ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συμμέτοχο στο αισχρό έγκλημα

Ενα αισχρό δικομματικό «παιχνίδι» παίζεται στις πλάτες του ελληνικού λαού με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Σ' αυτό το «παιχνίδι» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαλώνουν για το ποιος μπορεί να εξαπατά πιο αποτελεσματικά τον ελληνικό λαό. Αλλοθι του ενός αποτελεί το παρελθόν του άλλου, ενώ και οι δύο μαζί έχουν «γδύσει», με πράξεις που ευνοούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας αλλά και συγκεκριμένα συμφέροντα «ημετέρων», τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το χωρίς προηγούμενο γαλαζοπράσινο «ριφιφί», που συντελείται εδώ και χρόνια, ενισχύεται από μια προπαγανδιστική εκστρατεία που έχει εξαπολυθεί για να πείσουν το λαό ότι η αφαίμαξη που του προκαλούν είναι για το ...καλό του. Στο στόχαστρο, αυτής της επιχείρησης είναι το ασφαλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή ο ιδρώτας των εργαζομένων και οι προσδοκίες τους.

Με κοινό παρονομαστή, τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων και την καθήλωσή τους στην παρακολούθηση ενός δικομματικού καυγά, που πίσω απ' αυτό κρύφτηκε, για άλλη μια φορά, η κοινή στρατηγική του δικομματισμού, στήθηκε όλη την προηγούμενη βδομάδα άλλο ένα επεισόδιο της γνωστής «κοκορομαχίας». Για το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά ήρθε να υπηρετήσει την απαίτηση του Γ. Παπανδρέου για «πρόωρη προσφυγή» στις κάλπες.

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλη την προηγούμενη βδομάδα και με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, επιχείρησαν να πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή του τόπου από παρθενογένεση.

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και με αφορμή το σκάνδαλο της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις», επιχείρησαν να αξιοποιήσουν τη «σκανδαλολογία» για να «αθωώσουν» το παρελθόν του κόμματός τους. Αποκρύπτοντας από τον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε νόμους που παρέλαβε, το 1993, από τη ΝΔ και προώθησε την εισαγωγή των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στη «Σοφοκλέους» ήρθαν να ...καταγγείλουν τη ΝΔ - που πιστή στους ρόλους της εναλλαγής του δικομματισμού στην εξουσία συνεχίζει την ίδια πολιτική - ότι δε «σέβεται το δημόσιο χρήμα».

Ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής μίλησε για «αδιαφάνεια», «απάτη» και «ασυδοσία» της κυβέρνησης και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι παίζει με τα «χρήματα των συνταξιούχων». Με το ανέβασμα των φραστικών τόνων, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να κρύψει ότι ήταν και ο ίδιος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που το διάστημα 1999 - 2002 έσπρωχναν τα αποθεματικά των Ταμείων στη Σοφοκλέους και στην αγορά μετοχών, προσφέροντας «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να χαθούν τα 2/3 των αποθεματικών τους. Οπως εξάλλου καταμαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού που είχε δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβρη του 2003, η αξία των μετοχών που είχαν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία κατρακύλησε από τα 5.281.878.210 ευρώ σε 1.761.338.010 ευρώ. Μέσα σε μια τριετία χάθηκαν δηλαδή περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παραδίδει τα πάντα στο κεφάλαιο

Τη συνέχιση της παράδοσης των χρημάτων του ελληνικού λαού, της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, στις αδηφάγες ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου στηρίζει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Στο πρόγραμμά του, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα υπογραμμίζει την... ανάγκη για:

- «Δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων δομών χρηματοοικονομικής διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων».

- «Δημιουργία νέων σύγχρονων μηχανισμών και δομών χρηματοοικονομικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας όλων των ταμείων».

Τις θέσεις αυτές του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσαν την προηγούμενη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Β. Παπανδρέου και η Μ. Δαμανάκη, οι οποίες, πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις κατά της κυβέρνησης για το «σκάνδαλο» της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις», ήρθαν να υπερασπιστούν την πολιτική της εισαγωγής των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο, επισημαίνοντας: «Θέλουμε κι εμείς τα Ταμεία να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύνθετες ανάγκες που υπάρχουν εξ αιτίας των σύνθετων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά»... Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας πλάτες στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις «κουκουλώματος» και με προφανή στόχο να μη θιγούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και να συνεχιστεί η αφαίμαξη των χρημάτων του ελληνικού λαού στο χρηματιστήριο υποστηρίζουν ότι ένα «βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο» θα επιτρέψει την καλύτερη «διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων»!

Ο τρόπος με τον οποίο ...χαρίζει τα αποθεματικά των Ταμείων στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως με γλαφυρό τρόπο περιγράφει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του, διαπνέει συνολικά τις θέσεις του, που στοχεύουν στην πλήρη παράδοση κομματιών της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της δημόσιας περιουσίας στις επιχειρήσεις. Η κεντρική επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να εξασφαλίσει έναντι της ΝΔ, την εύνοια του μεγάλου κεφαλαίου. Επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για τη δήθεν «φιλολαϊκή» πολιτική του, επιδιώκει να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγήσουν την πλουτοκρατία να αποδεχτεί το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως ικανότερου διαχειριστή του συστήματος, ως εκείνου του πολιτικού φορέα που μπορεί με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό ακριβώς το ρόλο ήρθε να εξυπηρετήσει και η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή ότι «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις με το λαό και όχι ενάντια στο λαό», στην οποία πρόσθεσε τη δέσμευση ότι θα υπογράψει «νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό», διανθισμένη με κορόνες ότι ο ίδιος δε «θα υποκύψει σε κανένα συμφέρον». Οι δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου δεν πρέπει να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα, το «νέο συμβόλαιο», όπως και το «προηγούμενο», το ΠΑΣΟΚ το έχει υπογράψει με την ολιγαρχία, αφού οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που στηρίζει και προωθεί έχουν στόχο να πλήξουν τους εργαζόμενους και να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΟ ΛΑΟΓΕΝΝΗΤΟ '21

(και τα χαρτιά του Αγώνα)

ΣΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ο λόγος σήμερα. Μικρές αναδρομές, που βάσταξε ο νους στα αιματοποτισμένα χαρτιά του μεγάλου ξεσηκωμού, αυτά που διαβάζαμε καθώς άναβε της Αντίστασης του ΕΑΜ η φλόγα (65 χρόνια από σήμερα) σ' όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ του ιερού Αγώνα, του ξεσηκωμού του '21, πουλήθηκε σε δημοπρασία από το ίδιο το κράτος. Μόλις και πρόλαβε ο Γιάννης Βλαχογιάννης και έσωσε από το χαμό ένα σημαντικό τμήμα, κι αυτό ταξινομούσαμε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), τους πρώτους μήνες της χιτλεροφασιστικής Κατοχής. Από τα πρώτα νομοθετήματα της Διοίκησης είναι οι νόμοι για την προστασία των θυμάτων πολέμου.

«...ΑΠΟ τη σήμερον και εις το εξής όποιος συμπατριώτης (ο μη γένοιτο) θανατωθή εις τον πόλεμον, όπου κάμνομεν εναντίον των Αγαρηνών η φαμίλια του έχει να τρέφηται από την κάσσα της πατρίδος μας ενόσω η χηραμένη γυναίκα του μένει ανύπανδρος...».

Η ΚΑΣΣΑ της πατρίδας, σύμφωνα με το νόμο αυτόν, είναι επίσης το αποκούμπι και στις περιπτώσεις τραυματισμού... «Και αν σακατευθή και δεν είναι πλέον εις κατάστασιν να δουλεύει η φαμίλια του έχει ομοίως να τρέφηται από την κοινήν κάσσαν...».

ΠΟΛΛΕΣ είναι οι αιτήσεις των αγωνιστών για παροχή βοήθειας, για την αντιμετώπιση των καταστροφών, που δημιούργησε ο πόλεμος. Υπάρχουν επίσης κι άλλα ενδιαφέροντα έγγραφα, που ξαφνιάζουν για τη θεματολογία τους, κυρίως όμως για τη στιγμή που φτάνουν.

ΤΑ ΠΥΡΠΟΛΙΚΑ, είναι γνωστό, πως βοήθησαν πολύ τον ελληνικό στόλο στις επιχειρήσεις του εναντίον της τούρκικης αρμάδας. Μια αναφορά του Ρώσου Ivan Afanacha, με το ελληνοποιημένο όνομά του Ιωάννης Μοσχόβου από το Ναύπλιο (Αύγουστος 1825) λέει τα εξής: «...Εγώ είμαι εκείνος, όστις εφεύρον τα ηφαίστεια πλοία (πυρπολικά - μπουρλότα) και ερχημάτισα διδάσκαλος των πυρπολικών πλοίων... Εγώ είμαι εκείνος, όπου επυρπόλισα το ντελίνι, το μεγάλο εις Μυτιλήνη». Αναφορά, που ο γραμματικός έβαλε στα αρχαιοελληνικά όλη την τεχνική για να παρουσιάσει τον Ιωάννη Μοσχόβου σα μοναδικό τεχνικό στα πυρπολικά τον καιρό της Επανάστασης του 1821.

ΕΙΝΑΙ την άνοιξη του 1825, που κάποιες γολέτες υδραίικες έφεραν την είδηση, πως μια μεγάλη αιγυπτιακή αρμάδα πέρασε τη θάλασσα και, ανενόχλητα, αποβίβασε στρατό και ξεφόρτωσε πολεμοφόδια. Μαύρα μαντάτα. Κακά προμηνύματα, που θα έσβηναν την Επανάσταση. Ο Ιμπραήμ θα ξεκινούσε για την Αργολίδα. Για να δώσει το τελειωτικό πλήγμα.

ΕΙΝΑΙ αυτή την κρίσιμη ώρα η αποφασιστική παρέμβαση του Παπαφλέσσα για να ξυπνήσει όσους δε βλέπουν τη θύελλα που φθάνει και όμως παίζουν χαρτοπόλεμο! Κι από παντού η ίδια ερώτηση: -- Πού είναι ο Κολοκοτρώνης; Ο Παπαφλέσσας έγραψε ένα γράμμα στον Κουντουριώτη που του έλεγε: «Ο κόσμος εδώ αναζητά τον Κολοκοτρώνη. Είναι χρέος να τους ελευθερώσωμε».

ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ροβόλησε για τη Μεσσηνία. Στις 20 του Μάη βρέθηκε στο Μανιάκι, στα ταμπούρια του με πολύ λίγους από τ' ασκέρι του. Ο Παπαφλέσσας πολέμησε κι έπεσε μαζί με τους συντρόφους του. Την ίδια νύχτα ένας χωρικός καβαλούσε τ' άλογό του για να πάει στο Ναύπλιο. Εφερνε ένα γράμμα για τον υπουργό του Πολέμου, Αδάμ Δούμα. Ενα κακογραμμένο σημείωμα, που σ' αυτό έγραφε: «Σας ειδοποιούμε ότι εις την μπατάγια (μάχη) του αρχιμανδρίτη, όσοι στρατηγοί κι αν ήσαν εχάθησαν και ο ίδιος εχάθη. Η βοήθεια του Κολιοπάνου άργησε. Ο κόσμος όλος επέρασεν εις την Καρύταινα και το Λιοντάρι...».

ΣΕ ΠΟΛΛΑ έγγραφα του '21 λες κι αντίκριζες παρόμοια δικά μας με την ίδια παλικαριά και κάθε στιγμή έτοιμοι να προσφέρουν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία. Τα έγγραφα του μεγάλου ξεσηκωμού φωτίζουν ένα λαογέννητο Εικοσιένα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ