ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ισχυρή καταδίκη του ιμπεριαλισμού

Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Μπους στην Ουρουγουάη

Associated Press

Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Μπους στην Ουρουγουάη
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ-ΜΠΟΓΚΟΤΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Ανεπιθύμητος στη γη της Λατινικής Αμερικής είναι ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έφτασε σήμερα στο Μεξικό, τελευταίο σταθμό της εξαήμερης περιοδείας του σε πέντε χώρες της περιοχής. Μία περιοδεία όπου πρωταγωνιστές δεν ήταν ο Μπους και η κουστωδία του αλλά οι λαοί.

Η αυλαία άνοιξε στη Βραζιλία, όπου μυριάδες Βραζιλιάνοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στην επίσκεψη του «δολοφόνου Μπους». Τη σκυτάλη πήραν την Παρασκευή χιλιάδες Ουρουγουανοί έχοντας στο πλευρό τους και λαϊκές οργανώσεις της Αργεντινής που του επιφύλαξαν επίσης μία πολύ «θερμή υποδοχή». Στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης δύο διαδηλώσεις οργανώθηκαν, η μία από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας (PIT-CNT), και η δεύτερη από την αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, μία ομπρέλα οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. «Εξω ο Μπους, όχι στον ιμπεριαλισμό» βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας φωτογραφίες που έδειχναν τον Μπους με το στόμα γεμάτο αίματα και τη λεζάντα «δολοφόνε». «"Ναι" στο ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ, "όχι" στον ιμπεριαλισμό», έγραφε ένα άλλο πλακάτ, αναφερόμενο σε ένα σχέδιο κοινής αγοράς της Λατινικής Αμερικής. Παρά τις πολλές υποσχέσεις και ανθρωπιστικές κορόνες του Μπους αλλά και τις κοινές δηλώσεις με τον Ταμπαρέ Βάσκες, περί «βελτίωσης των διμερών σχέσεων», η επίσκεψη του Μπους στην Ουρουγουάη μάλλον δεν απέφερε τίποτα, αναφέρει η εφημερίδα «Ultimas Noticias».

Τις διαδηλώσεις που είχαν ξεκινήσει μέρες πριν συνέχισαν και την Κυριακή οι Κολομβιανοί, που αψήφησαν τα δρακόντεια μέτρα και υποδέχτηκαν με τον αρμόζοντα τρόπο τον Μπους. Ο τελευταίος είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Μπογκοτά τα τελευταία 25 χρόνια, είχε στόχο την προώθηση του νέου «Σχεδίου Κολομβία» και την υπερψήφισή του στο Κογκρέσο - συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ύψους 3,9 δισ. δολαρίων μέχρι το 2014 - αλλά και την επιβεβαίωση ότι η Κολομβία παραμένει ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ. Εντούτοις το σκάνδαλο των σχέσεων των παραστρατιωτικών με την κυβέρνηση Ουρίμπε, που έχει οδηγήσει στη φυλακή ήδη 8 γερουσιαστές του περιβάλλοντος Ουρίμπε και προκάλεσε και την παραίτηση της ΥΠΕΞ Μαρία Κονσουέλο Αραούχο, και η παραμονή του Μπους μόλις για 6 ώρες, κατά τους αναλυτές αποτελούν μία ακόμη «καταγεγραμμένη αποτυχία» της περιοδείας...

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ο λαός διαδήλωσε και στην Μπογκοτά

Associated Press

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ο λαός διαδήλωσε και στην Μπογκοτά
Τα πράγματα δε βελτιώθηκαν ούτε στην Κεντρική Αμερική, όπου υποτίθεται οι διμερείς σχέσεις είναι «άριστες». Ο λαός της Γουατεμάλας δήλωσε με κάθε τρόπο στον Μπους ότι είναι ανεπιθύμητος. Μάλιστα, οι ιθαγενείς Μάγια έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες λαϊκές οργανώσεις προχώρησαν σε εξαγνισμό των ιερών τους χώρων στο Ιξιμτσέ μετά την ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα τους επισκεφθεί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΑΒΕΣ
Εκκληση ενότητας

Τσάβες και Μοράλες, μετά την υπογραφή συμφωνιών

Associated Press

Τσάβες και Μοράλες, μετά την υπογραφή συμφωνιών
ΛΑ ΠΑΣ - ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.--

«Μόνο η ενότητα των δυνάμεών μας θα μας δώσει την αναγκαία δύναμη να αντιμετωπίσουμε την ιμπεριαλιστική επίθεση» θα δηλώσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, Μανάγκουα, με αφορμή την επίσκεψή του στο πλαίσιο της παράλληλης με του Τζορτζ Ου. Μπους περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε συγκέντρωση στην πόλη Λεόν, μία παλιά αποικιακή πόλη, που είχε αποτελέσει οχυρό των Σαντινίστας στην επανάστασή τους στη δεκαετία του 1970, σχολίασε ειρωνικά ότι ο Αμερικανός ηγέτης «μόλις ανακάλυψε ότι υπάρχει φτώχεια» στην περιφέρεια. Τον κατηγόρησε ότι κάνει μια κυνική προσπάθεια να «προκαλέσει σύγχυση» στις χώρες της περιοχής και πρόσθεσε ότι είναι «πολύ αργά» για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις καταστροφικές παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον στο παρελθόν. Τέλος, ο Τσάβες αποκάλεσε τον Τζ. Ου. Μπους «πτώμα», που περιφέρεται στις ζωντανές χώρες της Λατινικής Αμερικής, καταλήγοντας: «Η μάχη μεταξύ της αμερικανικής αυτοκρατορίας και του μεγάλου λατινοαμερικάνικου λαού βρίσκεται σε εξέλιξη ξανά».

Η περιοδεία Τσάβες ξεκίνησε από την Αργεντινή, όπου από κοινού με τον πρόεδρο της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ υπέγραψε μία σειρά 11 συμφωνιών κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις συνεργασίας των χωρών. Κατόπιν μετέβη στη Βολιβία, όπου από την πόλη Τρινιδάδ, τονίζοντας πως «ο καπιταλισμός είναι ο δρόμος προς την κόλαση», εξαπέλυσε σφοδρή κριτική ενάντια στις ΗΠΑ και κατηγόρησε τους «απάτριδες ολιγάρχες» που στηρίζουν τον πρόεδρο Μπους. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα προσφέρει εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στη Βολιβία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή.

Τέλος, από χτες ο πρόεδρος Τσάβες βρίσκεται στην Τζαμάικα, ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι η Αϊτή. Στόχος των επισκέψεών του στην Καραϊβική είναι η προώθηση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Petrocaribe.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Κινητοποιήσεις υπεράσπισης του δημοψηφίσματος

KITO.--

Περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας και ανατροπής του προέδρου Ραφαέλ Κορέα από δυνάμεις της εγχώριας ολιγαρχίας, προειδοποίησε ο Χιλπέρτο Ταλαχούα, εθνικός συντονιστής του Κινήματος Pachakutik των ινδιάνων, καλώντας συνάμα το λαό του Εκουαδόρ να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Κατά τον Ταλαχούα είναι οι δυνάμεις που προσπάθησαν με αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό τρόπο να αποτρέψουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης με αποτέλεσμα το Ανώτατο Δικαστήριο να άρει τη βουλευτική ιδιότητα 57 εξ αυτών για ένα χρόνο. Οι βουλευτές όμως, αψηφώντας την απόφαση του Δικαστηρίου, επιχείρησαν τρόπο τινά να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα το Ανώτατο Δικαστήριο να διατάξει τις αστυνομικές αρχές να αποτρέψουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Εντούτοις, οι δυνάμεις της ολιγαρχίας έχοντας την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δε σταματούν και ξεκίνησαν διεργασίες ώστε να ανατρέψουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και να επιβεβαιώσουν την αναστολή του δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 80% του λαού του Εκουαδόρ επιθυμεί τη διεξαγωγή του και επίσης στηρίζει τις βαθιές ριζικές αλλαγές που προωθεί ο πρόεδρος Κορέα. Για το λόγο αυτό λαϊκές, ιθαγενικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως ανακοίνωσαν χτες, ξεκίνησαν εβδομάδα κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών στην Ευρώπη

ΑΒΑΝΑ.-

Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκίνησε από χτες ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε, εκπροσωπώντας τη χώρα του σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις, ενώ παράλληλα αναμένεται να έχει επίσημες συνομιλίες στη Γαλλία, την Ιταλία, το Βατικανό, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκράνμα», ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών αναμενόταν να προεδρεύσει χτες τη Συνάντηση Επανεργοποίησης του Κινήματος των Αδεσμεύτων που πραγματοποιείται στο Παρίσι, στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φελίπε Πέρες Ρόκε αναμένεται επίσης να πάρει μέρος σήμερα στην 4η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ