ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ο αγώνας δυναμώνει!

Νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη σε κάθε πόλη

«Αυτός ο νόμος δε θα περάσει. Δε θα εφαρμοστεί. Θα μείνει στα χαρτιά. Θα καταργηθεί».

Δεν είναι συνθήματα. Είναι αποφασιστικότητα. Είναι διαβεβαίωση συνέχισης του αγώνα ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οπως σημειώνονται στην ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

Γιατί τίποτα δεν έχει κριθεί. Ο νόμος που ψηφίστηκε είναι καταδικασμένος στη συνείδηση φοιτητών, σπουδαστών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων. Και είναι αυτή η καταδίκη που αποτελεί πηγή ορμητικής συνέχισης του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Είναι ένας αγώνας χωρίς τελεία. Που συνεχίζεται. Με καθημερινή πολύμορφη δραστηριότητα, νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια.

Φοιτητές και σπουδαστές ξεκαθαρίζουν: Απορρίπτεται ο νόμος που: Προωθεί τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, δηλαδή συμφωνίες χρηματοδότησης με κριτήριο την κατά γράμμα εφαρμογή της εκάστοτε κυβερνητικής επιλογής από τα ιδρύματα. Απορρίπτεται ο νόμος που προωθεί αντιδραστικούς εσωτερικούς κανονισμούς και κατάργηση του ασύλου, υποβαθμίζει τις σπουδές και καταργεί τη φοιτητική μέριμνα. Απορρίπτονται παράλληλα οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, ΔΟΑΤΑΠ, ινστιτούτα διά βίου εκπαίδευσης κλπ.).

Ηδη συλλαλητήρια προγραμματίζονται την Πέμπτη, 15 Μάρτη, σε κάθε πόλη. Η συγκέντρωση στην Αθήνα προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Πολυτεχνείο. Συλλαλητήρια προγραμματίζονται στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κοζάνης και στις 5 μ.μ. στην πλατεία Φλώρινας.

Το Συντονιστικό τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε, γιατί απέναντί μας έχουμε μία συνολική πολιτικήπου επιτίθεται στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλιά και τη ζωή! Αυτήν την πολιτική ακολουθούν και προωθούν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Το Συντονιστικό καλεί, επίσης, τους συλλόγους, ανάμεσα σε άλλα, σε:

  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα της δεύτερης ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16.
  • Συμμετοχή στα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια την Παρασκευή, 16 Μάρτη.
«Συνεχίζουμε πιο μαζικά»

Σε αποκλεισμούς κεντρικών οδών προχώρησαν χτες φοιτητές και σπουδαστές

ICON

«Συνεχίζουμε πιο μαζικά, ο νόμος-έκτρωμα και η τρομοκρατία δε θα περάσει - Να καταργηθεί», έγραφε το πανό των σπουδαστών και των φοιτητών που απέκλεισαν τη Λ. Αθηνών στο ύψος των ΤΕΙ, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Για περίπου τρεις ώρες, απ' τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, σπουδαστές απ' τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά μαζί με φοιτητές απ' τη Γεωπονική έδειξαν - και με αυτό τον τρόπο - πως δεν τους πτοεί η τρομοκρατία της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι διαδηλωτές έδωσαν και συνέντευξη Τύπου, όπου υπογράμμισαν πως δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια σπίλωσης του αγώνα του φοιτητικού κινήματος.

Τις πύλες του υπουργείου Τύπου απέκλεισαν χτες το μεσημέρι φοιτητές του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, δηλώνοντας ότι ο νόμος - πλαίσιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και διαμαρτυρόμενοι για τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος από τα ΜΜΕ. Κρέμασαν τα πανό τους έξω από το υπουργείο και για δυο περίπου ώρες φώναζαν συνθήματα: «Δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό, δε βάζουμε απ' την τσέπη μας ούτε ένα ευρώ», «Η Παιδεία είναι όλου του λαού, μομφή και στο ΠΑΣΟΚ, μομφή και στη ΝΔ». Ενώ κατά την αποχώρησή τους από το υπουργείο έγραψαν με κόκκινη μπογιά στην είσοδο του γκαράζ: «Ο νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί».

Σε αποκλεισμό της οδού Σόλωνος προχώρησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής και Πολιτικού, ενώ σε αποκλεισμό της Βασ. Σοφίας οι Σύλλογοι της Φυσικομαθηματικής, της Φιλοσοφικής και του ΕΜΠ.

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Προτεραιότητα η διατήρηση του συστήματος

«Το δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να θεωρηθεί ως σύστημα το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με ρυθμιστικές διαδικασίες, που λειτουργούν ως ρυθμιστικοί παράγοντες, με τη συμβολή των οποίων συντίθενται διαφορετικές απόψεις, αποτρέπονται βίαιες συγκρούσεις, και μέσω αυτών, προωθείται τελικά το δημόσιο συμφέρον. Τοιουτοτρόπως αναπτύσσεται η υπευθυνότητα των μαθητών. Ετσι, η κατανόηση της έννοιας του συστήματος, σε συνδυασμό με αυτές της μεταβολής και της αλληλεπίδρασης, συμβάλλει θετικά στην κατανόηση της λειτουργίας της δημοκρατίας και προσφέρει τη δυνατότητα καλλιέργειας της υπευθυνότητας των μαθητών, ως αυριανών ενεργών πολιτών».

(Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών -ΔΕΠΠΣ- Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών -ΑΠΣ- γενικό μέρος).

Οι ιδεολογικοί στόχοι των νέων βιβλίων στο δημοτικό και γυμνάσιο, γίνονται περισσότερο ξεκάθαροι στα κείμενα που περιγράφουν τα νέα προγράμματα σπουδών που ολοκληρώνουν την εικόνα για τον προσανατολισμό που θέλουν να δώσουν στο σχολικό μάθημα. Μια από τις θεμελιώδεις διαθεματικές έννοιες των Διαθεματικών και Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών είναι η έννοια του συστήματος. Φυσικού, βιολογικού, κοινωνικού. «Μερικές θεμελιώδεις έννοιες... μπορούν να ονομαστούν διαθεματικές... για παράδειγμα η έννοια του συστήματος, σχετίζεται με την ολιστική θεώρηση της πραγματικότητας», αναφέρουν οι συντάκτες των ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ και σύμφωνα με τους ίδιους «οι αλλαγές οι οποίες επισυμβαίνουν σε ένα μέρος του συστήματος αφομοιώνονται από το ίδιο το σύστημα μέσω ρυθμιστικών μηχανισμών που αποτρέπουν την κατάρρευσή του». Παρακάτω αναφέρεται ότι «η αφομοίωση από τους μαθητές της αντίληψης του συστήματος... μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση και εμβάθυνση αξιών όπως (...) δημοκρατίας».

Το δημοκρατικό πολίτευμα, βέβαια, δεν μπορεί να εξεταστεί ανεξάρτητα από τις κοινωνικές σχέσεις παραγωγής, διότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση συμπιέζει τη δημοκρατία, ώστε να ισχύει μόνο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους δημοκρατία σημαίνει το τέλος της ταξικής εκμετάλλευσης και πραγματική λαϊκή εξουσία. Ομως, η πάλη για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο βαφτίζεται «βίαιη σύγκρουση», η οποία επιδιώκεται να αποτραπεί με τους αυτορρυθμιστικούς μηχανισμούς που αναπτύσσει το καπιταλιστικό σύστημα.

Η διαδικασία της αυτορρύθμισης αποτελεί το «μηχανισμό», ο οποίος θα διατηρήσει την ισορροπία, δηλαδή θα διατηρήσει τις ταξικές ανισότητες και θα εμποδίσει οποιαδήποτε εξέλιξη, δηλαδή με άλλα λόγια θα διατηρήσει και θα διαιωνίσει το καπιταλιστικό σύστημα (αστική δημοκρατία). Ο αυτορρυθμιστικός μηχανισμός του συστήματος δεν είναι άλλος από τη «σύνθεση» διαφορετικών απόψεων, δηλαδή την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης μέσω του διαλόγου. Κοινωνική συναίνεση, δηλαδή αποδοχή της ταξικής διάρθρωσης, σημαίνει αύξηση των κερδών των καπιταλιστών και μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, στην πράξη ισοδυναμεί με μισό καρβέλι για τους εργαζόμενους και εκατομμύρια κέρδη για τους καπιταλιστές. Η έννοια της αυτορρύθμισης ουσιαστικά παραπέμπει στο ιδεολόγημα του «κοινωνικού αυτοματισμού», που η αστική τάξη βάζει σε κίνηση όταν θέλει να στρέψει ένα μέρος του λαού ενάντια σε ένα άλλο που αγωνίζεται. Κι όλα αυτά στο όνομα της «εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας και της αγοράς», δηλαδή στην ουσία τής χωρίς εμπόδια εκμεταλλευτικής διαδικασίας.

Η διαθεματική έννοια «σύστημα» έχει επιστρατευτεί, για να προπαγανδιστούν οι αξίες της κοινωνικής συναίνεσης, δηλαδή του ταξικού συμβιβασμού, για να αποτραπούν οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σε «βίαιες» συγκρούσεις, που θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό και τις ταξικές ανισότητες.

Τραγούδησαν τον αγώνα τους

Τραγούδησαν τον αγώνα τους φοιτητές και εκπαιδευτικοί στη μεγάλη χτεσινή συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Νότες και στίχοι, αφιερωμένοι στην πάλη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, συναντήθηκαν με όσους διαδηλώνουν καθημερινά πως δε θα τους κάμψει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία. Το Σύνταγμα, χτες το βράδυ, γέμισε νέους και εργαζόμενους, που όσο πέρναγε η ώρα γίνονταν όλο και περισσότεροι. Κάθε τραγούδι κι ένα μήνυμα. Τις φωνές τους και τα τραγούδια τους ένωσαν με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς οι καλλιτέχνες: Θ. Μικρούτσικος, Δ. Τσακνής, Γ. Κούτρας, Χρ. Θηβαίος, Φ. Πλιάτσικας, Β. Καζούλης, Μ. Φάμελος, Π. Παυλίδης, Μ. Φριτζήλα, Μ. Κωχ, Μ. Πασχαλίδης κ.α., ενώ μήνυμα έστειλε ο Λ. Λαζόπουλος. Τη συναυλία παρουσίασε η ηθοποιός Κάτια Γέρου.

Εκδηλώσεις για την Παιδεία

-- Η Κομματική Οργάνωση Καμινίων Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:«Οι εξελίξεις στην Παιδεία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας»,αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο του Δήμου, «Κ. Κωσταράκος» (Μαντινείας - Σερίφου - Θήρας). Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

-- Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Μεσογείων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη στην Παλλήνη, με θέμα: «Ο ρόλος κι ο σκοπός των "μεταρρυθμίσεων" στην Παιδεία. Η πρόταση του ΚΚΕ», την Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (πλατεία Ελευθερίας 1 και Φειδιππίδου 22Β). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπλωματάς, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ