ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλιάς

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 29 του Μάρτη, που στην Αθήνα ορίστηκε για τις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, καλεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), μια από τις 8 Ομοσπονδίες εργαζομένων που έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στον απεργιακό αγώνα για τις κλαδικές Συμβάσεις.

«Η ολομέτωπη επίθεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα τμήμα της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι επιτακτική η ανάγκη συντονισμού της δράσης, όσο γίνεται μεγαλύτερων τμημάτων της εργατικής τάξης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Καθώς κλιμακώνεται η μάχη της απεργίας, σήμερα οι εξορμήσεις των ταξικών δυνάμεων συνεχίζονται στο «Πράκτικερ» της Μεταμόρφωσης, ενώ αύριο στο «Πράκτικερ» του Αιγάλεω. Επίσης: 15/3, στο «Ατλάντικ» της Πατησίων και στην Καλλιθέα. 16/3, στο Συνεταιρισμό της ΔΕΗ και το κατάστημα του «Χυτήρογλου» στη Μητροπόλεως. 17/3, στο «Χόντος» της Ομόνοιας και στο «Μάκρο» (Ρέντη).

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 29 Μάρτη και την επαναδιαπραγμάτευση της κλαδικής σύμβασης, ενώ δε δέχτηκε την εγγραφή ταξικού σωματείου παροχής υπηρεσιών στην Ομοσπονδία, «μαγειρεύοντας» τους συσχετισμούς ενόψει του συνεδρίου. Κι όλα αυτά ενώ στις δυνάμεις της «περιλαμβάνει εργοδοτικά σωματεία από το χώρο των Σούπερ - Μάρκετ και σωματεία από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, για να διαμορφώνονται πλασματικοί συσχετισμοί των παραπάνω πλειοψηφιών», όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΙΥΕ, καλώντας όλα τα σωματεία του κλάδου να προκηρύξουν και να πάρουν μέρος στην απεργία.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΑ «ΕΛΠΕ»
Τα αντεργατικά της δόντια δείχνει η εργοδοσία

Επαναφέρει τις προτάσεις για πετσόκομμα των δικαιωμάτων στο σύνολο των νεοπροσλαμβανόμενων

Τις κατάπτυστες αντεργατικές προτάσεις που είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια επανέφερε η διοίκηση του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) και για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας να πετσοκόψει κάθε δικαίωμα στους νεοπροσλαμβανόμενους. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν προειδοποιήσει τον Ιούνη του 2005 ότι η τότε απόσυρση από τη διοίκηση, των προτάσεων για μισθό 600 ευρώ στους νεοπροσλαμβανόμενους και μηδενικές αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια, ήταν προσωρινή. Τώρα επιβεβαιώνονται, καθώς την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση της διοίκησης με το σωματείο, για τη νέα Συλλογική Σύμβαση 2007 - 2008, οι ίδιες προτάσεις επανήλθαν ελαφρώς τροποποιημένες.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των ΕΛΠΕ έφτασαν το πρώτο 9μηνο του 2006 τα 215 εκατ. ευρώ και ενώ για τη διετία 2007 - 2008 προγραμματίζονται περίπου 500 προσλήψεις, η διοίκηση (βλέπε Λάτσης) των ΕΛΠΕ:

  • Ζητάει αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων από 27 σε 29 και εισαγωγή των νεοπροσλαμβανόμενων στα κλιμάκια 23, 24, 25 από το 19ο που είναι σήμερα. Αποτέλεσμα, από 963 ευρώ ο μισθός του νεοπροασλαμβανόμενου να πάει 915 ευρώ και ακόμα πιο χαμηλά!
  • Επαναφέρει την πρόταση οι προϊστάμενοι τμημάτων να εξαιρεθούν από τη συλλογική σύμβαση και να προχωρήσουν σε ατομικές.
  • Καταργεί για τους νεοπροσλαμβανόμενους το χρονοεπίδομα (2,5% αύξηση για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας σε άλλη εργασία) και θέλει να μετράει η προϋπηρεσία από τη μέρα πρόσληψής τους στα ΕΛΠΕ.
  • Προτείνει αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων στους οποίους κάθε χρόνο δίνει μισθολογική προαγωγή από 0,3% σε 7%. Με δεδομένο ότι τα κριτήρια για το ποιος θα πάρει προαγωγή τα θέτει η ίδια η διοίκηση (π.χ. πόσο «συνεργάσιμος» είναι) στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους ότι όποιος είναι υποταγμένος θα είναι και καλοπληρωμένος.
  • Αξιώνει να εξαιρεθούν οι νεοπροσλαμβανόμενοι από το ιδιωτικό πρόγραμμα για φάρμακα και εφάπαξ, αφήνοντας μόνο αυτό της νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Οσον αφορά, τέλος, τις αυξήσεις περιορίζονται σε ποσοστό 2% για κάθε χρόνο.
«Την πάπια» το σωματείο

Και ενώ η διοίκηση των ΕΛΠΕ δείχνει ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις αντεργατικές αξιώσεις της, η μόνη αντίδραση της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) ήταν μια λιτή ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει τις προτάσεις γενικά απαράδεκτες και επιμένει να συνεχιστεί ο «διάλογος», αποκρύπτοντας ταυτόχρονα τη μείωση μισθών στους νεοπροσλαμβανόμενους.

Μόνη φωνή αντίδρασης μέχρι σήμερα αποτελούν οι ταξικές δυνάμεις του «Αγωνιστικού Μετώπου», οι οποίες ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και κατήγγειλαν το σωματείο για τη στάση του, καλώντας τους εργαζόμενους να αναγκάσουν τη διοίκηση του σωματείου να αφήσει την παθητική στάση και να αναπτύξει αγωνιστικές κινητοποιήσεις «για ικανοποιητικές αυξήσεις, χωρίς να ξεπουλήσουμε τους νέους συναδέλφους».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αύριο βγαίνουν στους δρόμους

Συνέντευξη Τύπου χτες από τις συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο, Τετάρτη, οι συνταξιούχοι, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Με απόφαση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ και ΤΑΕ, συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αθήνα στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (οι συνταξιούχοι Μακεδονίας - Θράκης). Στη Λάρισα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας). Στην Πρέβεζα στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (οι συνταξιούχοι της Ηπείρου).

Τα προβλήματα των συνταξιούχων και το ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο του κινήματός τους πρόβαλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες. Στη συνέντευξη μίλησαν ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ, ο Δημήτρης Τσιτσάνης, πρόεδρος του ΤΕΒΕ, ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος των συνταξιούχων στο Δημόσιο, ο Γιάννης Κοντονάσος, εκπρόσωπος των ΕΛΤΑ, και ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος, εκπρόσωπος των συνταξιούχων ΤΣΑ.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σχετικά με την κατώτερη σύνταξη, οι συνταξιούχοι απάντησαν ότι πρόκειται για εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα, καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση για 20 χρόνια και αυτό που έκανε ήταν να εφαρμόζει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το αλισβερίσι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ καλά κρατεί

Μεθόδευσαν και νέα αναβολή της συνεδρίασης για την εκλογή προεδρείου

«Μάτι» βγάζει πλέον το αλισβερίσι μεταξύ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για να αποκλείσουν από τη θέση του προέδρου τις ταξικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΔΕΣΚ), τσαλαπατώντας τη θέληση των εργαζομένων, οι οποίοι έδωσαν στη ΔΕΣΚ την πρώτη θέση στις πρόσφατες εκλογές. Χτες, έγινε η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της νέας διοίκησης, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Με την έναρξη της συνεδρίασης, η ΔΑΚΕ έθεσε θέμα αναβολής, με πρόσχημα την απουσία ενός από τους τρεις εκπροσώπους της ΑΠ. Με αυτό έσπευσε να συμφωνήσει η ΠΑΣΚΕ, η οποία και πρότεινε η νέα συνεδρίαση της διοίκησης να γίνει, μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 21 Μάρτη...

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ διαφώνησαν και κάτω από την πίεσή τους έγινε ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, όπου ο επικεφαλής της παράταξης πήρε 8 ψήφους, της ΠΑΣΚΕ 6 και της ΔΑΚΕ 4. Σύμφωνα με το καταστατικό για την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, η οποία αν δεν επιτευχθεί η διαδικασία συνεχίζεται την επόμενη μέρα όπου απαιτείται για την εκλογή σχετική πλειοψηφία. Ετσι, με βάση το καταστατικό, η ΔΕΣΚ καθόρισε για σήμερα στις 10 το πρωί να γίνει ξανά συνεδρίαση και ψηφοφορία. Ωστόσο ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ δήλωσαν ευθαρσώς και παραβιάζοντας το καταστατικό ότι θα είναι απόντες που σημαίνει πρακτικά ότι δε θα γίνει συνεδρίαση!

ΠΑΜΕ
Εκδήλωση για τους 5 Κουβανούς

Εκδήλωση με θέμα την απελευθέρωση των 5 Κουβανών φυλακισμένων αγωνιστών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, την Παρασκευή 16 του Μάρτη στις 8 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρεσβευτής της Κούβας στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα, και η Μερσέντες Λούγκο Μπερτότ, μέλος της Γραμματείας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ