ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εύχομαι να συνεχίσετε τον αγώνα σας... »

Μια ιδιαίτερη προσφορά - ενίσχυση στο «Ρ»

Ευχάριστη έκπληξη δοκιμάσαμε στο «Ρ», όταν αρμοδίως μας ανακοινώθηκε ότι άγνωστος σε μας, φίλος αναγνώστης του «Ριζοσπάστη» προφανώς, ανάμεσα στους κληρονόμους του - με κύριο κληρονόμο την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας - με την ιδιόχειρη «μυστική διαθήκη του», που συνέταξε από τις 23/11/2004 και δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του, αφήνει στο «Ρ» το ποσό των 500.000 δραχμών. Πρόκειται για τη διαθήκη του ΚΑΧΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, δικηγόρου στο επάγγελμα εν ζωή, που ήταν κάτοικος Αθηνών και πέθανε στις 29/11/2004. Η μεγάλη σημασία της ενέργειάς του, ωστόσο, βρίσκεται ακριβώς στους λόγους που ο ίδιος αναφέρει στη διαθήκη του, που τον οδήγησαν στην πράξη του αυτή, να ενισχύσει τον «Ριζοσπάστη». Γράφει χαρακτηριστικά (στα σημεία που αφορούν στην ενίσχυση του «Ρ»):

...«4ον. Αφαιρώ, επίσης, από την Ορθόδοξον Αρχιεπισκοπήν Αλβανίας, άλλες πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) δραχμές... Αι πεντακόσιαι χιλιάδες (500.000) δραχμές αυταί, να δοθούν από τη Γενικήν κληρονόμον μου Ορθόδοξον Χριστιανικήν Αρχιεπισκοπήν Αλβανίας, στην Ελληνικήν καθημερινήν εφημερίδα "Ριζοσπάστης.

...Τα χρήματα αυτά τα δίδω σαν ελάχιστην συμβολή μου, στον αγώνα της εφημερίδας αυτής, κατά του ρατσισμού, του σοβινισμού, των πάσης φύσεως εμπόρων του θανάτου, καθώς και στον αγώνα της υπέρ του διεθνισμού, της ειρήνης και της συναδελφώσεως των λαών. Είναι η μόνη εφημερίδα, που εναντιώθηκε με τέτοιαν αποφασιστικότητα στην καθολικήν σοβινιστική και ρατσιστικήν υστερίαν, η οποία κατακλύζει σήμερον την Ελλάδα απ' άκρης εις άκρην. Εναντιώθηκε δε στην αισχρήν εκμετάλλευσιν εν Ελλάδι, των αλλοδαπών οικονομικών προσφύγων...

...Η εφημερίδα "Ριζοσπάστης" είναι η μόνη, η οποία είχε το ανάστημα να φωτογραφήσει και αποκαλέση τους ανέργους Αλβανούς, οι οποίοι επί μήνες εκοιμώντο στην Πλατείαν Ομονοίας στην Αθήνα, νηστικοί και εξαθλιωμένοι, σαν "της γης τους κολασμένους".

...Εύχομαι στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" να συνεχίσει ακατάπαυστα και αποτελεσματικά τον αγώνα της για Ειρήνην, Αφοπλισμόν και Συναδέλφωσιν των λαών».

Καταλήγοντας, γράφει στη διαθήκη: ...«Ημουν και είμαι οπαδός των αρχών της Χριστιανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Από το έτος 1960 και μέχρι σήμερα ανήκω ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ στη Θεολογίαν της Απελευθέρωσης. Δηλαδή στους παπάδες υπουργούς της κυβερνήσεως των Σαντινίστας στη Νικαράγουαν, στον παπά Καμίλλο Τόρες, που έπεσε μαχόμενος στο πλευρό του Τσε Γκεβάρα στην Κολομβίαν, στον παπά Περέζ αρχηγόν του Απελευθερωτικού μετώπου της Κολομβίας...».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν 7ήμερη εκδρομή στη Βουδαπέστη από τις 30 Μάρτη ως 5 Απρίλη 2007. Το πρόγραμμα, εκτός από περιηγήσεις στην πόλη και σε ιστορικά μνημεία, τόπους που έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες και μαχητές του ΔΣΕ κλπ, περιλαμβάνει και συναντήσεις με Ούγγρους αντιστασιακούς, πολιτικούς πρόσφυγες στο χωριό Ν. Μπελογιάννης, επίσκεψη στο μνημείο του κόκκινου στρατιώτη στην Μπρατισλάβα - Σλοβακία.

Δηλώσεις συμμετοχής ως τις 23 Μαρτίου στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ(Μαυρομματαίων 12, τηλ.: 2108225407). Η τιμή συμμετοχής είναι 420 ευρώ στην οποία περιλαμβάνονται μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις, φαγητό κλπ.

-- Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «Αμπελόφυλλο» (Λέλας Καραγιάννη και Σαμοθράκης 3 - Κυψέλη), αύριο 14 Μαρτίου, ώρα 8 μ.μ. (τηλ.: 2108678862).

-- Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών καλεί τα μέλη και τους φίλους της να γιορτάσουν μαζί την 20χρονη επέτειο από την ίδρυσή της. Θα γίνει δεξίωση, την Τετάρτη 21 Μάρτη 2007 και ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Μαυρομματαίων 12, 3ος όροφος).

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Μακρυνείας και Θέρμου, διοργανώνει, το Σάββατο 24.3.2007 και ώρα 8.30 μ.μ. μεγάλη εκδήλωση τιμής για τα 64 χρόνια της ΕΠΟΝ, στα Πλατάνια της Γραμματικούς, στο Κέντρο του Γιάννη Κούστα (τηλ.:2635041075). Περιλαμβάνονται μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας της Αντίστασης κλπ.

Αστυνομοκρατία στα δικαστήρια

Μέχρι και χημικά χρησιμοποίησαν οι άνδρες των ΜΑΤ απέναντι στους γονείς και συμφοιτητές των κατηγορούμενων για τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης, που βρέθηκαν στα αστυνομοκρατούμενα, για σχεδόν όλη τη χτεσινή μέρα, Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η Αστυνομία με εισαγγελική εντολή δεν επέτρεψε σε γονείς, δικηγόρους και δημοσιογράφους να μπουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ετσι από το μένος των ενστόλων δε γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο χώρο, τους οποίους και προπηλάκισαν. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους γονείς που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κτίριο 7 όπου θα γινόταν η δίκη των 49 κατηγορουμένων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που ζήτησε αναφορά για το περιστατικό από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής. Τέλος, η «ΔΑΣ - Μαχόμενη Δικηγορία» όσο και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» κατήγγειλαν τόσο τη χρήση δακρυγόνων όσο και το κλίμα αστυνομοκρατίας στους χώρους των Δικαστηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ