ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που απευθύνεται σε ηλικιωμένους και ΑμεΑ που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, από την έναρξη της λειτουργίας του (1997) είχε συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης χρηματοδότησης από την ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό, περιορισμένο χαρακτήρα, που δεν καλύπτει τις σοβαρές ανάγκες αυτών των τμημάτων του πληθυσμού.

Σήμερα, παρά τις μεγαλοστομίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των Δημάρχων που το εφαρμόζουν, το πρόγραμμα αυτό:

  • Εχει ελάχιστη, λειψή και προβληματική κρατική χρηματοδότηση
  • Εχει περιορισμένο χρόνο ζωής και παίρνει μικρές αναστολές, μέχρι τις 30/6/07
  • Ανατέθηκε η εφαρμογή και η χρηματοδότησή του στους δήμους για δύο χρόνια
  • Περιορίζεται σε ελάχιστο τμήμα του πληθυσμού της χώρας
  • Υλοποιείται από ελάχιστο προσωπικό, χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή απασχόληση που μοιραζόταν και σε άλλες εργασίες, χωρίς ενιαία σχέση εργασίας (μερική απασχόληση), χωρίς ενιαία ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και οι εργαζόμενοι σ' αυτό συχνά καθυστερούν να πληρωθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δημιούργησαν και λειτούργησαν αυτό το πρόγραμμα.

Σκοπός αυτής της αντιμετώπισης, ανάμεσα στα άλλα, ήταν:

  • Να αποποιηθεί τις ευθύνες του το κράτος για την παροχή ενιαίας, δημόσιας, δωρεάν Υγείας-Πρόνοιας σε όλους τους εργαζόμενους
  • Να αποπροσανατολίσουν για το ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη λειτουργίας και χρηματοδότησης. Να στρέψουν τις διεκδικήσεις στο τοπικό επίπεδο
  • Να το χρησιμοποιήσουν ως προκάλυμμα για το κλείσιμο άλλων μεγάλων δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας, όπως το ΠΙΚΠΑ, ο ΕΟΠ κλπ.
  • Να μεταφέρουν τη χρηματοδότηση από το κράτος, που πρέπει να την έχει, στις πλάτες των εργαζομένων, είτε με άμεσες πληρωμές είτε μέσω των δημοτικών τελών.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των Δημάρχων που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, που έχουν την πλειοψηφία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -την ΚΕΔΚΕ - που όχι μόνο ανέλαβαν ένα πρόγραμμα πέρα από τις αρμοδιότητες που έπρεπε να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το συντήρησαν, περιορισμένα, με ελάχιστους πόρους, που και αυτοί δόθηκαν με καθυστέρηση.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει μια κοινωνική πολιτική με υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, με ευθύνη του κράτους.

Οι υπηρεσίες αυτές:

-- Να είναι πλήρως στελεχωμένες από ειδικευμένους στις αντίστοιχες ειδικότητες επιστήμονες, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, που να έχει αποκλειστική εργασία την κάλυψη αυτών των αναγκών, με ενιαία, μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό.

-- Να έχουν επαρκή και πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

-- Να είναι ενταγμένες, μαζί με το προσωπικό τους, στο αρμόδιο υπουργείο και όχι στους ΟΤΑ.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες.

Να καταδικάσουν και να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις του δικομματισμού, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μη δείξουν εμπιστοσύνη στο ΣΥΝ και μέσα στον αγώνα για τα δικαιώματά τους, να αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων, να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο πάλης για τη δική τους εξουσία.

ΑΘΗΝΑ, 4/4/2007

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Να ανακληθούν τα αντικομμουνιστικά - αντιδημοκρατικά μέτρα

Επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στον Πολωνό Πρεσβευτή στην Αθήνα

Την έντονη ανησυχία αλλά και αγανάκτηση των κομμουνιστών, αλλά και της κοινής γνώμης για το νέο νόμο στην Πολωνία με τον οποίο ποινικοποιούνται οι πολιτικές πεποιθήσεις χιλιάδων Πολωνών, εκφράζει σε επιστολή της προς τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η επιστολή της έχει ως εξής:

«Προς την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα

Αξιότιμε κ. Πρέσβη,

Οχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά και η κοινή γνώμη της χώρας μας, με μεγάλη ανησυχία και με αισθήματα αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε για τον νέο νόμο που στρέφεται κατά εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της χώρας σας, ποινικοποιώντας τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, καθώς και για τα μέτρα σε βάρος αγωνιστών που συμμετείχαν στις ηρωικές Διεθνείς Ταξιαρχίες κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, το 1936 -1939.

Τα μέτρα αυτά είναι τρομοκρατικά και εκδικητικά ενάντια σε όσους αγωνίστηκαν κατά του φασισμού, για την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, ο λαϊκός θαυμασμός προς την πάλη αυτών των αγωνιστών άντεξε και δεν έσβησε, παρά τις χιλιάδες εκτελέσεις, τις αμέτρητες φυλακίσεις και διώξεις που υπέστησαν επί δεκαετίες από το κράτος. Αυτή η ιστορική αλήθεια πάντα θα εμπνέει τη νέα γενιά και τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να τη σβήσει, ούτε να τη διαστρεβλώσει καμία κυβερνητική απόφαση, κανένα τρομοκρατικό μέτρο, ακόμα και αν αυτά γίνονται με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Γι' αυτό, οι ενέργειες που αποσκοπούν στην ποινικοποίηση και την καταστολή των κομμουνιστών, της ιδεολογίας και δράσης τους, θα συναντούν όλο πιο ισχυρή, πιο μαζική και αποφασιστική αντίσταση, γιατί στρέφονται σε βάρος των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και της προοπτικής των λαών.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας στο κίνημα διαμαρτυρίας και απαιτούμε μαζί του την άμεση ανάκληση αυτών των απαράδεκτων αντικομμουνιστικών-αντιδημοκρατικών μέτρων και την αποκατάσταση των Πολωνών αγωνιστών. Σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτή την απαίτησή μας θα την προσυπέγραφε και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε την επιστολή μας στους κ. κ. Πρόεδρο της Πολωνίας, της κυβέρνησης, στον υπουργό Εξωτερικών και στον Πρόεδρο του Σέιμ της Πολωνίας.

Αθήνα, 4/4/2007

Για την ΚΕ του ΚΚΕ

Αλέκα Παπαρήγα

ΓΓ της ΚΕ

του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ