ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΛΤΑ
Το μήνυμα στάλθηκε σε κάθε κατεύθυνση

Οι ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες δε στάθηκαν ικανές να ματαιώσουν τη χτεσινή κινητοποίηση

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας, που στόχο έχουν να χτυπήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος από το καρτέλ της βιομηχανίας του γάλακτος και γενικότερα τους βιομηχάνους, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ έξω από το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ. Το μήνυμα έφτασε ξεκάθαρο στον Δασκαλόπουλο και το σινάφι του, αφού ούτε το κρύο, ούτε ο δυνατός αέρας και η βροχή δε στάθηκαν ικανά να ματαιώσουν τη συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων. Ούτε βέβαια οι αστυνομικές δυνάμεις, που με δύο κλούβες μπροστά στην είσοδο της βιομηχανίας (και κάποιες άλλες σε μικρή απόσταση) είχαν σταλεί για να «προστατέψουν» την επιχείρηση του προέδρου του ΣΕΒ.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Χρ. Σκεπετάρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος και ο γραμμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Ποτών και Τροφίμων Παν. Τσιχλής και Κ. Λιαπάτης, αντίστοιχα. Καταδίκασαν τις παρεμβάσεις του ΣΕΒ και προσωπικά του προέδρου του στην επίθεση σε βάρος της ταξικής Ομοσπονδίας του κλάδου, την οποία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπάθησε να αποκλείσει από το πρόσφατο συνέδριο με δικαστικές μεθοδεύσεις. «Ο,τι και να κάνουν ο ΣΕΒ, ο πρόεδρός του και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν τη φωνή της Ομοσπονδίας», τονίστηκε.

Ακόμα κατήγγειλαν το καρτέλ των βιομηχάνων γάλακτος που από τη μια λεηλατεί τους παραγωγούς κτηνοτρόφους και από την άλλη καταληστεύει με την ακρίβεια τους εργαζόμενους. «Αγοράζουν το γάλα 30 λεπτά και το πουλούν τουλάχιστον 1,20 ευρώ», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Παρουσιάζουν 400% μεικτά κέρδη και όταν ακούν για αυξήσεις στους μισθούς, λένε ότι δεν αντέχει η οικονομία. Τέλος, οι ομιλητές κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας. Στο τέλος της συγκέντρωσης δόθηκε το σύνθημα για ένταση της μάχης για την επιτυχία της απεργίας στις 29 του Μάρτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ
«Θα ξαναδουλέψουμε όταν πληρωθούμε»

...απαντούν στον Λαναρά που απειλεί ότι θα κλείσει τα εργοστάσια

Συντονισμένη απάντηση στην αντεργατική επίθεση που δέχονται θα δίνουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια Νάουσας και Κομοτηνής των «Κλωστηρίων Νάουσας» του Λαναρά. Ηδη από χτες, με επίσχεση εργασίας και στάσεις εργασίας μπήκαν στο δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία. Την Πέμπτη, 29 Μάρτη, θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα.

Ανυποχώρητοι στέκονται και απέναντι στις απειλές για κλείσιμο των εργοστασίων που εξαπέλυσε χτες ο ίδιος ο εργοδότης, ο Θ. Λαναράς, που εμφανίστηκε το απόγευμα στο εργοστάσιο της Νάουσας μετά από δυόμισι χρόνια απουσίας και ενώ στο μεταξύ έχει πετάξει στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η εργοδοσία με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων που από χτες το μεσημέρι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη που έπρεπε να τους έχουν καταβληθεί ήδη από τις 10 Μάρτη. «Τέρμα η απλήρωτη δουλιά. Θα ξαναδουλέψουμε όταν πληρωθούμε», είπαν στον Διευθυντή Προσωπικού του Ομίλου, ο οποίος περιοδεύει στα εργοστάσια και ζητά παράταση χρόνου, δηλώνοντας ότι θα τους πληρώσει όταν εγκριθεί το νέο δάνειο που διαπραγματεύεται η επιχείρηση με τις τράπεζες.

Σε επίσχεση εργασίας προσανατολίζονται να προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι των εργοστασίων του Ομίλου στην Κομοτηνή. Ηδη χτες πραγματοποίησαν δίωρες στάσεις εργασίας στα Κλωστήρια, ενώ δίωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες έχει αποφασιστεί για τη Δευτέρα στη FANCO.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ»
Αγώνας ενάντια στις απολύσεις

Με παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης σήμερα στις 11 το πρωί και σύσκεψη με τους βουλευτές του Νομού, την επόμενη Δευτέρα, συνεχίζουν τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «ΒΑΛΚΑΝ», ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να βάλουν λουκέτο στο εργοστάσιο μέχρι το καλοκαίρι.

Η ΒΑΛΚΑΝ, μια εταιρεία που θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης στον τομέα του ξύλου, κλείνει, για να ανοιχτούν διάπλατα οι πόρτες στο εισαγωγικό εμπόριο, σημείωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες. Μετά το 1999, χρονιά που την εταιρεία αγόρασε ο Π. Εμφιετζόγλου, ακολούθησαν απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο κερδοφόρων τμημάτων. Τώρα η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή προϊόντων ξύλου και μετατρέπει την επιχείρηση σε REAL ESTATE. Από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολούνταν τη δεκαετία του '80 και του '90, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 49 κι αυτοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση, είπε ο Γραμματέας του Σωματείου Π. Αβραμίδης. Δε φτάνει αυτό, ήρθε και το ΙΚΑ να μετατρέψει αυθαίρετα σε απλά, τα βαρέα ένσημα του προσωπικού, πρόσθεσε ο συνδικαλιστής Θ. Μητρούδας.

Σ' αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά, συντονισμένα με το υπόλοιπο ταξικό κίνημα, να συγκρουστούν με την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που παραδίδει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους βορά στις ορέξεις των βιομηχάνων, σημείωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΕΥΑΙ: Την απόλυση του προέδρου του σωματείου εργαζομένων, Δημήτρη Πουπούλη από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αρδευσης Ιεράπετρας (ΔΕΥΑΙ), όπου εργάζονταν και την απομάκρυνσή του από το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίασή της η Διοίκηση της Επιχείρησης, την Τετάρτη το απόγευμα. Την πρόταση έκανε η Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Μαστοράκης (ΠΑΣΟΚ). Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το γεγονός.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας για τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, καθώς επιμένει προκλητικά να απαντάει στις διεκδικήσεις με τα γνωστά περί «ανταγωνιστικότητας» και ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» για αυξήσεις. Οι εργαζόμενοι ήδη προχώρησαν σε δύο 4ωρες στάσεις εργασίας. Τη Δευτέρα θα γίνει Γενική Συνέλευση με ταυτόχρονη στάση εργασίας, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΑΙ στα Γιάννενα την επόμενη Τετάρτη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη. Στο μεταξύ, οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» πέτυχαν με την επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν πριν τρεις μέρες να υπογραφεί η εκκαθάριση εφημεριών του Δεκέμβρη και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ: Στη σύνταξη του μηνός Μάη του ΙΚΑ, που θα καταβληθεί στις 20 Απρίλη, θα ενσωματωθεί και η αύξηση - κοροϊδία του 4% που ισχύει από 1/1/07 καθώς και τα αναδρομικά Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη.

ΔΗΜΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συντονισμένο μπαράζ σε βάρος συμβασιούχων

Σε κατάληψη του δημαρχείου Λειβαθούς στην Κεφαλονιά έχουν προχωρήσει από χτες και οι εργαζόμενοι του δήμου μετά την προσπάθεια του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) να απολύσει 35 εργαζόμενους διά της ...αδείας άνευ αποδοχών ενώ τους χρωστά και δεδουλευμένα από τον Γενάρη. Στο ίδιο μετερίζι βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του δήμου Ερίσσου εδώ και 15 μέρες μετά την απόφαση της δημάρχου Κατερίνας Κουταλά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) να απολύσει πέντε εργαζόμενους. Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο νησί (Αργοστολίου, Λειβαθούς, Ελειού Πρόννων, Ερίσσου), σε ειδική σύσκεψη, αποφάσισαν να συντονίσουν από κοινού τη δράση τους με στόχο να ωθήσουν τους εργαζόμενους - συμβασιούχους είτε στην εθελούσια χρόνια άδεια άνευ αποδοχών, είτε στην απόλυση. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και η Γραμματεία Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ