ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να φύγουν τα ΜΑΤ από τις πορείες!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα στο εργατικό - λαϊκό και φοιτητικό κίνημα να απαιτήσει την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τις πορείες, να απαντήσει στον αυταρχισμό με το δυνάμωμα της πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, περιφρουρώντας τους αγώνες και συνδέοντας την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απευθύνει το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την παραπομπή στο δικαστήριο δεκάδων φοιτητών και φοιτητριών, άσχετων με τους κουκουλοφόρους, επειδή συμμετείχαν στη διαδήλωση της Πέμπτης κατά του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για την Παιδεία. Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους.

Οι μαζικές συλλήψεις φοιτητών μέσα από τα φοιτητικά μπλοκ, οι συνθήκες κράτησής τους, κατά τις οποίες καταργήθηκαν στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες, και η παραπομπή τους σε δίκη αποδεικνύουν ότι ο στόχος της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών δεν ήταν η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων, αλλά η αξιοποίησή τους για να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα, να το συκοφαντήσουν και να το τρομοκρατήσουν.

Η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων κάνει ολοφάνερη την ύπαρξη κοινού σχεδίου τους με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και υπηρεσίες για τη λήψη νέων κατασταλτικών μέτρων σε βάρος γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η επίθεση γίνεται εξαιτίας των κουκουλοφόρων δεν είναι αληθινό. Υπενθυμίζουμε ότι μέλη του ΚΚΕ δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ έξω από το δημαρχείο της Αθήνας γιατί διαδήλωναν κατά της επίσκεψης του Αμερικανού πρέσβη, ενώ τις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ παρακολουθούν άνθρωποι των κατασταλτικών μηχανισμών.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό - λαϊκό και φοιτητικό κίνημα να απαιτήσει την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τις πορείες, να απαντήσει στον αυταρχισμό με το δυνάμωμα της πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Περιφρουρώντας τους αγώνες και συνδέοντας την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Η Αλέκα Παπαρήγα

Επίσης, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο ραδιοσταθμό «Αλφα» και στους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο και Κ. Μακρή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:

«Η κρατική βία ενυπάρχει και στην ουσία των μέτρων που παίρνονται. Οταν παίρνονται μέτρα αντιλαϊκά είναι κι αυτό μια μορφή βίας.

Δεύτερον, υπάρχει κλίμα αστυνόμευσης του φοιτητικού κινήματος. Η διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων είναι τέτοια η οποία, αν θέλετε, προκαλεί. Από κει και πέρα, κατά τη γνώμη μας, υπάρχει ζήτημα κάποιας σχέσης της κυβέρνησης με τους κουκουλοφόρους: Χρησιμοποίησης, αξιοποίησης, κτλ. Βεβαίως, δεν είναι καινούριο φαινόμενο, κι ας μην κάνει το ΠΑΣΟΚ το αθώο. Πάρα πολλά χρόνια έχουμε αυτό το πρόβλημα.

Χρησιμοποιούν τους κουκουλοφόρους για να συκοφαντούνται οι αγώνες, για να φεύγει απ' τη μέση η ουσία, το γιατί γίνονται οι αγώνες. Για να διαμορφώνεται μια συνείδηση στον κόσμο ότι χρειάζεται η κρατική καταστολή, γιατί κάποιος που δεν είναι μυημένος σ' αυτά τα πράγματα, όταν βλέπει αυτές τις εικόνες, πολύ σωστά εξεγείρεται.

Εν πάση περιπτώσει, να σας πω, εκχυδαΐζεται ο αγώνας. Διότι ο πολιτικός αγώνας, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιεί πολλές μορφές πάλης - και τις ανώτερες - δεν έχει καμία σχέση με τη δράση αυτών των μηχανισμών, με τις καταστροφές, τις φωτιές, με την επίθεση στα ΜΑΤ, όπου πραγματικά δημιουργείται ένα κλίμα σε βάρος των αγώνων. Και δεν μπορεί αυτό να γίνεται από αθωότητα και μόνο ή γιατί κάποια παιδιά είναι ανώριμα. Μπορεί και κάποια παιδιά ανώριμα να προσχωρούν σ' αυτές τις λύσεις. Αλλά δεν είναι αυτό το κύριο».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Μεθοδευμένο σχέδιο τρομοκράτησης

Το μεθοδευμένο σχέδιο τρομοκράτησης, καταστολής και συκοφάντησης των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών, που εναντιώνονται στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ και απαιτεί την άμεση αθώωση και απόσυρση των κατηγοριών των διαδηλωτών που συνελήφθησαν «στο σωρό» στα συλλαλητήρια της 1ης και 8ης Μάρτη.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το σχέδιο, που «ζήσαμε στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 8 Μάρτη με την προσπάθεια χτυπήματος και διάλυσης της μαζικής διαδήλωσης», «στηρίχτηκε στις δυνάμεις καταστολής και στην από κοινού - αρμονική και απόλυτα συντονισμένη - δράση τους με προβοκατόρικους μηχανισμούς και κουκουλοφόρους, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν τον αγώνα, τα αιτήματα και τις μορφές πάλης του. Αυτό το σχέδιο είναι που μετατρέπει την Αθήνα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη - φρούριο κάθε φορά που υπάρχει πορεία, με την ασφυκτική περικύκλωση των φοιτητών που διαδηλώνουν. Αυτό το μεθοδευμένο και στημένο σχέδιο οδήγησε στις επιθέσεις και τους άγριους ξυλοδαρμούς που δέχτηκαν τα φοιτητικά μπλοκ και σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών στο "σωρό"».

Η ΠΚΣ επισημαίνει ότι «απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης στάθηκαν όμως οι ίδιοι οι φοιτητές και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Υλοποιώντας τις αποφάσεις τους, κατάφεραν η πλειοψηφία των φοιτητικών μπλοκ να παραμείνει συγκροτημένη και περιφρουρημένη, πράγμα που εμπόδισε αποφασιστικά τη διάλυση της πορείας παρά τις επανειλημμένες και σχεδιασμένες προσπάθειες. Είναι προφανές ότι στόχος τους δεν ήταν απλώς να διαλύσουν τις διαδηλώσεις των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών, αλλά και να βάλουν σε εφαρμογή τα γενικότερα σχέδια καταστολής και αυταρχισμού».

Καταγγελία και από το Συντονιστικό

Το σχέδιο καταστολής, τρομοκράτησης και συκοφάντησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων και «καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, μαζί με το λαό, να περιφρουρήσουν μαζικά και αποφασιστικά τα δίκαια αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τις μορφές πάλης τους και να απομονώσουν για ακόμα μια φορά αυτήν την προσπάθεια. Να τσακίσουμε τα κυβερνητικά σχέδια που αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων μεθοδεύσεων που και το ΠΑΣΟΚ έβαζε σε εφαρμογή». Το Συντονιστικό απαιτεί άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στο σωρό στις διαδηλώσεις της 1ης και 8ης Μάρτη.

  • Νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης θα γίνει σήμερα στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια (Ευελπίδων), καθώς έχει οριστεί να γίνει η δίκη για τους συλληφθέντες στη διαδήλωση την 1η Μάρτη.
Ποιος δικάζει μέσα στην αίθουσα;

Μέσα σε κλίμα τρομοκρατικής αστυνόμευσης, τέτοιας που εξαφάνισε κάθε πρόσχημα «δημόσιας δίκης», εξετάστηκαν χτες (από τον ανακριτή) οι 12 διαδηλωτές που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργήματος και οι 49 (στο Αυτόφωρο) που έχουν παραπεμφθεί για πλημμέλημα. Οχι μόνο το συγκεκριμένο κτίριο των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων είχε κυκλωθεί από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά ακόμα και οι καρέκλες μέσα στην αίθουσα είχαν καταληφθεί από αστυνομικούς με πολιτικά, μη επιτρέποντας έτσι την παρουσία κοινού. Εξω από την αίθουσα, τα ΜΑΤ ψέκασαν με τις φυσούνες γονείς των κατηγορουμένων και συμφοιτητές τους που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν τη δίκη. Νωρίτερα, είχε κατασχεθεί από αστυνομικούς η φωτογραφική μηχανή του φωτορεπόρτερ του «Ρ». Ο αρμόδιος εισαγγελέας υπηρεσίας δήλωσε σχετικά ότι «ειδικά σήμερα» (χτες) η απαγόρευση φωτογράφισης ήταν απόλυτη!

Η δίκη των 49 τελικά αναβλήθηκε για τις 21 Μάρτη. Από τους 12, οι 11 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον ανακριτή, με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής τους στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ. Ενας κρατείται.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυγμή ενάντια στις διαδηλώσεις

Καμία αστυνομική βία σε βάρος των διαδηλώσεων δε βλέπει η κυβέρνηση, αντίθετα χρεώνει την άσκηση βίας αποκλειστικά στους διαδηλωτές, φθάνοντας στο σημείο διά του υπουργού Δημόσιας Τάξης να μιλάει για «αντάρτικο πόλεων»(!), μόνο και μόνο για να «καθαγιάσει» και κλιμακώσει την επιχείρηση καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχεδόν ταύτισε τους κουκουλοφόρους με τους ...φοιτητές που συνελήφθησαν στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, υποστήριξε τις μαζικές συλλήψεις που έγιναν από την Αστυνομία «στο σωρό» και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη για την τύχη τους... «Από την πλευρά της Αστυνομίας δε βλέπω να ασκείται βία», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση αν η κυβέρνηση υιοθετεί την εκτίμηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι στη χώρα μας έχει ξεσπάσει «αντάρτικο πόλεων». «Η πολιτική βία και τα αντάρτικα πόλεων είναι αντίθετα προς τον κοινοβουλευτισμό εξ ορισμού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Β. Πολύδωρας, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή», αξιώνοντας «τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας» για να καταδικαστεί ηθικά και πολιτικά η πολιτική βία.

Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν ως ιδιώνυμα τα «αδικήματα» που διαπράττονται κατά τη διάρκεια «επεισοδίων» στις διαδηλώσεις, όπως πρότεινε ο Ευ. Μεϊμαράκης. «Εχουμε προτείνει να γίνει ιδιώνυμο το αδίκημα, όπως πράξαμε στην περίπτωση των χούλιγκανς με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά σε εκπομπή της ΝΕΤ ο υπουργός Αμυνας. «Δε γνωρίζω εάν έχει γίνει κάποια συζήτηση τουλάχιστον μεταξύ των αρμοδίων φορέων», περιορίστηκε να απαντήσει ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε σχετικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ