ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο αποφασιστικά για την ισχυροποίηση του Κόμματος

Με κριτήριο την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων συγκρότησης του Μετώπου για λαϊκή εξουσία και οικονομία, η Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επεξεργάστηκε τη δουλιά της οργάνωσης από το 17ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, βγάζοντας ουσιαστικά συμπεράσματα από την εμπειρία των δύο χρόνων και κάνοντας ταυτόχρονα υπόθεσή της να συνεχίσει σταθερά προσανατολισμένη στο στόχο της πολιτικής, οργανωτικής, ιδεολογικής ισχυροποίησης. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τόσο οι αντιπρόσωποι της Συνδιάσκεψης της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και η εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής εκτίμησαν ότι οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής αυτά τα δύο χρόνια εργάστηκαν στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου με την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Και πως σημείωσαν θετικά βήματα, που δίνουν προοπτική για τη συνέχεια του αγώνα, ενώ δεν έλειψαν και αδυναμίες, που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με δημιουργική ανησυχία.

Εκαναν βήματα στη δουλιά στην εργατική τάξη και στους κλάδους του εμπορίου, του τουρισμού, των κατασκευών, των εκπαιδευτικών. Σημαντικοί σταθμοί στη δουλιά των οργανώσεων στο διάστημα αυτό ήταν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η καμπάνια για την Παιδεία. Σε αυτούς τους σταθμούς δράσης εκτιμήθηκε πως έγινε πιο οργανωμένη και απαιτητική προσπάθεια εξοπλισμού των δυνάμεων με τις θέσεις του Κόμματος για την ΤΑ και την Παιδεία. Θα μπορούσε, ωστόσο, να γίνει μία πιο σωστή, καλύτερα συνδυασμένη κι ενιαία δουλιά των κομματικών οργάνων κι οργανώσεων στην εργατική τάξη και τη νεολαία, αλλά και στα άλλα λαϊκά στρώματα, με άξονα τη στρατηγική του Κόμματος και στόχο την ισχυροποίησή του.

Οξύνονται τα προβλήματα στην περιοχή

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο έντασης της επιθετικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων του στην οικονομία, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη δε θα μπορούσε να μείνουν ανεπηρέαστες από αυτές τις εξελίξεις. Ορισμένα, μάλιστα, προβλήματα έρχονται με πιο οξύ τρόπο και συνέπειες. Για παράδειγμα, η μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες (κυρίως Βουλγαρία) αυξάνει δραματικά το πρόβλημα της ανεργίας. Σημαντικές επιχειρήσεις στην περιοχή «χαροπαλεύουν» τα τελευταία χρόνια, όπως τα δύο εργοστάσια Ζάχαρης, τα Συνεταιριστικά της Ξάνθης, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και τα Πετρέλαια της Καβάλας. Βιοτεχνίες κι εργοστάσια ιματισμού, κλωστοϋφαντουργίας κλείνουν. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι σε πτώση. Η αντιαγροτική αναθεώρηση της ΚΑΠ έχει οδηγήσει σε ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Την ίδια ώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την κεντρική τους πολιτική, αλλά και τοπικά σε όλα τα επίπεδα, αποπροσανατολίζουν και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το λαό. Προτείνουν και διαφημίζουν «έργα», «ανάπτυξη», «δράσεις», που δήθεν θα μετατρέψουν την περιοχή σε παράδεισο. Κι αυτό ενώ εξυπηρετούν όλο και πιο απροκάλυπτα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και του μεγάλου κεφαλαίου σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Γίνεται προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου, παρέχοντας διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις πολυεθνικές (ενέργεια κι ορυκτός πλούτος: χρυσός Εβρου - Ροδόπης, πετρέλαια Θάσου, μάρμαρα Θάσου, Αιολικά Πάρκα και παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από το φυσικό αέριο κλπ.). Ακόμα, η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο στο Μοναστηράκι, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Ο τουρισμός προβάλλεται κι αυτός σαν η «λύση» στα προβλήματα ανάπτυξης κρύβοντας την ουσία, δηλαδή την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου, το ξεπούλημα του δασικού πλούτου, τις απλησίαστες διακοπές για τα λαϊκά στρώματα. Παίζουν επιδοτήσεις για μία σειρά επιχειρήσεων. Το Δ΄ ΚΠΣ προβάλλεται ως η λύση «διά πάσαν νόσον»...

Πιο δραστήρια με τη στρατηγική μας

Μπροστά σε αυτές τις πολιτικές εξελίξεις, που λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης και της νεολαίας, απαιτείται μόνιμος και σταθερός προσανατολισμός της δουλιάς των Κομματικών Οργανώσεων για την ανάπτυξη κι αναζωογόνηση του ταξικού εργατικού κινήματος, σε συμμαχία με την αγροτιά και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, τονίστηκε.

Στα δύο αυτά χρόνια έγιναν βήματα στην οργάνωση της πολιτικής, ιδεολογικής και μαζικής παρέμβασης του ΚΚΕ στην εργατική τάξη, όχι, όμως, με την ίδια ένταση και το ίδιο αποτέλεσμα από το σύνολο των οργανώσεων. Καταγράφηκαν από την εισήγηση και τις τοποθετήσεις θετικά παραδείγματα (π.χ. εμποροϋπάλληλοι Καβάλας, κλωστοϋφαντουργοί Λαναρά κι αλλού) και τέθηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε χώρους εργασίας για το επόμενο διάστημα. Σημειώθηκε, ακόμα, ο σημαντικός ρόλος του ΠΑΜΕ στην οργάνωση, συνέχεια, περιεχόμενο των αγώνων και η καταξίωσή του στις συνειδήσεις των εργαζόμενων.

Στο χώρο των ΕΒΕ δεν έγιναν παντού ουσιαστικά βήματα. Εγιναν θετικές προσπάθειες με αποτελέσματα στην πολιτική και συνδικαλιστική παρέμβαση στην Καβάλα και τη Δράμα. Στην αγροτιά η δουλιά ήταν αδύναμη, με εξαίρεση μία καλύτερη δουλιά στον Εβρο και τη Ροδόπη. Εκτιμήθηκε ότι χρειάζεται να γίνει πιο αποφασιστική και οργανωμένη δουλιά στα πλαίσια της ΠΑΣΥ. Στη μειονότητα, επίσης, τα προβλήματα οξύνονται στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ανεργία, τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, αντιαγροτική πολιτική κλπ.). Χρειάζεται και σε αυτό το μέτωπο να γίνει πιο αποφασιστική η πολιτική και μαζική παρέμβαση με βάση τα προβλήματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των γυναικών κλπ. επισημαίνεται.

Γενικεύοντας τη θετική πείρα από τη δράση

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης φαίνεται ότι η ΚΟ έχει σωστό προσανατολισμό στη δράση της, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός μέσα από την πείρα για το πώς θα δουλέψουμε καλύτερα στην εργατική τάξη και τη νεολαία, στ' άλλα λαϊκά στρώματα, φτωχή αγροτιά, μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους, με τη στρατηγική μας, προκειμένου να απεγκλωβίζονται δυνάμεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να συσπειρώνονται στην πολιτική του ΚΚΕ και να ισχυροποιείται το Κόμμα στην περιοχή, ανέφερε στην παρέμβασή του ο Στ. Λουκάς. Τα βήματα που έγιναν την προηγούμενη διετία και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν, δείχνουν ότι η ΚΟ έχει δυνατότητες να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες.

Γενικεύοντας τη θετική πείρα, ξεπερνώντας τις αδύνατες πλευρές θα γίνεται αποτελεσματικότερη η δράση μας. Αυτό απαιτεί σχεδιασμένη δουλιά από τα καθοδηγητικά όργανα και τις ΚΟΒ, δράση συνδυασμένα σε όλα τα μέτωπα, αλλά με κοινωνικοταξικά κριτήρια, με όλες τις δυνάμεις μας στη δράση, με συγκεκριμένη διάταξη δυνάμεων, στους κλάδους που αναπτύσσονται στην περιοχή, στους τόπους δουλιάς όπου έχουμε στόχους να οικοδομήσουμε ΚΟΒ και ιδιαίτερα στους νέους σε ηλικία εργαζόμενους, αλλά και στη φτωχομεσαία αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους.

Δε φτάνει μόνο να προβάλλουμε φραστικά ότι η διέξοδος βρίσκεται στη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Στόχος μας είναι να ανεβάζουμε την πολιτική πείρα των εργαζομένων, να βοηθάμε ώστε να ωριμάζει η πολιτική συνείδηση για την αναγκαιότητα της λαϊκής εξουσίας. Και εδώ, αναπτύσσοντας τη δουλιά μας στα διάφορα μέτωπα πάλης, χρειάζεται ιδεολογικοπολιτικός εξοπλισμός. Δεν αρκεί απλά η προβολή των διεκδικήσεων, αλλά και το γιατί αυτές οι διεκδικήσεις, γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει, ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται. Χρειάζεται αποκάλυψη της στρατηγικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας, αλλά και του οπορτουνισμού, ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την επίθεση που γίνεται, να δημιουργούμε κριτήρια στους εργαζόμενους, ώστε να βγάζουν συμπεράσματα. Να προσεγγίζουν την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να συσπειρώνονται, να ενισχύσουν το Κόμμα σε συνδυασμό με το «τράβηγμά» τους στους ταξικούς αγώνες.

Αναφέρθηκε, τέλος, και στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι είναι θέμα καθημερινής πολιτικής δουλιάς και μέσα από τη δράση μας σ' όλα τα μέτωπα. Να βάλουμε ως ζήτημα ο λαός να ορθώσει εμπόδια στην εναλλαγή των δύο κομμάτων, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στην εξουσία, να μην εγκλωβιστούν στο ΣΥΝ ή στο ΛΑΟΣ. Και να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ως η μόνη δύναμη η οποία αντιτίθεται συνολικά στη στρατηγική που υπηρετούν τα δύο κόμματα, σημείωσε.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής και νέα Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Γραμματέας εκλέχτηκε η Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ