ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αναγνωριστική» σύνοδος άνευ αποτελέσματος

Ο «εχθρός» εντοπίστηκε από τους Αμερικανούς Ράμπο, σε άλλη επιχείρηση «ασφαλείας» έξω από τη Βαγδάτη...

Associated Press

Ο «εχθρός» εντοπίστηκε από τους Αμερικανούς Ράμπο, σε άλλη επιχείρηση «ασφαλείας» έξω από τη Βαγδάτη...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με λεκτικές διαβεβαιώσεις για «υποστήριξη της σταθερότητας και της αρχής μη ανάμειξης στα εσωτερικά του Ιράκ» ολοκληρώθηκε η σύνοδος για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, το Σάββατο, με τη συμμετοχή όλων των γειτονικών χωρών, των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Εκτός από τα ευχολόγια, τίποτε συγκεκριμένο, φυσικά, δεν αποφασίστηκε. Λίγη ώρα αργότερα, την Κυριακή, σε διάφορες επιθέσεις ανά τη χώρα, σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες και 58 Ιρακινοί.

Τη σημασία τους έχουν αναμφιβόλως οι πληροφορίες που διαρρέονται από αμερικανικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε θερμές επαφές και κατ' ιδίαν συνομιλίες «για το Ιράκ πάντα» τόσο με τους Σύρους όσο και με τους Ιρανούς εκπροσώπους. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση να συνεισφέρουν όλοι οι συμμετέχοντες στην επίτευξη ασφάλειας στο Ιράκ «χωρίς να αναμειγνύονται στα εσωτερικά της χώρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, χαρακτήρισε «επιτυχή» τη σύνοδο, εκτιμώντας ότι κατέστη σαφές προς όλους να μην χρησιμοποιούν το Ιράκ «ως πεδίο μεταξύ τους αντιπαράθεσης». Ο Ζεμπάρι ανακοίνωσε ότι συστάθηκαν επιμέρους επιτροπές που θα εξετάσουν τα ξεχωριστά ζητήματα, προκειμένου να τα παρουσιάσουν σε μια δεύτερη ανάλογη σύνοδο, που προετοιμάζεται σε επίπεδο υπουργών, εντός του Απρίλη, στην Κωνσταντινούπολη.

«Βήμα προόδου» χαρακτήρισαν την πραγματοποίηση της συνόδου η Μόσχα, το Παρίσι και η Τεχεράνη, επισημαίνοντας, ο καθένας από την πλευρά του, την «προθυμία τους να βοηθήσουν, αλλά και την αναγκαιότητα οι Ιρακινοί να παίξουν τον κρίσιμο ρόλο προς την εθνική τους συμφιλίωση». Τεχεράνη και Δαμασκός επανέλαβαν ότι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της βίας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την άλλη, κάλεσε Συρία και Ιράν «να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τσένι, που επέμεινε ότι μια πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων «θα βύθιζε στο χάος και την καταστροφή τη Μέση Ανατολή».

Στη Δαμασκό, δε, έφθασε, χτες, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος με στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων. Στη συριακή πρωτεύουσα βρέθηκε χτες και η Αμερικανίδα αξιωματούχος που είναι αρμόδια για τους πρόσφυγες, η πλέον υψηλόβαθμη που επισκέπτεται τη χώρα την τελευταία 2ετία. Η Ουάσιγκτον, πάντως, υπογράμμιζε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη αφορά αυστηρά τους Ιρακινούς πρόσφυγες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινό «ενδιαφέρον» για τη «σαουδαραβική πρόταση»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μετά από πέντε χρόνια, το Τελ Αβίβ φαίνεται να ανακαλύπτει τη «σαουδαραβική πρωτοβουλία» για μια γενική ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, από την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό της, δήλωνε ότι «η σαουδαραβική πρόταση έχει πολλά θετικά σημεία και λαμβάνεται υπόψη από το Ισραήλ, που διαφωνεί με δύο πλευρές μόνο, που αφορούν στην εφαρμογή της απόφαση 194 του ΟΗΕ. Απόφαση η οποία προβλέπει το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων».

Ανάλογες διαπιστώσεις περί «σοβαρής αντιμετώπισης της σαουδαραβικής πρότασης» έγιναν και από τον πρωθυπουργό Ολμέρτ κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σχετικά δημοσιεύματα κυριάρχησαν και στον ισραηλινό Τύπο. Η σαουδαραβική πρόταση, που διατυπώθηκε το 2002, προέβλεπε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την ολική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την κατεχόμενη αραβική γη. Τότε, η ισραηλινή ηγεσία είχε απορρίψει συλλήβδην την πρόταση.

Τώρα, όμως, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Ριάντ, όπου θα πραγματοποιηθεί, στις 28 - 29 Μάρτη, σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, με ένα από τα κύρια θέματα να είναι το Παλαιστινιακό. Το ζήτημα φαίνεται ότι κυριάρχησε και στη συνάντηση του Παλαιστινίου Προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ. Από τη συνάντηση δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, ούτε καν κάποιο πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Χανίγια τόνισε ότι, εντός των προσεχών ημερών, θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση. Εντούτοις, ξέσπαγαν νέα επεισόδια μεταξύ ενόπλων των «Χαμάς» και «Φατάχ», στην Μπέιτ Χανούν, της Λωρίδας της Γάζας, ενώ σε μήνυμά της η «αλ Κάιντα» εξαπέλυε δριμεία επίθεση κατά της «Χαμάς», «επειδή αποδέχεται την κυβερνητική συνεργασία υποτασσόμενη στις ισραηλινές απαιτήσεις».

  • Αγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν, χτες το απόγευμα, τον ανταποκριτή του BBC, Αλαν Τζόνστον, στην πόλη της Γάζας. Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από παλαιστινιακή πηγή. Τα γραφεία του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ και στο Λονδίνο επιβεβαίωσαν απλώς ότι έχουν χάσει, τις τελευταίες ώρες, την επικοινωνία τους με τον Τζόνστον, ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα στη Γάζα την τελευταία τριετία.
ΕΕ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Τριήμερη περιοδεία Σολάνα για το «Λιβανικό»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Από τη λιβανική πρωτεύουσα άρχισε, χτες βράδυ, την τριήμερη περιοδεία του στην περιοχή ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. Ο Χαβιέ Σολάνα, μετά τη Βηρυτό, θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, ενώ τελικός σταθμός της περιοδείας του είναι η Συρία. Αποκλειστικό θέμα των επαφών που θα έχει με τις τρεις ηγεσίες είναι η σύσταση του διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία Χαρίρι και η ενίσχυση των προσπαθειών για επίτευξη θετικής εξέλιξης στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις τελευταίες ημέρες στη Βηρυτό, για αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης μεταξύ της κυβέρνησης Σινιόρα και της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τη «Χεζμπολάχ».

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Νέες διαβουλεύσεις και πιέσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επαναλήφθησαν, χτες, οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τον μη τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου. Διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι Ρωσία και Κίνα δε δείχνουν, ακόμη, διατεθειμένες να συναινέσουν σε πολύ σκληρά μέτρα, αν και η Μόσχα, χτες, διαμήνυε, με νόημα στην Τεχεράνη, ότι δεν προτίθεται «να την ακολουθήσει στον αντιαμερικανισμό της, ούτε θα ανεχθεί μια ιρανική πυρηνική βόμβα. Θα πρέπει και το Ιράν να βοηθήσει για να διευκολυνθεί η θέση του».

Ανάλογη δήλωση έγινε και από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει ο ίδιος το Συμβούλιο Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα. Τέλος, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν, χτες, τις απειλές περί μονομερούς ισραηλινής δράσης κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων «αν παραστεί ανάγκη», βρετανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών προειδοποιούσε ότι μια τέτοια κίνηση «προκαλεί τόσους πολλούς κινδύνους για όλη την περιοχή και κυρίως για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες εντός, απειλές εκτός

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πολλαπλές μάχες αναφέρθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες στο Αφγανιστάν, όπου η έλευση της άνοιξης σηματοδοτεί ένταση της σφαγής: χτες Δευτέρα, τουλάχιστον 2 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 1 νατοϊκός κατοχικός στρατιώτης τραυματίστηκε σε μάχη στο νότιο Αφγανιστάν, στην επαρχία Χελμάντ. Την Κυριακή, δέκα Αφγανοί δωσίλογοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό στη Φαράχ. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ» και το BBC, ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας. Τέλος, στην Αργαστάν της επαρχίας Κανταχάρ, σκοτώθηκαν οκτώ Αφγανοί δωσίλογοι συνοριοφρουροί και πέντε Ταλιμπάν μαχητές το Σάββατο.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας (120 άνδρες στο Αφγανιστάν) και της Ιταλίας (1.950 άνδρες) βεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις τους θα συνεχίσουν να ενισχύουν την κατοχή. Ενώ οι κυβερνήσεις Γερμανίας (2.750 άνδρες) και Αυστρίας (5) επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό για τις απειλές οργάνωσης «προσκείμενης στην αλ Κάιντα» ότι εάν δεν αποσυρθούν οι δυνάμεις τους θα εξαπολύσει επιθέσεις στα εδάφη τους.

Κατά τα λοιπά: ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους δικαιολόγησε την αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν λέγοντας πως πρέπει να «εκπαιδευτούν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας» της χώρας. Ενώ έρευνα της έκδοσης Αρχεία Εσωτερικής Ιατρικής της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης (JAMA) αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, αποκάλυψε ότι το 31% των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντιμετωπίζουν διανοητικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ