ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Επαγρύπνηση για την αργία της Κυριακής

Ελιγμοί από την κυβέρνηση, που όμως δεν κρύβει τις πραγματικές προθέσεις της

Αδιαπραγμάτευτη για τις ταξικές δυνάμεις η κυριακάτικη αργία (φωτ. από παλιότερη κατάληψη του υπουργείου Εμπορίου)
Αδιαπραγμάτευτη για τις ταξικές δυνάμεις η κυριακάτικη αργία (φωτ. από παλιότερη κατάληψη του υπουργείου Εμπορίου)
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση παραμένουν οι εμποροϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, καθώς η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπει τους σχεδιασμούς να προχωρήσει στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, σύμφωνα με τις εντολές του κεφαλαίου.

Αυτό αποκαλύφθηκε στη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των κλαδικών σωματείων των εμποροϋπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων και επιχειρησιακών σωματείων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Γ. Μπενόπουλο. Ο τελευταίος δήλωσε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους των σωματείων ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει θέμα κατάργησης της αργίας της Κυριακής τώρα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο δε φανερώνει αυτή τη στιγμή.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτρέψουν κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αλλά δίνουν τη μάχη για την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους. Κατέθεσαν παράλληλα στον γγ του υπουργείου το ολοκληρωμένο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

«Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα Κυριακών», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Οικονόμου χτες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Αρμενάκη ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είπε ότι το θέμα των Κυριακών «έχει τελειώσει», συμπληρώνοντας, όμως, ότι η ΕΣΕΕ - εννοώντας τη συνδικαλιστική πλειοψηφία - συζητάει κάθε μέτρο που μπορεί να... βοηθήσει τους εμπόρους να αυξήσουν τον τζίρο τους, να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, να προσαρμοστούν στα δεδομένα της αγοράς.

Σε μια ακόμα προσπάθεια να θολώσει τα νερά διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης να προωθηθεί άμεσα τροπολογία που θα προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων ακόμα τρεις Κυριακές το χρόνο, κάτι το οποίο δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου.

«ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ»
Σε εφαρμογή το απελευθερωμένο ωράριο

Σύμφωνα με την κατάπτυστη Σύμβαση που υπέγραψαν τραπεζίτες - ΟΤΟΕ

Την εφαρμογή της κατάπτυστης κλαδικής συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε με τους τραπεζίτες το Δεκέμβρη του 2006 η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - με την προτροπή και τις ευλογίες του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου - για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, βάζει μπροστά η «Γιούρομπανκ».

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε χτες ότι θα εφαρμόσει τη σύμβαση σε οκτώ καταστήματα (εφαρμόζεται ήδη σε δύο με επιχειρησιακή σύμβαση). Τα επτά είναι στην Αθήνα (Φιλελλήνων, Κολωνάκι, Φάρος Ψυχικού, Κηφισιά, Περιστέρι, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, πλατεία Εσπερίδων Γλυφάδας) και το ένα στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καταστήματα θα λειτουργούν 8 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και, 10 το πρωί μέχρι 3.30 το απόγευμα το Σάββατο. Οι όροι εργασίας δε φαίνεται να έχουν καθοριστεί ακόμα μέσω σχετικής επιχειρησιακής σύμβασης, που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση του ωραρίου ορισμένων καταστημάτων ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση στο σύνολο των καταστημάτων και τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόδρομος της κατάπτυστης κλαδικής σύμβασης που έδωσε το ελεύθερο σε όλες τις τράπεζες να προχωρήσουν στην απελευθέρωση του ωραρίου, ήταν η συμφωνία που έκανε το Γενάρη του 2006 η διοίκηση της «Γιούρομπανκ» με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, όπου πλειοψηφούν εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η συμφωνία προέβλεπε την απελευθέρωση του ωραρίου σε δύο καταστήματα, που στεγάζονται σε αντίστοιχα εμπορικά κέντρα σε Αθήνα («The Mall») και Θεσσαλονίκη («Mediterranean Cosmos»).

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη της Σύμβασης

Ζήτημα αιχμής αποτελεί για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους το επόμενο διάστημα η αγωνιστική διεκδίκηση υπογραφής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Αττική, με πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Πρώτος αγωνιστικός σταθμός, όπως αποφάσισαν στη χτεσινή γενική τους συνέλευση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αποτελεί η συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 29 Μάρτη μαζί με τα άλλα ταξικά σωματεία της Αθήνας.

Στη συνέλευση συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά κυρίως η ανάγκη συντονισμού και οργάνωσης του αγώνα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πάλη των φοιτητών ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της Παιδείας. Αγώνας που, όπως ειπώθηκε και εισηγητικά, πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων. Στη συνέλευση χαιρέτισε ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος από το Σύλλογο Φοιτητών της Παντείου, ο οποίος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο νέο συλλαλητήριο που οργανώνεται την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ: Η αποφασιστική αγωνιστική αντίδραση των καπνεργατών, που συνεχίστηκε και χτες με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΟΑΕΔ Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, έφερε αποτέλεσμα. Ολοι οι καπνεργάτες, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έγινε με πρωτοβουλία του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου, πληρώθηκαν επί τόπου το επίδομα ανεργίας που έπρεπε να έχουν εισπράξει εδώ και ένα μήνα, ενώ για τους υπόλοιπους η διευθύντρια του καταστήματος δεσμεύτηκε ότι η καταβολή θα γίνει κανονικά αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη.

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ: Να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Χαλκίδας που αγωνίζονται ενάντια στα αντεργατικά της σχέδια επιχειρεί η πολυεθνική «LAFARGE». Τώρα απειλεί να σύρει στα δικαστήρια το σωματείο και να παραπέμψει τον πρόεδρό του στην επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264 για να άρει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και να τον απολύσει.

«ΒΑΛΚΑΝ»: Για τρίτη βδομάδα συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι 49 εργαζόμενοι στη βιομηχανία ξύλου «ΒΑΛΚΑΝ Εξπόρτ», ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να σταματήσει την παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Αύριο Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τριμερής συνάντηση.

ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: Με σοβαρές κακώσεις διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Τρίπολης ένας ακόμη εργάτης στο ορυχείο Ψαθί της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Πρόκειται για έναν οδηγό φορτηγού που εργαζόταν για λογαριασμό του εργολάβου Ματατάνα. Κατά τη διάρκεια μεταφοράς λιγνίτη, έχασε τον έλεγχο γιατί έσπασαν οι σούστες από την υπερφόρτωση και ανατράπηκε. Η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ τονίζει ότι «αιτία όλων αυτών των εργατικών "ατυχημάτων" είναι η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

ΟΤΑ: Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη στάση εργασίας του κλάδου και στην προσυγκέντρωση που οργανώνει (11.30 το πρωί στην πλατεία Βάθης) αύριο, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ν. Λάρισας, που έχει μετατρέψει τη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία, εντάσσοντας και το θέμα της λειτουργίας της Μονάδας Ανακύκλωσης Υλικών (ΜΑΥ). Απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή να μη λειτουργήσει η ΜΑΥ από τη ΔΕΥΑΛ, αλλά με ευθύνη της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και όταν συσταθεί το ΝΠΔΔ για τον ΧΥΤΑ, να ενταχθεί και η λειτουργία της μονάδας στο φορέα αυτόν. Τέλος, καλεί στη συγκέντρωση (10 π.μ., Δημαρχείο).

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και τεχνικοί) στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, διεκδικώντας από τη Δημοτική Αρχή τα δεδουλευμένα τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, ενώ τους οφείλονται και αναδρομικά προηγούμενων ετών.

ΟΤΕ: Σε ακόμα μία αποσπασματική κινητοποίηση προχωρά η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ, προκειμένου να δείξει ότι δήθεν αντιδρά στην εφαρμογή της αντεργατικής - αντιλαϊκής τροπολογίας που ψήφισε το περασμένο Δεκέμβρη η κυβέρνηση της ΝΔ. Ορισε για αύριο το μεσημέρι τρίωρη στάση εργασίας και αυτή μόνο στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ προκειμένου να εμποδιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων, όπου θα προσαρμοστεί το καταστατικό του Οργανισμού σύμφωνα με την τροπολογία. Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας και πρότειναν 24ωρη απεργία στην Αττική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ