ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κατάληψη στη χρηματιστηριακή «Ακρόπολις»

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, εργαζόμενοι της Αθήνας μπήκαν στα γραφεία της εταιρείας και άπλωσαν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανάρτηση του πανό στην πρόσοψη του κτιρίου
Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανάρτηση του πανό στην πρόσοψη του κτιρίου
Σε κατάληψη της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προχώρησε χτες το απόγευμα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στόχος να αναδειχτεί η κατηγορηματική αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, στη ληστεία των χρημάτων των εργαζομένων, που εδώ και χρόνια υφαρπάζουν τραπεζίτες, χρηματιστηριακές, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μέσα και από αυτήν τη συμβολική κίνηση, το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό σε οργάνωση και ένταση του αγώνα, να απαιτήσουν την άμεση επιστροφή των κλεμμένων.

Η κατάληψη των γραφείων της χρηματιστηριακής ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και προκάλεσε την άμεση ενεργοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, που κατέφτασαν στην οδό Αθηνάς, στην απέναντι πλευρά της πλατείας. Λίγο πριν τις 6, στελέχη του ΠΑΜΕ βρίσκονται στην ταράτσα του κτιρίου. Ενα τεράστιο πανό ξετυλίγεται. Το σύνθημα είναι ξεκάθαρο: «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Πλουτοκρατία, ληστεύουν τα Ταμεία. Ούτε ευρώ στον "τζόγο". Δώστε πίσω τα κλεμμένα». Χωρίς περιστροφές, μακριά και ενάντια στα παζάρια στα οποία επιδίδονται και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα για το πώς θα μπει «χρυσό περιτύλιγμα» στη ληστεία του μόχθου των εργαζομένων και «κανόνες» στη λεηλασία...

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», βροντοφωνάζουν οι ταξικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει το κτίριο, από το ισόγειο μέχρι και την ταράτσα. Δεν παζαρεύουν, δε συνδιαλέγονται, δε διαχειρίζονται. Απαιτούν και προειδοποιούν: «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες». Εδώ και τώρα απόσυρση των αποθεματικών από το Χρηματιστήριο. Καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων είναι υπόθεση των εργαζομένων, η αξιοποίηση των αποθεματικών να γίνει με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, με σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς κανέναν μεσάζοντα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Αιώνια σταύρωση" για τα ασφαλιστικά ταμεία

Με ανούσιες και εντυπωσιοθηρικές κινήσεις που θα εκδηλωθούν μετά το Πάσχα η κυβέρνηση επιχειρεί "να κλείσει το θέμα" του σκανδάλου των ομολόγων, αφήνοντας ανέπαφη την πολιτική-σκάνδαλο.

Τη δική της "έξοδο" και "ανάσταση" επιδιώκει πάση θυσία η κυβέρνηση αναφορικά με το σκάνδαλο των ομολόγων, υπερασπιζόμενη όμως την πολιτική που καταδικάζει σε "αιώνια σταύρωση" τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει σε κάποιες ανούσιες και εντυπωσιοθηρικές κινήσεις, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί "να κλείσει το θέμα", δίχως βέβαια να αγγίξει την πέτρα του σκανδάλου, την απόφαση για τζογάρισμα της περιουσίας των ταμείων. Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα και θα κινούνται στη γραμμή που από την αρχή είχε χαράξει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή για όλα ευθύνονται οι (διορισμένες) διοικήσεις των ταμείων και δεν υπάρχει θέμα πολιτικής και πολιτικών ευθυνών. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να προχωρήσει σε "καρατομήσεις" ορισμένων ΔΣ Ταμείων, ενώ θα καλύψει τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης. Εχοντας στα χέρια της διάφορα πορίσματα από τους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η κυβέρνηση θα βγάλει το δικό της, γνωστό εκ των προτέρων πόρισμα, με το οποίο θα αθωώνεται η εφαρμοζόμενη πολιτική και θα δικαιολογείται το μέτρο της έγκρισης των διοικήσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδας, μέτρο που στρέφεται κατά του δικαιώματος των εργαζομένων να ελέγχουν την περιουσία των ταμείων.«Πιστεύω μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε το πόρισμα της επιτροπής η οποία έκανε όλη τη μελέτη», δήλωσε χθες (στον Αλφα 9,89) ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Ν. Ελευθερόγλου, επισημαίνοντας ότι «το πόρισμα θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό και εκείνος θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει».

Ο Σ. Τσιτουρίδης επέμεινε και χθες στον ισχυρισμό του ότι τάχα «τα ταμεία είναι ανεξάρτητα, αυτόνομα, αυτοδιοίκητα», και άρα η κυβέρνηση είναι αθώα γιατί τάχα «απαγορεύεται να κάνει το σύμβουλο επενδύσεων σε λεφτά που δεν είναι δικά της». Επιχειρώντας εκ νέου συμψηφισμό με το ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος και προς την πλευρά των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είπε χαρακτηριστικά (στον "9,84"): «Όταν λοιπόν επί προηγούμενων κυβερνήσεων ομοφώνως αποφάσιζαν να φτάσουν σε αγορές μετοχών μέχρι και 95%, ενώ ο νόμος προέβλεπε 23%, τότε συμφωνούσαν όλοι». Και συμπλήρωσε: «Όταν ομοφώνως με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κοινωνικών εταίρων αποφασίζουν τα ταμεία ανεξάρτητα και αυτοδιοίκητα να αγοράσουν δομημένα ομόλογα, σήμερα κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι δεν ήξερε και ότι ήταν ανεύθυνος».

ΟΒΣΑ
«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε»

Την αγανάκτησή της εκφράζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας για τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, αλλά και του προέδρου των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς ότι οι διαδηλώσεις και οι πορείες ευθύνονται για τη μείωση του τζίρου των μαγαζιών και ότι πρέπει αυτές να περιοριστούν. Ανάλογες δηλώσεις έχουν κάνει και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει η ομοσπονδία και επισημαίνει ότι ο τζίρος έχει μειωθεί σε όλη την Ελλάδα, ακόμη κι εκεί που δε γίνονται διαδηλώσεις λόγω της πολιτικής που μεταφέρει τον τζίρο από τα μικρά μαγαζιά στα πολυκαταστήματα.

Η πολιτική αυτή, σημειώνει η ομοσπονδία, υλοποιείται και από τον δήμαρχο, με τα υψηλά δημοτικά τέλη, τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας, τη δημοτική φορολογία, τα υπέρογκα πρόστιμα στους Επαγγελματίες για δήθεν παράνομο παρκάρισμα όταν μεταφέρουν προϊόντα. «Τα χίλια δυο εμπόδια που βάζουν στη λειτουργία ενός μαγαζιού, από τα υψηλά ασφάλιστρα, το απελευθερωμένο ωράριο, τα υψηλά ενοίκια και η ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου, είναι αιτίες που οδηγούν σε απελπιστική κατάσταση τους μικρούς Επαγγελματίες», τονίζει η ΟΒΣΑ.

Και προσθέτει: «Η Ομοσπονδία μας όπως και το Αγωνιστικό κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ τονίζουμε για άλλη μια φορά τόσο στο Δήμαρχο, στον πρόεδρο των κρεοπωλών αλλά και στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ ότι εμείς θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε στο κέντρο της Αθήνας. Υπεύθυνη γι' αυτό είναι η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, που μας αναγκάζει να κατεβαίνουμε στους δρόμους της Αθήνας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Παραιτήθηκε ο διοικητής

Την παραίτησή του, που έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπέβαλε χτες ο διοικητής του νοσοκομείου Κορίνθου, Δημήτρης Κοσμάς, για «λόγους ευθιξίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Προχτές ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, έκανε την καταγγελία, την οποία και συνόδευσε με διάφορα παραστατικά, ότι ο Δ. Κοσμάς «αποφάσισε χωρίς έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου και παρά τις ρητές προειδοποιήσεις της Υπηρεσίας, και ειδικά των αρμοδίων οικονομικών υπηρεσιών, να μεταφέρει σε πρώτη φάση 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό της εμπορικής τράπεζας, και όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Το νοσοκομείο Κορίνθου -όπως όλα τα νοσοκομεία- τηρεί έναν τρεχούμενο λογαριασμό σε κάποια εμπορική τράπεζα για κάλυψη τρεχουσών έκτακτων συναλλαγών. Ο τέως Διοικητής με δηλώσεις του σε μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστήριξε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι να εκδοθούν τα εντάλματα πληρωμής των προμηθευτών πήρε τα λεφτά απ' την Τράπεζα της Ελλάδας και τα πήγε στην Alpha Bank αποσκοπώντας «σε κάποιες καλύτερες αφορολόγητες αποδόσεις μέχρι και την εξόφληση των προμηθευτών» για «το καλό και το όφελος του νοσοκομείου». Δηλαδή στα επιχειρήματα του Δ. Κοσμά αποτυπώνουν τη λογική του τζογαρίσματος χρημάτων που δεν είναι περισσευούμενα όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας καμιά άλλη διοίκηση νοσοκομείου δεν «έχει τοποθετήσεις σε ομόλογα ή άλλου είδους χρηματοοικονομικά προϊόντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ