ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Για έναν ειρηνικό κόσμο - οι γυναίκες στον αγώνα

Στην πρώτη σειρά η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο Συνέδριο

Associated Press

Στην πρώτη σειρά η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο Συνέδριο
ΚΑΡΑΚΑΣ (Της απεσταλμένης μας Αναστασίας ΜΟΣΧΟΒΟΥ).--

Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την ένταξη των γυναικών στο εργατικό και συνολικά το λαϊκό κίνημα, να ενισχυθεί ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του διεθνούς γυναικείου κινήματος, να γίνει αυτό υπόθεση όλων των εργαζομένων, φέρνει στο προσκήνιο το 14ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) που ξεκίνησε προχτές Δευτέρα στο Καράκας της Βενεζουέλας, με κεντρικό σύνθημα «Για έναν ειρηνικό κόσμο - Οι γυναίκες στον αγώνα».

Στο Συνέδριο, το οποίο για πρώτη φορά στην 62χρονη ιστορία της ΠΔΟΓ πραγματοποιείται στη Βενεζουέλα, συμμετέχουν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από 1500 αντιπρόσωποι από 136 οργανώσεις και 81 χώρες.

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο Καράκας

Πενταμελής αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που είναι μέλος της ΠΔΟΓ από την ίδρυσή της, το 1976, μετέχει στο Συνέδριο. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Καλλιόπη Μπουντούρογλου, Χριστίνα Σκαλούμπακα, Μαιρήνη Στεφανίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Βιβή Τσωτσώνη.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ «έχοντας κάνει "ταμείο" από την πενηντάχρονη ύπαρξη της μονοπωλιακής ΕΕ, θα γνωστοποιήσει με στοιχεία σε αυτό το διεθνές βήμα, ότι οι γυναίκες και η νεολαία αποτελούν το πρώτο καύσιμο υλικό της καλοστημένης μηχανής που επιβάλλει στους λαούς την ανταγωνιστικότητα και την "ελεύθερη αγορά" με μοναδικό στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία αυτών που απομυζούν το μόχθο και τον ιδρώτα των εργαζομένων». Και καταλήγει: «Η ΟΓΕ πιστεύει ότι το μαχητικό γυναικείο κίνημα δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, είναι ικανό να συμβάλλει στην ανατροπή της βαρβαρότητας που πλήττει τους λαούς του πλανήτη».

Διεθνιστική αλληλεγγύη τους αγωνιζόμενους λαούς

Ο ενθουσιασμός των αγωνιστριών γυναικών από όλο τον κόσμο, ξεχείλιζε στην αίθουσα
Ο ενθουσιασμός των αγωνιστριών γυναικών από όλο τον κόσμο, ξεχείλιζε στην αίθουσα
Η σημασία της ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, κυριάρχησε ως μήνυμα στην έναρξη των εργασιών, στο Πολύκεντρο Τερέζα Καρένιο στο κέντρο του Καράκας. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κάτω από το σύνθημα «Κόντρα στον ιμπεριαλισμό η ενότητα των λαών μας», αγωνίστριες από τις Κούβα, Βενεζουέλα, Ινδία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μεξικό, Βραζιλία, ΗΠΑ, Χιλή, Κύπρο, Τουρκία, Ελλάδα, Κολομβία, Βολιβία, Αγκόλα και δεκάδες ακόμα χώρες, εκατοντάδες σύνεδροι και προσκεκλημένοι υποδέχτηκαν στο βήμα την Βραζιλιάνα πρόεδρο της ΠΔΟΓ, Μάρσια Κάμπος, όπως και στελέχη από διάφορες περιφέρειες της οργάνωσης.

Η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας καλωσόρισε επίσης τις αντιπροσώπους από όλο τον κόσμο και μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης με τις γυναίκες και τους λαούς της Κούβας, του Βιετνάμ, της Παλαιστίνης, της Βενεζουέλας, του Λιβάνου αλλά και γενικότερα. Ακόμα αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που είχαν για τα δικαιώματα των γυναικών οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

Μεταξύ άλλων χαιρετισμό απεύθυνε η Μαρία Λεόν, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου της Γυναίκας στη Βενεζουέλα, η οποία σημειώνοντας τη συμμετοχή των γυναικών της χώρας της στην «μπολιβαριανή διαδικασία», αναφέρθηκε στο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στις 11 Απρίλη του 2002 ενάντια στην κυβέρνηση Τσάβες και στην αποφασιστικότητα με την οποία ο λαός εμπόδισε τα σχέδια των δυνάμεων της αντίδρασης.

Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκε επίσης ο αντιπρόσωπος της Μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκες, και ο Νταβίντ Βελάσκες, υπουργός Λαϊκής Συμμετοχής και Κοινωνικής Ανάπτυξης.

2η Διεθνής Συνάντηση νέων γυναικών

Με αφορμή το 14ο Συνέδριο της ΠΔΟΓ πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Καράκας και η Διεθνής Συνάντηση νέων γυναικών, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από νεολαιίστικες και άλλες οργανώσεις από τη Λατινική και Βόρεια Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η εμπειρία που μεταφέρθηκε ανέδειξε ως βασικότερο πρόβλημα των νέων γυναικών την ανεργία, τη ραγδαία εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Ανάμεσα σε άλλα υπογραμμίστηκε ότι τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να γίνουν σεβαστά στον καπιταλισμό, ότι μαζί γυναίκες και άνδρες πρέπει να αγωνιστούν γι' αυτά.

Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους της ΚΝΕ η Α. Μοσχόβου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία επισήμανε ότι το κεφάλαιο ως κυρίαρχη τάξη φοβάται την αγωνιστική αφύπνιση των γυναικών και γι' αυτό προσπαθεί να τις αποπροσανατολίσει, να τις κάνει να πιστεύουν, μεταξύ άλλων, ότι υπεύθυνη για τα προβλήματά τους δεν είναι η κυρίαρχη πολιτική, αλλά το φύλο αυτών που την εφαρμόζουν. «Στην Ελλάδα, σημείωσε, 1 στις 4 νέες είναι άνεργη, οι επαγγελματικές ασθένειες, τις οποίες κανείς δεν ελέγχει, έχουν ως αποτέλεσμα πολλές εργαζόμενες στο εμπόριο, στον τουρισμό να έχουν προβλήματα στην τεκνοποίηση». Ακόμα υπογράμμισε τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις με τα οποία η ΕΕ εντείνει την επίθεση ενάντια στη γυναίκα χρησιμοποιούνται ως μοχλός για την ένταση της επίθεσης ενάντια συνολικά στο λαό και τους εργαζόμενους.

Παράλληλα επισήμανε: «θέλουν να μας πείσουν ότι η νέα που δουλεύει με 300 και 400 ευρώ το μήνα και η κόρη του εφοπλιστή, η γυναίκα της αστικής τάξης, έχουν τον ίδιο αντίπαλο. Δε θέλουν να δούμε την αλήθεια. Οτι η θέση της νέας καθορίζεται πρώτα από την τάξη στην οποία ανήκει». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η ΚΝΕ παλεύει για την ένταξη των νέων στα συνδικάτα, αλλά και για την ενίσχυση του γυναικείου κινήματος με στόχο την αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση των γυναικών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη, με την εκλογή των νέων μελών στα διοικητικά όργανα της ΠΔΟΓ. Σήμερα η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ αναμένεται να παρουσιάσει την εισήγηση στη συζήτηση με θέμα «δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση, την Κοινωνική Ασφάλιση κλπ», για την οποία έχει την ευθύνη. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί διάφορες αντιιμπεριαλιστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική

Συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική» διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας και της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, τη Δευτέρα 16 Απρίλη, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ, Πατησίων 69 και Αινιάνος, 4ος Οροφος.

Η συζήτηση διοργανώνεται με την ευκαιρία των 45 χρόνων από τη 2η Διακήρυξη της Αβάνας και θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα, η Επιτετραμμένη της πρεσβείας της Βενεζουέλας, Μαρία Ινές Φονσέκα και εκπρόσωπος της ΕΕΔΔΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ