ΕΣΑΚ, επιχειρείται η παραπέρα επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, καταργούν τους οργανισμούς - κανονισμούς, τη μονιμότητα, τα ασφαλιστικά ταμεία, προωθούν τις διασπαστικές τάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το σχέδιο περαιτέρω συρρίκνωσης περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

  • Τα 10 από τα 27 υποκαταστήματα που λειτουργούν σήμερα θα βάλουν οριστικό «λουκέτο». Φέτος (2007) κλείνουν τα υποκαταστήματα σε Αργοστόλι και Δράμα, το 2008 στον Πειραιά, Αγρίνιο και Ξάνθη, το 2009 στη Σπάρτη και τη Φλώρινα, το 2010 στην Κέρκυρα και το Ρέθυμνο και το 2011 στον Πύργο. Στη θέση τους θα λειτουργήσουν θυρίδες, με εξαίρεση το κατάστημα του Πειραιά που θα μεταφερθεί στο κεντρικό κτίριο.
  • Την ίδια τύχη θα έχουν και τα 26 από τα 67 πρακτορεία της τράπεζας που είναι εγκαταστημένα στις Εφορίες.
  • Συγχωνεύονται 8 τμήματα στο κεντρικό κατάστημα με άλλα τμήματα της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, οι αλλαγές αφορούν 351 υπαλλήλους, από τους οποίους οι 50 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και «μπορούν να αποχωρήσουν εφόσον το επιθυμούν», ορισμένοι θα στελεχώσουν τις θυρίδες και οι λοιποί - σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς τους - θα «αξιοποιηθούν σε άλλες μονάδες».


Τα «βρήκαν» Πειραιώς και Μάρφιν

Τέλος δόθηκε χτες στο πολυδιαφημισμένο «επιχειρηματικό πόλεμο» ανάμεσα στους μεγαλομετόχους των τραπεζικών ομίλων Πειραιώς και Μάρφιν.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι δυο «ανταγωνιστές», οι διοικήσεις τους δεσμεύτηκαν να «απέχουν αμοιβαία» μέχρι και το τέλος Δεκέμβρη του 2010 από κάθε πρόταση εξαγοράς της μιας από την άλλη. Σε αυτό το πλαίσιο η Πειραιώς απέσυρε την πρότασή της για την εξαγορά της Μάρφιν. Η... κολεγιά περιλαμβάνει και την ανταλλαγή μετοχικού πακέτου της Τράπεζας Κύπρου. Οπως ανακοινώθηκε, η Πειραιώς πούλησε στη Μάρφιν το 8,07% της κυπριακής τράπεζας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ