ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Αντιστέκεται στην προσπάθεια επιβολής απαράδεκτων λύσεων

Η Κύπρος με τη συμπαράσταση του ελληνισμού αντιστάθηκε στις προσπάθειες επιβολής απαράδεκτων σχεδίων λύσης του Κυπριακού. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενημερώνοντας για το Κυπριακό φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί.

Σε ομιλία του, στο προεδρικό μέγαρο όπου δέχτηκε τους φοιτητές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να απατά η φαινομενική ευημερία και ηρεμία στην Κύπρο, καθώς ο μοναδικός σκοπός είναι η αποτίναξη των δυνάμεων εισβολής και κατοχής.

Οι έποικοι από την Τουρκία, επισήμανε, είναι περισσότεροι από τους Τουρκοκύπριους και γεννάται το ερώτημα, με ποιους πραγματικά συνομιλούμε για εξεύρεση λύσης. Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν λύση και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το θάρρος να αντισταθεί σε κάθε πρόταση, που διαιωνίζει τη διχοτόμηση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και την τόλμη να απορρίπτει προτάσεις που πιστεύει ότι «θα μας οδηγήσουν στο θλιβερό προνόμιο να είμαστε η τελευταία γενιά του ελληνισμού στην Κύπρο».

Οι φοιτητές έγιναν δεκτοί και από τον πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη σεβασμού, εμπράκτως, από τη διεθνή κοινότητα της απόφασης του κυρίαρχου κυπριακού λαού κατά το δημοψήφισμα του Απριλίου 2004». Τόνισε επίσης την ειλικρινή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δυνατόν να επανέλθει με νέα πρόταση, μετά την επαναξιολόγηση της συμφωνίας της 8ης Ιούλη.

Ο κ. Ερτσακιτζά είπε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνομιλεί για τη συμφωνία με ξένους διπλωμάτες και με την Αγκυρα.

Η επαναξιολόγηση, ανέφερε ο κ. Ερτσακιτζά γίνεται για να μην καταστεί η διαδικασία ατελέσφορη.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς παραμένει η υλοποίηση των όσων προνοεί η συμφωνία της 8ης Ιούλη.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Επίθεση στα βιβλία Ιστορίας της ΕΣΣΔ!

Στη βολική πλην όμως απαράδεκτη μέθοδο του «τσουβαλιάσματος» όλων όσοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού, κατέφυγε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μιλώντας χτες βράδυ σε πολιτική συγκέντρωση του κόμματός του στο θέατρο «Παλλάς», όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την Ιστορία να τη γράφει καμία Ιερά Σύνοδος. Ούτε του Πάνω ούτε του δικού μας Κόσμου. Ούτε με μαύρα ράσα. Ούτε με κόκκινα. Ούτε με γαλάζια».

Προκειμένου για την υπεράσπισή του έφτασε ακόμα και ως την επίθεση... στον σοσιαλισμό, ισχυριζόμενος: «Κι εμείς στην Αριστερά, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη λογική που άλλα γεγονότα κι άλλα πρόσωπα πρωταγωνιστούν στην Ιστορία της Σοβιετικής Ενωσης επί Στάλιν, άλλα στην Ιστορία επί Μαλένκοφ, άλλα επί Χρουστσόφ, άλλα επί Μπρέζνιεφ, άλλα επί Τσερνιένκο, άλλα επί Γκορμπατσόφ»!

Αλλά και στο να ζητήσει μια Ιστορία «αποστειρωμένη» λέγοντας: «η Ιστορία έχει ανάγκη την αποστασιοποίηση από τα πάθη, τα συναισθήματα, τις ιδεολογίες, τους φόβους και τους επικίνδυνους πειρασμούς της ταυτότητας». Φαίνεται πως δε διάβασε καλά το συγκεκριμένο βιβλίο που κάθε άλλο παρά για την αποστασιοποίησή του από την κυρίαρχη ιδεολογία χαρακτηρίζεται.

Κατά τα λοιπά περίσσεψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι κολακείες προς τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα που «ανέτρεψαν όλη τη συνταγματική μεταρρύθμιση της ΝΔ, έσπασαν τη δικομματική συναίνεση, αλλάζουν την πολιτική ζωή» όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «πνιγηρό» το κλίμα των ημερών και «διασωληνωμένο» τον δικομματισμό και κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΝ που στοχεύει, όπως είπε, στην «αναδιάταξη της πολιτικής ζωής έξω από τα όρια του δικομματισμού». Στο δρόμο αυτό - όπως ανέφερε - ο ΣΥΝ θα πορευτεί με τις δυνάμεις «της ριζοσπαστικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατικής αμφισβήτησης».

Συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης

Συνεχίζονται οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια στις 21-22 Απρίλη.

  • Σήμερα Τετάρτη

-- Επιτροπή Ειρήνης Πεύκης, ιδρυτική συνέλευση στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο (Χρ. Σμύρνης 16).

-- Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο.

-- Επιτροπή Ειρήνης Αρτας, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος».

-- Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Ν. Ζιώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

  • Αύριο Πέμπτη 29 Μάρτη

-- Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου.

  • Παρασκευή 30 Μάρτη

-- Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων, στις 6.30 μ.μ., στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).

-- Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Βαρβάρας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Μ. Αλεξάνδρου 175).

-- Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

  • Κυριακή 1 Απρίλη

-- Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιο». Θα μιλήσει το μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Δ. Καλτσώνης.

-- Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου, στις 5.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.

  • Δευτέρα 2 Απρίλη

-- Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας, στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Ναυπλίου, στην αίθουσα «Τριανόν». Θα μιλήσει το μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Σ. Κουνιάς.

  • Τετάρτη 4 Απρίλη

-- Επιτροπή Ειρήνης Ναυπάκτου, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει το μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Α. Αντανασιώτης.

  • 14 Απρίλη

-- Επιτροπή Ειρήνης Καλαμάτας, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «REX».

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά για το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης 2007 πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή το 15ο Συνέδριό της, και για τη στήριξη των πολύμορφων δραστηριοτήτων της. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο LADA NIVA HAWK 4X4, 1.700 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 3 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει την Τετάρτη 13 Ιούνη στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, ενώπιον συμβολαιογράφου. Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης. Στην Αθήνα από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Οικονομική εξόρμηση για το Πάσχα

Η πανελλήνια ένωση συμπαράστασης προς τα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» άρχισε την οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα. Με ανακοίνωσή της απευθύνεται και πάλι σε όλους όσοι χρόνια τώρα στηρίζουν το έργο της και τους καλεί να συνδράμουν και πάλι από το υστέρημά τους, τους αβοήθητους αγωνιστές που ενώ αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας και την ειρήνη μένουν σήμερα σε βαθιά γεράματα αβοήθητοι από το κράτος. Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της (Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129.592361-13.

ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Λαμπαδηδρομία Ειρήνης

Σε λαμπαδηδρομία καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων το λαό και τη νεολαία του νομού, την Πέμπτη 29 Μάρτη στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Η Επιτροπή Ειρήνης με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών που συνεχίζονται, όπως στο Ιράκ, καθώς και σε βάρος των άλλων λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, και απευθύνει κάλεσμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Επίσης, καλεί το Χανιώτικο λαό με τη μαζική συμμετοχή του στη λαμπαδηδρομία να καταδικάσει και τους τοπικούς άρχοντες που, όπως σημειώνει, συνεχίζουν να δίνουν «γην και ύδωρ» στα υπερατλαντικά αφεντικά τους, ενώ οι διώξεις των αγωνιστών της Ειρήνης συνεχίζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ