ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Γιάννης Τσελεπίδης

«Εφυγε» από τη ζωή στις 6 του Απρίλη και κηδεύτηκε χτες από το νεκροταφείο του Σχιστού ο αγωνιστής, τραγουδιστής και καθηγητής της Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Τσελεπίδης, καλλιτέχνης που αναδείχτηκε από τη γενιά των παιδιών του εμφυλίου και της πολιτικής προσφυγιάς. Γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Λαγκαδιά Πέλλας. Τίμησε και δόξασε το ελληνικό τραγούδι τόσο στην πολιτική προσφυγιά όσο και στην Ελλάδα, μετά τον επαναπατρισμό του, κάνοντας περήφανη και την παροικία των πολιτικών προσφύγων στη Σοβιετική Ενωση. Εγινε γνωστός στην ΕΣΣΔ, αλλά και σε άλλες χώρες όπου συμμετείχε σε διαγωνισμούς τραγουδιού. Μεταξύ άλλων τραγούδησε στη Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Κίεβο, το Μινσκ, την Τασκένδη, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, τη Βαρσοβία, τη Σόφια, τη Ν. Υόρκη και τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 1973 του απονεμήθηκε ο υψηλότερος τίτλος, αυτός του «Διακεκριμένου καλλιτέχνη» της ΕΣΣΔ.

Τα πρώτα μαθήματα πιάνου τα έκανε στην Τσεχοσλοβακία, όπου συμμετείχε και στην παιδική χορωδία, με την οποία έκανε το γύρο όλης της Ανατολικής Ευρώπης. Με τους γονείς και τα αδέλφια του συναντήθηκε στα 17 του στην ΕΣΣΔ. Στην Τασκένδη ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο και μετά συνέχισε στη Μόσχα, στη Μουσική Ακαδημία. Σχεδόν από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να δίνει συναυλίες τόσο στην ΕΣΣΔ όσο και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Η δραστηριότητα αυτή εντείνεται με αφορμή τη χούντα στην Ελλάδα και την ανάγκη συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και διεθνούς αφύπνισης ενάντια στο καθεστώς. Ο Γιάννης ιδρύει στην ΕΣΣΔ το συγκρότημα υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μπουζούκι». Το συγκρότημα θα εκπροσωπήσει τους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες που διαμένανε στη ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν, στα ΙΧ και ΧΙΙ Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Σόφια (1968) και στο Βερολίνο (1972). Συντέλεσε ουσιαστικά στη γνωριμία του ξένου κοινού με τη μουσική του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκη και άλλων Ελλήνων συνθετών.

Με τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα εργάστηκε στη Λυρική Σκηνή και διατέλεσε καθηγητής φωνητικής και διευθυντής χορωδίας. Ωστόσο, ο γνωστός αυτός Ελληνας καλλιτέχνης στο εξωτερικό, στη χώρα του παρέμεινε άγνωστος. Κι ας χάρισε στην Ελλάδα το βραβείο του διαγωνισμού «Σούμπερτ» στην Αυστρία το 1982, μόλις επαναπατρίστηκε. Με πίκρα θυμόταν ότι ακόμη κι εκεί πήγε με δικά του έξοδα, σε αντίθεση με τη μεγάλη βοήθεια που έλαβε από το σοβιετικό κράτος στην καλλιτεχνική του πορεία. Εμεινε πάντα πιστός στις ιδέες της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου.

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) εκφράζει τη θλίψη και την οδύνη για το θάνατο του Γιάννη Τσελεπίδη, καθώς και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μεταπασχαλινές πρεμιέρες
«Μίλα μου για φόνο»
«Μίλα μου για φόνο»
  • Πέντε ακόμα παραστάσεις, από σήμερα έως και την Κυριακή, θα δοθούν από την ομάδα «Φτου και Βγαίνω», με το θέαμα «Μαύρο σχεδόν κόκκινο» στο θέατρο «Τόπος Αλλού», στο πλαίσιο του κύκλου «Πρώτο βήμα στους νέους καλλιτέχνες». Η παράσταση παρουσιάζεται σε κείμενα Νίκου Κισκήρα και σκηνοθεσία Νάσας Χατζή, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μικιό που έχει και την επιμέλεια κίνησης. Τα σκηνικά είναι της Ολγας Πετίδου, η μουσική επιμέλεια της Μυρτώς Μποκολίνη, οι φωτισμοί του Προκόπη Δάφνου, και η σκηνοθεσία video της Πηνελόπης Μανουσάκη. Παίζουν: Αντζελα Ελ - Ζέιντ, Δημήτρης Τσιλιφώνης.
  • Στην καινούρια σκηνή που δημιουργεί το «Αμφι-Θέατρο» και ονομάζεται «Είσοδος Κινδύνου» θα παρουσιάζεται, από τις 13 Απριλίου, η νουβέλα του Τεοφίλ Γκωτιέ «Η ερωτευμένη νεκρή», γραμμένη το 1836, σε σκηνοθεσία - δραματοποίηση Κατερίνας Ευαγγελάτου. Η μετάφραση είναι της Εφης Γιαννοπούλου, το σκηνικό και τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, η επιμέλεια κίνησης της Χρυσηίδος Λιατζιβίρη και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Τάσος Δαρδαγάνης, Χρήστος Μαλάκης και Νικόλας Παπαγιάννης.
  • Την κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου «Δεσποινίς ετών 39» παρουσιάζει, από τις 13 Απριλίου, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στο «Αμιράλ». Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Πάνου Σκουρολιάκου, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά, κοστούμια Μυρτώς Καρέκου. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Πηνελόπη Πιτσούλη, Νίκος Χύτας, Θεοδώρα Σιάρκου, Σαράντος Γεωγλερής, Κωστής Κούκιος, Εύα Βάρσου, Θανάσης Μιχαηλίδης.
  • Το έργο του Γιάννη Ρούσου «Περάσματα» ανεβαίνει, στις 14 Απριλίου, στο «Ανοιχτό Θέατρο», σε σκηνοθεσία Michael Seibel. Σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινή Καρδαρά, μουσική Αντώνης Μιχαηλίδης, χορολογία Κικής Σελιώνη, φωτισμοί Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Παίζουν: Δημήτρης Καραμπέτσης, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Γιώργος Παπαπαύλου, Χάρης Φλέουρας, Αγγελική Καρυστινού.
  • Το έργο «Χαμογελαστά παπούτσια» ανεβαίνει στις 14 Απριλίου, στο θέατρο «Βικτώρια» και συγκεκριμένα στο φουαγιέ. Το έργο υπογράφει και σκηνοθετεί ο Πέτρος Αποστολόπουλος. Μαζί του ο Κωνσταντίνος Ντέλλα.
  • Η εταιρεία Θεάτρου «ΜΕΤΟΙΚΟΙ» παρουσιάζει, στο θέατρο ΑΛΕΚΤΟΝ, από 16 έως 30 Απριλίου, το έργο της Jan Devlin «Μίλα μου για φόνο». Μετάφραση Αννα Ιορδανίδου, σκηνοθεσία Ασπα Κυρίμη, σκηνικό - κοστούμια Ιουλία Σταυρίδου, μουσική επιμέλεια Αθηνά Καψετάκη, επιμέλεια κίνησης Στέφανι Τσάκωνα. Παίζουν: Ντόρα Σιμοπούλου, Κώστας Φλωκατούλας, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Χρήστος Αδαμόπουλος, Δήμητρα Κωστοπούλου.
Μελωδικό «Δωδεκάορτο»

Το ινστιτούτο έρευνας, διάσωσης και προβολής πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός» (Μ. Νουάρου 22, Μαρούσι, 210-6141171) κυκλοφόρησε ένα cd με τίτλο «Δωδεκάορτο», σε μουσική του ρέκτη της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης Χρίστου Τσιαμούλη, μετά από ανάθεση του προαναφερόμενου φορέα. Ο δίσκος είναι «η αρχή μιας σειράς προσέγγισης στην ελληνική μουσική», ανακοινώνει το ινστιτούτο. Περιλαμβάνει 15 τραγούδια για τις μεγάλες γιορτές του χρόνου, με στίχους ποιητών (Σολωμός, Ρεμπώ, Γκάτσος, καθώς και ασκητών) και Ελλήνων στιχουργών, ενώ οι μελωδίες συνδυάζουν τον κλασικό ήχο με ακούσματα από την ελληνική και ευρύτερη μεσογειακή μουσική παράδοση.

Ερμηνευτές του «Δωδεκάορτου» είναι οι: Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Βιτάλη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Χαρούλης, Ασπασία Στρατηγού, Αρτεμις Πανταζή. Ο δίσκος διατίθεται στο ινστιτούτο και στα δισκοπωλεία SONY.

Μινιμαλιστική... μουσική

Ο μινιμαλιστής συνθέτης Sylvain Chauveau δίνει την πρώτη του συναυλία στη χώρα μας, στις 14/4 (9.30 μ.μ.), στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ). Το «αντίπαλον δέος» του έτερου μινιμαλιστή της Fat Cat Records, Max Richter, και support act σε περιοδείες των Sigur Ros, επισκέπτεται την Ελλάδα για μία σόλο ακουστική εμφάνιση, που διοργανώνει το Μικρό Μουσικό Θέατρο. Μαζί του συμπράττει ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης, γνωστός από τις συνεργασίες του με τον Γιάννη Αγγελάκα, αλλά και με ηχητικούς πειραματιστές, όπως ο Coti K., ο John Tilbury και ο David Grubbs. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι «Later Life», με συνθέσεις από τα «Empty Fields» του John Romelmin.

  • Ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτησάντων στην Αυστρία διοργανώνει (19/4, 8.30μ.μ.), βραδιά με βιεννέζικες οπερέτες, στον «Παρνασσό» (Πλ. Καρύτση 8). Τραγουδούν: Λυδία Αγγελοπούλου, Φιλίτσα Κωνσταντινίδου, Ρένα Νομικού, Νίκος Παρίσης, Σταμάτης Μπερής, Φρίξος Μόρτζος. Είσοδος ελεύθερη.

Το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνει ότι λόγω ατυχήματος της ηθοποιού Μαρίας Ναυπλιώτου, που συμμετέχει στην παράσταση «Ο ηλίθιος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, δε θα δοθούν παραστάσεις, σήμερα και αύριο, ενώ αναβλήθηκε και η πρεμιέρα του δεύτερου μέρους της εξάωρης συνολικά παράστασης του έργου, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού.

Ενα νέο φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα την κηπούπολη Φιλοθέης κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Τοπίο» με τίτλο: «Φιλοθέη - Ενας κήπος δίπλα στην Αθήνα». Περιέχει φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα της Κλειώς Μπάκλη που διανθίζονται από ποιήματα της Ζωής Καρέλλη.

Η ΕΡΤ και η ΔΕΘ συνδιοργανώνουν το «3ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο κανονισμό και να πληροφορηθούν για το φετινό διαγωνισμό στις διευθύνσεις: ΔΕΘ: Εγνατία 154, Τ.Κ. 546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΡΤ: α) Μεσογείων 432, Τ.Κ. 153 42 ΑΘΗΝΑ β) Μουρούζη και Ρηγίλλης 4, Τ.Κ. 106 74 ΑΘΗΝΑ, ΕΤ3: Αγγελάκη 2, Ισόγειο (γραφείο Γενικής Διεύθυνσης), στους 19 Περιφερειακούς σταθμούς και στο Ιντερνετ: α) www.festivaltragoudiou.gr β) www.tif.gr γ) www.ert.gr. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310.291274. Η προθεσμία υποβολής τραγουδιών λήγει στις 8/6/2007.

Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων - το πρώτο διεθνές στην Ελλάδα - με θέμα «Δυσκολίες που παρουσιάζονται στη μετάφραση σε μια άλλη γλώσσα» διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός Σαλαμίνας «Καφενείο των ιδεών» και ο Ομιλος Ουνέσκο Νομού Πειραιώς και Νήσων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του Δήμου Σαλαμίνας και τη στήριξη του πολιτιστικού οργανισμού «Ζαλώνη - Ξάστερον» και της Διεθνούς Ενωσης Συγγραφέων. Το συνέδριο θα διεξαχθεί (20-22/4) στο ξενοδοχείο «Μελίνα» στη Σαλαμίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ