ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χρήστος Αραχωβίτης
Χρήστος Αραχωβίτης
Φωτ.

Στις 12 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 400 ευρώ στο ΚΚΕ, στο Κόμμα στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγος, τα παιδιά, τα αδέλφια και τα ανίψια του

* * *

Φωτ.

Στις 27 Φλεβάρη 2007 «έφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ, η οποία γεννήθηκε το 1923 στο Μανταμάδο. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, από το 1943, αγωνίστηκε και αυτή για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την πατριωτική δράση της, το 1948 πιάστηκε και εξορίστηκε στη Χίο. Το 1949 μεταφέρεται στο Τρίκερι και λίγο αργότερα στο Μακρονήσι - στο ΕΣΑΓ.

Αφέθηκε ελεύθερη το 1951 και συνεχίζει την αγωνιστική δράση της από τις γραμμές της ΕΔΑ. Εκλέγεται κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Μανταμάδου και συμμετέχει δραστήρια στο γυναικείο κίνημα.

Το 1967, καθαιρείται από το κοινοτικό συμβούλιο. Το 1972 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έγινε μέλος της ΚΟΒ Ζωγράφου του ΚΚΕ, στην οποία παρέμεινε έως το θάνατό της.

Δούλεψε δραστήρια στη «Δημοκρατική Μέριμνα», στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και στο Σύλλογο Μανταμαδιωτών Λέσβου. Και όταν οι ανατροπές του σοσιαλισμού κλόνισαν κάποιους, η Ελένη έμεινε όρθια γιατί πίστευε στη νομοτέλεια του σοσιαλισμού.

Κώστας Μακρής
Κώστας Μακρής
Την Ελένη Χατζημιχάλη τη διέκρινε η επιμονή της στην εκπλήρωση των καθηκόντων της, ακόμη και όταν η ζωή της έγινε δύσκολη, από τα προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν.

Την αποχαιρετήσαμε απλά με ένα χειροκρότημα και στη μνήμη της προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

Οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Ζωγράφου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του συζύγου και συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων.

Ντίνα Αναγνωστοπούλου

* * *

Φωτ. 2

Την 1η Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης γυναίκας μου ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΣΚΟΔΡΑ.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη του κουνιάδου μου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗ, αντάρτη του ΕΛΑΣ ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με ΠΑΟτζήδες το 1944, στα 17 χρόνια του, και του αγαπητού φίλου μου αγωνιστή ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΟΥΛΙΔΗ (φωτογραφία), που «έφυγε» και αυτός νέος, προσφέρω στο ΚΚΕ 150 ευρώ.

Φώτης Σκόδρας

* * *

φωτ.

Στις 19 Γενάρη 2007 «έφυγε» από κοντά μας ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γεωργίου ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1931 στον Παλαμά Καρδίτσας. Το 1946 εκτελέστηκε στο Μεζούρλο Λάρισας ο πατέρας του Γιώργος Αρχοντούλης - στέλεχος του ΕΑΜ - και έτσι αναγκάζεται 15χρονο παιδί, το μεγαλύτερο της οικογένειας, να παίξει το ρόλο του πατέρα για τα τρία μικρότερα αδέλφια του, βιώνοντας την τρομοκρατία των ΜΑΥδων. Υπήρξε άριστος πατέρας, σύζυγος και σεβαστό μέλος της κοινωνίας του Παλαμά, ενώ με τη στάση ζωής του αποτέλεσε παράδειγμα ήθους και αξιοπρέπειας. Μέλος του ΚΚΕ, και δραστήριο μέλος της ΚΟΒ Παλαμά έως το θάνατό του, έδινε το αγωνιστικό «παρών» στους πολιτικούς αγώνες του Κόμματος.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Παλαμά.

Η σύζυγος Μαρία, τα παιδιά του Γιώργος και Λίτσα, τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώνονται 19 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ΧΡΗΣΤΟΥ Αθ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, αντιστρατήγου ε.α. και δικηγόρου Μεσανατολίτη.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σοφία Αραχωβίτη προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλίου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΑΛΙΚΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 100 ευρώ.

Τα αδέλφια της

* * *

Φωτ.

Στις 4 Μάρτη 2007 «έφυγε» από τη ζωή στο Κλουζ της Ρουμανίας ένας πολύ αγαπημένος οικογενειακός φίλος μας, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ, ο οποίος γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Ραχώνι Θάσου. Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και ταγματάρχης του ΔΣΕ.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 100 ευρώ.

Φωτεινή Κατσαρού

Τα παιδιά Φιλίτσα και Γιάννης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΘΩΜΑ ΣΑΜΑΡΑ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα 67-74, προσφέρω 50 ευρώ στην Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας.

Ειρήνη Σαμαρά

* * *

Φωτ.

Στις 9 Μάρτη συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ, αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 25 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στο Παράρτημα Σταυρούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Γιώργος Ζαπαντιώτης
Γιώργος Ζαπαντιώτης
Γιαννούλα Μακρή

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου αδελφού μου ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1948, του θείου μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ, πολιτικού επίτροπου Τάγματος ΔΣΕ, του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΣΑΜΑΝΤΟΥΡΙΔΗ, λοχαγού του ΔΣΕ, των εξαδέλφων μου ΣΩΚΡΑΤΗ, ΠΑΝΤΕΛΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ και ΤΑΣΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ δάσκαλου, του ΚΟΣΜΑ λοχαγού του ΔΣΕ από τη Μεταμόρφωση Κιλκίς και των μαχητών του ΔΣΕ από το Μεσσιανό Κιλκίς ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ, ΤΑΣΟΥ ΚΕΡΕΜΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ, ΣΤΑΘΗ, ΦΩΤΗ, ΝΙΚΟΥ, ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΑΛΙΩΤΑ και ΖΟΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ λοχαγού του ΔΣΕ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΓΑΒΡΑ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΑΝΘΟΥΛΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, ΔΗΜΟΥ και ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ, ΣΤΕΛΙΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΛΑΜΠΡΟΥ και ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΝΤΕΠΩ.

Κ. Παντελιάδης

* * *

φωτ. 2

Στις 25 Απρίλη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Ραγιάς). Γεννήθηκε το 1914 στο Λιτόχωρο. Εφηβος μπήκε στη βιοπάλη και γνωρίστηκε με τα ιδανικά του κομμουνισμού. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Από το 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη, τίμιου ανθρώπου και συνεπή αγωνιστή. Επαναπατρίστηκε το 1978. Από τότε και έως το θάνατό του ήταν δραστήριο μέλος του ΚΚΕ.

Νίκος Σιδερικούδης
Νίκος Σιδερικούδης
Στη μνήμη του και στη μνήμη του αδερφού του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Φωτεινού), προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Λιτοχώρου του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Αλεξάνδρα Ελευθερίου

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ, μέλους του ΚΚΕ από το Καστράκι Καλαμπάκας. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την ακλόνητη πίστη του στην ιδεολογία, στην πολιτική και τα ιδανικά του ΚΚΕ, για τα οποία αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του, για την απαιτητικότητα, από τον εαυτό του πρώτα από όλα, και από τους συντρόφους του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 300 ευρώ στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Μαρία

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΕΡΙΚΟΥΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή του προσφέρει στο Κόμμα του 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πεύκης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών, 50 ευρώ.

Ελπίδα Κατσάμπη

* * *

Φωτ.

Στις 17 Απρίλη συμπληρώνονται 23 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ.

Κώστας Γκουλιώνης
Κώστας Γκουλιώνης
Στη μνήμη του, τα παιδιά του Δημήτρης και Θεώνη και η νύφη του Καίτη προσφέρουν στο ΚΚΕ 40 ευρώ για να συνεχίσει το δίκαιο αγώνα του για τους εργαζόμενους.

* * *

Φωτ.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΤΙΚΑΣ από το Λιτόχωρο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, στις 29 Δεκέμβρη 2006, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ΚΚΕ το 1928 όταν εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη υπάλληλος σε καφενείο, γαλατάδικο και παντοπωλείο.

Στην Κατοχή, μόλις μπήκαν στη χώρα οι κατακτητές, επέστρεψε στο χωριό του και συμμετείχε σε επιτροπή που συγκροτήθηκε από πατριώτες, η οποία συγκέντρωνε όπλα, οργάνωσε συσσίτια στα σχολεία και κινητοποίησε τους κατοίκους που κατέβηκαν στο Βαρικό και πήραν τα καλαμπόκια για να τραφούν τα παιδιά. Πιάστηκε από χωροφύλακες και κλείστηκε για 45 μέρες στο Επταπύργιο.

Στις 16 Απρίλη 1943 βομβάρδισαν οι Γερμανοί το χωριό. Την επομένη έφυγε για το βουνό - στον ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στο 2/50 Τάγμα έως την Απελευθέρωση. Στο διάστημα αυτό οι Γερμανοί έκαψαν το σπίτι του, και σκότωσαν τον πεθερό του Αλέκο Διαμαντόπουλο.

Το 1946, μετά το χτύπημα στο Λιτόχωρο, έφυγε παράνομος στη Θεσσαλονίκη, όπου πιάστηκε στις 4 Αυγούστου 1946, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερος στις 5 Μάη 1950. Στο διάστημα που ήταν παράνομος έστειλαν εξορία στη Σκόπελο τη γυναίκα του, τη μάνα του και το ενός χρόνου παιδί του.

Γιώργος Κατσάμπης
Γιώργος Κατσάμπης
Από το 1950 έως το 1967 αγωνιζόταν από τις γραμμές της ΕΔΑ. Η χούντα τον έπιασε και πάλι και τον εξόρισε στα Γιούρα έως το 1970. Οταν επέστρεψε στο χωριό του, συνέχισε τον παράνομο αγώνα του και από τη μεταπολίτευση, ως μέλος της ΚΟΒ Λιτόχωρου, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της οργάνωσής του και διακινούσε κάθε Κυριακή συνεχώς τον «Ριζοσπάστη».

Ο Θανάσης Φτίκας πριν πεθάνει άφησε στην ΚΟΒ Λιτόχωρου 300 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Τραυματισμένος θανάσιμα από πυροτέχνημα ανήμερα του Πάσχα - 8 Απρίλη 2007 - «έφυγε» αναπάντεχα στα 38 χρόνια του ο ΜΑΡΚΟΣ ΓΛΑΡΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Ο Μ. Γλαρός οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1980 και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Σωματείου Οικοδόμων, του Πολιτιστικού Συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας των Φούρνων Ικαρίας.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, η ΚΟΒ Φούρνων προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

  • Επίσης στη μνήμη του Μάρκου Γλαρού και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, η ΝΕ της ΚΟ Ικαρίας προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΑΦΝΟΜΙΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑ, μέλους του ΚΚΕ, τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.


Θωμάς Σαμαράς
Θωμάς Σαμαράς

Αλίκη Λοβέρδου
Αλίκη Λοβέρδου

Κωνσταντίνος Αρχοντούλης
Κωνσταντίνος Αρχοντούλης

Γιάννης Ελευθερίου
Γιάννης Ελευθερίου

Γιώργος Ελευθερίου
Γιώργος Ελευθερίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ