ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ ΣΤΟ ΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μοίρασαν τη λεία της συνδιαλλαγής

Το «συνοικέσιο» ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και εκπροσώπων του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, που εκφράστηκε στο πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο με την κοινή τους κάθοδο σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία - μοίρασμα των θέσεων στο προεδρείο και τα άλλα «πόστα». Με κοινή συνισταμένη το συμβιβασμό και τη συναίνεση στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου και με στόχο να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτή την κατεύθυνση, καταστρατήγησαν ακόμα και αυτή την αναλογική αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και έκαναν κουρέλι τη θέληση των εργαζομένων, που στις πρόσφατες εκλογές ενίσχυσαν ξεκάθαρα και μόνο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που εξέλεξαν έναν εκπρόσωπο παραπάνω στη διοίκηση.

Από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ μοίρασαν τη λεία της αντι-ΠΑΜΕ συμφωνία τους. Από κοινού εξέλεξαν την ΠΑΣΚΕ στη θέση του προέδρου και αντιπροέδρου, τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ στη θέση του γενικού γραμματέα και τη ΔΑΚΕ ταμία της διοίκησης. Στην κατάπτυστη αυτή και προσχεδιασμένη συμφωνία τους για τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από τη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου, ο επανεκλεγείς αντιπρόεδρος της ΠΑΣΚΕ Αλέκος Κατσούρης εντελώς ξεδιάντροπα αξίωσε και ευθύνες, επειδή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν αποδέχτηκαν τον κατακερματισμό της ψηφοφορίας και δεν ψήφισαν ξεχωριστά για πρόεδρο και αντιπρόεδρο, όπως ήθελε η πλειοψηφία. Προσπάθησε, δηλαδή, να αποδώσει ευθύνες στις ταξικές δυνάμεις για μη συμμετοχή στη συναλλαγή και στο πλιάτσικο παραβίασης της βούλησης των εργαζομένων!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφασιστικά για ακόμα πιο μαζικό σωματείο

Εγινε την Κυριακή η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Από 18 έως 25 Απρίλη οι αρχαιρεσίες

Από την προχτεσινή μαζική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
Από την προχτεσινή μαζική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
Τη δέσμευση ότι η μάχη για τη μαζική συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, για την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, που έχουν και την ευθύνη της διοίκησης, θα δοθεί με μεγαλύτερη ένταση, έδωσαν οι ίδιοι οι εμποροϋπάλληλοι που συμμετείχαν στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την περασμένη Κυριακή. Οι αρχαιρεσίες, όπως αποφασίστηκε, θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 25 Απρίλη.

Με την αισιοδοξία που τροφοδοτείται από την ίδια τη δράση του συλλόγου, οι εμποροϋπάλληλοι μέσα από τις τοποθετήσεις τους έθεσαν τις υπηρεσίες τους στη δουλιά για το δυνάμωμα του σωματείου, τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες, το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στους χώρους δουλιάς, μπροστά και στις εκλογές. Γιατί, όπως τόνισαν, «αλλιώς κτυπάς με το δάκτυλο, αλλιώς με τη γροθιά».

Στο κενό έπεσε και η αντι-ΠΑΜΕ επίθεση, όπως εκφράστηκε από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας του κλάδου Μ. Στεκουλέα (ΠΑΣΚΕ) και τον Ν. Αντωνίου, που στις προηγούμενες εκλογές στήριξε το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας». Οι εργαζόμενοι ξεμπρόστιασαν τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς και το όργιο στο οποίο επιδίδονται στα σωματεία των σούπερ - μάρκετ, προκειμένου να διατηρούν τις καρέκλες τους και κυρίως τους, σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των εργοδοτών, συσχετισμούς στην Ομοσπονδία.

Πλούσιος απολογισμός δράσης

Στη δράση του συλλόγου τα προηγούμενα δυο χρόνια αναφέρθηκε εισηγητικά η πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Τσαγκατάκη. Αναφερόμενη σε ορισμένες πτυχές αυτής της δράσης, τόνισε ότι στα «Λιντλ» ακυρώθηκε απόλυση εργαζόμενης, καθιερώθηκε το διάλειμμα, η επιχείρηση υποχρεώνεται στην πρόσληψη αποθηκάριων και εργατών αποθήκης. Αποτέλεσμα της δράσης ήταν η δημιουργία Σωματειακής Επιτροπής.

Στη «Μάρκο» ακυρώθηκε απόλυση εργαζόμενου, ενώ αποτέλεσμα συνολικά της παρέμβασης του συλλόγου ήταν η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα. Στα «Αλιμέντα» μετά από κινητοποιήσεις η εργοδοσία αναγκάστηκε να καταβάλει αναδρομικά, ενώ στήθηκε Σωματειακή Επιτροπή. Στην κατεύθυνση μαζικοποίησης του σωματείου ιδρύθηκε το παράρτημα της Καλλιθέας, επανεκδόθηκε η εφημερίδα «Εμποροϋπάλληλος», στήθηκε επιτροπή νέων εμποροϋπαλλήλων, επιτροπή γυναικών εμποροϋπαλλήλων.

Το σωματείο κήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Παιδείας, για συμπαράσταση σε αγωνιζόμενους κλάδους, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κλπ. Ο σύλλογος οργάνωσε τον αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Τα προβλήματα και οι ένοχοι

Η Μ. Τσαγκατάκη υπογράμμισε: «Υπάρχουν και πολλές άλλες νίκες και κατακτήσεις των εργαζομένων, που ίσως φαίνονται και είναι μικρές στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Ομως εμείς παλεύουμε για να συνδέσουμε τα μικρά προβλήματα με τα μεγάλα, γιατί τα μικρά προβλήματα και τα μεγάλα έχουν χρώμα και είναι αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εκτελούν τις επιθυμίες των βιομηχάνων, μεγαλοεργοδοτών, της πλουτοκρατίας». Στη συνέλευση χαιρέτισε και ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Διπλή επίθεση σε «Αλφα Μπανκ» και Εθνική

Συνάντηση με το ΚΚΕ είχε χτες αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ

Συνάντηση με την ΟΤΟΕ είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, ύστερα από αίτημα της πρώτης, στα πλαίσια των επαφών με όλα τα κόμματα, με θέμα τα σχέδια της «Αλφα Μπανκ» για ένταξη του ΤΑΠ (επικουρικό ταμείο των εργαζομένων που προέρχονται από την Πίστεως) στο ΕΤΑΤ και τη δημιουργία «τρίτου πυλώνα» ασφάλισης - πιθανόν επαγγελματικού ταμείου - στη βάση του αντιασφαλιστικού νόμου 3371 της ΝΔ για τις τράπεζες.

Από τη μεριά του ΚΚΕ, τονίστηκε ότι και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει πως τραπεζίτες και κυβέρνηση δε διστάζουν να καταστρατηγούν οποιαδήποτε σύμβαση, προκειμένου να προωθήσουν τους στόχους τους σε βάρος των εργαζομένων. Επισημάνθηκε ότι ανεξάρτητα του τρόπου που επιλέγεται να προωθηθεί το σχέδιο αυτό, η ουσία είναι ότι κινείται στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των αναγκών των τραπεζιτών. Δηλαδή, την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων για την αύξηση των κερδών τους και την προώθηση των συγχωνεύσεων, εξαγορών. Τέλος τονίστηκε ότι η επίθεση αυτή είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.

Στάση εργασίας στην Εθνική

Παναττική στάση εργασίας (12 μ. - 3.15 μ.μ.) πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα. Αιτία της στάσης η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής να ασφαλίζει όσους προσελήφθησαν από 1 Γενάρη 2005 και μετά στο Επικουρικό του ΙΚΑ και όχι στο Επικουρικό των εργαζομένων στην Τράπεζα, «αξιοποιώντας» τον αντιασφαλιστικό νόμο 3371/05.

Απόφαση που οδηγεί στην αύξηση των κερδών της Τράπεζας και στο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται άμεσα από 9% σε 3%, η επικουρική σύνταξη - όσων έχουν προσληφθεί από 1 Ιούνη 2005 και μετά - θα μειωθεί από το 36% στο 20%, ενώ το Επικουρικό των εργαζομένων στην Εθνική έχει πλέον ημερομηνία λήξης, καθώς δε θα μπαίνουν νέα μέλη και νέες εισφορές. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου απέρριψε πρόταση της «Ενιαίας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Συμπαράταξης» για 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο και σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα, καθώς το θέμα του ασφαλιστικού αφορά συνολικά τον κλάδο.

«Ψήνονται» οι αυξήσεις

Αρχισε μεθοδικά να προετοιμάζεται το έδαφος για νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ηδη δημοσιεύονται στον Τύπο (τελευταίο δημοσίευμα χτες στα «ΝΕΑ») σενάρια που κάνουν λόγο για αυξήσεις που φτάνουν και το 20%, που θα επιβληθούν μετά το Πάσχα. Χτες σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία «Μινωικές Γραμμές» αναφέρει ότι «δεν έχει ανακοινώσει καμία απολύτως αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων των πλοίων της», χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζει ρητά ότι δε θα αυξήσει τις τιμές. Το σκηνικό αυτό με το «παζάρι» στα ποσοστά και τις ανακοινώσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών το έχουν ξαναζήσει οι νησιώτες, συνολικά το επιβατικό κοινό. Ομως το θέμα είναι ένα. Οι εφοπλιστές, «απελευθερωμένοι» πια από την εφοπλιστόδουλη πολιτική του ΠΑΣΟΚ πριν, της ΝΔ σήμερα, μπορούν να επιβάλουν αυξήσεις όποτε και όσο θέλουν, συσσωρεύοντας τρελά κέρδη. Της ΑΝΕΚ, για παράδειγμα, τα καθαρά κέρδη για το 2006, όπως αναφέρεται από την ίδια, «χτύπησαν» ιστορικό ρεκόρ, καθώς αυξήθηκαν κατά 114,8% και έφτασαν τα 21,5 εκατ. ευρώ έναντι 10,0 εκατ. ευρώ το 2005...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ