ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Βήμα μπροστά η δημιουργία ερασιτεχνικού αθλητισμού

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό

Με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ορφανό, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά από αίτημα του Κόμματος και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Παιανία και την οργανωμένη βία στον αθλητισμό. Μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της υπογράμμισε:

«Επειδή το ποτήρι ξεχείλισε, γι' αυτό και σκεφτήκαμε να έχουμε μια συνάντηση με τον υφυπουργό, να του εκφράσουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στο χώρο του αθλητισμού, να πούμε τις βασικές θέσεις μας και βεβαίως να ακούσουμε και την κυβέρνηση τι σκέφτεται να κάνει.

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία που το ΚΚΕ ανέπτυξε και στον υφυπουργό και κυρίως αυτά εμάς μας ενδιαφέρουν.

Καταρχήν θέλουμε να πούμε ότι αποδείχτηκε - και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια - ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα, παρά λύνει. Εμείς είμαστε, θα έλεγα, κάθετα υπέρ της διάλυσης όλων των ΠΑΕ και της δημιουργίας ερασιτεχνικού αθλητισμού, βεβαίως που θα στηρίζεται από το κράτος και που οπωσδήποτε θα στηρίζονται και οι ίδιοι οι αθλητές.

Υπάρχουν ιδέες, σκέψεις και προτάσεις και φαντάζομαι όχι μόνο από εμάς, για τη δημιουργία ενός τέτοιου αθλητισμού. Αυτό δε σημαίνει πισωγύρισμα. Κατά τη γνώμη μας είναι βήμα μπροστά και δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο αυτό που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια και στην Ελλάδα.

Το δεύτερο είναι ο αθλητισμός στο σχολείο. Για μας και ο πρωταθλητισμός σε όλα τα αθλήματα πρέπει να εδραιώνεται στον αθλητισμό του σχολείου και οπωσδήποτε στη φυσική αγωγή. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει όχι απλώς να πραγματοποιείται η φυσική αγωγή στα σχολεία, αλλά και να διδάσκονται αθλήματα, σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, ακόμα να διδάσκονται και οι κανόνες, ανεξάρτητα αν κάποιος στην πορεία θα γίνει αθλητής ή όχι. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναδειχτεί και ο ανθρωπισμός που ενυπάρχει, κατά τη γνώμη μας, στον αθλητισμό και έχει διαστρεβλωθεί πλήρως με τον επαγγελματισμό και με τον κακώς εννοούμενο πρωταθλητισμό.

Το τρίτο ζήτημα που μας ενδιαφέρει είναι ότι ευθύνη έχουν και οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς και τα κινήματα να στηρίζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όλων των ειδών, δεν πρέπει να είναι ο αθλητισμός μόνο προϊόν μιας κρατικής πολιτικής και κρατικού σχεδιασμού.

Και το τέταρτο: Προτείναμε στον υφυπουργό, ότι πρέπει επιτέλους να γίνει μια υπεύθυνη συλλογική επιστημονική μελέτη για τη συμπεριφορά των νέων στον τομέα του αθλητισμού, βεβαίως ξεκινώντας από τα βαθύτερα κοινωνικά αίτια. Κατά τη γνώμη μας τα πανεπιστήμια μπορούν να συμβάλλουν και με τις σχολές των κοινωνιολόγων και των ψυχολόγων, με το επιστημονικό δηλαδή δυναμικό, και με τα ΤΕΦΑΑ σε μια βαθύτερη μελέτη της επίδρασης του αθλητισμού στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά του νέου και αντίστροφα.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι ορισμένα άμεσα πυροσβεστικά μέτρα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ενεργητική δημιουργική πολιτική. Ειλικρινά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι κατά πόσο η βία θα φύγει από τα γήπεδα, παίρνοντας ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη οι ΠΑΕ. Και να το πω καθαρά, φοβόμαστε ότι μπορεί η κάθε ΠΑΕ θα δημιουργήσει το δικό της ιδιωτικό στρατό, ακόμα περισσότερο ανεξέλεγκτο. Αλλωστε η βία δεν είναι μόνο μέσα στα γήπεδα είναι και ευρύτερα. Είναι ένα θέμα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει πολλή συζήτηση. Τουλάχιστον εμείς ως Κόμμα δεν εμπιστευόμαστε τις ΠΑΕ».

Ο Γ. Ορφανός

Μετά τη συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε: «Είχαμε μια καρποφόρο συζήτηση. Εγινε μια ενημέρωση για την πορεία των θεμάτων, τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, γύρω από τα αθλητικά γεγονότα. Μια συζήτηση η οποία διευρύνθηκε και με τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε, ότι είναι πρόληψη. Ετοιμάζουν την επόμενη γενιά των καλύτερων φιλάθλων. Και βέβαια μπήκαν προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες είναι αξιοποιήσιμες, θα τις δούμε και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής και το ΚΚΕ, θα τις αξιολογήσουμε, ώστε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε και σε κάποιες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που πιθανόν θα προκύψουν. Συνεχάρην την κ. Παπαρήγα για το άμεσο ενδιαφέρον, το ραντεβού κλείστηκε Παρασκευή πρωί, που σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά του ΚΚΕ στον κοινωνικό χώρο είναι πάντα δυνατά».


ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα παρακολούθησης και καταστολής
  • Με συνεργασία Αστυνομίας - ΠΑΕ θα παρακολουθούνται οι φίλαθλοι εντός και εκτός των γηπέδων, ενώ δικαιολογείται η εφαρμογή του «ιδιώνυμου» στους παραβάτες των νόμων
  • «Θα γνωρίζουμε ποιος οπαδός βρίσκεται πού», δηλώνει ο Θ. Ρουσόπουλος

Η κλιμάκωση της κρατικής βίας και καταστολής, καθώς και η επικίνδυνη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των φιλάθλων διαπερνούν τα μέτρα που αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει τις ΠΑΕ και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Σε συνεργασία με τις ΠΑΕ η Αστυνομία θα παρακολουθεί εντός και εκτός των αθλητικών χώρων τους φιλάθλους, ενώ θα εφαρμόζεται το «ιδιώνυμο» σε όσους συλλαμβάνονται να συμμετέχουν σε επεισόδια. Η κυβέρνηση ανέδειξε σε πρώτο πλάνο το αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και δημοκρατικότητας μέτρο της κατάργησης των γραφείων συνδέσμων φιλάθλων, επιχειρώντας να κάνει επίδειξη της «αποφασιστικότητάς» της για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητικό χώρο.

Ομως η ουσία βρίσκεται στα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της νεοσύστατης Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Επικρατείας και ο υφυπουργός Αθλητισμού. Συγκεκριμένα:

- Αναβαθμίζεται και ενισχύεται η υπηρεσία που λειτουργεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό. Η υπηρεσία τίθεται πλέον υπό την εποπτεία των δύο Στρατηγών - Επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος.

- Συστηματοποιείται η αμοιβαία ενημέρωση μεταξύ Αστυνομίας και Ομάδων για τον προγραμματισμό των αθλητικών γεγονότων και την εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας.

- Από τη νέα περίοδο τοποθετούνται στους χώρους των γηπέδων κάμερες και ηλεκτρονικές συσκευές εισιτηρίων. «Τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Αθλητισμού θα γνωρίζουν ποιος οργανωμένος οπαδός βρίσκεται πού στους χώρους των γηπέδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

- Εφαρμόζεται συστηματικά ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον περασμένο Ιούλη, ο οποίος προβλέπει ότι η ποινή φυλάκισης δεν είναι μετατρέψιμη σε χρηματική ποινή, ότι δεν υπάρχει αναστολή της ποινής, ακόμη κι αν ο παραβάτης έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι δεν επιτρέπεται αναστολή με την άσκηση έφεσης. «Οι καταδικαζόμενοι για συμμετοχή σε γεγονότα βίας στον αθλητικό χώρο μπαίνουν κατευθείαν στη φυλακή», διευκρίνισε με νόημα ο εκπρόσωπος, ο οποίος φρόντισε να αναφέρει ότι ήδη τους τελευταίους μήνες 19 χούλιγκαν φυλακίστηκαν ως συνέπεια της τήρησης αυτού του νόμου.

Επισήμανε ακόμα ότι με τον ίδιο νόμο «που εξασφαλίσθηκε η φυλάκιση των χούλιγκαν», υπάρχει πρόβλεψη για «την επέκταση του χώρου των βιαιοπραγιών, εντός των γηπέδων, εκτός των γηπέδων, αλλά και με αφορμή αθλητικά γεγονότα».

- Η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα θα περάσει τροπολογία με την οποία θα καταργείται η ισχύουσα διάταξη νόμου που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία Γραφείων Συνδέσμων Φιλάθλων, τα οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «αποδείχθη στην πράξη ότι στην πλειονότητά τους αποτέλεσαν εστίες οργάνωσης βίαιων επεισοδίων εντός και εκτός των γηπέδων». Ετσι καταργούνται 270 σύνδεσμοί που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς 81 σύνδεσμοι λειτουργούν στην Αττική, 35 στη Θεσσαλονίκη, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 36, στην Κεντρική Μακεδονία 18, στη Δυτική Μακεδονία 4, στην Ηπειρο 2, στη Θεσσαλία 14, στη Στερεά Ελλάδα 16, στη Δυτική Ελλάδα 12, στην Πελοπόννησο 9, στα Ιόνια Νησιά 4, στην Κρήτη 18, στο Βόρειο Αιγαίο 13, στο Νότιο Αιγαίο 8.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ