ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Κλιμακώνουν το αγώνα τους οι εκπαιδευτικοί

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των Εκπαιδευτικών μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους ανακοίνωσαν από κοινού το Συνδικάτο των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και της Εθνικής Ενωσης Δασκάλωνν που εκπροσωπεί 50.000 εκπαιδευτικούς.

Η ανακοίνωση για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έγινε μια μέρα μετά την πραγματοποίηση του πολύ μαχητικού συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους, στο κέντρο της πρωτεύουσας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σχέδια που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, καταρχήν με τις δραστικές περικοπές στην Παιδεία που, όπως δηλώνουν, θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τη λειτουργία 17.400 σχολείων σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 26 Μάρτη θα ανοίξει τις πύλες της η 3η Σύνοδος των Ινδιάνικων Λαών και Εθνοτήτων που θα διαρκέσει πέντε μέρες και θα συμμετάσχουν 2.000 αντιπρόσωποι από όλη τη Λατινική Αμερική. Κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα της Συνόδου είναι τα δομικά προβλήματα που δημιουργεί η προώθηση της ALCA και ο αγώνας ενάντιά της, η διανομή της γης, η κατανομή των φυσικών πόρων, η δίκαιη ανάπτυξη και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των ινδιάνικων λαών. Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο Αργεντινός βραβευμένος με Νόμπελ Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ και ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TOKIO.-- Ο ιαπωνικός όμιλος «Hitachi» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο εργοστασίου κατασκευής συσκευών σκληρών δίσκων στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, απολύοντας τουλάχιστον 4.400 εργαζομένους.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Στις 28 του Μάρτη θα κριθεί η τύχη πέντε ακόμη βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν τον Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με την άμεση εμπλοκή τους στη «συμφωνία του Σάντα Φε ντε Ραλίτο». Η συμφωνία που αποκαλύφθηκε πρόσφατα αφορά στις διασυνδέσεις πολιτικών με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς (AUC) και έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο. Ηδη 21 βουλευτές και τοπικοί άρχοντες διώκονται ενώ ο κατάλογος φαίνεται ότι θα διευρυνθεί και άλλο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Φωτιές άναψε η απόφαση δικαστή να απορρίψει αγωγή διαζυγίου γυναίκας μαροκινής καταγωγής, η οποία κακοποιήθηκε από το σύζυγό της, με το επιχείρημα ότι το κοράνι δεν καταδικάζει αυτού του είδους τη μεταχείριση. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας αποδοκίμασε τη δικαστή ενώ ακόμη και το κεντρικό συμβούλιο των μουσουλμάνων της Γερμανίας αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας ότι η δικαστής όφειλε να χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς «το γερμανικό Σύνταγμα και όχι το κοράνι», και υπενθύμισε ότι και στον ισλαμικό κόσμο η βία και η κακοποίηση αποτελούν λόγους διαζυγίου.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση της κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη Βουλή του Σαράγεβο, έξι μήνες μετά τις γενικές εκλογές στη χώρα. Πρωθυπουργός της 16μελούς κυβέρνησης ορίστηκε ο Νάντζαντ Μπράνκοβιτς (απ' το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης).

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος Πίος Νκούμπε κάλεσε χτες το λαό της Ζιμπάμπουε να «γεμίσει τους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί για την ένταση της ενορχηστρωμένης απ' το κράτος βίας», λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να ηγηθεί μιας «εκστρατείας ειρηνικής αντίστασης» προκειμένου να αναγκάσει τον 83χρονο Πρόεδρο της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε παραίτηση.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη όπλων του στρατού κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και πανικό σε πλήθος ταξιδιωτών, εργαζομένων και περιοίκων που ήταν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Μάχες μεταξύ ένοπλων υποστηριχτών του υποψήφιου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές Ζαν Πιερ Μπεμπά και στρατιωτών σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, για άγνωστο λόγο. Δεν ανακοινώθηκε άμεσα εάν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της επαρχίας Τζινσένγκ της βόρειας Κίνας, την οποία, σύμφωνα με τις αρχές, ο ιδιοκτήτης του επιχείρησε να αποκρύψει, κόστισε 20 ζωές. Η αστυνομία συνέλαβε 11 άτομα -περιλαμβανομένου του ιδιοκτήτη - και καθαίρεσε δύο τοπικά στελέχη του ΚΚΚ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2006 στα κινεζικά ανθρακωρυχεία σημειώθηκαν σχεδόν 4.500 θάνατοι λόγω της δραματικής πίεσης για αύξηση της παραγωγής.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Καταδικάστηκε για διαφθορά πρώην υφυπουργός

ΠΟΛΗ ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.--

Ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης του Βιετνάμ Μάι Βαν Ντάου, που είχε συλληφθεί το Νοέμβρη του 2004 για «διαφθορά» και δικαζόταν τις τελευταίες βδομάδες «μαζί με τον 35χρονο γιο του και άλλους 12 πρώην αξιωματούχους», κρίθηκε χτες ένοχος των κατηγοριών της δωροληψίας και της κατάχρησης εξουσίας. Το ΚΚ Βιετνάμ διεξάγει προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου της διαφθοράς, κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, δεδομένης της προϊούσας ιδιωτικοποίησης 100 και πλέον τομέων της οικονομίας. Ο Ντάου κατηγορείται ότι έλαβε ποσά από επιχειρηματίες της κλωστοϋφαντουργίας για να αυξήσει τα μερίδιά τους στις εξαγωγές της χώρας. Ανάμεσα στους υπόλοιπους 12 κατηγορούμενους είναι και επιχειρηματίες. Δεν έγινε γνωστή η ποινή του πρώην υφυπουργού - η μεγαλύτερη ποινή που αντιμετώπιζε φθάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης. Οι εξαγωγές του Βιετνάμ ανήλθαν το 2006 σε 4,3 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εξαγωγές να ξεπεράσουν φέτος τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πρόγραμμα για τις φαβέλες

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τη διάθεση του ποσού των 340 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φαβέλες (λαϊκές φτωχογειτονιές) του Ρίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας.

Εντούτοις, δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν ότι το πρόγραμμα στήριξης των φτωχών άργησε πολύ, καθώς αναφέρουν ότι η σημερινή ανακοίνωση με τετραετή «καθυστέρηση», οφείλεται στην πολιτική αλλαγή στην τοπική κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο: την πρώτη του τετραετία κυβερνήτης του Ρίο ήταν η Ροζίνα Γκαροντίνο. Ο πόλεμος μεταξύ προέδρου και κυβερνήτη άφησε την περιοχή χωρίς ομοσπονδιακά κονδύλια και τις φαβέλες σε χειρότερη μοίρα.

Η ανάδειξη του νέου κυβερνήτη, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο, άλλαξε το τοπίο και ο Λούλα επέλεξε τις «δύσκολες» φαβέλες του Ρίου για να εγκαινιάσει ένα φιλόδοξο οικιστικό, σε πρώτη φάση, πρόγραμμα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τον καλλωπισμό τους. Παράλληλα, θα ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι, και θα ιδρυθούν αστυνομικά τμήματα και κέντρα παροχής πρώτων βοηθειών σε κάθε γειτονιά.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΚΙΝΑ
Διακοπή συνομιλιών και αμερικανικά «γυμνάσια»...

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

«Πάγωσαν» χτες, με αμερικανική υπαιτιότητα σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, οι εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η αντιπροσωπεία της ΛΔ Κορέας αρνήθηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες, καθώς παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις δε μεταφέρθηκαν σε τράπεζα της Κίνας 25 από τα τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια βορειοκορεατικών καταθέσεων που υπήρχαν στην τράπεζα του Μακάο, Banco Delta Asia.

«Συμπτωματικά», με το που ανακοινώθηκε η προσωρινή αναστολή των εξαμερών διαπραγματεύσεων του Πεκίνου, το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan» και το καταδρομικό «Lake Champlain» εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους κατέφθασαν χτες στο λιμάνι Πουσάν της Νότιας Κορέας. Επίσημη εκδοχή, η συμμετοχή τους στα κοινά ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας που αναμένεται να ξεκινήσουν την Κυριακή, προκαλώντας (για πολλοστή φορά) την έντονη αντίδραση της ΛΔ Κορέας που τις έχει καταδικάσει θεωρώντας τις «προετοιμασίες πολέμου».

Πάντως, Κινέζος διπλωμάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών, ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν «με την πρώτη ευκαιρία για να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης για τις επόμενες φάσεις» της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου...

Δωρεά τα αρχεία του ΚΚ ΗΠΑ

Δεκάδες χιλιάδες βιβλία, αναρίθμητες φωτογραφίες και ντοκουμέντα δεκαετιών, σπάνιες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, βίντεο φιλμ και άρθρα ανταποκριτών και συνεντεύξεις, όπως αυτή του Λένιν στον Ρόμπερτ Μάινορ, μέρους του αρχείου της εφημερίδας του ΚΚ των ΗΠΑ «Daily Worker». Επίσης, ταυτότητες και κατάλογοι μελών, μανιφέστα, προκηρύξεις, αλληλογραφία φυλακισμένων και εξόριστων, μπροσούρες, προγράμματα και καταστατικά του κόμματος, αφίσες και άλλα πολύτιμα υλικά παραδόθηκαν επισήμως χτες στη βιβλιοθήκη Τάμιμεντ του New York University, όπως αναφέρει χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΚΚ των ΗΠΑ. Υλικά και ντοκουμέντα που βρίσκονταν για δεκαετίες φυλαγμένα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Νέα Υόρκη, ενώ μεγάλο μέρος αυτών ήταν ανοιχτά για επιστήμονες και το κοινό εδώ και περίπου 20 χρόνια.

«Αυτή η δωρεά θα εξασφαλίσει ότι η ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1919 έως σήμερα και η επιρροή του στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ θα διατηρηθεί και στις μελλοντικές γενιές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ Σαμ Γουέμπ, συμπληρώνοντας ότι «η βιβλιοθήκη Τάμιμεντ θα καταστήσει την ιστορία μας προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η βιβλιοθήκη Τάμιμεντ είναι η πλέον σημαντική βιβλιοθήκη όσον αφορά το εργατικό κίνημα καθώς συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συλλογή ντοκουμέντων της ιστορίας της ευρύτερης αμερικανικής αριστεράς και του εργατικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ