ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2007 - Κυριακή 8 Απρίλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Γενικό προσκλητήριο ενάντια στη «νέα τάξη»

Η διακήρυξη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ για το Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 20-21 του Απρίλη στη Νίκαια

Η αφίσα του 15ου Συνεδρίου
Η αφίσα του 15ου Συνεδρίου
Γενικό προσκλητήριο προς όλους τους μαχητές της ειρήνης, προς κάθε πατριώτη και δημοκράτη, για συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για δυνάμωμα των Επιτροπών Ειρήνης και ενίσχυση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, απευθύνει η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ στη διακήρυξη που εξέδωσε με αφορμή το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 21-22 του Απρίλη 2007 στο δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10).

Το κάλεσμα καταλήγει: «Το 15ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ να γίνει η αφετηρία: Για το ξεδίπλωμα νέων μαζικών αγώνων και πρωτοβουλιών του φιλειρηνικού κινήματος με μπροστάρη την ΕΕΔΥΕ και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων"».

Τα κεντρικά συνθήματα του συνεδρίου είναι:

  • Κινημα ειρήνης δυνατό ενάντια στους πολέμους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
  • Για Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις
Το κείμενο της διακήρυξης

«Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή και αχαλίνωτη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Οι ωμές παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εσωτερικά των ασθενέστερων κρατών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Προτεκτοράτα τύπου Κοσσόβου και Βοσνίας εγκαθιδρύονται και χώρες ολόκληρες υποδουλώνονται. Καταληστεύεται ο μόχθος και ο πλούτος των λαών. Οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, για τον έλεγχο των ζωνών επιρροής και για την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, για τον έλεγχο μεταφοράς του πετρελαίου.

Οι απειλές σε βάρος του Ιράν, της Συρίας, της ΛΔ Κορέας, της Κούβας, της Βενεζουέλας και άλλων χωρών συνεχίζονται. Προετοιμάζονται νέες, ληστρικές στρατιωτικές επεμβάσεις. Ο παλαιστινιακός λαός στερείται το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή. Του στερούν την πατρίδα του. Σφαγιάζεται από το αντιδραστικό καθεστώς του Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ και τις ευλογίες της ΕΕ.

To NATO επεκτείνει τη θανατηφόρα ακτίνα δράσης του. Αυτό άλλωστε διαπιστώθηκε και με τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του NATO στη Σεβίλη της Ισπανίας, όπου βασικό θέμα ήταν η πορεία συγκρότησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του NATO (NRF), δηλαδή του ΝΑΤΟικού στρατού που θα αναλαμβάνει αποστολές ανά τον κόσμο σε βάρος των λαών για λογαριασμό του NATO.

Η ΕΕ συνολικά με τον Ευρωστρατό και με την παραστρατιωτικού τύπου Ευρωαστυνομία, αλλά και κάθε μια από τις μεγάλες δυνάμεις της (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) διεκδικεί το δικό της μερίδιο από τη λεία με την αποστολή στρατευμάτων σε διάφορα σημεία του πλανήτη: Ιράκ, Αφγανιστάν, Κονγκό, Δυτική Αφρική.

Οι ΗΠΑ προχωρούν στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων και στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Ακολουθούν σε απόσταση Ρωσία και ΕΕ.

Το περιβάλλον, στον πόλεμο και στην ειρήνη, θυσιάζεται, με εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα, στο βωμό των υπερκερδών των πολυεθνικών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, υποτελείς στις ΗΠΑ και το NATO, δέσμιες των ισχυρών εγχώριων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία διεκδικούν κομμάτι της καταλήστευσης των λαών (π.χ., εφοπλιστές), συμμετέχουν στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Η χώρα μας διατηρεί στρατεύματα σε κατεχόμενες χώρες, συνδράμει στις εγκληματικές επιθέσεις των ιμπεριαλιστών μέσω των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Προσάρμοσε στις ανάγκες αυτές ανάλογα τη δομή και το δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια εκατομμυρίων ευρώ για ΝΑΤΟικές ανάγκες, η δημόσια Υγεία και η δημόσια Παιδεία στη χώρα μας παραπαίουν από την έλλειψη στοιχειώδους χρηματοδότησης.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν την ανάγκη του αγώνα για να μπει φρένο και να ανατραπεί η βαρβαρότητα που επιχειρούν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές για να εδραιώσουν την κυριαρχία του πλούτου και το δίκαιο του ισχυρού.

Η αντίσταση και οι αγώνες των λαών δυναμώνουν. Η ΕΕΔΥΕ στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων στη χώρα μας και σε παγκόσμιο επίπεδο, ως μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία ευρύτερου αντιπολεμικού μετώπου με σαφή χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε, όπως έκανε πάντα, τον πραγματικό εχθρό και αρνήθηκε να συμπορευτεί με εκείνους που τη δεκαετία του '90 καλούσαν το λαό να χαιρετίσει τη "νέα τάξη" και σήμερα του καλλιεργούν αυταπάτες γι' αυτήν.

Στις συνθήκες αυτές η ΕΕΔΥΕ ετοιμάζεται για το 15ο Συνέδριό της στις 21 και 22 του Απρίλη 2007 στη Νίκαια (Δημαρχείο).

Η πορεία μέχρι το 15ο Συνέδριο θα είναι μια δυναμική, επίμονη προσπάθεια να δώσουμε νέα ώθηση στο αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας.

Θα πρέπει να καταβάλουμε συνειδητή, σχεδιασμένη εργασία, προκειμένου να προσελκύσουμε στις Επιτροπές Ειρήνης νέους μαχητές της ειρήνης. Ολοι όσοι μας εμπιστεύονται, όλοι όσοι μας εκτιμούν, όλοι όσοι παρακολουθούν ευμενώς τη δράση μας έχουν θέση στις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες και επιλογές του καθενός.

Ο αγώνας για την ειρήνη μας χρειάζεται όλους. Χρειάζεται κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Χρειάζεται κάθε πατριώτη και δημοκράτη.

Είμαστε βέβαιοι ότι το 15ο Συνέδριο θα μας βρει πιο ισχυρούς, με περισσότερες Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, με χιλιάδες νέους αγωνιστές να προσφέρουν τη δική τους συνεισφορά στον αγώνα. Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί μπορούν με τους αγώνες τους να νικήσουν τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Εμπρός, λοιπόν, σε ένα κοινό μέτωπο πάλης:

-- Για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που γίνονται με το πρόσχημα της τρομοκρατίας ή της υπεράσπισης, δήθεν, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-- Για την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

-- Για την υποστήριξη του αγώνα για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες σε μια σειρά από χώρες.

-- Για την υπεράσπιση της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ανεξάρτητων κρατών, της αρχής του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών.

-- Για την υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο διακυβέρνησης και ανάπτυξης και να καθορίζουν ελεύθερα το μέλλον τους.

-- Για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής.

-- Για την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Για την εξάλειψη της αποικιοκρατίας οποιασδήποτε μορφής και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

-- Για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς, την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο και την περιοχή μας.

-- Για την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

-- Για να αντιταχθούμε στη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης και του Ευρωστρατού.

-- Για να απαιτήσουμε τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, του NATO, της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ