ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΜΕΛΛΟΝ»
Τρομοκρατική απόλυση μετά την απεργία

Με μια μαζική εξόρμηση, χτες, οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι θα κοπεί ο βήχας σε όσους επιχειρήσουν να εκδικηθούν και να απαλλαγούν από αγωνιστές εργάτες

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Μέλλον»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Μέλλον»
«Πάρτε το χαμπάρι: Θα κόψουμε το βήχα σε όποιον εργοδότη έχει το θράσος να τρομοκρατεί εργαζόμενους. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το δικαίωμα στην απεργία». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα μετέφεραν χτες το πρωί στην εργοδοσία της εταιρείας «Μέλλον» δεκάδες εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, με μαζική εξόρμηση - διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στα γραφεία της εταιρείας. Εδωσαν έτσι μια άμεση, πρώτη απάντηση στην εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση της εργαζόμενης Μαρίας Σταθοπούλου την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα ακριβώς μετά τη μεγάλη 24ωρη πανελλαδική απεργία των ταξικών συνδικάτων, στην οποία πήρε μέρος μαζί με άλλους συναδέλφους της στην επιχείρηση.

Η εργοδοσία επικαλέστηκε τη «χαμηλή παραγωγικότητα» της εργαζόμενης για να δικαιολογήσει την απόλυση. Το προσχηματικό επιχείρημα καταρρίπτεται από το ίδιο το «βεβαρημένο παρελθόν» της εταιρείας, όπου στην κυριολεξία δεν μπορεί να στεριώσει εργαζόμενος που τολμάει να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες δουλιάς, 8ωρο, μόνιμη και σταθερή εργασία, κατάργηση των ενοικιαζόμενων και των άλλων ελαστικών μορφών απασχόλησης. Εργασιακές σχέσεις με τις οποίες «προίκισαν» το κεφάλαιο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι οποίες αφορούν στο 80% περίπου των 150, νέων στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εργαζόμενων στη συγκεκριμένη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών είσπραξης χρηματικών οφειλών για λογαριασμό τραπεζών.

Η εταιρεία, μάλιστα, κομπάζει για τη «βράβευσή» της πριν από 15 μέρες σαν μια από τις 20 πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον (!), την ίδια ώρα που, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η υποαπασχόληση τσακίζουν κόκαλα.

Σπάστε την τρομοκρατία!

Μοιράζοντας από γραφείο σε γραφείο την ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι. Να διεκδικήσουν όλοι μαζί την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους και τα πραγματικά τους δικαιώματα, μέσα και από τη μαζική τους εγγραφή στο ταξικό κλαδικό συνδικάτο, την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίησή του στο χώρο της δουλιάς. Να αποτρέψουν με την πάλη τους και νέες ενδεχόμενες απολύσεις, με τις οποίες απειλεί η διεύθυνση. Να απομονώσουν τα τσιράκια της εργοδοσίας, τα οποία μάλιστα έχουν στήσει και εργοδοτικό σωματείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, η πρόεδρος του σωματείου Μαρία Παπαβασιλείου, η οποία «τυχαίνει» να είναι και προϊσταμένη τμήματος (!), υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια την απόφαση της εργοδοσίας, ενώ το Σάββατο δε δίστασε να συκοφαντήσει στους εργαζόμενους τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος είναι και εργαζόμενος στην επιχείρηση, λέγοντας ότι «πληρώνεται με παχυλό μισθό από το ΚΚΕ». Ενας ακόμα από τους καλοθελητές της εργοδοσίας κατέγραφε χτες με το κινητό του τηλέφωνο την εξόρμηση, μέσα και έξω από το κτίριο!

Ούτε βήμα πίσω

Ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας, αλλά και της ανησυχίας που προκαλεί στην εργοδοσία η αυξανόμενη επιρροή του ταξικού συνδικάτου ανάμεσα στους εργαζόμενους, είναι και το γεγονός ότι το Σάββατο, μια μέρα μετά την απόλυση, η εταιρεία ζήτησε και είχε αστυνομική παρουσία στην είσοδο των γραφείων της! Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι, σε ορισμένους από αυτούς ζητήθηκε να γίνει ακόμα και σωματικός έλεγχος. Εμφανής ήταν και χτες η παρουσία της αστυνομίας («ήρθαμε για την περίπτωση που γίνει κάποια έκνομη ενέργεια» ισχυρίστηκε θρασύτατα ο επικεφαλής...), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικάτων και τελικά την αποχώρηση των αστυνομικών.

Σε συνάντηση του Γιάννη Κομνηνού, προέδρου του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με εκπρόσωπο της εργοδοσίας, η τελευταία επέμεινε στην απόλυση και τις κατάπτυστες δικαιολογίες. Για να πάρει την απάντηση ότι οι ταξικές δυνάμεις θα παλέψουν με κάθε μέσο για την επαναπρόσληψη της απολυμένης και το σπάσιμο του κλίματος τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία. Αργά το μεσημέρι, η εργοδοσία επιστράτευσε και τα εξώδικα σε βάρος του σωματείου, σε μια μάταιη προσπάθεια να εμποδίσει την παρέμβασή του. Την απόλυση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

Εργα και ημέρες ΣΥΝδικαλιστών

Γράφαμε τις προάλλες για την ανοιχτή απεργοσπασία των συνδικαλιστριών του ΣΥΝ Ντ. Ταχταλίδου και Δεσπ. Χαραλαμπίδου από το Σωματείο Ιματισμού της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποκήρυξαν την απεργία που είχε αποφασίσει η ταξική Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος για τις 29 του Μάρτη. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και εμφανίστηκε ο γνωστός και μη εξαιρετέος στον κλάδο του Εμπορίου Κ. Λάζαρης, συνδικαλιστής του ΣΥΝ, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ...διευθυντής σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα του «Σκλαβενίτη» στην Αθήνα, όπου επί μια εβδομάδα διεξάγονταν εκλογές εν κρυπτώ για να μείνουν αναλλοίωτοι οι συσχετισμοί της συναίνεσης.

Το κερασάκι στην τούρτα της δράσης του ΣΥΝ στο συνδικαλιστικό κίνημα ήρθε από τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών. Ο πρόεδρος του διασπαστικού Σωματείου Οδηγών Πωλητών Αθήνας Κ. Νικολάου, συνδικαλιστής των οπορτουνιστών, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απεργιακή απόφαση της Ομοσπονδίας του και ούτε καν σκέφτηκε να κηρύξει απεργία για τις 29 του μήνα. Ποιοι άλλοι στον κλάδο ακολούθησαν την ίδια ακριβώς τακτική; Οι συνάδελφοί του ΠΑΣΚίτες, πρόεδροι σε άλλα σωματεία του κλάδου στην Αθήνα, όπως της «Κόκα Κόλα», της «Αμστελ», της «Πέπσικο» κ.ά., με τους οποίους ο ΣΥΝ συμπλέει στο αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο.

Προφανώς όλοι τους από κοινού θεωρούν πως σήμερα οι εργαζόμενοι αμείβονται πλουσιοπάροχα. Οτι οι εργοδότες... πεινάνε και πως η απεργία ζημιώνει τα αφεντικά. Γι' αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετέχει κανείς σε μια κινητοποίηση με την οποία εργάτες και υπάλληλοι απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Αυτή την ενότητα δοξάζουν και προωθούν. Ολοι μαζί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ. Στη βάση αυτή νομιμοποίησαν το προεδρείο στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και μόλις χτες το αντίστοιχο της Κέρκυρας, όπου ο ΣΥΝ ανταμείφθηκε για τις υπηρεσίες του με τη θέση του Γενικού Γραμματέα, αφού το στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Ιωάννης Χαλικιόπουλος συμμετείχε στο κοινό αντι-ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο. Να τη χαίρονται την ενότητά τους. Οπως ακριβώς η εργοδοσία χαίρεται τους συνδικαλιστές τους...


Περ. Κ.

Στην τηλεόραση του «902»

Σήμερα, Τρίτη στις 9 το βράδυ, στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» από την τηλεόραση του «902», ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα συμπεράσματα από την απεργία των ταξικών δυνάμεων και τους επόμενους στόχους.

Αμεση απάντηση και στον «Ευαγγελισμό»

Παρέμβαση ενάντια στην τρομοκράτηση των καθαριστριών του «Ευαγγελισμού», που συμμετείχαν στην απεργία της 29ης Μάρτη, στις μετακινήσεις εργαζομένων, αλλά και για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), που καταστρατηγείται βάναυσα, έκανε χτες αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Καθαριστών/τριών Νομού Αττικής και Περιχώρων.

Η εργολαβική εταιρία καθαρισμού «Αριάδνη» έβγαλε σε ρεπό το Σαββατοκύριακο 25 από τις εργαζόμενες που απέργησαν και πήραν μέρος στη συγκέντρωση της Αθήνας, με στόχο, όπως καταγγέλλει το ταξικό τους σωματείο, να τις απολύσει, ενώ απειλεί τις εργαζόμενες με μετακινήσεις. Για να δικαιολογήσει μάλιστα την απόφασή της, η επιχείρηση χρησιμοποίησε το άθλιο επιχείρημα ότι η απεργία στόχο είχε να ευνοήσει ανταγωνίστρια επιχείρηση που διεκδικεί την εργολαβία της καθαριότητας στον «Ευαγγελισμό». Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Καθαριστών/τριών που είχε σαν αποτέλεσμα οι 25 εργαζόμενες να επιστρέψουν κανονικά χτες στη δουλιά τους, ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρείας συμφώνησαν ότι εφεξής θα τηρείται το πενθήμερο και οι καθαρίστριες θα πληρώνονται με αποδείξεις και βάσει της ΣΣΕ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν και στην αντιπροσωπεία που βρέθηκε χτες στο νοσοκομείο, με επικεφαλής τους Δημήτρη Αγκαβανάκη και Γιάννη Κομνηνό, ενώ στη σύμβαση με το νοσοκομείο προβλέπεται ότι στο νοσοκομείο θα δουλεύουν 214 καθαρίστριες, εργάζονται μόνο 180, οι οποίες δεν παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα και τα επιδόματα πολυετίας, δουλεύουν 6ήμερο και πληρώνονται από 480 - 650 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ