ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Διακηρύξεις αμερικανοδουλείας

Μιλώντας προχτές στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ για τη «βοήθεια» που πρόσφεραν το 1947 στην Ελλάδα με σκοπό τη στήριξη της ...«δημοκρατίας»!

Τα σκιάχτρα του εμφυλιοπολεμικού αντικομμουνισμού ξέθαψε την προηγούμενη Τετάρτη, επί αμερικανικού εδάφους, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο. Σε μία απροκάλυπτη επίδειξη υποτέλειας και υποταγής στον «μεγάλο υπερατλαντικό σύμμαχο», ο υπουργός ανέτρεξε στο παρελθόν, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ το 1947, κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Επέμβαση, η οποία υπήρξε η απαρχή της πρόσδεσης της Ελλάδας στην τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με συνέπεια το βαρύτατο ανθρωπιστικό και εθνικό τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός σε διάφορες καμπές της σύγχρονης ιστορίας του (εγκαθίδρυση της χούντας, τραγωδία της Κύπρου, κλπ.).

«Πριν από 60 χρόνια - ανέφερε ο υπουργός στην αρχή της ομιλίας του - οι ΗΠΑ βοήθησαν τη χώρα μου στη μεταπολεμική περίοδο, όταν η δημοκρατία απειλείτο σοβαρά και η Ελλάδα αντιμετώπιζε μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου». Και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους ιμπεριαλιστές πρόσθεσε: «Χάρη στη βοήθεια του αμερικανικού λαού προς την Ελλάδα, καταφέραμε να ξεπεράσουμε εκείνη τη δύσκολη περίοδο»! Οι φιλοϊμπεριαλιστικές διακηρύξεις του Γ. Αλογοσκούφη δε σταμάτησαν στο παρελθόν. Από το ίδιο βήμα, του αμερικανικού Κογκρέσου, σε μια επίδειξη αμερικανοδουλείας, ο Ελληνας υπουργός:

  • Υπενθύμισε την πολύτιμη συμβολή και τον ενεργό ρόλο των ελληνικών κυβερνήσεων τόσο στις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων (διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας), όσο και (μαζί με το ελληνικό κεφάλαιο) στην εδραίωση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες
  • Διατύπωσε την άποψη ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ» και ότι - ως μέλος των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - ο ρόλος της «στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ουσιαστικός. Συμβάλαμε στο να μεταμορφώσουμε αυτή την περιοχή, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από τον πόλεμο και την εχθρότητα κατά το παρελθόν»!
  • Περηφανεύτηκε που η Ελλάδα συνέβαλε ουσιαστικά τόσο στην παροχή «βοήθειας στους γείτονές μας στα δύσκολα χρόνια μετά την κατάρρευση των καθεστώτων τους, στην εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών σε όλες τις γειτονικές χώρες» και στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ, όσο και για τη στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση προς την Τουρκία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια...

Επειδή, όμως, όταν επισκέπτεται κανείς τον επικυρίαρχο στην έδρα του, πρέπει - ως ένδειξη αφοσίωσης και υποταγής - να προσφέρει και δώρα, ο Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, γνωστό ιέρακα Πολ Γούλφοβιτς, ανακοίνωσε την αύξηση της ελληνικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς στον ιμπεριαλιστικό τραπεζικό οργανισμό.

ΔΗΚΕΒΕ
Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Την προοπτική του αγώνα που ξεκίνησε με αφορμή το Ασφαλιστικό και το χτύπημα που δίνει η κυβερνητική πολιτική στα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων - στο πλαίσιο ενοποίησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών - συζήτησαν στελέχη της ΔΗΚΕΒΕ σε σύσκεψη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Οι συνδικαλιστές αποτίμησαν τη θετική συνεισφορά στον αγώνα των τελευταίων βδομάδων της σύστασης και δράσης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό. Εκτιμήθηκε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, αλλά και ότι η διεύρυνση του πλαισίου αιτημάτων της Συντονιστικής πέρα από το Ασφαλιστικό θα συσπειρώσει ακόμη περισσότερους μικρούς ΕΒΕ στους επερχόμενους αγώνες. Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, ανταλλάχτηκε εμπειρία από τον τρόπο δράσης και επισημάνθηκε ότι το επόμενο διάστημα οι ΔΗΚΕΒίτες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη συνταξιοδότηση των ΕΒΕ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στους κανονισμούς των υφιστάμενων Ταμείων και του νέου οργανισμού. Οπως επισημάνθηκε, πρόκειται για έναν κυβερνητικό ελιγμό, μια αναστολή και όχι κατάργηση της επίμαχης διάταξης. Οπως σημειώθηκε, ακόμη κι αυτό προέκυψε από τον αγώνα που ξεδιπλώθηκε και ότι αφορά ένα μέρος μόνο των βλαπτικών μεταβολών που προώθησε η κυβέρνηση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που απαιτείται η συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης. Ταυτόχρονα, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, που από τη μια επιδίωξε να οικειοποιηθεί τον αγώνα των δυνάμεων που συσπειρώθηκαν στην Επιτροπή Αγώνα και από την άλλη τις κατηγόρησε ως ...διασπαστές του κινήματος. Κι αυτό όταν οι ηγεσίες της πλειοψηφίας άφησαν να περάσει το ΠΔ για τον ΟΑΕΕ χωρίς καμία αντίδραση, μέχρι που έγιναν γνωστές οι συνέπειές του.

Νέα «παζάρια» για την ΟΑ

Η πολιτική των εταίρων μας στις Βρυξέλλες για το μέλλον του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη με τον αρμόδιο Κοινοτικό επίτροπο Ζακ Μπαρό.

Ο επίτροπος της ΕΕ ζήτησε προ ημερών από την ελληνική κυβέρνηση «πειστικά επιχειρήματα», προκειμένου να αποδεχτεί τις αποφάσεις του ελληνικού δικαστηρίου που υποχρεώνουν το Ελληνικό Δημόσιο να επιστρέψει στον όμιλο της ΟΑ περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κοινοτικός επίτροπος αναμένεται να παραπέμψει το θέμα συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου με τις δήθεν κρατικές ενισχύσεις στην ΟΑ στις νομικές υπηρεσίες της ΕΕ.

ΣΕΒ
«Βλέπει» νέες ευκαιρίες στην ΕΕ

Απειλή και ταυτόχρονα ευκαιρία είναι για τους μεγαλοβιομηχάνους η προοπτική του περιορισμού των επιδοτήσεων της ΕΕ, καθώς αυτή συνδυάζεται με έντονες διεργασίες των επιτελείων της για την επέκταση του οικονομικού «ζωτικού» χώρου της. Μέσα από το «ανοιχτό φόρουμ» που διοργάνωσε χτες και προχτές ο ΣΕΒ για το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και της ΕΕ στον κόσμο, αναδείχτηκαν βασικά οι νέες επιδιώξεις του και συγκεκριμένα μηνύματα προς τους πολιτικούς χώρους που στηρίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Συμπερασματικά, κρίθηκε ότι με τους σημερινούς συσχετισμούς η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στην ΕΕ. Απαιτήθηκε ουσιαστικά από τα κόμματα της εξουσίας να το πράξουν για να ενισχύσουν τη δράση του ντόπιου κεφαλαίου που «ξεμυτίζει» τολμηρά στα πέριξ και συνεργάζεται με ξένους κολοσσούς. Επισημάνθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου στην Ελλάδα πρέπει να προωθηθούν περισσότερο «εκ των έσω».

Ο ΣΕΒ επένδυσε την τοποθέτησή του με όρους «διαλόγου», ισχυριζόμενος ότι τον ενδιαφέρει ή άποψη όλων για το θέμα. Μόνο που είναι γνωστό τοις πάση ότι ο ΣΕΒ δε διαπραγματεύεται τα συμφέροντά του. Ετσι και στο «πλουραλιστικό» εγχείρημά του αποθεώθηκε η ΕΕ σε όλη την 50χρονη πορεία της - όντως, οι βιομήχανοι κερδισμένοι είναι - ενώ χτες... είπαν τη «γνώμη» τους οι: Μ. Βάλστρεμ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Σ. Δήμας, επίτροπος Περιβάλλοντος και Δ. Δημητριάδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αύξηση τζίρου και παραγγελιών

Στα πάνω συνέχισαν και το μήνα Γενάρη του 2007 οι πωλήσεις των βιομηχάνων, γεγονός που προϊδεάζει για νέα ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας τους και στη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο «δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία» (τζίρος) σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 9,1% έναντι αύξησης 18,7% πέρσι. Ανοδο της κερδοφορίας των βιομηχανιών προαναγγέλλει και ο «δείκτης νέων παραγγελιών», ο οποίος το Γενάρη του 2007 αυξήθηκε σε ποσοστό 13,8%.

Τσιμπημένες είναι και οι τιμές που επιβάλλουν οι βιομήχανοι στα παραγόμενα εμπορεύματα μεταποίησης. Στο μήνα Φλεβάρη 2007 (σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2006) οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν σε 0,2% και σε μέσα επίπεδα Μάρτη 2005 - Φλεβάρη 2006 σε 4,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ