ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Διαδηλώσεις κατά της κατοχής

Και στη Βαγδάτη οι κατοχικοί δέχονται αλλεπάλληλες επιθέσεις

Στο δρόμο βγήκαν οι Ιρακινοί τη Δευτέρα απαιτώντας τον τερματισμό της ξένης κατοχής

Associated Press

Στο δρόμο βγήκαν οι Ιρακινοί τη Δευτέρα απαιτώντας τον τερματισμό της ξένης κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες συνέρρευσαν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στην ιερή πόλη Νατζάφ, όπου τη Δευτέρα, ανήμερα της 4ης επετείου από την πτώση της Βαγδάτης στις αμερικανικές δυνάμεις, διαδήλωσαν κατά της κατοχής. Την πραγματοποίηση της διαδήλωσης είχε ζητήσει ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος, όμως, φέρεται να είναι στο Ιράν.

Εκπρόσωπός του ζήτησε την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων, κάλεσε τους Ιρακινούς «να μη συνεργάζονται με τους κατακτητές και να στρέφουν την οργή τους, χωρίς να χρησιμοποιούν απαραίτητα βία, κατά της κατοχής και όχι μεταξύ τους». Η διαδήλωση κύλησε ειρηνικά.

Την ίδια μέρα, στη Βαγδάτη είχε επιβληθεί 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων για το φόβο επιθέσεων λόγω της επετείου. Χτες, όμως, σκληρές πολύωρες μάχες ξέσπασαν στην κεντρική συνοικία Αλ Φάντελ μεταξύ κατοχικών - συνεργατών και ανταρτών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί στρατιώτες, τραυματίστηκαν 16 Αμερικανοί και 3 Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ πυρά δέχτηκαν 2 αμερικανικά ελικόπτερα που προσγειώθηκαν, όμως, ασφαλώς.

Ταυτόχρονα, στη συνοικία Τζαντρίγια, κοντά στο Πανεπιστήμιο, παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε 5 πολίτες και τραυμάτισε 10 ενώ από άλλη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί. Παράλληλα, στην Μουκνταντίγια, βορείως της Βαγδάτης, γυναίκα καμικάζι ανατινάχτηκε μπροστά σε κέντρο νεοσυλλέκτων αστυνομικών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 και να τραυματιστούν 33.

Αιματηρότατες επιθέσεις σημειώθηκαν και τις προηγούμενες μέρες. Οι πλέον πολύνεκρες έγιναν στη Μαχμουντίγια, την Κυριακή, όπου από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 18 πολίτες και τραυματίστηκαν 28. Στόχος εκτιμάται ότι ήταν οι σιίτες που κατευθύνονταν στη Νατζάφ για τη διαδήλωση της Δευτέρας. Το Σάββατο, δε, στο Ραμάντι εξερράγη παγιδευμένο φορτηγό με χλώριο, σκοτώνοντας 15 πολίτες ενώ δεκάδες νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσαν περίπου 10 νεκρούς. Συνολικά, κατά προσέγγιση, υπολογίζεται ότι τις πρώτες 10 μέρες του Απρίλη έχουν σκοτωθεί 40 Αμερικανοί στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν, χτες, για πολλοστή μέρα, οι μάχες κατοχικών δυνάμεων και μελών του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης του Σαντρ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της Βαγδάτης, στην πόλη Ντουανίγια. Ο «στρατός του Μεχντί» έχει τηρήσει αντιφατική στάση κατά διαστήματα: Σε άλλα σημεία έχει συγκρουστεί με τους κατοχικούς, σε άλλα έχει αποσυρθεί από το δρόμο για να «διευκολύνει τις επιχειρήσεις ασφαλείας» και σε άλλες περιοχές κατηγορείται ως ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για «επιθέσεις αντεκδίκησης κατά σουνιτών».

Προσκλήσεις και δάνεια

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους καλούσε την ηγεσία του Κογκρέσου (Δημοκρατικοί) να «συζητήσουν» για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του πολέμου στο Ιράκ, όπου οι Δημοκρατικοί θέτουν ως όρο την εκπόνηση χρονοδιαγράμματος αποχώρησης εντός του 2008. Ο Λευκός Οίκος συμπλήρωνε, πάντως, ότι «δεν μπορεί να εγκρίνει ως έχει το νομοσχέδιο, αλλά δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει και από τη θέση του».

Περί «χρηματοδότησης» ο λόγος και στο Τόκιο, όπου βρίσκεται ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος έλαβε δεσμεύσεις για χορήγηση δανείων ύψους 103 δισεκατομμυρίων γιέν.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Αναταράξεις και αμφιβολίες μετά την ιρανική ανακοίνωση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Αντιδράσεις, αλλά και ενστάσεις ως προς τη σοβαρότητά της, προκάλεσε η ανακοίνωση της ιρανικής ηγεσίας ότι το πρόγραμμά της για εμπλουτισμό ουρανίου «πέρασε πλέον σε βιομηχανική κλίμακα». Η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, από τον Ιρανό Πρόεδρο, που επανέλαβε ότι η χώρα του «δε θα υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται να διακόψει το πρόγραμμα».

Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και αρμόδιος διαπραγματευτής, Αλί Λαριτζάνι, υποστηρίζοντας ότι, ήδη, στην πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ «υπάρχουν 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης». Ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, μάλιστα, συμπλήρωνε ότι «στόχος είναι να φτάσουμε τις 50.000 συσκευές φυγοκέντρησης».

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι σκοπός του εμπλουτισμού είναι «μόνο η παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας», απαντώντας στις αιτιάσεις των δήθεν «ευαίσθητων» Δυτικών για δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου. Ο Λαριτζάνι, όμως, προειδοποίησε ότι «αν συνεχιστούν οι διεθνείς πιέσεις, η Τεχεράνη θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στη Συμφωνία για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων».

Την ανησυχία τους για την ιρανική ανακοίνωση, καθώς «έρχεται σε αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), αλλά και από το Συμβούλιο Ασφαλείας» εξέφρασαν η Γερμανική Προεδρία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι. Ο Λευκός Οίκος δε διευκρίνισε αν προτίθεται να ζητήσει σκληρότερες κυρώσεις, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως και οι υπόλοιποι, απηύθυναν νέες εκκλήσεις για «συμμόρφωση και επιστροφή στο διάλογο».

Πάντως, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ιρανικοί ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση, ούτε η Τεχεράνη διευκρίνισε πόσες συσκευές φυγοκέντρησης λειτουργούν ήδη.

Τις αμφιβολίες ενίσχυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι η Μόσχα, παρά τη στενή συνεργασία στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών, δεν έχει δει κανένα τόσο σημαντικό βήμα προόδου που να μπορεί να στηρίξει το πέρασμα της διαδικασίας εμπλουτισμού «σε βιομηχανική φάση».

Προς το παρόν, στο Ιράν έφθασαν για ελέγχους «ρουτίνας» στο Νατάνζ 2 επιθεωρητές της ΔΕΑΕ.

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ
«Τρομοκράτες» κατά Ιράν με υποστήριξη των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την αποκάλυψη ότι η CIA στηρίζει μυστικά μια σουνιτική εξτρεμιστική ένοπλη ομάδα στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, εξωθώντας τη να εξαπολύει θανάσιμες επιθέσεις στο σιιτικό Ιράν, έκανε στα τέλη της μεγάλης εβδομάδας το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ABC News». Η είδηση αρχικά πέρασε απαρατήρητη, ενώ η CIA επιχείρησε να τη διαψεύσει. Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για χρήση, από μέρους της Ουάσιγκτον, «τρομοκρατίας» εναντίον της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το ABC, που επικαλέστηκε μη κατονομασθείσες πηγές των αμερικανικών και πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, η CIA έχει φροντίσει να μην υπάρχουν ορατά ίχνη της σχέσης της με την «Τζουνταλάχ» («Ταξιαρχία του Αλλάχ»), μιας ακραίας σουνιτικής ένοπλης παράταξης. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ότι οι ΗΠΑ δε χρηματοδοτούν άμεσα την οργάνωση, που δρα με ορμητήριο την επαρχία με τα σημαντικότερα αποθέματα φυσικού αερίου στο υπέδαφός της σε ολόκληρο το Πακιστάν. Στόχος αυτής της επιλογής είναι να μην υπόκεινται οι «μαύρες επιχειρήσεις» της CIA στον αμερικανικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ABC, τα χρήματα φθάνουν στην «Τζουνταλάχ» από άλλες πηγές και καταλήγουν στο νεαρό ηγέτη της, τον Αμπντ ελ Μάλικ Ρέτζι. Η οργάνωση ευθύνεται για απαγωγές, βομβιστικές ενέργειες και μαγνητοσκοπημένους αποκεφαλισμούς τουλάχιστον 10 Ιρανών στρατιωτών και αξιωματικών. Το Φλεβάρη φέτος, η «Τζουνταλάχ» έκανε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον βάσης της Φρουράς στο Ζαχεντάν, στο Νοτιοανατολικό Ιράν, σκοτώνοντας 11 άτομα. Ο ηγέτης της οργάνωσης, σύμφωνα με έναν ειδικό του Κέντρου «Νίξον», τον Αλέξις Ντέμπατ, «είχε πολεμήσει στο πλευρό των Ταλιμπάν. Είναι εν μέρει λαθρέμπορος ναρκωτικών, εν μέρει Ταλίμπ, εν μέρει Σουνίτης εξτρεμιστής». Ο Ντέμπατ λέει ότι η δύναμη της οργάνωσης φθάνει τις αρκετές εκατοντάδες μαχητές.

Σύμφωνα με το ABC, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι μίλησε με τον πραξικοπηματία στρατηγό Μουσάραφ, λεγόμενο «πρόεδρο» του Πακιστάν, για την «Τζουνταλάχ» το Φλεβάρη, κατά την επίσκεψή του στη χώρα. Η CIA διέρρευσε ότι αυτό δεν είναι αληθές. Ανάλυση του «Stratfor», πάντως, μιας «δεξαμενής σκέψης» του Τέξας, σημειώνει ότι η «Τζουνταλάχ» κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της εναντίον του Ιράν τελευταία.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Γκολαμάλι Χανταντάντελ, κατηγόρησε απευθείας την κυβέρνηση Μπους ότι ευθύνεται για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» της οργάνωσης στο Ιράν. Η οργάνωση, σύμφωνα με πολλές πηγές, διατηρεί στενούς δεσμούς με την αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της κυβέρνησης Μπους - που υποτίθεται ότι πολεμά ακριβώς αυτές τις οργανώσεις στο Αφγανιστάν!

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για τις συνεντεύξεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η βρετανική κυβέρνηση προσωρινά απαγόρευσε χτες κάθε συνέντευξη επί πληρωμή του στρατιωτικού προσωπικού της, μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε από ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές και πολιτικούς επειδή ορισμένοι ναύτες που είχαν πρόσφατα συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στα ιρανικά χωρικά ύδατα, έλαβαν σημαντικά ποσά για συνεντεύξεις που έδωσαν.

Σε ό,τι αφορά τους 15 ναύτες, δύο από τους οποίους έδωσαν συνεντεύξεις έναντι σημαντικού χρηματικού ποσού στις εφημερίδες «Δε Σαν» και «Ντέιλι Μίρορ», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι δεν τους θίγει η απόφαση, ωστόσο περιορίζει τους υπόλοιπους να συνάπτουν τέτοιες συμφωνίες με τα ΜΜΕ.

Σε γενικές γραμμές, όσοι υπηρετούν στις βρετανικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να ζητούν άδεια για να μιλήσουν στα ΜΜΕ και είναι ασυνήθιστο να λαμβάνουν χρήματα για κάτι τέτοιο.

Πάντως σημειώνεται ότι το υπουργείο Αμυνας με ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο είχε επιτρέψει στους 15 Βρετανούς ναύτες να πουλήσουν τις αφηγήσεις τους στα ΜΜΕ, εξαιτίας του τεράστιου ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ