ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τοπικές εκλογές «πρόβα» για τις βουλευτικές

Τις πιο «βρώμικες» εκλογές στην ιστορία της έζησε η Ρωσία, σύμφωνα με τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Σε 14 περιοχές της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11/3 τοπικές εκλογές, που χαρακτηρίστηκαν από τα ρωσικά ΜΜΕ ως «γενική πρόβα» για τις βουλευτικές εκλογές του προσεχή Δεκέμβρη. Σ' αυτές τις εκλογές, όπου η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50% των εγγεγραμμένων, επικράτησε το κυβερνητικό «κεντροδεξιό» κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», κερδίζοντας την πλειοψηφία στα 13 από τα 14 τοπικά κοινοβούλια. Φαίνεται επίσης ότι νεοϊδρυόμενο από το Κρεμλίνο «κεντροαριστερό» κόμμα της «Δίκαιης Ρωσίας», έχοντας την υποστήριξη μεγάλου μέρους των ΜΜΕ, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει σημαντικές θέσεις, αφού στις 5 από τις 14 περιοχές αναδείχτηκε στη δεύτερη θέση και σε μια περιοχή (της Σταυρούπολης) αναδείχτηκε στην πρώτη θέση. Την ίδια ώρα τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), όσο και το Φιλελεύθερο-δημοκρατικό κόμμα (του Ζιρινόφσκι) κατάφεραν να συγκρατήσουν σοβαρές θέσεις σε μια σειρά περιοχές.

Το ΚΚΡΟ σημαντικά ποσοστά συγκέντρωσε στις περιοχές του Οριόλ (23,7%), του Ομσκ (22,9%), της Σαμαράς (18,3%), όπως και στην Αγία Πετρούπολη (16%), στην ευρύτερη περιοχή του Λένινγκραντ (17%), στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Μόσχα (18,6%), του Πσκόφ (17,9%).

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) που κατέβηκε στις εκλογές μόνο στην περιοχή της Τιουμέν, συγκεντρώνει, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ποσοστό κοντά στο 3%, ενώ στην ίδια περιοχή το ΚΚΡΟ συγκεντρώνει ποσοστό 8,7%.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, χαρακτήρισε τις εκλογές της Κυριακής ως «τις πιο βρώμικες εκλογές στην ιστορία της Ρωσίας» κι αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για τα συνολικά αποτελέσματα, σήμερα Τρίτη.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΠΑΤ.-- Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σε Ιντερνετ Καφέ στην Καζαμπλάνκα, το βράδυ της Κυριακής, όταν εξερράγη στην είσοδό του καμικάζι αυτοκτονίας. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης μέχρι χτες.

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Στις 25 του μήνα θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Μαυριτανία με υποψήφιους τον Σίντι Ουλντ Σέιχ Αμπνταλάχι και τον αντιπολιτευόμενο Αχμεντ Ουλντ Ντάνταχ. Αυτό επειδή στις προχτεσινές προεδρικές εκλογές κανείς υποψήφιος δεν μπόρεσε να υπερβεί το όριο του 50% των ψήφων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αδέσποτες σφαίρες από τις χτεσινές σφοδρές συγκρούσεις Αιθιοπικών στρατευμάτων και Σομαλών ισλαμιστών έξω από το κτίριο του σομαλικού υπουργείου Αμυνας στο Μογκαντίσου, προκάλεσαν το θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και μίας 30χρονης γυναίκας.

ΚΑΪΡΟ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα 4χρονο αγόρι από προάστιο του Καΐρου βρέθηκε χτες θετικό στον ιό της γρίπης των πτηνών και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, μία 20χρονη Ινδονήσια εξέπνευσε μετά τη μόλυνσή της με ιούς της νόσου, σε νοσοκομείο της Ανατολικής Ιάβας.

ΛΑΧΩΡΗ.-- Εκατοντάδες δικηγόροι απείχαν χτες της εργασίας τους και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθαίρεση του ανώτατου δικαστή του Πακιστάν λόγω «κατάχρησης» εξουσίας την Παρασκευή. Τουλάχιστον 20 δικηγόροι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη Λαχώρη. Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι η αποπομπή του Ιφτιχάρ Μοχάμεντ Τσόντρι είναι παράνομη. Ο Τσόντρι διερευνούσε απαγωγές και υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφορμή της καθαίρεσής του φέρεται να υπήρξε η αντίθεσή του σε ιδιωτικοποίηση.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Ανακλήθηκε στο Ισραήλ ο πρέσβης της χώρας στο Ελ Σαλβαδόρ, μετά το απίστευτο σκάνδαλο που προκλήθηκε όταν εντοπίστηκε πριν από δύο βδομάδες γυμνός, μεθυσμένος και φορώντας «σεξουαλικά αξεσουάρ» έξω από την έπαυλή του στην πρωτεύουσα. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται από τον ισραηλινό Τύπο ως το «χειρότερο σκάνδαλο της ισραηλινής διπλωματίας μέχρι σήμερα».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προωθούν το σχέδιο παρά την αποτυχία των «συνομιλιών»

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Παρά την επιβεβαίωση της αποτυχίας των συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών το Σάββατο στη Βιέννη και ενώ συνεχίζονται οι αντιθέσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το σχέδιο Αχτισαάρι προωθείται (ως τα μέσα της βδομάδας) στον ΓΓ Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν...

Ωστόσο, οι πληροφορίες για την παραπέρα τύχη του σχεδίου Αχτισαάρι είναι αντικρουόμενες. Σέρβοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες θεωρούν πως η συζήτηση του σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή την άνοιξη, δε θα οδηγήσει στην έγκρισή του λόγω των ρωσικών αντιδράσεων. Προβλέπουν έτσι ότι θα ξαναρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Αντίθετα, Κοσσοβάροι Αλβανοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι η Ρωσία δε θα ασκήσει τελικώς βέτο και το σχέδιο θα εγκριθεί ως έχει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη.

Εν μέσω αυτών, Ευρωενωσιακοί διπλωμάτες προβλέπουν ότι τίποτε ουσιαστικό δε θα υπάρξει όσον αφορά στην επιβολή του σχεδίου Αχτισαάρι για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου μέχρι την επόμενη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των Οκτώ πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών, τον Ιούνη στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, νεότερες πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες» γύρω απ' την αποστολή της ΕΕ, που σχεδιάζεται να αναλάβει - μαζί με το ΝΑΤΟ... - την κηδεμονία του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρουν ότι θα απαρτίζεται από 72 αξιωματούχους με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της ΕΕ (που θα ταυτίζεται με εκείνον της «διεθνούς κοινότητας») και περίπου 200 Κοσσοβάρους σαν πολιτικό προσωπικό. Το κόστος της ευρωενωσιακής αποστολής υπολογίζεται πως τον πρώτο χρόνο θα ανέλθει σε περίπου 19 εκατ. ευρώ. Οι έως τώρα πληροφορίες φέρουν τον Ολλανδό διπλωμάτη Πίτερ Φάιθ (υπηρέτησε ως επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην ΠΓΔΜ το 2003 και ως επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Ατσεχ της Ινδονησίας) σαν τον βασικό διεκδικητή της θέσης του εκπροσώπου της ΕΕ.

ΓΑΛΛΙΑ
Εκτός ο Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Χωρίς να εκφράσει προτίμηση για κάποιον υποψήφιο, ούτε, φυσικά, για τον υποψήφιο του κόμματός του, του γκολικού UMP Νικολά Σαρκοζί, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε την απόφασή του να μη συμμετάσχει στην επικείμενη προεδρική αναμέτρηση. Στο 10λεπτο τηλεοπτικό του μήνυμα, που το παρακολούθησαν περίπου 22 εκατομμύρια Γάλλοι, αρκέστηκε να τονίσει ότι «θα υπηρετήσει τους πολίτες από άλλη θέση».

Αποπειράθηκε, υπό μία έννοια, να διατυπώσει μια «πολιτική διαθήκη» επιμένοντας ιδιαιτέρως σε 5 σημεία: στο ρόλο της Γαλλίας παγκοσμίως, στις ευθύνες της, στην ανάγκη οικοδόμησης «Ενωμένης Ευρώπης», στην προστασία του περιβάλλοντος και στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε πολιτικές ξενοφοβίας και ρατσισμού. Το «αντίο» του Σιράκ έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού Τύπου με ειρωνεία, καθώς εισέπραξε σωρηδόν το χαρακτηρισμό του «πιο σημαντικού διαχρονικού πολιτικού ανεμοδείκτη των τελευταίων χρόνων, αφού άλλαζε θέσεις σαν τα πουκάμισα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαψεύσεις, απειλές και νεκροί

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Διαψεύστηκε, τόσο από την τουρκική κυβέρνηση όσο και από ιατροδικαστές, η πληροφορία ότι ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο έγκλειστος από το 1998 στο νησί - φυλακή Ιμραλι πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) είχε δηλητηριαστεί. Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, υπουργός Δικαιοσύνης (που λέει ο λόγος) της Τουρκίας, έκανε λόγο για «ψεύδη». Νωρίτερα, ο Τούρκος δικηγόρος Ιρφάρ Νουντάρ, είχε δηλώσει ότι ο Από παρουσιάζει αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα και έχει έντονους πόνους που δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χτες, επτά Κούρδοι αντάρτες βρέθηκαν νεκροί από τον τουρκικό στρατό στο Ντιάρμπακιρ, ενώ στο Μαρντίν βρήκε το θάνατο άλλος ένας Κούρδος αντάρτης.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ Ιλκερ Μπασμπούγ δήλωσε ότι 3.500 έως 3.800 μέλη του ΡΚΚ βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ, και απείλησε συγκεκαλυμμένα, για πολλοστή φορά, ότι «η Τουρκία μπορεί πάντα να καταφύγει στις αναγκαίες προφυλάξεις εναντίον της αυτονομιστικής οργάνωσης τηρώντας το εγχώριο και διεθνές νομικό πλαίσιο».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑντιΝΑΤΟική διαμαρτυρία

ΚΙΕΒΟ.--

Με πανό και συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε χτες στο Κίεβο συμβολικός αποκλεισμός του Κοινοβουλίου της χώρας, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της λεγόμενης «Δημόσιας Ενωσης Ουκρανίας - ΝΑΤΟ», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Γιάνκις! Κτίστε το αντιπυραυλικό σας σύστημα στην άλλη πλευρά του ωκεανού», «Οχι σε Νατοϊκά στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας», «Η Ουκρανία είναι η πατρίδα μας, δε θα επιτρέψουμε να μπει το ΝΑΤΟ», «Οπου υπάρχει το ΝΑΤΟ, υπάρχει αίμα» και άλλα.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, κατά τη διάρκεια απευθείας σύνδεσης των συμμετεχόντων της «Δημόσιας Ενωσης Ουκρανίας - ΝΑΤΟ» με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, Ζέρζι Νόβακ, ο τελευταίος ανέφερε ότι η Συμμαχία βλέπει την Ουκρανία ως αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία θεωρείται χώρα κλειδί στην ήπειρο εξαιτίας της γεωγραφικής της τοποθεσίας, των δημογραφικών δεικτών, της στρατιωτικής ικανότητας και της ικανότητας μεταφοράς».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Κατηγορούν την κυβέρνηση για ενορχήστρωση εγκλημάτων...

ΓΕΝΕΥΗ.--

Πενταμελής επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν υπέδειξε χτες τη σουδανική κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την «ενορχήστρωση και τη συμμετοχή» σε «συστηματικά και γενικευμένα» εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Απαίτησε δε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει ισχυρές οικονομικές κυρώσεις και να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο Σουδανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, επικεφαλής των παραστρατιωτικών ομάδων «Τζαντζαγουίντ», αλλά και στελέχη των ανταρτών που διαπίστωσε πως και αυτοί προχώρησαν σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Η ομάδα αξιωματούχων της επιτροπής, με επικεφαλής τη βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, Τζόντι Γουίλιαμς, διαπίστωσε ακόμη πως οι έως τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν βοηθήσει ελάχιστα στην αποκλιμάκωση της κρίσης στο Νταρφούρ. Επέρριψε έτσι και πάλι την ευθύνη στη σουδανική κυβέρνηση του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, που όπως είπε, αρνείται να συνεργαστεί με τη «διεθνή κοινότητα».

Στην έκθεση της Γουίλιαμς, που συντάχθηκε χωρίς τα μέλη της αποστολής να μεταβούν στο Νταρφούρ λόγω άρνησης των σουδανικών αρχών να χορηγήσουν βίζα, εκτιμώνται σε τουλάχιστον 200.000 οι άμαχοι που σφαγιάστηκαν από την αρχή της κρίσης (τέλη 2002) και σε πάνω από 2.800.000 οι πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ