ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ με αντικείμενο πάντα την αλλαγή πλεύσης της πολιτικής της Βρετανίας για την προάσπιση των συμφερόντων του βρετανικού κεφαλαίου.

Μετά την ανταρσία σχεδόν 100 βουλευτών του Εργατικού Κόμματος για την αντικατάσταση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, ήρθε και ο επικεφαλής της δικαστικής έρευνας σχετικά με αμερικανικό βομβαρδισμό βρετανικής στρατιωτικής φάλαγγας στο Ιράκ, που είχε ως συνέπεια το θάνατο του 25χρονου στρατιώτη Μάτι Χαλ, να εγκαλέσει τις ΗΠΑ για «εγκληματική και έκνομη επίθεση». Ο δικαστικός του Οξφορντσάιρ Αντριου Γουόκερ ασκεί παράλληλα σκληρή κριτική στον αμερικανικό στρατό για την απουσία συνεργασίας στην έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη στις 28 Μάρτη 2003 στο νότιο Ιράκ όπου πέραν του 25χρονου στρατιώτη που απεβίωσε, άλλοι τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Το κλίμα έχει πλέον φορτιστεί τόσο που την ερχόμενη βδομάδα οι Εργατικοί θα προχωρήσουν στην οριστικοποίηση του προγράμματος για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Τόνι Μπλερ από την ηγεσία του κόμματος και από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Πάντως, ο Τόνι Μπλερ που μέχρι σήμερα αρνείται να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο αποχώρησής του, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την αποχώρησή του μετά τις εκλογές στην Ουαλία και τη Σκοτία, στις 3 Μάη. Μέχρι αυτή τη στιγμή τρεις είναι οι γνωστές υποψηφιότητες, αυτή του Γκόρντον Μπράουν, που θεωρείται και η επικρατέστερη, και των Μάικλ Μέχερ και Τζον Μακ Ντόνελ.

ΚΙΝΑ
Εγκρίθηκε ο νόμος περί ιδιοκτησίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η λαϊκή εθνοσυνέλευση της Κίνας ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες της για φέτος, με το σημαντικότερο νομοθέτημα, σύμφωνα με τον εγχώριο και δυτικό Τύπο, να είναι αυτό για την «αύξηση των δικαιωμάτων ιδιωτικής ιδιοκτησίας» που εγκρίθηκε από το 99,1% των 2.889 παρόντων μελών της εθνοσυνέλευσης και το δεύτερο σημαντικότερο να είναι η αύξηση των φόρων για τις ξένες επιχειρήσεις στο 25%. Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο ολοκλήρωσε τις εργασίες όπως άρχισαν, υποσχόμενος η Κίνα να κινηθεί με στόχο την «αειφόρο ανάπτυξη» και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ακόμη, ο Τζιαμπάο έθιξε ζητήματα όπως οι περιφερειακοί δεσμοί (π.χ. σχέσεις με την Ιαπωνία) και οι διεθνείς «φόβοι» για την αύξηση του κινεζικού αμυντικού προϋπολογισμού (17,8%).

Το ζήτημα του νόμου για την ιδιωτική ιδιοκτησία (αποθεματικά, γη, κινητοί/ακίνητοι πόροι) είναι ένα ακόμα βήμα που συμβαδίζει με την οικονομία της αγοράς, που προωθείται ραγδαία στη χώρα και με την ενίσχυση σχέσεων παραγωγής που συγκρούονται με τις σοσιαλιστικές αρχές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στη Βουδαπέστη και που στο τέλος τους σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 αστυνομικοί, ένας διαδηλωτής και να προσαχθούν περισσότεροι από 50 άνθρωποι. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν σημειωθεί σημαντικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί ο λεγόμενος «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός Φέρενς Γκουρσάνι, μεταξύ των οποίων και αύξηση της φορολογίας, καταβολή χρηματικού ποσού για κάποιες υγειονομικές υπηρεσίες, καταβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια καθώς και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται αύριο Κυριακή στη Φινλανδία όπου πάνω από 2.000 υποψήφιοι 18 κομμάτων επιδιώκουν να λάβουν μία έδρα από τις 200 του κοινοβουλίου.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Σημαντικές πιέσεις, ακόμα και με την απειλή της ιδιωτικοποίησής του, άσκησε η δανική κυβέρνηση στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας (DR) για την επικριτική κάλυψη εκ μέρους του του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, σημειώνεται σε αποσπάσματα του βιβλίου που εξέδωσε ο πρώην διευθυντής του DR, Χρίστιαν Νίσεν.

ΜΕΝΤΕΓΙΝ.- Δύο βομβιστικές επιθέσεις σε διάστημα μίας ώρας έλαβαν χώρα χτες στην Κολομβία. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, από βομβιστική επίθεση που έγινε στην παράκτια πόλη Μπουεναβεντούρα - στην επαρχία Βάλε ντελ Κάουκα - ενώ δύο αστυνομικοί και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν. Με διαφορά μίας ώρας μία ακόμη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έγινε στην Κάχαμαρκα στην επαρχία Κολίμα χωρίς θύματα ή τραυματίες. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.- Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε χτες ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοινώνοντας την αλλαγή φρουράς στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Δικαιοσύνης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Αποφάσεις για τις «ειρηνευτικές αποστολές»

Ανακατατάξεις στις υπηρεσίες του ΟΗΕ που αφορούν τις λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές σηματοδοτεί η έκδοση δύο αποφάσεων απ' τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η πρώτη απόφαση σηματοδοτεί τη διεύρυνση του τμήματος «ειρηνευτικών αποστολών» με τη δημιουργία: α) Ενός νέου τμήματος υποστήριξης ειρηνευτικών αποστολών στο πεδίο δράσης, που καλείται να αναλάβει τη διοίκηση και επιμελητειακή υποστήριξη αποστολών κυανοκράνων του ΟΗΕ. β) Το άλλο τμήμα «ειρηνευτικών αποστολών» θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις κυανοκράνων. Κάθε τμήμα θα έχει ως επικεφαλής έναν βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ.

Η δεύτερη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) αφορά στην ίδρυση Γραφείου Υποθέσεων Αφοπλισμού που θα αναφέρεται στον ΓΓ του ΟΗΕ και θα διοικείται από υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Και οι δύο αποφάσεις της ΓΣ διαφοροποιούνται απ' τις αρχικές εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, που είχε προτείνει τη συγχώνευση του τμήματος «ειρηνευτικών αποστολών» με το γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων και Αφοπλισμού λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχαν εκφράσει αναπτυσσόμενες χώρες.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «AIRBUS»
Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις

ΤΟΥΛΟΥΖ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας «Airbus» στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Βρετανία προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα λεγόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την απόλυση 10.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα, η εταιρεία σχεδιάζει την πώληση ή το κλείσιμο 16 ευρωπαϊκών εργοστασίων της και αναζητά νέες επενδυτικές προσφορές για άλλα 3 εργοστάσια.

Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία οι εργαζόμενοι της «Airbus» πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία χτες και σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, στην Τουλούζ και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στις έδρες της εταιρείας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Στη Γερμανία, οι πάνω από 15.000 εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς το σχέδιο απολύσεων της εταιρείας σε μεγάλη συγκέντρωση στο Αμβούργο, απαιτώντας τη διατήρηση όλων των εργοστασίων της «Airbus» στη χώρα, ενώ στην Ισπανία χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρείας, καθώς και της μητρικής της EADS (ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία) συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και σε στάσεις εργασίας.

Πάντως, οι εργαζόμενοι φαίνονται να είναι διατεθειμένοι από κοινού να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους προειδοποιώντας παράλληλα πως θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Υπαναχώρηση μπροστά στις διαπραγματεύσεις;

ΠΕΚΙΝΟ.- Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, επιχείρησε χτες να αντιστρέψει τις αρνητικές αντιδράσεις του Πεκίνου μετά απ' τις προχτεσινές πληροφορίες που έφεραν την Ουάσιγκτον να έχει αποφασίσει κυρώσεις κατά τράπεζας του Μακάο την οποία κατηγορεί πως «ξεπλένει» βορειοκορεατικά κεφάλαια. Ετσι ο Χιλ, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ειδικό απεσταλμένο για την Κορεατική Χερσόνησο στο Πεκίνο υποστήριξε πως το θέμα «έχει λυθεί», πως βρίσκεται ήδη στο Μακάο Αμερικανός αξιωματούχος για να εκτιμήσει την κατάσταση από κοντά και πως θα συναντηθεί σήμερα με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γκίε Κουάν για να τον ενημερώσει πλήρως για τις σχετικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον. Δε διευκρίνισε εάν οι νεότερες αποφάσεις της Ουάσιγκτον σημαίνουν άρση κυρώσεων, αλλά υπαινίχθηκε ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σύντομα στο «ξεπάγωμα» πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που έχει ως καταθέσεις η ηγεσία της ΛΔ Κορέας στην τράπεζα «Banco Delta Asia» του Μακάο.

Οι δηλώσεις του Χιλ ερμηνεύτηκαν ανεπίσημα ως θετικές για την περαιτέρω πορεία εφαρμογής της απόφασης της 13ης Φλεβάρη για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, όπου συμπεριλαμβάνεται και ο τερματισμός του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.--

Η αντιπολίτευση επιχειρούσε χτες να εκμεταλλευτεί τον απόηχο των βίαιων επεισοδίων με 14 νεκρούς στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιτίθενται στην απαλλοτρίωση γης για τη δημιουργία μιας «ειδικής οικονομικής ζώνης» (ΕΟΖ) και την αστυνομία στη Δυτική Βεγγάλη. Η εθνικιστική/ινδουιστική δεξιά αντιπολίτευση, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, κατηγορούσε το ΚΚΙ(Μ) ότι προχώρησε σε «επίθεση» εναντίον των φτωχών αγροτών (!). Ο Μπάνταντεβ Μπατατσάργια, ο κρατιδιακός πρωθυπουργός, δέχτηκε οξύτατη κριτική και από τον προκάτοχό του, Τζιότι Μπασού, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι απέτυχε να ελέγξει τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Χόρτασε» υποσχέσεις...

Πριν οκτώ χρόνια οι ΝΑΤΟικές βόμβες, του ισοπέδωσαν το σπίτι. Χτες, άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα αντίσκηνο έξω από το Δημαρχείο του Νις. Η γνωμάτευση των γιατρών για το θάνατο του 60χρονου Σέρβου, Μιλόβογε Σταμένκοβιτς, ανέφερε «καρδιακή προσβολή».

Ο Σταμένκοβιτς φαίνεται πως δεν πέθανε «απλώς»... από τον καημό του. Ξεψύχησε αγωνιζόμενος κάνοντας επί 39 μέρες απεργία πείνας μαζί με άλλους επτά συνομηλίκους ομοιοπαθούντες... Είχαν χορτάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια από τις υποσχέσεις της εξουσίας για στέγη. Υστατη λύση, η απεργία πείνας. Μοναδικό αίτημα: αξιοπρεπής στέγη και όχι ένα κρεβάτι σε πρόχειρα καταλύματα φιλανθρωπικών οργανισμών...

Ο Σταμένκοβιτς - όπως και πολλοί άλλοι ηλικιωμένοι Σέρβοι - επέζησε από τις βόμβες του ΝΑΤΟ. Ομως, δεν επέζησε - και πιθανώς να το γνώριζε - από την αναλγησία ή αδυναμία των σερβικών αρχών, που σήμερα υπογράφουν πρόθυμα συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Πάλεψε ωστόσο... Οχι σαν «Δον Κιχώτης». Αλλά σαν συνειδητός αγωνιστής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ